Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:320, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Latvijas hokeja fani - pārvērtēti?

Agris Suveizda

Viedoklis: Latvijas hokeja fani - pārvērtēti?
Latvijas fani pie Brīvības pieminekļa
Foto: Jānis Saliņš, f64

Mēs varam lepoties ar Latvijas hokeja faniem. Optimistiski, patriotiski un līdz pēdējam atbalsta savējos. Taču ir kāds "bet", kas nomoka mani jau n-tos gadus – labākie esam trokšņa ziņā, bet, vai kvalitātes? Atbalstītāju pulkam jābūt daudzveidīgam un galvenokārt jāpielieto sava balss – taču mums ir tikai pāris saukļi un bungas, kas nomāc pūļa skaļumu.

Pavasara trakums

Jau kopš Latvijas izlases debijas A grupā hokeja (un ne tikai) fanu tradīcija ir katru pavasari doties uz pasaules čempionātu, lai arī kurā pasaules malā tas notiktu. Latvijas līdzjutēji ir ieguvuši visai atzīstamu popularitāti Eiropā un citur. Katru gadu rīkotājvalsts gaida mūsējos ierodamies. Gan tādēļ, ka mūsējie prot pieskandināt ielas un arēnu, gan tādēļ, ka latvieši allaž izcēlušies ar lielu alus patēriņu, kas vietējos tirgotājus tikai iepriecina.

Latvieši mīl hokeju (vismaz pavasaros) un atbalsta savu izlasi, cik spēj. Es varu tikai noņemt cepuri to priekšā, kas krāj naudu un dodās uz čempionātu. Tieši jūs, fani, esat viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Latvijas izlase ir tur, kur tā ir - A grupā. Tomēr ne viss, manuprāt, ir tik skaisti un rožaini. Mums patīk sevi dēvēt par labākajiem faniem pasaulē, bet, vai patiesi viss potenciāls tiek izmantots?

PČ Rīgā – totāla izgāšanās

Lai cik pelts un kritizēts būtu LHF prezidents Kirovs Lipmans, viņš ir paveicis arī daudzus lieliskus darbus. Viens no tiem viennozīmīgi ir pasaules hokeja foruma atvešana uz Latviju. Pat neskatoties uz to, ka toreiz Olimpisko spēļu dēļ Rīgā nespēlēja visas lielākās zvaigznes, šāds čempionāts Latvijā bija pirmo reizi. Tā nu bija fantastiska iespēja pierādīt, ka esam labākie fani pasaulē. Taču, ja kādam prasītu par vietējiem faniem, lielākā daļa noteikti atcerētos divas lietas par 2006.gada turnīru – monētu mešana laukumā pret Kanādu un taurītes.

Ja atmiņa neviļ, toreiz dikti lepojāmies ar jauna decibelu rekorda sasniegšanu. Tomēr man rodas jums jautājums – kā rekords tika sasniegts? Pavisam vienkārši – Arēnā par brīvu tika dāļātas taurītes pa labi un pa kreisi. Taču taurītēs pūst nav liela māksla. Māksla ir ar balsi un plaukstām atbalstīt izlasi. Te nu nākas piekrist toreizējā kapteiņa Jāņa Sprukta teiktajam, kurš apgalvoja, ka īpašu atbalstu no publikas nav jutis. Tad jau drīzāk ārprātīgais troksnis tikai traucēja, nevis dzina hokejistus pēc jauniem varoņdarbiem. Pūst taurē prot katrs aunapiere, bet atbalstīt ar balsi un emocijām – to, šķiet, neprata daudzi.

Bez taurītēm, bet arī bez daudzveidības

Par laimi pēc 2006.gada čempionāta taurīšu ēra bija beigusies – IIHF pieņēma ļoti pareizu lēmumu – proti, aizliedza tās ienest turpmākajos čempionātos. Kopš tā laika jau ir pagājuši trīs gadi, un jāsaka, ka arī Latvijā taurītes par 99% jau ir izmirušas.

Tomēr atbalsts izlasei joprojām ir tikpat vienveidīgs kā Turku pirms 13 gadiem. Salīdzinot izlases atbalstītājus, piemēram, šā gada čempionātā Šveicē un jebkurā citā pēdējo 13 gadu laikā, nākas secināt, ka fani nav progresējuši vai darījuši to minimāli. Joprojām atbalstītāju arsenāls ir, maigi izsakoties, "pliks" – saukļi "Latvija" un "Sarauj". Kad izlase spēlē mājās, vismaz uz brīdi situācija tiek glābta, jo publika tiek uzkurināta arī ar mūzikas palīdzību.

