Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Armijā iesauktais students – "Mogo" pirmā pāra aizsargs Bērziņš

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Armijā iesauktais students – "Mogo" pirmā pāra aizsargs Bērziņš
Renarts Bērziņš. Foto: Guntis Lazdāns/LHF

Trešdien pulksten 19:00 startēs "Optibet" hokeja līgas (OHL) fināls, un otro sezonu pēc kārtas par Latvijas zeltu spēkosies "Zemgale"/LBTU un "Mogo"/LSPA. Starp Juglas kluba līderiem ir arī 19 gadus vecais Renarts Bērziņš, kurš otro sezonu pēc kārtas spēlē vienā aizsargu pārī un smeļas pieredzi no Krišjāņa Rēdliha. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Bērziņš pastāstīja par gatavošanos finālam, attiecībām ar Arti Ābolu un no armijas saņemto pavēsti.

Renarts Bērziņš bija vienīgais Latvijas čempionātā spēlējošais aizsargs, kurš gadu mijā Gēteborgā pārstāvēja Latvijas junioru izlasi pasaules čempionātā. Pirmajā pārī spēlējošais Bērziņš vislielāko spēles laiku savāca ceturtdaļfinālā pret amerikāņiem (2:7), laukumā pavadot 22 minūtes un divas sekundes. Latvijas U20 galvenais treneris ir Artis Ābols, kurš finālā ir ierakumu pretējā pusē.

"Zviedrijā jutu, ka man uzticas un dod iespēju. Arī sāku ievērot un saprast "Zemgales" taktiskos zīmējumus. Varbūt tas spēlēs lomu arī finālā – zināšu, ko no spēlētājiem prasa konkrētās situācijās," prātoja Bērziņš. Turnīra laikā viņš ar galveno treneri arī runājis par izglītības lomu.

Bērziņš spēlēšanu "Mogo"/LSPA rindās apvieno ar studijām Stokholmas Ekonomikas augstskolā. Aizsargs ir pirmā kursa students Ekonomikas un biznesa programmā. "No rīta ir treniņi, tad dodos uz skolu, kur mācos līdz vakaram. Mēģinu visu apvienot. Varbūt nevaru teikt, ka sekmes būtu pašas spožākās, bet sanāk savienot. Eksāmenus varu nokārtot. Uz U20 čempionāta laiku ļāva iekavēt, pēc tam visu sakārtoju."

"Protams, spēlēt hokeju patīk labāk nekā mācīties, bet – izglītība paliek uz visu dzīvi. Hokeja laukumā traumas nav izņēmums, var notikt jebkas. Jā, pēc pasaules čempionāta aizdomājos, ka ļoti gribētu hokejista karjerā tikt augstāk, bet jāsaprot, vai visu ir iespējams apvienot," stāstīja Bērziņš. "Esmu dzīves krustcelēs."

Jautājuma zīmi virs hokejista karjeras uzzīmējis arī Valsts aizsardzības dienests. Trešais iesaukums sāksies 19. jūlijā, un tam pirmo reizi iedarbināta nejaušā atlase. Starp janvāra beigās pavēsti saņēmušajiem ir arī Bērziņš.

Kamēr tālāka nākotne ir miglā tīta, tikmēr jāgatavojas finālam. Pirms gada "Zemgale" ar Somijas rūdījumu sērijā uzvarēja ar 4-1 un tika pie otrā zelta pēc kārtas. Bērziņš un viņa komandas biedri ir motivēti nepieļaut, lai čempionu kauss arī trešo gadu pēc kārtas nonāktu Jelgavā.

"Playoff ir mans mīļākais hokejs. Atšķirība no regulārās sezonas ir jūtama. Tribīnes ir pilnas – var sajust, ka cilvēkiem interesē Latvijas hokejs. Cilvēki apkārt, kameras, žurnālisti – uzreiz viss šķiet oficiālāk. Protams, arī tas, ka kļūdas maksā daudz dārgāk, tāpēc jāspēlē atbildīgāk. Varu savilkt paralēles ar U20 čempionātu – tur arī bija līdzīga sajūta. Tāds hokejs man patīk," priecājās Bērziņš.

Viņš norādīja, ka regulārajā sezonā gājis kā pa kalniem un lejām. "Manuprāt, tas vairāk ir tikai sagatavošanās posms, bet playoff ir beigu fāze, kad hokejs paliek daudz interesantāks," lēsa Bērziņš. Viņš regulārās sezonas 31 spēlē izcēlās ar četriem vārtiem un 16 punktiem. Divas no ripām Bērziņš iemeta lietuviešiem, vēl divas – savstarpējos mačos pret "Zemgali".

