Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Sezona pa grāvjiem: Tralmaks cīnās ar ceļgalu un AHL realitāti

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Sezona pa grāvjiem: Tralmaks cīnās ar ceļgalu un AHL realitāti
Eduards Tralmaks. Foto: Providence Bruins

Pusgada laikā trīs reizes savainots viens un tas pats ceļgals. 26 gadus vecais uzbrucējs Eduards Tralmaks palīdzēja Providensas "Bruins" kļūt par Amerikas Hokeja līgas (AHL) Atlantijas divīzijas regulārās sezonas uzvarētāju, bet pašam pārliecību izdevies atgūt tikai noslēdzošajos mačos. "No grāvja esmu izrāpies, tagad jātiek virsotnē," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Tralmaks.

Eduards Tralmaks punktu regulārajai sezonai pielika ar četrām rezultatīvām spēlēm pēc kārtas – viņš guva vārtus uzvarās pret Vilksberijas/Skrentonas "Penguins", Bridžportas "Islanders" un Springfīldas "Thunderbirds", bet 3:5 zaudējumā pret Hārtfordas "Wolf Pack" atdeva rezultatīvu piespēli. Tieši Hārtforda būs pretiniece Atlantijas divīzijas pusfinālā.

Pēc regulārās sezonas 72 spēlēm komandas šķīra deviņas uzvaras un 17 punkti, kas padarītu "Bruins" par dueļa favorīti, taču – "Wolf Pack" pirmajā kārtā sasita par sevi vienu vietu augstāk finišējušo "Thunderbirds" ar 6:1 un 7:1, un regulārās sezonas dueļos labāk veicās Hārtfordai, nevis Providensai. Sērija sāksies naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika. Tralmakam un komandai tā būs pirmā spēle kopš aprīļa vidus – pretinieku gaidīšana bijusi ļoti ilga. Tāpat kā visa sezona.

"Jau pašā sezonas sākumā trāpīju lielā grāvi," teica Tralmaks. Viņš uz Bostonu devies augusta beigās, mēnesi pirms treniņnometnes sākuma. "Runāju ar Providensas ģenerālmenedžeri, un viņš teica: "Ja tu gribi visiem parādīt, ka vēlies spēlēt NHL, ka vēlies būt daļa no "Bruins" organizācijas, tad ierodies pirms visiem pārējiem." Varēju iet uz Bostonas treniņu centru pie fiziskās sagatavotības treneriem, uz ledus gāju kopā ar Bostonas apkārtnē dzīvojošajiem NHL spēlētājiem – Džeku Aikelu, Aleksu Ņūhuku, Noelu Ačiari, Trentu Frederiku. Bijām tikai divi AHL spēlētāji."

Katru dienu strādājis ar fiziskās sagatavotības treneri un katru dienu gājis uz ledus, Tralmaks atzīst, ka mēneša laikā uzņēmis karjeras labāko fizisko formu. Īstajā laikā, lai sevi pierādītu Bostonas "Bruins" treniņnometnē. "Viss izskatījās ļoti labi. Treniņi gāja no rokas – metu golus, atdevu piespēles, kājas strādāja. Biju citā līmenī nekā jebkad esmu bijis. Tieši tāpēc nopelnīju pārbaudes spēli. Teica, ka iedos vismaz vienu, varbūt pat divas."

Pārbaudes spēlē pret Filadelfijas "Flyers" latvietis bija paredzēts kā trīspadsmitais uzbrucējs – dodies līdzi izbraukumā, izej uz iesildīšanos, bet paliec ārpus pieteikuma. "Pirms izlidošanas bija treniņspēle tiem, kuri nedosies uz Filadelfiju. Man tur nebija paredzēts spēlēt, tāpēc arī es biju treniņspēlē. Un tad saskrējos ar vienu no komandas biedriem…"

"Viņš nāca ārā no forčeka un mani neredzēja, es gāju iekšā. Man bija izvēle – nosist viņu vai mēģināt izvairīties. Centos izvairīties, bet viņš izgāja cauri manai kājai. Saplēsu mediālo kolaterālo saiti (MCL). No tā brīža sākās visi grāvji," secināja Tralmaks. "Protams, to tobrīd nezināju."

