Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2947, Did:0, useCase: 3

Fiasko un nesaskaņas. Merzļikina Kolumbusa atkal grimst purvā. Kurš vainīgs?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Fiasko un nesaskaņas. Merzļikina Kolumbusa atkal grimst purvā. Kurš vainīgs?
Elvis Merzļikins. Foto: AP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs Kolumbusas "Blue Jackets" izvairījies no antirekorda un pārtraucis deviņu zaudējumu sēriju, taču – Austrumu konferences pēdējās vietas īpašniecei tas ir vienīgais prieka avots. Kārtējā drūmā sezona. Visam pa vidu – Elvis Merzļikins. Kurš vainojams pie "Blue Jackets" likstām?

Merzļikins spēlē krietni labāk
"Kas ir fascinējošākais – pirms sezonas bija šaubas par Elvi un par jaunajiem spēlētājiem. Elvis un viņa sniegums komandai nav maksājis nevienu zaudējumu. Nevaru atsaukt atmiņā nevienu spēli, kas būtu zaudēta viņa dēļ. Elvis nav pie vainas. Viņš bijis gana labs. Dramatiski labāks nekā jebkurā pagājušās sezonas punktā," komentējot Kolumbusas deviņu zaudējumu sēriju, secināja The Athletic apskatnieks Ārons Porclains.

Taču "Blue Jackets" turpina grimt zaudējumu purvā. Ar vidēji spēlē zaudētiem 3,6 vārtiem Kolumbusai ir sestā sliktākā aizsardzība NHL, kaut tieši savu vārtu drošība bijusi jaunā galvenā trenera Paskāla Vinsenta prioritāte. Lai izvairītos no pērnās sezonas fiasko, kad "Blue Jackets" vidēji ielaida vairāk par četriem vārtiem spēlē, mainīta aizsardzības sistēma.

Uzbrucējiem dots uzdevums vairāk palīdzēt aizsargiem – kad ripa ir Kolumbusas zonā, nolaisties tuvāk saviem vārtiem, lai aizbarikādētu vidu un neļautu bīstamās diagonālās piespēles. Nav iespējams mainīt aizsardzības taktiku bez upuriem. Kolumbusa upurējusi metienus no zilās līnijas un savā zonā pavadīto laiku.

No piecām komandām, kas vidēji spēlē ielaidušas vairāk vārtu nekā Kolumbusa, savā zonā ilgāku laiku pavadījusi tikai bezcerīgā Sanhosē "Sharks". Komanda, kas novembra ievadā divās spēlēs pēc kārtas zaudēja desmit vārtus.

Pa Merzļikina vārtiem vidēji spēlē izdarīti 32,5 metieni. Starp 44 vārtsargiem, kuri šosezon laukumā pavadījuši vismaz 400 minūtes, tas ir desmitais augstākais rādītājs. Vārtu priekša tiek aizsargāta centīgi, palīdzot Merzļikinam. Viņš ticis galā ar 82,4% augstas bīstamības metienu, kas ir krietni virs vidējā. Taču vidējā distance, no kuras ielaisti vārti – 6,93 metri –, ir ceturtā tālākā.

Ja veramies statistikas ailēs, šosezon Merzļikins ir vidēja līmeņa NHL vārtsargs. Kas ir krietns solis uz priekšu, salīdzinot ar pērno sezonu. Pagājušajā sezonā no 45 vārtsargiem, kuri uz ledus aizvadīja vismaz 1500 minūtes, Merzļikinam bija otrie sliktākie analītikas dati. Sliktāk par viņu gāja tikai Spenseram Mārtinam, kurš… šosezon ir Merzļikina otrais numurs. Taču arī Mārtins nav pie vainas "Blue Jackets" nedienām.

Neizdevies eksperiments
Pirmdien piedzīvojot devīto zaudējumu pēc kārtas, pirmo reizi karjerā vesels, bet ārpus sastāva bija Patriks Laine. Nosēdināšana rezervē satricināja ledu ne tikai Kolumbusā – nedienām uzmanību pievērsa visa hokeja pasaule. Laine vienmēr bijis soms ar vēsu attieksmi, iztiekot bez lavierēšanas starp rindām.

