Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Baltkrievijas hokejs bez baltkrieviem?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Viedoklis: Baltkrievijas hokejs bez baltkrieviem?
Epizode no pagājušās sezonas spēles starp Minskas un Rīgas ''Dinamo''
Foto: Ansis Rudzāts, eSports.lv

Aiz kalniem nav gaidāmā Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezona, taču komandas vēl steidz pastiprināt sastāvus. Ar krieviem raksturīgo vērienu šogad darbojas vienīgais Baltkrievijas klubs KHL Minskas ''Dinamo'' - šķiet, ka pavisam drīz šo klubu pārstāvēs tikai leģionāri.

Rīgā četri, Minskā – 13
Aizvakar pirmo oficiālo pārbaudes spēli pirms gaidāmās sezonas aizvadīja Rīgas ''Dinamo'' - komanda, kas pārsvarā komplektēta no pašmāju vīriem, kurus papildina četri leģionāri - amerikānis Lī Svets, kanādieši Martins Karija un Maiks Iguldens, kā arī Čehijas izlases vārtsargs Martins Pruseks, kurš Rīgā spēlēja jau pērn. Savukārt cita ne-Krievijas komanda [Uz trim KHL komandām neattiecas leģionāru limits - Rīgas ''Dinamo'', Minskas ''Dinamo'' un Astanas ''Barys'' - aut.] Minskas ''Dinamo'' pirmo oficiālo pārbaudes spēli aizvadīs pret nevienu citu kā Rīgas ''Dinamo'', tiekoties Pinskā 4. augustā. Komandas pirms sezonas kopumā aizvadīs trīs savstarpējās pārbaudes spēles, bet ne jau par to šoreiz stāsts. Šobrīd Latvijas hokeja fani mēles kulsta par minskiešu sastāva komplektāciju - komandā pašlaik iekļauti 13 leģionāri jeb vairāk kā trīs reizes vairāk nekā Rīgas ''Dinamo'' ārzemnieku skaits. Visu interesantāku padara fakts, ka komandas galvenais treneris ir arī Baltkrievijas izlases galvenais treneris - ja Oļegs Znaroks, kurš vada Latvijas izlasi, bieži izrāda sašutumu par Rīgas komandas kadru izvēli, ko tad lai saka baltkrievu fani, kuri pēdējās dienās aizvien vairāk izrāda sašutumu - sak, mums taču nevajag uzvaras, kuras neesam izcīnījuši paši. Par izlases bāzes klubu nav pat ko sapņot - šķiet, ka visai drīz Minskas ''Dinamo'' spēlēs vien leģionāri, arī komandas treneris nav no Baltkrievijas. Labas izredzes uz vietas saglabāšanu šajā KHL klubā gan ir Baltkrievijas izlases pamatvārtsargam Andrejam Mezinam.

Vai būs vēl kāds?
Pats kanādietis Glens Henlons uz pārmetumiem atbildējis visai skaidri: ''Labāk lai daži baltkrievi iemācās uzvarēt, nevis visi zaudēt!'' Komandas komplektācija gan turpinās, un tā vien šķiet, ka to vairs nepapildinās neviens Baltkrievijas hokejists, bet gan tikai leģionāri, jo ''Dinamo'' interešu lokā ietilpst vairāki ārzemju hokejisti, tai skaitā arī slovāks Marsels Hosa, kurš iepriekšējo sezonu aizvadīja Rīgā. Mums gan ir arī viens pluss jeb šajā komandā pieredzi augstākajā līmenī jau otro gadu iegūst latvietis Kaspars Saulietis. Tiesa, Kasparam būs jācīnas par vietu zem saules un jāpierāda sevi.