Šveices kluba "Lausanne" fani

Latvieši – dziedātāju tauta? Kā tad!

Latvijas izlases atbalstītāji vienmēr ir labi dzirdami un arī praktiski vienmēr uzvar pretinieku nometnes fanus skaļuma ziņā. Taču skumji skatīties (klausīties), kā mūsējie 60 minūtes no vietas dragā divus trīs saukļus. Nedz daudzveidības, nedz arī dziesmu, kas ir neatņemama fanu klubu arsenāla sastāvdaļa mūsdienās.

Latvijā ir populārs teiciens "latvieši ir dziedātāju tauta". Var jau būt. Bet ne tie latvieši, kas dodas uz arēnu atbalstīt savējos. Tā būtu utopija prasīt uzreiz no savējiem tādu izpildījumu kā, piemēram, Grieķijas kluba "Panathinaikos" dziesmu "Horto Magiko" vairāk nekā trīs minūšu garumā. Iesākumam pietiktu kaut ar 30 sekundēm. Pat nekas jauns nav jādomā. Pēdējo gadu laikā gan hokeja, gan basketbola un futbola laikā ir pierādīts, ka Latvijas publika ar vislielāko prieku dzied Aināra Mielava "Vai tu zini mana mīļā", kā arī fragmentu no "Vella kalpu" filmas. Taču man nezināmu iemeslu dēļ šos gabalus maču laikā var dzirdēt ārkārtīgi reti. Tā ir lieliska iespēja piedot jaunas emocijas gan publikai, gan spēlētājiem. Taču tā netiek izmantota.

Horto magiko

°

Fanu klubi - nevar vai negrib?

Piedāvāju kolēģa Riharda viedokli no līdz šim redzētā un piedzīvotā Šveicē:"Fanu klubu uzdevums būtu atbalstīt mūsu līdzjutējus, piešķirot atribūtiku, vai kādus atvieglojumus transportā un dzīvošanā. Nav sanācis vēl tikties ar "Dinamo" fanu kluba pārstāvjiem, bet, cik esmu dzirdējis, piemēram, "SDK Namejs" saviem biedriem nekādus atvieglojumus nepiešķir, izņemot Kirova Lipmana iedoto autobusu. Spēlē pret Šveici šiem faniem pat nav bijušas biļetes. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ cilvēki nemaz nevēlas pievienoties šajai fanu organizācijai.

Visskumjākais ir tas, ka jau tā nelielais Latvijas pūlis, kurš ir aizbraucis uz Šveici, dalās četrās grupās – līdzjutēji bez fanu kluba, līdzjutēji ar "Dinamo" krekliem un saukļiem, "SDK Namejs" grupējums un skatītāji Latvijas izlases kreklos. Pret pēdējiem nekad nav bijušas pretenzijas, jo uzskatu, ka, ja tu uzvelc kreklu, tas nebūt uzreiz nenozīmē, ka visu spēli ir jābļauj. Toties "SDK Namejs" līdz šim palicis atmiņā ar to, ka atbalsta izlasi tikai brīžos, kad tiek parādīti uz ekrāna. Arī šajā fanu klubā ir savi izņēmumi, bet kopumā tas atgādina buržuju pagozēšanos avīzēs un televīzijās. Žēl, ka visu atbalstu saņem tieši šis grupējums, uzdodoties par fanu klubu nr.1.

Visbeidzot par alkoholu. Lai arī ir izņēmumi, lielākoties līdzjutēji dzer alu tāpēc, ka fano, nevis otrādi. Teikt, ka piedzēries fans ir apkaunojums valstij, manuprāt, ir tikpat glupi, kā apgalvot, ka trīs slavenās blondīnes ir mūsu lepnums."

Paraugs - "RD" spēle pret Maskavas "Dynamo"

Es nebūt neprasu, lai saukļi tiktu iznīdēti. Tie pat ir vajadzīgi. Piemēram, brīžos, kad komandai jādod iedvesma nospiest pretinieku uz ceļiem vai gūt izšķirošus vārtus. Tomēr ir nepieciešamas "jaunas asinis". Gan kāds jauns sauklis, gan arī dziesma vai melodija. Kaut vai Eiropā tik populārais "Olē, Olē". Latvija var lepoties ar saviem faniem, bet potenciāls ne tuvu nav izsmelts. Un par to lielākā atbildība jāuzņemas fanu klubiem, kam ir vislielākā iespēja ietekmēt Latvijas publiku. Ir vieta progresam!

