Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

R. Kalniņš: "5. līga nav vāja"

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

"Liepājas metalurga" un Latvijas U-19 izlases uzbrucējs Raivo Kalniņš vasarā tika izīrēts vācu klubam "Makkabi Berlin", bet nu jau ir atgriezies Latvijā. Intervijā eSports.lv 18 gadus vecais futbolists stāsta par piedzīvojumiem Vācijā un tuvākajiem karjeras plāniem.

Vasarā "Liepājas metalurgs" tevi un Dmitriju Mihailovu izīrēja Vācijas futbola klubam "Makkabi Berlin", bet tu jau esi atpakaļ. Kādēļ?
Treniņa laikā guvu visai nopietnu savainojumu. Liku sitienam kāju pretī, bet pretinieks no visa spēka trāpīja nevis pa bumbu, bet manu kāju – sarautas vismaz divas saites un no abām pusēm. Tagad esmu atsūtīts ārstēties uz Latviju, ārā no ierindas jābūt vismaz uz četrām nedēļām. Dmitrijs gan palika Vācijā un turpina tur spēlēt.

Kāda bija pirmā reakcija klubā?
Viņi domāja, vai atstāt mani ārstēties Vācijā vai ne. Klubs sakontaktējās ar "Liepājas metalurgu", kuri uzstāja, lai braucu ārstēties uz Latviju, jo te ir profesionālāki ārsti. Vācijas kluba treneris gan bija ļoti izbrīnīts, ka lidoju prom, jo par to vēl neko nezināja.

Vai pēc savainojuma izārstēšanas atgriezīsies Vācijā?
Jau pirms kāda laika man Vācijā teica, ka noteikti jābrauc atpakaļ, kad būšu vesels. Bet tagad viss izmainījies, jo "Metalurga" jaunais treneris Jurijs Andrejevs vēlas, lai es un Mihailovs būtu viņa rīcībā jaunajā sezonā. Pēc savainojuma izārstēšanas došos ar "Metalurgu" uz treniņnometni, tad jau redzēs, kur man liks spēlēt pēc tās. Izskatās, ka vismaz pašlaik palikšu tepat. Andrejevs ārstam ir devis uzdevumu līdz 12. janvārim mani dabūt "uz kājām", jo nākamajā dienā "Metalurgs" brauks uz treniņnometni. Treneris vēloties, lai komandā sāktu spēlēt jauni spēlētāji. Pats ar viņu gan runājis vēl neesmu.

Vai līgums ar Vācijas klubu tādā gadījumā tiks lauzts?
Man ar Vācijas klubu bija līgums uz 1. apli ar iespēju pagarināt arī uz otro čempionāta pusi. Līdz 1. apļa beigām gan ir atlikušas vēl trīs spēles, un jēgas palikt tur nebija, jo kādu laiku spēlēt nevarēšu. Ja treneris Andrejevs pateiks, ka jāpaliek šeit, tad jau līgums pagarināts netiks.

Vai tici, ka tev 18 gadu vecumā jau nākamsezon Virslīgā dos pietiekamu spēles laiku?
Grūti spriest par to, jo komanda ir spēcīga, un konkurence – liela. Protams, ceru, ka iespēja tiks dota, lai mazliet jau sāktu pierast spēlēt tajā līmenī.

Cik spēcīgs kopumā bija Berlīnes "Makkabi" klubs?
Savā līgā bijām viena no spēcīgākajām komandām. Kad es aizbraucu, klubs bija 3. vietā, bet, iespējams, tagad jau ir augstāk. Ņemot vērā, ka mūsu līga pēc ranga skaitījās tikai kāda piektā Vācijā, tad varu teikt, ka līmenis nebija slikts, un pāris komandas noteikti varētu sekmīgi spēlēt Virslīgā.
Par spēlētājiem – man šķiet, ka vairāk leģionāru bez mums diviem nebija, lai arī visu laiku kāds ieradās uz pārbaudi. Bet no vietējiem spēlētājiem teju visi patiešām bija labi, viens savulaik bija spēlējis pat Bundeslīgā [Serkans Turkals, turku futbolists, spēlējis Berlīnas "Hertha" – aut.], bet nu ir pieņēmies svarā un tajā līmenī nav spējīgs spēlēt...