Мінскае Дынама=ФІНскае Дынама
Vai mums, latviešiem, būtu vajadzīga hokeja komanda, kurā vairāk nekā puse hokejistu ir bez Latvijas pases? Vai tiešām tiktu piepildīta ''Arēna Rīga'', lai atbalstītu šos iebraucējus? Protams, varētu iet un atbalstīt latviešu puišus, bet sāk izskatīties, ka nākamsezon Minskas ''Dinamo'' spēlēs vien daži vietējie hokejisti, kuri nebūt nespēs aizpildīt jaunuzcelto hokeja halli Minskā [Vecajā Minskas hokeja hallē ir vietas 4842 skatītājiem, savukārt jaunajā būs 15 000 sēdvietu – aut.]. Šajā sakarā ar ironiju izcēlies portāls presball.by, kas laikā, kad Minskā tiek spriests par nosaukuma maiņu, izteicis savu variantu - Мінскае Дынама ператвараецца ў ФІНскае Дынама. Tulkošanu šoreiz atstāšu Jūsu ziņā, tomēr izskatās visai pievilcīgs vairants, vai ne? Komandā kā nekā gatavošanos sezonai uzsākuši jau seši somu hokejisti.

17 pret 13
Kā vēsta komandas oficiālā mājaslapa internetā hcdinamo.org, tad klubā šobrīd iekļauti 30 spēlētāji, no tiem 17 ir baltkrievi, savukārt 13 - iebraucēji. Ņemot vērā, ka visi spēlēt nevarēs, vairāki spēlētāji būs jāatskaita. Visticamāk, leģionāri tie nebūs... Tātad, ja spēlei pieteiks divus vārtsargus, kā arī četrus aizsargu un uzbrucēju virknējumus, spēlēs 22 hokejisti. Maz ticams, ka vietējo hokejistu skaits pārsniegs desmit, jo, ja komanda vēljoprojām meklē pastiprinājumu leģionāru personā, būs jāatkrīt aizvien vairāk pašmāju hokejistiem. Nāks sezona, redzēsim, kas tad tur galu galā spēlēs, tomēr pēc šāda gadījuma aizvien vairāk sliecos leģionāru kvotu virzienā, aizliedzot arī atlikušajām trim komandām iegādāties neskaitāmus ārzemniekus. Protams, tādējādi kritīsies līgas un komandu spēks, tādēļ pagaidām šāds solis būtu pārsteidzīgs.

Un cik tad liels īsti ir Minskas ''Dinamo'' budžets, ja viņi šajos dižķibeles apstākļos var atļauties tā svaidīties ar naudu! Un komandas mērķis? Manuprāt, ja minskiešiem neizdosies pārvarēt vismaz vienu barjeru izslēgšanas spēlēs, sezona būs vērtējama ar mīnusa zīmi. Var jau būt, ka kluba vadības mērķi ir vēl augstāki!?

Vairākumam - pieredze arī NHL
Kas tad īsti ir ''Dinamo'' daudzie leģionāri? Piemēram, somu vārtsargam Mikam Oksam (33) šī būs pirmā sezona ārpus dzimtenes. Labākajā sezonā atvairīti 91,8% metienu. Nākamais sarakstā ir aizsargs Miko Jokela (29), arī no Somijas. Viņa pieredzes bagāžā pat viena spēle NHL, četras sezonas Amerikas Hokeja līgā (AHL), kā arī vairākas sezonas dzimtenē. Pēdējā sezona bijusi visveiksmīgākā - 55 spēlēs 28 (8+20) punkti. Citam somam Osi Vananenam (28) daudz bagātīgāka pieredze pasaules hokeja mekā - pavadītas deviņas sezonas, pārstāvot Fīniksas ''Coyotes'', Kolorado ''Avalanche'', Filadelfijas ''Flyers'' un Vankūveras ''Canucks''. Veiksmīgākā sezona izrādījusies pirmā, kuras laikā sapelnīti 16 (4+12) punkti. Arī pieredzējušais uzbrucējs Haness Hīvonens (34) uzspēlējis NHL, taču jau pagājušajā sezonā pārstāvēja Minskas ''Dinamo'', 25 spēļu laikā nopelnot 20 (12+8) punktus. Arī Jusi Makonenam (24) šī būs tikai pirmā sezona ārpus dzimtenes. Aizvadītajā sezonā viņš 57 spēlēs sapelnījis 59 (!) (27+32) punktus. Šķiet, ka Minskas ''Dinamo'' skaļākais jaunieguvums ir somu uzbrucējs Ville Peltonens (36), kura kontā astoņas sezonas NHL. Veiksmīgākajā sezonā nopelnīti gan tikai 37 (17+20) punkti.

