Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Talsos un Talsu novadā notiks "Tet Rally Latvia" kombinētais ātrumposms

Talsos un Talsu novadā notiks "Tet Rally Latvia" kombinētais ātrumposms
Foto: Talsu Novada Pašvaldība

Šodien Talsu Tautas nama Tornīša zālē norisinājās FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posma Tet Rally Latvia preses konference, kurā piedaloties Talsu novada pašvaldības domes priekšsēdētājam Andim Āboliņam un Tet Rally Latvia direktoram Raimondam Strokšam, plašākai sabiedrībai tika prezentētas gan pilsētā plānotās rallija aktivitātes, gan Talsos un Talsu novadā paredzētie Tet Rally Latvia ātrumposmi, kuri savus skatītājus sagaidīs š.g. 19. jūlijā.

Šogad, 18.-21. jūlijā, Latvija kļūs par 37. valsti, kura kaut reizi uzņēmusi 1973. gadā dibinātā FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posmu. Tet Rally Latvia būs pasaules čempionāta 2024. gada sezonas astotais posms – pirms viesošanās Talsos un Talsu novadā – pasaules ātrākās rallija ekipāžās būs apciemojušas arī rallijus Montekarlo, Zviedrijā, Kenijā, Horvātijā, Portugālē, Itālijā un Polijā.

Šī nebūt nebūs pirmā reize, kad Talsu novadā notiek starptautiska vēriena autosporta sacensības, pulcējot ne vienu vien plaši zināmu ekipāžu. Talsu novadā iepriekš sarīkots Latvijas Rallija čempionāta posms Rally Talsi jeb Rally of Champions, kurā viesojušies vēlāk arī WRC startējošie piloti – Ots Tanaks, Andreass Mikelsens, Mads Ostbergs un Kalle Rovanpera. Tikmēr 2019. gadā Talsu novads kļuvis par daļu no FIA Eiropas rallija čempionāta Latvijas posma, uzņemot sacensību pirmās dienas ātrumposmus. Tomēr, līdzīgi kā citviet Latvijā, 2024. gads iezīmēs jaunu kvalitātes latiņu, Talsiem un Talsu novadam uzņemot augstākā sportiskā līmeņa – FIA pasaules rallija čempionāta posma norises.

“Talsi jau izsenis ir pilsēta ar rallija saknēm, tāpēc esam pagodināti, ka mūsu novadam ir iespēja piedalīties vēsturiskā notikumā: pirmajā FIA pasaules rallija čempionāta (WRC) posmā Latvijā. Strazdes ātrumposms autobraucējiem ir labi zināms jau sen, tas ir leģendām apvīts, tāpat kā savs šarms ik reizi bijis Talsu pilsētas posmam un mūsu pakalniem. Šī ir iespēja ne tikai mūsu iedzīvotājiem - redzēt šīs vēsturiskās sacensības teju pie mājām, bet arī novada uzņēmējiem - parūpēties par autosportistu līdzjutēju uzņemšanu. Kur tad liksies, Talsos rallijā tiksies!” saka Talsu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Andis Āboliņš.

Ar preses konferenci Talsos, šodien noslēdzās vairāku pasākumu sērija, Tet Rally Latvia pārstāvjiem viesojoties visās pasaules rallija čempionāta Latvijas posma norises pilsētās, katrā plašāk ziņojot par attiecīgajā pilsētā un novadā plānotajām aktivitātēm, kā arī sniedzot atbildes uz klātesošo jautājumiem.

Tā Tornīša zālē tika plašāk prezentētas Talsos un Talsu novadā paredzētās aktivitātes – pirmie savus apmeklētājus uzņems Street food festivāla ēdinātāji, kuri Lielā ielā sāks rosīties jau dienas pirmajā pusē. Tikmēr ātrumposmi Talsu novadā paredzēti divās daļās – pirmo reizi WRC ekipāžas būs iespējams redzēt SS4 Andumi, kas sāksies tieši pusdienlaikā. Bet vēlāk pēcpusdienā ekipāžām paredzēti vēl divi ātrumposmi – vispirms SS7 Strazde, bet dienas noslēgumā arī kombinētais ātrumposms SS8 Talsi – tā sākumdaļa paredzēta Talsos – starts Gravas ielā, tad maršruts vedīs gar tirgu un tālāk pa Ezera ielu līdz Pilsētas laukumam, lai pa Fabrikas ielu gar Talsu ezeru tālāk aizvestu Sauleskalna virzienā. Lai gan šodien vēl netika norādītas precīzas skatītāju zonas, Tet Rally Latvia apmeklētāji varēs izvēlēties sev tīkamāko – gan lēnu un līkumotu sekciju, gan skatu vietu, kur ekipāžas redzamas traucamies lielā ātrumā; gan šaurus, gan platus ceļus, vai skatpunktu ar tramplīnu. Bet tiem Talsu iedzīvotājiem un viesiem, kuri nevarēs rast iespēju doties uz ātrumposmiem, sagādāta kāda īpaša iespēja – Talsu Pilsētas laukumā četru dienu garumā darbosies lielais ekrāns un būs iekārtota īpaša fanu zona, kur tiešraidē sekot līdzi norisēm visos Tet Rally Latvia ātrumposmos. Šeit gan jāpiemin, ka drošības apsvērumu dēļ, SS8 Talsi norises laikā fanu zonas sēdamvietas nebūs pieejamas.