5. līga neskan īpaši spoži...
Kā jau teicu – tur ir komandas, kas varētu sacensties ar mūsu vadošajām komandām. Līmenis viennozīmīgi bija labāks par Latvijas 1. līgu.

Vai komandas treniņprocess bija profesionāls?
Pārsvarā visi spēlētāji paralēli mācījās vai strādāja, bet noteikumi tik un tā bija visai stingri. Komandas treneris skaitījās ļoti labs, par disciplināriem pārkāpumiem vai treniņu kavēšanu varēja pamatīgi sodīt ar finansiālajām sankcijām.

Vai paralēli futbolam arī jūs ar Dmitriju kaut ko darījāt?
Nestrādājām, bet sākumā gājām skolā, lai iemācītos vāciski. Turklāt man paralēli visam vēl jāpabeidz vidusskola...
Klubs mūs nodrošināja ar dzīvokli, par ko nekas nebija jāmaksā, atlika tikai pirkt pārtiku. Maksāja arī algu, kas pat palika pāri.

Kāda vācu klubam var būt motivācija ņemt jaunus spēlētājus no Latvijas, turklāt tikai uz īres termiņu?
Cik sapratu, viņi cerēja, ka mēs palīdzēsim komandai tikt līgu augstāk, kāds arī ir tās uzdevums. Domāju, ka šis mērķis klubam ir ļoti reāls. Ja "Makkabi" redzētu, ka esam galvastiesu pārāki, gan jau censtos mūs izpirkt no "Metalurga".

Kluba vēsture un nosaukums saistīts ar ebrejiem. Vai par to vari pastāstīt kaut ko vairāk?
Jā, kluba prezidents, šķiet, ir ebrejs, klubs arī skaitās ebreju. Bet komandā bija tikai viens šīs tautības spēlētājs. Neko vairāk gan nezinu.

Cik labi šajā laikā spēji sevi pierādīt klubā? Vai ar tur pavadīto laiku esi apmierināts?
Kad aizbraucu uz Berlīni, nebija skaidrs, vai palikšu tur. Nospēlēju pirmo spēli un iesitu trīs vārtus. Tad kļuva skaidrs, ka parakstīšu līgumu. Nākamajā spēlē guvu vēl divus vārtus, bet tad pēkšņi mani vairs nelaida laukumā un dažreiz pat netiku ierakstīts pieteikumā. Biju visai dusmīgs un gatavs iet runāt pie prezidenta par iemesliem, jo redzēju, ka varu nospēlēt labāk par tiem, kas regulāri tika pie spēles laika – viņi vienkārši komandā bija jau ilgāku laiku un laikam jau kļuvuši trenerim "mīļāki", citu izskaidrojumu nezinu. Treneris tikai noteica, ka neesmu pietiekami labi sevi parādījis treniņos un galu galā vēl esmu par jaunu! Taču viņš bija pamanījis, ka īsti apmierināts neesmu. Sāka laist laukumā, un redzēja, ka bija rūgti maldījies iepriekšējos lēmumos (smejas). Vienā spēlē pret tabulas augšgala komandu mani uzlaida laukumā, guvu vārtus, mani atzina par mača labāko spēlētāju. Tad gatavojāmies ļoti svarīgai spēlei pret "Union", kas arī bija viena no vadošajām komandām. Mani izlaida pamatsastāvā, un pirmajā puslaikā izvirzīju komandu vadībā. Otrajā puslaikā guvu vēl vienus vārtus, kas palīdzēja mums sākt spēlēt atraisītāk. Beigu beigās mani atkal atzina par mača labāko spēlētāju, rakstīja avīzēs utt.

Kas notika tālāk?
Sekoja uzaicinājums uz Latvijas U-19 izlasi, taču klubs pateica, ka nekur nebraukšu, jo nu jau, redz, biju kļuvis ļoti vajadzīgs! Tomēr panācām kompromisu, ka nospēlēšu vienu svarīgu spēli klubā un tad došos pie izlases uz turnīru Gruzijā [tajā Kalniņš guva vārtus un vēl pāris reižu piedalījās vārtu gūšanā – aut.].