Pietiks par negatīvo. Mūsu fani var, ja grib un tiek "atraisīti". Izcils piemērs un paraugs ir KHL play-off pirmās kārtas trešā spēle Rīgā pret Maskavas "Dynamo". Vien ko vērta bija kopīgā himnas dziedāšana pirms mača. "Skudriņas" pār ķermeni noteikti pārskrēja ne tikai līdzjutējiem, bet arī hokejistiem. Šī spēle lieliski parādīja latviešu līdzjutēju spēku tribīnēs. Jācer, ka līdz ar Rīgas "Dinamo" augs ne tikai pašmāju hokejistu meistarība, bet arī vietējās publikas fanošanas kultūra. Par lielu Latviju!

Rīgas "Dinamo" fani KHL play-off spēlē Rīgā

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 338 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +82 [+] [-]

, 2009-05-01 13:27, pirms 15 gadiem
Nav jau arī tik slikti! Vienkārši vajag dažus līderus, kas palīdzētu visiem faniem sākt, piem. dziedāt vai vēl ko.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +31 [+] [-]

, 2009-05-01 13:31, pirms 15 gadiem
daudziem nav ko LV ēst, un Tu vēl gribi lai viņi uz LĒTO Šveici brauc?

 +27 [+] [-]

, 2009-05-01 13:32, pirms 15 gadiem
apreizi ar saka- nevajag tik pārmest ko daram ārpus savām mājām jo tur ir ja'taisa tracis visiem legālajiem līdzekļiem, jo tomēr esam mazākumā
bet savās mājās gan daudzi varētu bik aktīvāki un dizedošāki būt!
mēs esam skaļi bet uz kā rēķina?
vajag viarāk dziedāt ! kaut vai visu spēli dziedāt jauns mēness utt! nevis tikai sarauJ!
fani malači bet vakar šveices fani dziedāja kādas 5 min bez apstājas peč tam kad uz sintizatora bij nospēlēta viena melodija! šie turpinaja vienoti dziedāt līdzi!

patīk ka tieši sis horto magico video ir ielikts- lūk tā ir jāfano!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Janchuks5

 +11 [+] [-]

, 2009-05-01 13:32, pirms 15 gadiem
savaa zinjaa, es Tev piekriitu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2009-05-01 13:33, pirms 15 gadiem
brutal_force rakstīja: Idiotisms.
Salīdzināt to kas notiek Šveicē, kamēr Latvijā ir totāla krīze un reti kurš var aizbraukt uz Šveici atbalstīt (pārsvarā var tikai kkādi M.Segliņi - un neticu ka Segliņš pārāk piebļauj to arēnu) un to, kas notiek Latvijā.

Notiks PČ Latvijā - būs tāda skaņa, ka pretinieki nedzirdēs savu treneri nah.
ne jau par skaļumu viņš centās pateikt, bet gan par saukļu daudzveidīgumu un kvalitāti..mums tiešām tas arsenals ir gaužam mazs un es personīgi arī īpaši necienu sdk namejs..protams forši ka ir uz visām lv spēlēm, visos sporta veidos, bet nekas vairāk kā karoga vicināšana un retu reizi saukļu bļaušana nav..ja gribat sevi uzskatīt pa fanu pulku, izdomājat jaunas dziesmas (kkaut vai uz lapiņas sarakstāt un izdaliet vairumam skatītāju) un laižat kopā visi
P.S 100% piekrītu autoram

 +13 [+] [-]

, 2009-05-01 13:33, pirms 15 gadiem
piekritu... uz tiem pavasara apdzerusajiem faniem vispar piegriezies skatities ...
nejedz neko, tikai piedzerties un lidz 3 nakti bernus biedet ...
labi, ja vel atceras, pret ko spelejam ...

 +14 [+] [-]

, 2009-05-01 13:34, pirms 15 gadiem
Dancerz rakstīja: Nav jau arī tik slikti! Vienkārši vajag dažus līderus, kas palīdzētu visiem faniem sākt, piem. dziedāt vai vēl ko.
Autors jau pareizi saka, tas ir jauznjemas Fanu klubiem... Diezgan bediigi bija tagaad uzzinaat ko patieshaam dara muusu "fanu klubs nr.1". Es domaaju nebuutu nekaadu probleemu ja 20 cilveeki no fanu kluba saakt dziedaat, kaadu populaaru dziesmu, muusu fani jau ir atraktiivi tapeec uzreiz pievienotos. Vienkaarshi vajag kaadus ~20 cilveekus, lai tas vilciens izkustas.
Slēpts komentārs: ervains91
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2009-05-01 13:36, pirms 15 gadiem
Fucke all ya rakstīja: Izmet sito atmar rakstu,ja tu kaut ko saprastu pec kadiem pirncipiem mes skaitamies labakie tad tu zidani nerakstitu sitadus rakstus .....!!!!!! ej attisties.....
skatos dazam labam joprojam alus maga, kas trauce skaidri domat
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +19 [+] [-]

, 2009-05-01 13:37, pirms 15 gadiem
Man vakar atstaja patikamu iespaidu Sveices fani!

