Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Eiropas futbolā jāievieš vienota sodu sistēma?

Eiropas futbolā jāievieš vienota sodu sistēma?
Aksels Vitsels salauž kāju Marcinam Vasiļevskim
Foto: AFP

Pēdējo dienu notikumi Eiropas futbola pasaulē izraisījusi karstas diskusijas. Iemesls tam ir Eduardu un Akselam Vitselam piešķirtās diskvalifikācijas. Vai vienotības un skaidrības labad būtu nepieciešams ieviest vienotu sodu sistēmu visā Eiropas futbolā?

Kaut arī Eiropas futbola sezona tik tikko tikai sākusies, diskusijas pēdējo dienu laikā bijušas īpaši karstas. Diemžēl iemesls tām nav bijusi kāda sensācija futbola laukumā vai kāda talantīga futbolista atklāšana, bet gan Disciplināro komiteju lēmumi un diskvalifikācijas spēlētājiem.

Divu spēļu diskvalifikāciju par simulāciju UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra spēlē pret Glāzgovas "Celtic" saņēma Londonas "Arsenal" uzbrucējs Eduardu. Horvātijas izlases spēlētājs pretinieku soda laukumā nosimulēja kontaktu ar "Celtic" vārtu vīru Arturu Borucu. Poļa sašutums tiesneša domas nemainīja - 11m soda sitiens, ko realizēja teātra izrādes galvenais varonis Eduardu. Vēlāk gan brazīlietis saņēma pelnītu divu spēļu diskvalifikāciju. Savukārt daudz nopietnāku - vismaz desmit maču - sodu saņēma viens no talantīgākajiem Beļģijas jaunās paaudzes futbolistiem Aksels Vitsels. Viņš spēlē pret "Anderlecht" salauza pretspēlētāja kāju divās vietās. Cietušais poļu futbolists Marcins Vasiļevskis nespēlēs vismaz gadu.

Šie divi gadījumi atjaunojuši strīdus par nepieciešamību ieviest noteiktu soda sankciju sistēmu. Citādi par simulāciju Eduardu saņem divu spēļu sodu, savukārt pavisam nesenā pagātnē angļu aizsargs Martins Teilors bija spiests izlaist tikai par spēli vairāk, kaut arī viņš pret to pašu Eduardu nospēlēja ļoti rupji, un pat tika prognozēts, ka brazīlietis pārtrauks savu karjeru. Savainojums ir izārstēts, un Dudu ir atgriezies laukumā, tomēr piespriestā trīs spēļu diskvalifikācija bija kā spļāviens sejā cietušajam futbolistam. Salīdziniet paši - Teilors izlaida tikai trīs mačus, kamēr naturalizētais Horvātijas izlases spēlētājs bija spiests nespēlēt aptuveni gadu...

Salīdzinot soda mērus, nav jābūt ekspertam, lai pamanītu, ka trūkst konsekvences. Kamēr Teilors atpūtās vien pāris mačus, par līdzīgu, taču ne tik rupju pārkāpumu Francijas kluba "Rennes" spēlētājs Kaders Mangane pagājušajā sezonā saņēma diskvalifikāciju uz deviņām čempionāta spēlēm. Iespējams, sods būtu smagāks, ja līdz sezonas beigām nebūtu palikušas tieši tik spēļu. Šoreiz soda lēmēji netika iežēlināti pat ar to, ka Mangane ar viņa upuri Džonatanu Lakūru bija labi draugi. Kamēr Teilora aizstāvjiem pietika vien ar to, ka Teilors, redz, esot miermīlīgs cilvēks...

Problēma ir tā, ka, ja attiecīgie pārkāpumi un rupjības notiek vietējos čempionātos, par to lemj vietējā Futbola federācija. Ja Francijas un Beļģijas futbola amatpersonas ir bijušas savu uzdevumu augstumos un piešķīrušas pietiekami bargus soda mērus, tad Anglijā šī situācija nav tik laba kā varētu vēlēties. Ir bijuši vairāki skandāli, kad kāds ir bijis vienlīdzīgāks par citiem - par līdzīgu pārkāpumu viens ir sodīts, kamēr cits - apžēlots. Manuprāt, ir nepieciešama vienota sodu sistēma visai Eiropai. Lai negadītos tādas situācijas, kad Eiropas ziemeļos, piemēram, kājas lauzt ir atļauts, kamēr dienvidos - nē. Tāpat tas būtu vajadzīgs, lai nebūtu skandāli no sērijas "mēs nedrīkstam, bet viņi gan".