Kādā valodā vajadzības gadījumā kontaktējies ar treneri?
Komandā bija divi krievi, tā nu pārsvarā visas sarunas gāja caur viņiem. Ja ne ar viņu palīdzību, tad angliski vai pat dažreiz mēģināju vācu valodā runāt.

Kā veicās Mihailovam?
Uzskatu, ka viņš komandā ir labākais aizsargs, taču tā nešķiet trenerim. Arī Dmitrijs dabūja sēdēt "uz bankas" vairākkārt. Laikam jau trenerim nebijām iecienīto spēlētāju lokā. Pēdējā laikā gan atkal visu laiku spēlējām un malā nesēdējām.

18 gadu vecumā pamest Latviju un doties uz Berlīni – vai lielpilsēta nesagaidīja ar visādiem kārdinājumiem jaunietim?
(Smejas). Ne īpaši. Jā, biju divreiz atpūsties kopā ar komandu, bet pēc tam vairs ne reizes. Atbrauca arī draudzene no Latvijas, tā nu izstaigājām daļu Berlīnes.

Berlīnē populārākā komanda noteikti ir Bundeslīgas vienība "Hertha". Kāds palika iespaids par futbola popularitāti Vācijā?
Jā, "Hertha" nepārprotami ir vispopulārākā komanda Berlīnē. Diemžēl tā arī nesanāca aiziet uz kādu viņu Bundeslīgas spēli, lai arī vēlme bija liela. Katru dienu gan skatījos futbolu pa TV, kur to rādīja ļoti daudz. Futbols Berlīnē un vispār Vācijā ir ļoti populārs.

Vai jūsu klubs tik lielā pilsētā maz varēja lepoties ar skatītājiem?
Komandai bija savi fani – lai gan ne īpaši daudz, tomēr viņus varēja just. Uz svarīgākajām spēlēm ieradās pāris simti skatītāju.



Vai, esot U-19 izlases sastāvā nesen notikušajā turnīrā Gruzijā, juti progresu salīdzinājumā pret citiem?
To droši vien jāprasa treneriem vai kādam citam spēlētājam, jo pats neko tādu neizjutu. Vienīgi citreiz, spēlējot izlases sastāvā, bija lielāks satraukums, nebija arī pārliecības, taču tagad spēlējām pret Norvēģiju, Nīderlandi un Gruziju – spēlēju vispār bez uztraukuma. Protams, bija kļūdas, bez tām neiztikt, taču tik un tā turnīrs man bija veiksmīgs – sanāca iesist vārtus Gruzijai, trāpīt pa stabu pret Nīderlandi, vēl vienreiz rezultatīvi asistēju.

Foto: no personīgā arhīva.

Bilde #1 - spēles epizode Vācijas 5. līgā.
Bilde #2 - spēles epizode Latvijas U-19 izlases sastāvā pret Lietuvu.

1 2 52 komentāri

 +20 [+] [-]

, 2007-11-28 07:36, pirms 16 gadiem
malacis. Kaut es varētu lepoties kā trāpīju pa stabu Nīderlandei. Cepuri nost!

Trāpīt pa mazo štangu ir nesalīdzināmi grūtāk nekā iebakstīt lielajos vārtos

  +8 [+] [-]

, 2007-11-28 08:34, pirms 16 gadiem
nez, tiem 5 līgas klubiem budžeti latvijas virslīgas vadošo klubu līmenī?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2007-11-28 09:11, pirms 16 gadiem
kas tas par laukiem 2. bildee??

 +13 [+] [-]

, 2007-11-28 10:19, pirms 16 gadiem
Par 1. līgu līmenis toč nav augstāks, ja 18 gadīgs džeks aizbrauc un pirmajās divas spēlēs sasit 5 golus... bet visumā perspektīvs, lai izdodas!