 +14 [+] [-]

, 2009-05-01 13:37, pirms 15 gadiem
Būtībā raksts ka naglai uz galvas. Diemžēl japiekrīt... jacer ka mainīsies uz labāko pusi viss.

  +1 [+] [-]

, 2009-05-01 13:38, pirms 15 gadiem
bet principā tas jau būtu jāorganizē atbilstošās komandas vadībai, jāmaksā tiem pāris cilvēkiem, lai viņi "uzkurina" atsevišķu sektoru.

  +2 [+] [-]

, 2009-05-01 13:38, pirms 15 gadiem
Daļa taisnības autoram ir, jo neko citu kā bļaut sarauj, ole, ole, Latvija, Latvija mēs neprotam, cita lieta vienīgi, vai mums vajag kaut ko citu? Galvenais arēnā ir uzkurināt savējos, bet lēnā, skaistā dziedāšana, manuprāt, savējos tik iemidzina
Slēpts komentārs: SKRUNDA

  +4 [+] [-]

, 2009-05-01 13:38, pirms 15 gadiem
Janchuks5 rakstīja: Pilnigs idiotisms. nah visiem lidzjutejiem jabut vienadiem. visiem jadziet dziesmas bla bla bla. Es piemeram negribetu lai musu fani visu laiku dziedatu futbola dziesmas hokejā, kā to dara šveicieši.
šajā piekrītu pa visiem 100%. Šveicieši esot tie labākie fani apbrīnojami vienk. Tas ka viņi dzied futbola dziesmas, tas tak pofig
2. Nebūtu chempis Šveicē, es ar labprāt aizbrauktu, bet visiem labi zināms, ka Šveice ir viena no dārgākajām valstīm eiropā. Nākamgad Čempis būs Vācijā, tad arī būs fanu pūļi tev.
3. Nenotiktu Šveicē chempis, bet teiksim Krievijā, viņiem atbalstītāju būtu labi ja 100. Lai ko tu teiktu, mēs esam labākie atbalstītāji.

  +7 [+] [-]

, 2009-05-01 13:39, pirms 15 gadiem
vismaz tādu dziesmiņu kā West Ham United vai Liverpool varētu noorganizēt, protams, latviski.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-05-01 13:39, pirms 15 gadiem
Saliidzinaaja pim*i ar pirkstu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-05-01 13:40, pirms 15 gadiem
Banzai rakstīja: Būtībā raksts ka naglai uz galvas. Diemžēl japiekrīt... jacer ka mainīsies uz labāko pusi viss.
tiesi taa, tiraka patiesiba un ka naglai uz galvas ...
protams tiem pavasara faniem, tas nepatiks, bet ko tur, lai jau ...
parak uzpusts tas burbulis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-05-01 13:41, pirms 15 gadiem
ko piesienaas faniem?
ja godiig arii man shis raksts neaptiik. !

 +18 [+] [-]

, 2009-05-01 13:41, pirms 15 gadiem
Autoram gribēju pateikt,ka hokeja līdzjūtējus vajag vērtēt nevis pēc to skaļuma,bet pēc tā cik viņi labi pārzin hokeju,tā noteikumus un citas lietas kas notiek laukumā! Sen jau ir zināms,ka tikai nelielai daļai cilvēku ir dots no dabas pārvaldīt vairākas darbības vai funkcijas vienlaicīgi! Ja līdzjutējs visu maču noņemas ar visām blakus lietām,bet nevis hokeja vērošanu,tad pats personiskii esmu pārliecinājies,ka šis līdzjutējs pusi no notiekošā laukumā nemaz nav redzējis! Tāpēc nav brīnums,ka letiņu līdzjutēji parasti apstrīd tiesnešu lēmumus, jo epizodes nemaz nav redzējuši!
Plus vel visam mūsu fanu uzvedība ārzemēs! Kronis visam bija vecās kūlas dedzināšana pie hokeja arēnas Somijas PČ laikā!
Slēpts komentārs: Romis1991
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 338 komentāri