"Nezinu, varbūt "Zemgali" var nosaukt par manu pretinieku," viltīgi smaidīja 19 gadus vecais aizsargs. "Varbūt nav pareizi tā teikt, bet arī regulārajā sezonā šādām spēlēm gatavojies vairāk nekā pret citām komandām. Tas tomēr ir mūsu tiešais pretinieks, spēles vienmēr ir interesantas."

Jau pagājušajā sezonā Bērziņš sāka spēlēt vienā aizsargu pārī ar Latvijas čempionāta pieredzējušāko hokejistu Krišjāni Rēdlihu. Galvenais treneris Ģirts Ankipāns izvēli skaidroja ar vēlmi, lai debitants mācītos no pacietīgā veterāna.

"Spēlēt kopā ar viņu ir ļoti viegli. Lai kā es nokļūdītos, man blakus vai aiz muguras būs Krišjānis. Ja salīdzina ar mani vai citiem komandas biedriem, viņš kļūdās ļoti maz. Viņš pieņem pareizos lēmumus. Ļoti novērtēju, ka treneris joprojām ļauj spēlēt kopā ar Krišjāni," priecājās Bērziņš. Viņš atzina, ka vislielāko pieredzi smēlies Rēdliha psiholoģijā.

"Viņš palīdz noturēt vēsu prātu, pat ja treneris dusmojas. Tad viņš uzmundrina, pasaka, ka varēju darīt tā un tā. Jā, visvairāk no viņa esmu ņēmis to, kā tikt pāri neveiksmēm. Atceros, kā pagājušajā sezonā mūsu trešajam vārtsargam bija neveiksmīga spēle. Viņš sēdēja ģērbtuvēs un bēdājās. Krišjānis piegāja un pateica, lai aiziet un uztaisa simts atspiedienus – sodi sevi ar lietām, kas palīdzēs kļūt labākam, nevis vienkārši sēdi un skumsti. Hokejs ir ļoti ātra spēle, un arī kļūdas jāaizmirst ātri."

Lai gan pilngadības slieksni Bērziņš šķērsoja pagājušā gada augustā, viņš izvēlējies turpināt spēlēt aizsargrežģī. Kā vienīgais aizsargs savā komandā. "Uz U20 čempionātu aizbraucu ar stikliņu, arī Latvijā mazliet izmēģināju spēlēšanu bez režģa. Dabūju pa degunu un aci, un tad bija tā interesanti iet uz skolu ar zilu aci. Daudz jākomunicē ar citiem cilvēkiem, bet tu sēdi tāds atdauzīts. Nezinu, spēlējot ar stikliņu, nekādas atšķirības nejutu. Tagad tieši varu drošāk bloķēt metienus, nav jāaizsedz seja ar cimdu."

Savdabīgi, ka Latvijā ir tikai 24 cilvēki ar vārdu Renarts, bet gan "Mogo", gan "Zemgalē" ir pirmā pāra aizsargs vārdā Renarts – Bērziņš pret Alksni. Bērziņš pie vārda ticis, pateicoties māsai.

Fināls startēs trešdienas vakarā. Pirmās divas spēles paredzētas Jelgavā, trešais un ceturtais duelis – "Mogo" laukumā. Pērn sava laukuma priekšrocības bija rīdziniekiem, bet tas nepalīdzēja.

"Teiktu, ka mēs esam spēcīgāki gan uzbrukumā, gan arī vārtsargu līnijā. Turklāt abus flangus sezonas beigās pastiprinājām. Kopumā domāju, ka mūsu lielākais pluss ir pēdējos mēnešos ieguldītais darbs. Ja strādāsim uz 100%, uzticēsimies cits citam un treneriem, tad "Zemgalei" nebūs variantu. Galvenais ir darbs un atbildība," secināja Bērziņš.

     [+] [-]

, 2024-03-25 21:26, pirms mēneša
pie esošās situācijas nebūtu slikti izveidot armijas klubu.

     [+] [-]

, 2024-03-26 00:24, pirms mēneša
Interesanti kā no Stokholmas skolas janvārī tika iesaukti trīs puikas. No viena kursā. Nejauša izvēle sakāt...

     [+] [-]

, 2024-03-26 07:30, pirms mēneša
pie Daiņa rakstīja: pie esošās situācijas nebūtu slikti izveidot armijas klubu.
ASK ''OGRE''!? Kas vainas bija?

     [+] [-]

, 2024-03-26 07:54, pirms mēneša
pie Daiņa rakstīja: pie esošās situācijas nebūtu slikti izveidot armijas klubu.
ACSK (oriģināli - ЦСКА).

     [+] [-]

, 2024-03-26 07:58, pirms mēneša
Kāds armijā iesauktais? Saņēmis pavēsti, kas, iespējams, jau noskalota podā.