Tieši tās pašas saites plīsuma dēļ viņam nācās izlaist pagājušās sezonas beigas, arī netiekot uz pasaules čempionātu Tamperē.

"Zināju, ka esmu labā kondīcijā un ka nedrīkstu nokārt galvu, jo ārsti pateica, ka četru līdz sešu nedēļu laikā būšu atpakaļ. Izgāju rehabilitāciju, atgriezos, bet ceļgals turpināja sāpēt. Viņi teica, ka viss kārtībā – tikko atgriezos no saites plīsuma, ir jāsāp. Un tad treniņā pārplīsa atkal… Mēģināju uztaisīt kustību, nedaudz izslīdēja kāja, un pārplēsu vēlreiz."

Pēc trešā MCL plīsuma pusgada laikā Tralmakam bijušas divas izvēles iespējas – vai nu operācija, vai nu plazmas injekcijas. Uzbrucējs lēmis par labu otrajam variantam, kas nozīmēja divu nedēļu miera režīmu un pusotru mēnesi bez ledus treniņiem. Operācija nozīmētu vairāku mēnešu dīkstāvi. Hokejistam, kuram nav līguma uz nākamo sezonu, tas būtu smags trieciens pa nākotnes izredzēm.

Viņš ierindā atgriezās tikai janvāra vidū, kad nācās ķert aizbraukušu vilcienu. Pirmkārt, kamēr citi citi bija atbilstošā formā, Tralmakam tā bija jāuzņem vienatnē. Otrkārt, komandas sastāvs jau bija ieguvis stabilas aprises. "Viss bija jāsāk no jauna. Cik es tur tiku lakumā – septiņas minūtes, desmit minūtes. Spēles laiks mazs, zaudēju pārliecību, mazliet arī motivāciju."

"Nevaru pat teikt, ka šosezon gājis kā pa kalniem – vairāk pa grāvjiem. No grāvja esmu izrāpies, tagad esmu pie kalna. Galvenais – jātiek līdz virsotnei."

"Tikai sezonas beigās sāku sajust, ka fiziskā forma pievelkas klāt pārējiem un jūtos labi," pauda Tralmaks. Viņš regulārās sezonas pēdējos divos mačos tika apvienots virknējumā ar kanādieti Džastinu Brazo un somu Jonu Kopanenu. Viņi kopā spēlēja arī pērn, un augumā raženo virknējumu Providensā iesaukuši par 300 kilogramu maiņu. Virknējums divās spēlēs sarūpēja trīs vārtus.

"Esam labi saspēlējušies. Neviens no mums nav baigais tehniķis, bet tas netraucē taisīt rezultātu." Brazo ar 45 punktiem 67 spēlēs kļuva par Providensas "Bruins" trešo rezultatīvāko spēlētāju, Kopanens 64 spēlēs iekrāja 35 punktus, bet Tralmaks regulāro sezonu noslēdza ar 28 spēlēm un desmit punktiem. Kaut Brazo spēlēja rezultatīvāk, viņam ir AHL, nevis NHL līgums. Savukārt Kopanenam ir NHL līgums, un viņš tika pie piecām spēlēm Bostonas "Bruins" rindās. Ziemeļamerikas realitāte.

Playoff priekšvakarā Providensas sastāvā ar NHL līgumiem ir trīs vārtsargi, 11 aizsargi un 12 uzbrucēji. Komandai ir seši pilni virknējumi. Fārmklubā spēlē arī trīs miljonus no Bostonas saņemošais aizsargs Maiks Railijs un turpat tūkstoš mačus NHL aizvadījušais aizsargs Antons Strolmans. Ja spēlē Tralmaks un Brazo, tas nozīmē, ka viņi ieņem spēlētāju ar NHL līgumiem vietu. Lai noturētu savas pozīcijas, nevar atļauties soli pa labi vai pa kreisi.

"Laiks iet. Jādzīvo realitātē un jāskatās vairākos virzienos," par savu nākotni teica Tralmaks, neizslēdzot Eiropas variantus. Lēmumu ietekmēs arī ceļgala veselība. Ja būs nepieciešama operācija, tas visdrīzāk nozīmēs palikšanu Ziemeļamerikā, kur sezona sākas vēlāk.