 +18 [+] [-]

, 2007-11-28 10:25, pirms 16 gadiem
Izskatās pēc Mazpisānu pagasta pļavas Līdzjutēji grauž tribīnes un pūli nevar noturēt

 +15 [+] [-]

, 2007-11-28 10:31, pirms 16 gadiem
Kārtējā intervija, kur LV sportists zemu ārzemju līgu cenšas padarīt par ūberkrutu. Ir jau mums te pāris basketbolisti, kuri atgriežoties LV aplaužas un saprot, ka līmenis te krietni audzis...
Nu nav vairs tie laiki, kad viss kas ir ārzemēs ir labs, bet pašmāju notiekošais jākritizē.

Bet visā visumā - lai čalim veicas!

 +12 [+] [-]

, 2007-11-28 10:42, pirms 16 gadiem
Nu tā jau vienmēr ir ka kāds latvietis aizbrauz uz ārzemēm uz kādu botu līgu un kad atbrauc vienmēr stāsta ka tur līmenis kā latvijas augstākajā u.t.t. u.t.t... besī vnk ka ta saka! Vācijas 5. līga nav anglijas 5. līga jo Vācijā tomēr to līgu mazāk... un ja paskatās kādā stadionā viņi spēlēja... nu nez kkāds 1. līgas lejasgala līmenis!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2007-11-28 11:28, pirms 16 gadiem
tur manliekas ka nemaz nav stadiona!pirmaja bilde izskatas ka vini kada parka atradusi brivu laukuminu kur futeni uzspelet! un kad apgalvot ka 5 ligas komandas varetu spelet virsliga ir stulbi jo visi tacu atceras ka pirms paris gadiem LM uefa kausa speleja ar schalke 04 un zaudeja ar 1:5 un 0:4 nu un ja piekta liga butu tik laba tad ar kadu rezultatu mums butu jazaude schalkei? puikam ir tikai 18 gadi un vins negribes atzit ka ta liga kura vins spele ir tik zema!

  +2 [+] [-]

, 2007-11-28 11:30, pirms 16 gadiem
a un velkas!
ja ta liga butu tik laba un ja vins sit katra spele pa paris goliem tad ko vins dara 5 liga? tad jau vinu gaiditu EPL vai La Liga

  +4 [+] [-]

, 2007-11-28 11:49, pirms 16 gadiem
forsha intervija patiikami dzirdeet kko par Vaacijas 5 liigaa spelejoshajiem letinjiem ... lai veicas

     [+] [-]

, 2007-11-28 11:52, pirms 16 gadiem
1) Willwood bet tu nevari lepoties , jo noteikti neesi sasniedzis tik daudz cik vins
2)Masulis tev skauzh ka iesita 3 vaartus? kaa tu maz var zinat kads tur liimenis .. Es domaaju ka tu ne tuvu tik labu interviju neuztaisiitu (finger)
3)Playthegame ja gribi zinat tas stadions neatrodas berline! Pareizi pateicat tas atrodas laukos jo ta viniem ir izbraukumu spele pret vienu no vaajakam komandaam ..
4)taads laukums kaads ir berliine ne tuvu nav saliidzinaams musu laukumiem =)
Lai Raivo turpmak veicas ka lidz shim =)

 +16 [+] [-]

, 2007-11-28 12:01, pirms 16 gadiem
Bijis jau mums viens tāds spēlētājs, kurš ārdījās un bļaustījās, ka Anglijas 5.līgas komandas ir daudz labākas par to pašu Virslīgu. Paga, viņš gadījumā tagad nesēž uz "bankas" Ventspilī?? Grebis un Co? Šis džeks arī izskatās ir ar Anri tehniku un Van Nistelroja prasmi sist vārtus, ja jau uzreiz 5-jā līgā "močij"

Nu kur tādus atrod? Labāk būtu par Gauraču uzrakstījuši, ka šis vismaz Itālijas otrajā līgā spēlē, nevis gudri spriedelē, ka 5.līgas 8. divīzijas devītā pilsētas labākā komanda rullē

  +1 [+] [-]

, 2007-11-28 12:07, pirms 16 gadiem
massbeat ko tu maz zini !! gan ar laiku vinam liimenis augs un buus kaut ko augstaku par 5 liigu sasniedzis Butu labak vinam novelejis veiksmi nevis gvelzis te ne pa teemu lol !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-11-28 12:10, pirms 16 gadiem
dons

tavs istais vards nav raivo?