"Tā ir apkaunojošākā lieta, kas ar mani notikusi. Protams, ka neesmu priecīgs, un viņi to zina," teica Laine. Galvenais treneris neesot raidījis brīdinājuma signālus, tāpēc palikšana tribīnēs viņam bijis pārsteigums. Turklāt Laine atļāvās apšaubīt trenera izvēlētās metodes.

"Ja tev laukumā nav pārliecības, nedomāju, ka to var atrast, ēdot popkornu un skatoties spēli. Saprotu, ka spēlēs tie, kuri rāda sniegumu. Neesmu stulbs. Taču – ja gribat, lai rādu sniegumu, man jābūt laukumā. Nevaru dabūt pārliecību uz rezervistu soliņa. Nevaru raudāt par netaisnību, jo zinu, kādu sniegumu esmu rādījis. Tāds ir mans viedoklis."

Atgriezies ierindā pēc vienas spēles izlaišanas, Laine ar vārtiem kaldināja 7:3 uzvaru pret Čikāgas "Blackhawks". Ripu viņam uz paplātes uzlika Adams Fantili, vasarā ar trešo numuru draftētais centrs. Viņi kopā spēlēja arī sezonas ievadā, bet ar būtisku niansi – centrā darbojās Laine, Kolumbusai turpinot pagājušajā sezonā aizsākto eksperimentu. Pret Čikāgu viņš spēlēja uzbrukuma labajā malā.

Vai varat iedomāties komandu, kas cīnās par vietu izslēgšanas spēlēs un kuras galvenās maiņas centrā spēlē Patriks Laine?

Laine netika nosēdināts rezervē, jo deviņās spēlēs bija guvis tikai divus vārtus. Un nedrīkst nepieminēt, ka viņš trīs nedēļas izlaida smadzeņu satricinājuma dēļ, kas bez šaubām ietekmēja rezultativitāti. Pie vainas bija daudzās kļūdas. Centram jābūt atbildīgākajam uzbrucējam laukumā, bet – vai centram jābūt Lainem?

Ja nebūs atdeves, sēdēs arī miljonāri
Ar vēlmi sapurināt komandu pēc izgāšanās pagājušajā sezonā "Blue Jackets" vadība vasarā parakstīja divu gadu līgumu astoņu miljonu dolāru vērtībā ar Maiku Bebkoku. Šoreiz izgāzās nevis hokejisti, bet vadība – galveno treneri nācās atlaist vēl pirms treniņnometnes sākuma. Lai izvairītos no tukšas treneru istabas, steidzamā kārtā tika nolīgts Paskāls Vinsents, kurš iepriekšējās divas sezonas bija Breda Larsena labā roka. Asistentam pārkāpt galvenā trenera kurpēs, nenomainot komandu, – tā reti ir deserta recepte.

Vinsents redzēja signālu no augšas un jaunajā amatā ieradās ar armijas seržanta attieksmi – prasot pilnīgu pakļaušanos pavēlēm.

"Blue Jackets" vislabāk apmaksātais spēlētājs Džonijs Gudro atspēlēšanās mēģinājumus trešajā periodā pret Arizonas "Coyotes" vēroja no rezervistu soliņa. Vinsentu neapmierināja Gudro rādītais laukumā, un viņš deva priekšroku citiem. Trešā perioda skatīšanās no malas – pieredze, ko šosezon izjutis arī Deimons Sīversons. Aizsargs, kuru Kolumbusa šovasar iemainīja no Ņūdžersijas "Devils", lai salabotu aizsardzības tekošā jumta problēmu, un uzreiz parakstīja astoņu gadu un 50 miljonu līgumu.

Pretēji daudzu uzskatiem "Blue Jackets" nav skopa mazbudžeta komanda. Ja 68 miljonu līgums ar brīvo aģentu Gudro nav gana labs pierādījums – kad par ierobežoti brīvo aģentu kļuva Toronto "Maple Leafs" zvaigzne Mičs Mārners, Kolumbusa bija gatava likt galdā iespaidīgu līgumu, lai nūjas meistaru pārvilinātu pie sevis. Mārners deva priekšroku mazākam līgumam no Toronto (65,4 miljoni).

