Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3019, Did:0, useCase: 3

Homjakovs: "Jau pirms izbraukuma bija skaidrs, ka Somijā spēlēt būs grūtāk"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Homjakovs: "Jau pirms izbraukuma bija skaidrs, ka Somijā spēlēt būs grūtāk"
Artūrs Homjakovs. Foto: Teemu Tiistola

Latvijas čempione un Somijas pēc spēka otrās līgas debitante "Zemgale"/LLU no "Mestis" pirmā izbraukuma pārveda četrus zaudējumus. Šonakt hokejisti atkal dosies ceļā. Jelgavnieku rezultatīvākais spēlētājs Artūrs Homjakovs sarunā ar portālu Sportacentrs.com norādīja, ka pārliecība un sniegums uzlabojas ar katru maču.

Pirmie soļi uz Somijas līgas ledus jelgavniekiem padevās gana graciozi, mājās sakot ar divām uzvarām pret Heinolas "Peliitat" (4:3, 4:2). Drīz pēc tam sekoja pirmais izbraukums, kas solīja nopietnus pārbaudījumus – četras spēles piecās dienās daudziem bija jaunums. "Zemgale"/LLU 120 minūtēs nespēja atslēgt Tamperes "Koovee" vārtus (0:3, 0:3), kam sekoja atkalredzēšanās ar "Peliitat" un somu revanšs (1:3, 2:4).

"Visi skrien ātri, māk slidot, lielāki laukumi nekā mājās. Jau pirms izbraukuma bija skaidrs, ka tur spēlēt būs grūtāk. Vajag ieiet ritmā un pierast lielākajiem laukumiem, bet tas ir laika jautājums. Ar katru nākamo maču būsim labāki," teica "Zemgales" rezultatīvākais hokejists Artūrs Homjakovs.

Ventspilnieks atzina, ka galvenā atšķirība ir spēle aizsardzībā – ja Jelgavā pretinieks vienmēr būs rokas stiepiena attālumā, tad uz lielāka laukuma jābūt možākiem un nedrīkst pazaudēt koncentrēšanos. "Parādās milisekunde, kad var pacelt galvu un paskatīties, kas un kā. Viņiem bija laiks un brīvais ledus, tāpēc mums sanāca kritumi," skaidroja Homjakovs. Situāciju, kurā atšķirīgie laukuma izmēri radīs problēmas, pirms sezonas starta paredzēja arī "Zemgales"/LLU galvenais treneris Artis Ābols.

24 gadus vecais Homjakovs piedalījies pēdējos piecos jelgavnieku vārtu guvumos – pats iemetis trīs ripas, kā arī palīdzējis izcelties Dānielam Andersonam un Harijam Brantam. Pirmās maiņas centrs sezonas ievadā sešās spēlēs sakrājis sešus punktus un laukumā var doties ar zelta ķiveri. "Džekiem jau teicu, ka tas nav galvenais. Statistika paliek otrajā plānā – galvenais, lai ejam laukumā uzvarēt, nevis tikai paspēlēt."

Šovakar pulksten 21:00 komandai paredzēts treniņš, kam sekos vakariņas un somu krāmēšana, lai pusnaktī dotos sezonas otrajā izbraukumā. Jāmēro ceļš līdz Tallinai, tad divas stundas jāpavada uz prāmja. Rītvakar jāspēlē pret Forsas FPS. Pilsēta atrodas mazliet vairāk kā 100 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Helsinkiem. FPS sākusi ar pieciem zaudējumiem sešās cīņās, tiesa, pretī stājušās vairākas līdervienības.

"Neskatāmies tālā nākotnē – koncentrējamies nākamajai spēlei. Paskatāmies, ko dara pretinieki, kā viņi spēlē, un tad mēģinām apgrūtināt viņu stilu. Ar katru spēli kļūstam labāki. Pieradīsim ātrumiem, un viss būs labi," cerīgi vērtēja Homjakovs. Viņš pagājušajā sezonā spēlēja Zviedrijas pēc spēka trešajā līgā. Pēc uzbrucēja domām, "Mestis" ātruma ziņā ir vēl solis uz priekšu.

Pirms gada Homjakovs pārcēlās uz Kirunu – pilsētu aiz polārā loka Zviedrijas ziemeļos. Turp viņš devās ar komandas biedru Ričardu Bernhardu, ar kuru vienā maiņā spēlē jau trešo sezonu pēc kārtas – 2020./21. gadā "Zemgalē", 2021./22. gadā Kirunā un arī tagad.