"Neesmu bijis nevienā citā organizācijā, tikai Providensā. Kamēr esmu šeit, esam divīzijas vadošā komanda. Spēlētāju ir tiešām daudz. Ja varētu atrast klubu, kur dotu lielāku iespēju, kur treneris redzētu vērtību, tad ar lielāko prieku ņemtu un vēl gadu vai divus mēģinātu izspraukties cauri. Nerunāju par sevi kā par NHL spēlētāju, bet – tikt tur uz vismaz vienu vai divām spēlēm…"

AHL spēlētāju vidū cerību stariņš ir Čikāgas "Wolves" lēmums – 2022. gada čempione un 2019. gada fināliste no nākamās sezonas atteiksies no sadarbības ar Karolīnas "Hurricanes" un kļūs par līgas vienīgo neatkarīgo komandu. Lēmumus pieņems paši, nevis klausīsies pavēlēs no NHL kabinetiem.

"Amerikā neviens brīvos aģentus neparaksta līdz vasaras vidum. Tikai pēc drafta organizācijas saprot, kas viņiem ir pieejams un ko vajag vēl. Riskēt un gaidīt līdz jūlija beigām vai mēģināt sākt Eiropas gaitas?" jautājums, kas nodarbina Tralmaka prātu.

Uzbrucējs komunicējis arī ar Latvijas izlases vadību. Ja "Bruins" nepārvarēs Hārtfordas barjeru – sērija var noslēgties 4. maijā, bet pēdējā spēle paredzēta 8. maijā –, tad viņš ir gatavs pievienoties valstsvienībai. "Ar lielāko prieku skrietu uz izlasi. Vai man atstās brīvu vietu? To es nevaru atbildēt. Ja viņi riskētu un dotu man iespēju būt daļai no izlases, ar lielāko prieku skrietu. Ja mani nepaņemtu, tad saprastu, kāpēc ne – pagaidām neesmu sevi pierādījis kā pamatsastāva spēlētājs."

  +1 [+] [-]

, 2023-04-26 11:29, pirms gada
Visu sezonu virspusēji sekojot līdz domāju, kas tad ar Eduardu noticis, ļoti cerīgs džeks bija. Te arī atbilde - traumas, traumas, traumas. Dikti neviksmīgi, bet tāds ir sports. Galvenais, nenokārt galvu un kaplēt atpakaļ savu vietu zem saules! Ar neatlaidību un spītu viss izdosies.

     [+] [-]

, 2023-04-26 16:50, pirms gada
Prieks, ka beizot kāds nointervēja Eduardu. Ļoti sakarīgs un piezemēts džeks liekas.
Nākošajā sezonā paliek jau 27 gadi, es neredzu ienesīgu variantu palikt ZA. Protams, es nezinu algu AHL, bet ja vienu sezonu labi nospēlētu Čehijā vai kaut Šveices otrajā līgā, tad pēc tam jau varētu sākt pelnīt labu naudiņu. AHL ir fiziski laikam trakākā līga un gaļasmašīna, bet Eiropā arī traumu iespēja tomēr būs mazāka un uzbrucējam ar tādu augumu te ir labas iespējas. Arī izlasē varēs regulāri spēlēt.
Novēlu neklausīt ZA solijumiem un nākošajā sezonā baudīt hokeju un mest daudz golus Eiropā! Protams, veselību!

     [+] [-]

, 2023-04-26 17:00, pirms gada
Ļoti stulba trauma ,jo viens labs paziņa tusiņa laikā spēlējot futbolu ar bērniem sarāva šo saiti un mocījās vairāk kā gadu.

     [+] [-]

, 2023-04-26 17:57, pirms gada
Stulbi, bet sports ir sports. Puisim vismaz ir izglītība, kuru ieguvis ar labu hokeju! Piemērs jaunajiem! Par hokeja nākotni jādomā pašam! Protams Latvijas līdzjutēji vēlās vēl vienu NHL spēlētāju! Lai veicās! Veselību!

     [+] [-]

, 2023-04-26 18:00, pirms gada
Jāpaliek Amērikā, Eiropa pagaidīs! Bet uz čempi mēs gaidam!

     [+] [-]

, 2023-04-26 18:19, pirms gada
Vītoliņš 3 vietas atstās brīvas , Balceram Šilovam Tralmakam vai Rubīnam, tas būtu loģiski, ja protams Vītoliņam nebūs Pasta padomdevējs!