  +2 [+] [-]

, 2007-11-28 12:11, pirms 16 gadiem
tas gan, man liekas pat 10 liigas zaaliens ir daudz kvalitativaaks nekaa mums te dahzaas labaas vietaas... un te tak puse tiinji njaud kko, ka izskataas kaa laukos... a prieksh kam 5 liigai stadionu un entaas tribiines? gan jau vienaa pusee ir vietas dazhiem simtiem cilveeku.... taas nav nekaadas superiigas , kuraas ir tukstoshiem taburetes.

bet arii meees visi labpraat uzzinaat kko vairaak par Gauraču ....kkad bija kkaada intervija, bet domaaju ka vinjma tagad buutu kas jauns ko pastaastiit

  +2 [+] [-]

, 2007-11-28 12:30, pirms 16 gadiem
-> mrPO
Varētu domāt, ka tu uz mūsu zālaniem katru dienu spele, ja tik labi zini.
Nevajag iedomaties ka arzemes viss ir kruta un, ka kkada tur ntā līga mūsējos uz vienas kājas apspēlētu. Kurās izlasēs ta spēlē tās SUPERZVAIGZNES no 5. līgas, kas katrā spēlē pa 3 vārtiem sit?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2007-11-28 13:24, pirms 16 gadiem
Džeks nemaz īsti nezina, kur spēlējis Klubu sauc TuS Makkabi. Viņi spēlē Verbandsliga Berlin. Tā ir pilsētas spēcīgākā līga.
kluba mājslapa www.tus-makkabi.de

     [+] [-]

, 2007-11-28 13:53, pirms 16 gadiem
Līga un klubs kurā tu spēlē ir sikums? Un vispār viņš ta nekonkrēti izteicās - ''mūsu līga pēc ranga skaitījās tikai kāda piektā Vācijā'' tikpatlabi tā varētu būt ''kāda'' 6. vai 7. līga vācijā... nu bet labi labi vienalga daudz ir sasniedzis! Galu galā nākamgad jau lielajā metalurgā kapās un izlasē ar spēlē... lai veicās!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2007-11-28 14:03, pirms 16 gadiem
Shkjiet, ka runa ir par Verbandsliga Berlin, vismaz spriezhot peec taa, ka tur speelee arii Union Berlin otrais sastaavs... Berliinee vispaar ir kompliceeta liigu sisteema, skat. sheit:

www.fussballergebnisse.de

Zem 10. liigas (Kreisliga C), ar ko Vaacijas futbola hierarhija formaali izbeidzas, vinji uzskaita veel veselu piramiidu liidz pat... 21. liigai. Iet kaa Anglijaa

Uzskatu, ka Union Berlin 1. komanda patieshaam vareetu speeleet Latvijas virsliigaa, bet par otro sastaavu nemaaku spriest. Domaaju, ka tas liimenis tomeer ir drusku zemaaks, lai arii atsevishkji speeleetaaji ir ljoti labi un organizaacijas liimenis ir augsts. Nevajag jau paarspiileet
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2007-11-28 14:52, pirms 16 gadiem
Šeit lūk ir lielisks pierādījums, ka viena Latvieša mīļākais ēdiens ir otrs Latvietis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2007-11-28 15:18, pirms 16 gadiem
Kluba maajaslapa: www.tus-makkabi.de

Nepatiikams staasts ar ljoti netiiras veljas mazgaashanu (Vaacijas zemaakajaas liigaas diemzheel ljoti izplatiita paraadiiba )
www.tus-makkabi.de

  +2 [+] [-]

, 2007-11-28 15:51, pirms 16 gadiem
laba intervija bija interesanti balasiit

     [+] [-]

, 2007-11-28 16:10, pirms 16 gadiem
Opaa, ko es redzu .... Tas tak Raivo !!!!

Malacis !!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2007-11-28 17:28, pirms 16 gadiem
izskatās, ka vienīgais cilvēks kam komentāros ir bijis ko teikt un kas rubī fišku par konkrēto tēmu ir Dons.
1 2 52 komentāri