Tāpat zviedru aizsargs Jozefs Boumediens (31) uzspēlējis NHL, tomēr karjeras ilgāko posmu pavadījis AHL. Citam zviedram Jūnasam Andersonam (27) arī ir pieredze NHL, kur gan nospēlētas tikai piecas spēles. Karjeras lielākā daļa pavadīta Somijā. NHL uzspēlējis arī mums labi pazīstamais kanādiešu aizsargs Duvijs Veskots (32), kurš aizvadītajā sezonā spēlēja Rīgas ''Dinamo'', 51 spēles laikā nopelnīdams 19 (2+17) punktus. Arī cits kanādietis, tiesa, uzbrucējs Bairons Ričijs (32) uzspēlējis NHL, tomēr karjeras lielāko daļu pavadījis Ziemeļamerikas zemākajās līgās. Kanādietis Džefs Plats (24) arī paguvis uzspēlēt NHL, pārstāvot divas komandas, un kopumā aizvadot 46 spēles. Mums, latviešiem, vislabāk pazīstamais noteikti ir vietējais uzbrucējs Kaspars Saulietis (22), kas jau otro gadu deldē Minskas ledu. Aizvadītajā sezonā nospēlējis 30 spēles, guvis divus vārtus, kā arī divas reizes asistējis partneriem. Čehu aizsargs Martins Ševcs (26) pārsvarā spēlējis dzimtenē, divas sezonas aizvadot Zviedrijas klubā ''Farjestads''. Lielākoties izcēlies ar lielajiem skaitļiem noraidījumu minūšu ailītē. Spēlētāju statistikas iegūšanai izmantoju hockeydb.com portālu.
Leģionāri Minskas ''Dinamo''

SpēlētājsPozīcijaValsts
Mika OksaVārtsargsSomija
Miko JokelaAizsargsSomija
Osi VananensAizsargsSomija
Haness HīvonensUzbrucējsSomija
Jusi MakonensUzbrucējsSomija
Ville PeltonensUzbrucējsSomija
Jozefs BoumediensAizsargsZviedrija
Jūnass AndersonsUzbrucējsZviedrija
Duvijs VeskotsAizsargsKanāda
Bairons RičijsUzbrucējsKanāda
Džefs PlatsUzbrucējsKanāda
Kaspars SaulietisUzbrucējsLatvija
Martins ŠevcsAizsargsČehija

Piebilde – gaidāmajā mačā pret Rīgas „Dinamo” minskiešiem nepalīdzēs abi jauniegūtie somi – Ville Peltonens un Osi Vananens, kuri pagaidām nav ieradušies Minskā, jo atrodas Somijas izlases nometnē, portālam esport.by pastāstīja Minskas kluba ģenerālmenedžeris.

1 2 3 4 5 6 7 214 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +47 [+] [-]

, 2009-08-02 18:58, pirms 15 gadiem
vīri, vīri - nevajag Minskas klubu skaust. lai viņiem veicās!
P.S. atceramies - jo spēcīgāka līga, jo interesantāk vērot spēles, jo patīkamāka uzvaras garša. diezin vai mēs tik ļoti priecāstos par RD uzvarām pār tādām komandām kā Ak Bars vai Atlant, ja tās būtu vājas pēc definīcijas.