"Septembra beigās jau uzkrita maziņš sniegs. Tā bija jauna pieredze – varu teikt tikai pozitīvas lietas. Pirmais gads prom no mājām, redzēju jaunas vietas un lietas, arī hokejā esmu kļuvis ātrāks," teica Homjakovs. "Labi, ka bijām divatā. Varējām izmest savus jociņus un pasmieties, laiks paskrēja ātrāk."

Zviedrijas trešā līga ir pusprofesionāla – hokejisti vakaros dodas uz treniņiem vai spēlēm, bet pa dienu strādā. "Kāds braukāja ar traktoru, citi strādāja noliktavā. Nekāds ļoti grūtais darbs nebija. Bijām kā asistenti – izpalīdzēt, atnest." Tomēr laukumā redzētais Homjakovu pārsteidzis. "Biju iztēlojies, ka līmenis būs švakāks. Kad sākās treniņi, tad sapratu, ka ir džeki, kuri var. Vajadzēja laiku, lai aprastu ar stilu."

Pirms diviem gadiem LSPA trenera arodu apguvušais Homjakovs Jelgavā koncentrējies tikai hokejam, lai gan reizēm mēdz uzņemties bērnu trenēšanu – kad hallē ierodas grupas no skolām, tad "Zemgales" uzbrucējs apmāca jaunos censoņus slidotprasmē. "Bērni man patīk, un gribētos arī pēc tam savas zināšanas nodot tālāk. Skatīsimies, cik ilgi vēl spēlēšu."

Latvijā viņš izlēmis atgriezties, jo vasarā iestūrēja laulības ostā un vēlējies būt tuvāk sievai. Lai gan sezonas laikā Homjakovs uzturas Jelgavā, brīvajos brīžos viņš nelaiž garām iespēju doties uz divu stundu attālumā esošo Ventspili. "Pirmajā gadā gribēju būt tepat blakus. Arī tas, ka pēc Zviedrijas, cik skatījos un meklēju, nebija nekādu baigo variantu, kas mani uzrunātu. Pats piezvanīju uz Jelgavu. Ar Aivaru [Zeltiņu, kluba direktoru] vienojāmies divās dienās."

Iespējams, pats acīmredzamākais statistikas rādītājs, ko "Zemgalei"/LLU vajadzētu uzlabot, lai nākamajos mačos cerētu uz panākumiem, ir skaitliskais vairākums. Izdevies izmantot tikai 12% iespēju. Vairākumā pavadītas 39 minūtes, bet gūti tikai trīs vārti. Divus no tiem iemetis Homjakovs.

"Nav tas labākais procents, bet pie tā strādājam – skatāmies, kā pretinieki spēlē mazākumā, kā mums labāk izvietoties. Manuprāt, tas ir tikai laika jautājums. Vajag iemest pārīti vārtu, un tad jau visiem parādīsies sajūta, ka varam," pauda Homjakovs. Viņš stāstīja, ka video sapulces ir ļoti detalizētas – tiek analizētas pat sīkākās pretinieku nianses.

Ja iepriekšējā izbraukumā vajadzēja aizvadīt četras spēles piecās dienās, tad šoreiz sagaida tikai divi mači Forsā. "Vasarā esam trenējušies, uzskatu, ka fiziskais mums ir labs. Bet tāpat – piecēlos un jutu, ka sāp mugura. Nav jau daudz variantu – jāiet un jāspēlē. Mēs zinājām, uz ko ejam."

Pēc otrdienas un trešdienas vakara mačiem Somijā "Zemgale"/LLU atgriezīsies "Optibet" hokeja līgas apritē. Sestdien jādodas uz Viļņu, bet 19. oktobrī jāuzņem ciemiņi no Kauņas. Sekos divas mājas spēles 21. un 22. oktobrī "Mestis" ietvaros pret vienu no favorītēm Kokolas "Hermes", ko pārstāv arī latviešu aizsargi Ernests Ošenieks un Ņikita Mateiko.

  +2 [+] [-]

, 2022-10-11 03:07, pirms 2 gadiem
Raksta, ka Jelgavā ir mazs laukums, bet izmērus nenosauc. Kādi tad tie ir Jelgavā un citās Mestis līgas komandu pilsētās?

     [+] [-]

, 2022-10-11 13:01, pirms 2 gadiem
Kādas ir laukuma dimensijas?
Kas par jokiem ar zeltītajām ķiverēm atsevišķiem spēlētājiem vienā un otrā komandā?

     [+] [-]

, 2022-10-11 17:40, pirms 2 gadiem
leeevis rakstīja: Kādas ir laukuma dimensijas?
Kas par jokiem ar zeltītajām ķiverēm atsevišķiem spēlētājiem vienā un otrā komandā?
suomu juoki - komandas rezultatīvākajam piešķir zelta krāsas ķiveri, ja atmiņa neviļ, vērtīgākajam - sarkanu ķiveri.