Strādājiet smagāk un jums sanāks labāk
Vinsents komandu dresējis ne tikai ar atsēdināšanu rezervē – nemitīgas izmaiņas uzbrucēju virknējumos pēc 20 aizvadītām spēlēm šķiet tikpat pašsaprotamas, cik lielgabala šāviens pēc "Blue Jackets" vārtiem. Ja Artim Ābolam savulaik bija laimīgais virknējumu šeikeris, tad Vinsentam ir maiņu blenderis. Visbiežāk sanāk spēlētāju putra bez iespējām atrast savstarpējo ķīmiju – jo nākamajā spēlē atkal būs citas maiņas.

Jautājumi tiek uzdoti arī pret attieksmi pret 21 gadu veco Kentu Džonsonu. Debijas sezonā 40 punktus sakrājušais uzbrucējs novembra sākumā tika aizsūtīts uz fārmklubu. Džonsons pierādījis, ka neiederas AHL – 14 punkti astoņās spēlēs. Taču izsaukumu uz augšu saņēmuši citi.

Vinsents tika iemests baseina dziļajā galā. Septiņas sezonas kā NHL asistentam, piecas sezonas kā AHL galvenajam trenerim. Pirmā iespēja vadīt NHL komandu – bez iespējām kļūdīties, neskatoties uz neapskaužamajiem apstākļiem, kuros viņu nostādīja ģenerālmenedžeris Jarmo Kekeleinens.

Kekeleinens 2013. gada 13. februārī kļuva par pirmo eiropieti, kurš iesēdies NHL komandas ģenerālmenedžera krēslā. Desmit sezonu laikā "Blue Jackets" piecas reizes kvalificējusies izslēgšanas spēlēm, bet tikai vienu reizi pārvarējusi pirmo kārtu. Tas izdevās 2019. gadā, kad Kolumbusa gāja uz pilnu banku, neaizmainot Artēmiju Panarinu, Sergeju Bobrovski un Metu Dušeinu, kuri vasarā aizgāja kā brīvie aģenti – bez atlīdzības.

Ilgāk par Kekeleinenu ģenerālmenedžera krēslā sēž tikai Dags Ārmstrongs (Sentluisas "Blues") un Kevins Ševeldejofs (Vinipegas "Jets"). Sentluisa 2019. gadā izmantoja to, ka "Blue Jackets" no cīņas izsita galveno favorīti Tampabejas "Lightning", un izcīnīja Stenlija kausu. Vinipega Ševeldejofa vadībā vienu reizi bijusi Rietumu konferences finālā.

Tieši pār Kekeleinena galvu lidojusi asākā pārmetumu šalts. Ja turpmākajos mēnešos situācija neuzlabosies, nav grūti iztēloties, ka soms stāsies bezdarbnieku rindās. Kekeleinena atbilde uz "Blue Jackets" problēmām bijusi no sērijas strādājiet smagāk un jums sanāks labāk. Šobrīd Kolumbusai sanākusi pēdējā vieta konferencē.

     [+] [-]

, 2023-11-24 14:23, pirms pusgada
Izskatās, ka šim trenerim vajag strādnieku blici. Ja Kolumbusa varētu paciesties un dot trenerim pāris sezonu garantijas, tad ĢM būtu jāliek lietā pāris vērtīgi aktīlīvi, kurus jāiemaina pret strādniekiem. Bez spilgtām zvaigznēm arī nevar, bet vajag motivētas zvaigznes. Pēdējie prom bēdzēji pēc Kolumbusas nav izveidojuši spilgtas karjeras, lai teiktu, ka šeit viņus smacēja. Katrā ziņā, Kolumbusa ar līgumiem neskopojas.