 +24 [+] [-]

, 2009-08-02 18:59, pirms 15 gadiem
Ļoti interesants raksts!

  +8 [+] [-]

, 2009-08-02 18:59, pirms 15 gadiem
pieci aizsargi - tātad baltkrievu tik 3 aizsargi. protams, ja visi leģionāri būs veseli.
septiņi uzbrucēji - pieci baltkrievi.
astoņi baltkrievi, ja legionāri būs veseli spēlēs.nu un protams Mezins.
lai jau viņiem veicas

 +14 [+] [-]

, 2009-08-02 19:01, pirms 15 gadiem
Jurchiks_pe4o rakstīja: pieci aizsargi - tātad baltkrievu tik 3 aizsargi. protams, ja visi leģionāri būs veseli.
septiņi uzbrucēji - pieci baltkrievi.
astoņi baltkrievi, ja legionāri būs veseli spēlēs.nu un protams Mezins.
lai jau viņiem veicas
Unn nav jau teikts, ka komplektācija ir galā
Slēpts komentārs: garais_999

  +5 [+] [-]

, 2009-08-02 19:02, pirms 15 gadiem
Minska savākusi labus spēlētājus, bet šaubos vai ar visiem šiem spēlētājiem Minska pārspēs Rīgas Dinamo
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +26 [+] [-]

, 2009-08-02 19:07, pirms 15 gadiem
Domaaju,ka muusu variants ir labaaks tai zinjaa,ka mees veidojam vienotu komandu ar labu ieksheejo klimatu.Protams,ka noziime ir meisteriigiem speeleetaajiem,bet ja nav komandas gars un fanu atbalsts,tad ar taalu nevar tikt.Katraa zinjaa lai vinjiem veicaas,bet domaaju,ka vinju komplektaacijas politika nav veiksmiiga.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-08-02 19:10, pirms 15 gadiem
Valmierietis12 rakstīja: kurš te kko runaa par skaudiibu?
palasi iepiekšējā tēmas raksta komentus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Krokodils

  +3 [+] [-]

, 2009-08-02 19:13, pirms 15 gadiem
garais_999 rakstīja: P.S kas tas ir, ka latviešiem ir tā stulbā skaudība, nu mēs nevaram tā, jo nav naudas, vienmēr ir bijis tā: kam nauda, tas pasūta mūziku
pat starp rindām šajā viedoklī nesaskatu skaudību. Ulvis pastāstījis par baltkrievu izvēlēto ceļu, kas viņam šķiet neierasts. šī diskusija Latvijā ir mūžīga un katrā sportā ir leģionāru skaits, pēc kura mums klubs vairs nešķiet pietiekami latvisks. basketbolā tie ir 5-6 leģionāri, hokejā grūtāk spriest, bet pieņemu, ka 7-8.

 +11 [+] [-]

, 2009-08-02 19:13, pirms 15 gadiem
ātrija Hidroksīds, 19:10, pirms 3 minūtēm, citēt
Vai tiešām tiktu piepildīta ''Arēna Rīga'', lai atbalstītu šos iebraucējus?
labrīt
ASK Riga cik vietējo bija? Pamatā spēlēja Bramlets, Andrukaitis, Miledžs, kas tur vel jau neatceros. Karoče latviešu bija maz, bet skatitajiem patika, so neredzu problēmu.
===================
desmitniekā trāpīji

  +3 [+] [-]

, 2009-08-02 19:15, pirms 15 gadiem
Nātrija Hidroksīds rakstīja: Vai tiešām tiktu piepildīta ''Arēna Rīga'', lai atbalstītu šos iebraucējus?
labrīt
ASK Riga cik vietējo bija? Pamatā spēlēja Bramlets, Andrukaitis, Miledžs, kas tur vel jau neatceros. Karoče latviešu bija maz, bet skatitajiem patika, so neredzu problēmu.
Nu ASK ļoti balansēja uz robežas un uz viņu neveiksmēm skatījās kritiskāk nekā skatītos, ja būtu latviskāks klubs. ja zini, ka būs uzvaras, var riskēt vākt daudz leģionārus, ja komanda spēlēs viduvēji, tad tas noteikti nav pareizais ceļš.