“Ar patiesu saviļņojumu sagaidu 19. jūliju, kad manā dzimtajā Talsu pilsētā norisināsies FIA pasaules rallija čempionāta posma norises – sacensības, par kuru norisi esmu domājis no brīža, kad pats sēdos pie rallija auto stūres. Piektdienas pievakare Talsos solās būt sportiski un vizuāli krāšņa – vispirms sagaidāms viskvēlāko sapņu piepildījums, WRC ekipāžām veicot Talsu novada rallija pērli un pārlecot Strazdes tramplīnu. Bet dienas noslēgumā sekos vēl viens unikāls ātrumposms, kas būtībā būs divi ātrumposmi apvienoti vienā – tā sākumdaļa paredzēta Talsu pilsētā, bet noslēgumā tas “izbrauks” no pilsētas un kļūs par pilnvērtīgu grunts ātrumposmu, sagādājot ne mazums izaicinājumu rallija ekipāžām.

Talsu iedzīvotājus un uzņēmējus aicinu būt saprotošiem un pretimnākošiem pret paredzētajām FIA pasaules rallja čempionāta sacensībām un noteiktajām satiksmes organizācijas izmaiņām, lai nodrošinātu sekmīgu sacensību gaitu. Ņemiet vērā, ka rallija norises dienās, bet jo īpaši piektdien, 19. jūlijā, gan Talsos, gan Talsu novadā tiks noteikti kādi ierobežojumi un var rasties neparedzēti satiksmes sastrēgumi, kas saistīti ar rallija ātrumposma norisi un apmeklētāju pārvietošanos.

Tikmēr iedzīvotājus aicinu izmantot izdevību un apmeklēt šīs paša augstākā sportiskā līmeņa rallija sacensības – ātrumposmiem notiekot vien pārdesmit kilometru attālumā no mūsu dzīvesvietām, nevis kādā ārvalstī! Bet ja kādu iemeslu dēļ Jums nebūs iespēju apmeklēt ātrumposmus – izmantojiet sarūpēto iespēju apmeklēt Talsu Pilsētas laukumā izveidoto fanu zonu, kur četru dienu garumā uz lielā ekrāna vērot visu Tet Rally Latvia ātrumposmu tiešraides,” izbaudīt Tet Rally Latvia notikumus aicina rallija direktors Raimonds Strokšs.

Rallija interesentiem norādām, ka, atzīmējot notikušo preses konferenci, tikai šodien, 30. aprīlī, Biļešu Paradīze tirdzniecības vietā Talsu Tautas namā, Tet Rally Latvia četru dienu biļetei (visiem ātrumposmiem) un piektdienas biļetei (kas ļaus apmeklēt Talsu novadā notiekošos ātrumposmus) noteikta īpaši samazināta cena.

Ņemot vērā jaunākās izmaiņas FIA pasaules rallija čempionāta tehniskajos noteikumos, sākot ar 2025. gada sezonu paredzēts atteikties no elektromotora (“hybrid unit”) izmantošanas – tādējādi samazinot auto izmaksas, bet vienlaicīgi arī auto kopējo jaudu. Tas nozīmē, ka Latvijai pirmo reizi uzņemot FIA pasaules rallija čempionāta sacensības, Tet Rally Latvia apmeklētājiem ātrumposmos būs iespēja klātienē vērot vēsturiski jaudīgākās un ātrākās rallija automašīnas, ar kādām jelkad startējušas WRC ekipāžas.

“Ko nozīmē veiksmīgs WRC posms? Pirmkārt, augstākā līmeņa sportiskos konceptu – tas jums ir, dažādības un izaicinājumu pilns, ietverot dažādus Latvijas reģionus, no galvaspilsētas Rīgas līdz rallija pilsētai Liepājai, Baltijas jūras krastā. Otrkārt, augstākā līmeņa organizāciju – arī tā jums ir! Labi strukturēta, profesionāla komanda, kura jau daudz ir sasniegusi Eiropas rallija čempionātā un rallijkrosā. Treškārt, aizrautīga līdzjutēju bāze – esam droši, ka Latvijas fani radīs īpašu atmosfēru, un daudzi fani pievienosies arī no kaimiņvalstīm. Dāmas un kungi, rakstīsim vēl vienu veiksmes stāstu kopā! Uz tikšanos Latvijā!” WRC Promoter vadītājs Jona Siebel.


Foto: Rallycross.lv

19.maijā Biržos startēs Latvijas – Lietuvas rallijkrosa čempionāta 2.posms

Jau trešo gadu pēc kārtas Jēkabpils novada Biržos uz gaidītāko pasākumu autotrasē “Baroni” pulcēsies rallijkrosa braucēji un autosporta entuziasti no visas Baltijas, kur 19. maijā norisināsies Latvijas - Lietuvas Rallijkrosa čempionāta 2. posms.
Foto: Red Bull Content Pool

Izmaiņas Latvijas rallija čempionāta 2024. gada sezonas kalendārā

Latvijas Rallija čempionāta (LRČ) 2024. gada sezonas kalendārā notikušas izmaiņas – ņemot vērā, ka atcelta Igaunijā plānoto sacensību ''Võru Rally'' norise, LAF Rallija Komisija veica izmaiņas LRČ kalendārā – saglabājot apmaiņas posmu Igaunijā, LRČ sezonas trešo posmu paredzot vienlaicīgi ar ''Delfi Rally Estonia''.
Sebastjēns Ožjē. Foto: Vladislav Maschl
2

Ožjē sesto reizi uzvar Portugāles rallijā

LETA. Francijas autosportists Sebastjēns Ožjē svētdien Portugālē sesto reizi karjerā uzvarēja pasaules rallija čempionāta (WRC) Portugāles rallijā, sasniedzot rekordu Portugālē izcīnītajās uzvarās.