     [+] [-]

, 2023-11-24 15:16, pirms pusgada
guntis86 rakstīja: Izskatās, ka šim trenerim vajag strādnieku blici. Ja Kolumbusa varētu paciesties un dot trenerim pāris sezonu garantijas, tad ĢM būtu jāliek lietā pāris vērtīgi aktīlīvi, kurus jāiemaina pret strādniekiem. Bez spilgtām zvaigznēm arī nevar, bet vajag motivētas zvaigznes. Pēdējie prom bēdzēji pēc Kolumbusas nav izveidojuši spilgtas karjeras, lai teiktu, ka šeit viņus smacēja. Katrā ziņā, Kolumbusa ar līgumiem neskopojas.
Ja Kekelainens grib saglabāt darbu, viņam jāsāk komplektēt tādā stilā, kā tas tika darīts Tortorellas laikos, jo VInsents atgādina Tortorellu. Treneris, kas grib, lai strādā viss piecinieks, grib kapļus un gatavs nosēdināt jebkuru. Labu kapļu trūkums ir CBJ problēma jau kopš atdeva Folinjo - ar to brīdi tika sākts mest ārā kapļus gan labus, gan ne tik labus un vākti "tamborētāji" - pēdējās 2 sezonas var redzēt rezultātu - aizsardzībā caurums, liec vārtos ko gribi, rezultāts nebūs un uzbrukums pamatīgi sprūst. Pērn to varēja piedot #tankoforbeddard dēļ, šogad vairs attaisnojumu nav. Skatoties reāli - visticamāk CBJ ieies pilnā tankā un sāks audzēt komandu apkārt Fantili. Un tad prom dosies vai nu Gudro, vai Laine un Elvis. Vietā nāks prospekti un kapļi.

  +1 [+] [-]

, 2023-11-24 16:42, pirms pusgada
Vaina nav Merzļikinā tas skaidrs. Bet kur tad? Jādabū labākus uzbrucējus un aizsargus? Varbūt treneris?...

     [+] [-]

, 2023-11-24 18:06, pirms pusgada
kā teiktu viens no tupākajiem basketbolistiem - tas ir lāsts. jāatrod sakne - vai nu elviss ir ticies ar kādu alkānu (dokumentāls fakts) vai ir nostājies pret latviešu faniem? jebkurā gadījumā - lāstu var dzēst, ja sāk nodarboties ar jogu. respektīvi - sāk lietot jogurtu.

     [+] [-]

, 2023-11-24 19:08, pirms pusgada
hiro1005 rakstīja: Vaina nav Merzļikinā tas skaidrs. Bet kur tad? Jādabū labākus uzbrucējus un aizsargus? Varbūt treneris?...
problēma ir GM Kekalainens un viņa nepareizā CBJ komandas komplektēšana.
ja Keka būtu kāda NHL top kluba (ļoti spēcīga vai ļoti bagāta) GM, vrb viņa menedžēšanas un sastāva komplektēšanas sistēma, metodes un principi strādātu labi. bet Kolumbusā Kekalainens ir savārījis daudzus sūdus un īpaši pēdējos 4-5 gados satirsis komandu. tā vietā lai lielu daļu algu/transfēra budžetu izlietotu, lai pastiprinātu aizsardzības līniju visās tās elementos, Keka par milzu naudām ietreido/nolīgst uzbrucējus- stārus = individuālistus (Laine, Gaudreau u.c.) kurus jaunajam trenerim Vinsentam ir jānosēdina uz beņķa, jo stāri nespēlē priekš komandas spēles un uzvarām, bet lai uzlabotu individuālo statistiku, kura noderēs, ja Keka šamos jau šajā/nākamajā sezonā aiztreidos uz daudz spēcīgākiem/bagātākiem klubiem.

     [+] [-]

, 2023-11-24 20:24, pirms pusgada
varonis rakstīja: kā teiktu viens no tupākajiem basketbolistiem - tas ir lāsts. jāatrod sakne - vai nu elviss ir ticies ar kādu alkānu (dokumentāls fakts) vai ir nostājies pret latviešu faniem? jebkurā gadījumā - lāstu var dzēst, ja sāk nodarboties ar jogu. respektīvi - sāk lietot jogurtu.
Tuk tak esi pastulbs.