 +16 [+] [-]

, 2009-08-02 19:17, pirms 15 gadiem
Nu neko varesim kada PC vinus salikt vieglak

 +11 [+] [-]

, 2009-08-02 19:17, pirms 15 gadiem
Nu normāli ka tik daudz leģionāru, a kas? Ja viņi ir labāki par vietējiem baltkrieviem tad tas ir ok. A jus man pasakiet nah Detroitā ir 9 zviedri un vēl krievi un čehi? Kāpēc nav tikai amerikāņi? Tas ir normāli visā pasaulē, ka klubos spēlē daudz leģionāru. Ok daudzi baltkrievi nespēlēs Minskas Dinamo, bet jau jau viņi būtu pelnījuši vietu KHL klubā, tad kādas gan problēmas sev atrast citu KHL klubu, ja līmenis ļauj? Normāli, vismaz Minskā neauklējas ar vietējiem kā Rīgā, teiksim pāgājušā gadā tāds Bērziņš bija pelnījis lai viņu vispār atskaitītu, bet nē auklējās ar viņu kā ar Bēbi...nu ta beidzot vismaz uz 4. maiņu atmests, lai gan vajadzēja atskaitīt vispār.

  -3 [+] [-]

, 2009-08-02 19:20, pirms 15 gadiem
Man jau liekas ka autors ar skaudiibu raksta par Mn Dinamo ieguvumiem?! Protams ka kursh no muusu faniem gribeetu tik lielu skaitu legjionaaru? Vis ticamaakais-neviens! Bet no otras puses-ja ir iespeeja pastiprinaat komandu-kapeec nee? Cerams ka 4.augusta matcs paraadiis kaads celjsh ir perspektiivaaks-muusu (ar 4 legjionaariem) vai ar 13? Bet katraa zinjaa gribas ielikt klokji Baltkrievu klubam,lai shie saprastu ka bez lielaa pikja arii var veiksmiigi speeleet!

  -2 [+] [-]

, 2009-08-02 19:21, pirms 15 gadiem
Labāk lai spēlē leģionāri un uzvar un cīnās par kausu!
Par LV bāleliņiem fanosim Pasaules čempionātā!
tikai atļauties nevaram leģionārus, tāpēc tēlojam baigos patriotus.
Slēpts komentārs: EmilS OzerS

 +11 [+] [-]

, 2009-08-02 19:22, pirms 15 gadiem
Galvenais, lai tas nenotiek ar Rigas Dinamo. Man lielaks kaifs skatities uz latviesu puikam, ka vini kapa, neka uz n-tajiem arzemniekiem.

  +8 [+] [-]

, 2009-08-02 19:23, pirms 15 gadiem
Neredzu te skaudību, tieši otrādāk, te raksta, ka labi, ka mums tā nava.

  +2 [+] [-]

, 2009-08-02 19:23, pirms 15 gadiem
henlonam interesanta filosofija, bet kura ir pareiza (muusu vai minskieshu attieciibaa uz izlasi) redzeesikm tikai peec gadiem 5, ja baltkrieviem buus otrs KHL klubs tad vinji buus soli priekshaa, plus nevajag aizmirst ka baltkrievi speelee arii citos khl un nhl klubos, plus pashiem savs chempis labs, liidz ar to reaali tie speeleetaaji normaali pa sezonu atkapaasies vairaak nekaa mums...

  +5 [+] [-]

, 2009-08-02 19:23, pirms 15 gadiem
oxa rakstīja: Labāk lai spēlē leģionāri un uzvar un cīnās par kausu!
Par LV bāleliņiem fanosim Pasaules čempionātā!
tikai atļauties nevaram leģionārus, tāpēc tēlojam baigos patriotus.
Nu es gan neteiktu,ka muusu komandaa nav par ko fanot,vai tad Njizhivijs,Cipulis Redlihi OZO galu galaa ir slikti,domaaju,ka ne.

  +3 [+] [-]

, 2009-08-02 19:23, pirms 15 gadiem
Vaitad nav 14? Vēl tak ir Shafarenko (Ukraina).
Un Iguldens ir kanādietis!

  +3 [+] [-]

, 2009-08-02 19:24, pirms 15 gadiem
siikais62 rakstīja: Galvenais, lai tas nenotiek ar Rigas Dinamo. Man lielaks kaifs skatities uz latviesu puikam, ka vini kapa, neka uz n-tajiem arzemniekiem.
Tu labāk skatītos uz Bērziņu un Dārziņu kas spēlē RD vai uz Jāgru un Jašinu, piemēram??????

  +3 [+] [-]

, 2009-08-02 19:24, pirms 15 gadiem
oxa rakstīja: Labāk lai spēlē leģionāri un uzvar un cīnās par kausu!
Par LV bāleliņiem fanosim Pasaules čempionātā!
tikai atļauties nevaram leģionārus, tāpēc tēlojam baigos patriotus.
Man personīgi tas gagarina kauss bijis nebijis, es labākskatos kā mūsējie cīnās

  +9 [+] [-]

, 2009-08-02 19:24, pirms 15 gadiem
Krokodils rakstīja: Tu labāk skatītos uz Bērziņu un Dārziņu kas spēlē RD vai uz Jāgru un Jašinu, piemēram??????
Kur tad Minskā spēlē Jāgri un Jašini?

  -3 [+] [-]

, 2009-08-02 19:25, pirms 15 gadiem
Ulvis Brože rakstīja: Kur tad Minskā spēlē Jāgri un Jašini?
Tikai kā piemērs!

  +3 [+] [-]

, 2009-08-02 19:25, pirms 15 gadiem
Sāk atgādināt NHL klubus,kur ir daudz iebraucēju,un viņi iet uz līgas attīstīšanu,jo līgas līmenis tikai augtu,ja visi klubi šitā močītu ar leģionāriem Forši būtu,ja arī Krievijas klubiem attceltu leģionāru limitu....Iespējams krieviem līmenis nekristos,bet būtu daudz lielāka konkurence starp spēlētājiem un līga kļūtu arvien populārāka un labāka

Bet līdz tam vēl ilgi jāgaida,jo Krieviem iespējams jaunajiem un visiem būtu grūti sākt spēlēt KHL un iespējams pasliktinātos nedaudz viņu spēlētāju devums,bet tomēr vairs nebūtu tāda lieta,ka KHL šobrīd spēlē daudz sliktu spēlētāju,bet NHL sliktu spēlētāju nav

  +1 [+] [-]

, 2009-08-02 19:26, pirms 15 gadiem
Krokodils, 19:24, pirms 3 minūtēm, citēt

siikais62 rakstīja: Galvenais, lai tas nenotiek ar Rigas Dinamo. Man lielaks kaifs skatities uz latviesu puikam, ka vini kapa, neka uz n-tajiem arzemniekiem.

Tu labāk skatītos uz Bērziņu un Dārziņu kas spēlē RD vai uz Jāgru un Jašinu, piemēram??????
================
pilnīgi pareizi

  -1 [+] [-]

, 2009-08-02 19:26, pirms 15 gadiem
Cincendorfs rakstīja: Vaitad nav 14? Vēl tak ir Shafarenko (Ukraina).
Un Iguldens ir kanādietis!
Iespējams, ka ir. Lai gan Minskas mājaslapā pat nebija vārtsarga Oksas, la gan viņš jau paspējis aizvadīt treniņmaču
Slēpts komentārs: Krokodils
1 2 3 4 5 6 7 214 komentāri