Divi, manuprāt, galvenie noteikumu pārkāpumi, kam būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība, ir rupji pārkāpumi, kā arī simulācijas. Ļoti daudz ir tādu situāciju spēles laikā, kad aizsargs ar asu vai pat rupju paņēmienu aptur pretinieku. Bieži vien, skatoties spēli, nākas saķert galvu un atviegloti nopūsties, ka cietušais ticis laimīgi sveikā bez savainojuma. Tomēr vienreiz, divreiz paveikties var, kamēr trešajā reizē var iznākt traģēdija.

Tieši tādēļ, ka bieži vien pretspēlētāji visasāk spēlē pret labākajiem, ātrākajiem un tehniskākajiem futbolistiem un viņiem to ļauj, tik ļoti attīstījusies simulēšana. Tomēr arī te ir atšķirība - vai to dara, lai izvairītos no pretinieku izklupieniem, vai lai nopelnītu 11m soda sitienus un sarkanās kartītes pretiniekam. Tieši simulēšana soda laukumā būtu jāsoda bargi. Ja mača tiesnešiem bieži vien ir grūti atšķirt pārkāpumu no simulācijas, tad videoierakstā tas ir redzams kā uz delnas. Un šādiem precedentiem kā ar Eduardu vajadzētu būt daudz biežākiem. Un arī ne tikai tad, kad tiesnesis uz tēlojuma ir uzķēries un piešķīris pendeli. Gan simulācijas, gan rupjie paņēmieni ir jāaptur jau saknē, lai līdz nepatīkamam iznākumam nemaz nenonāktu. Izdarīt to gan ir daudz grūtāk nekā pateikt. Iespējams, talkā jānāk UEFA, kam ir liela ietekme Eiropas valstu federācijās, ieviešot jau pieminēto vienoto sodu sistēmu (piemēram, par pārkāpumu salaužot kāju, vismaz piecu spēļu diskvalifikācija). Tāpat pirmsezonas semināros tiesnešus vajadzētu instruēt daudz bargāk izturēties pret rupjiem spēlētājiem. Diezgan labi tas strādāja Francijā pagājušajā sezonā, kad par iebraukšanu pretiniekam kājās, kad nebija variantu iegūt bumbu, nekavējoties sekoja sarkanā kartīte. Tomēr viens ir skaidrs - kaut kas lietas labā jādara ir.

Kīna atriebība Hālandam

Futbols - teātris?

Didas izrāde Glāzgovā


, 2009-09-03 19:30, pirms 15 gadiem
jautaajums ar pozitiivu atbildi!
, 2009-09-03 19:40, pirms 15 gadiem
Kīns labs, tas tur kaut ko buksēja, bet šis parādīja ar ko darīšana!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-09-03 20:04, pirms 15 gadiem
Nez vai vajadzētu uzreiz tā salauz kāju vainīgs pf.
Būtu labāk, ka pēc šadiem gadījumie sasauc obligātu disciplināro komisiju kas arī izvērtē katru gadījumu. Jo ne vienmēr kāju var salauzt tikai ar rupju spēli. un kā piemēram gadījumā ja tu pārkāpjot noteikumus piemēram dzeltenās kartītes līmeni, bet tas pret kuru tu pārkāpi noteikumus krītot salauž roku vai kāju, 2 ar pus spēļu diskābelis? trešās spēles otrajā puslaikā varēsi atgriezties laukumā.
, 2009-09-03 20:10, pirms 15 gadiem
Juri$$$ rakstīja: Kīns labs, tas tur kaut ko buksēja, bet šis parādīja ar ko darīšana!
Un ar ko tad bija darīšana - ar morālu krop.li?
, 2009-09-03 20:29, pirms 15 gadiem
Bilde ir shausmiiga!!!
kaju lauzejiem jadot vismaz pussezonas banu.
Bet simulatoriem butu lieliski ja dotu paris spelju banu!!!
, 2009-09-03 21:00, pirms 15 gadiem
Nu it kā jau pats Halands ir teicis, ka viņš nebeidza karjeru dēļ tā savainojuma...
, 2009-09-03 21:54, pirms 15 gadiem
enjoyz rakstīja: Nevar jau salīdzināt ka čigāns (eduardo) nogāžas bez kontakta situācijā, kur iedod pendeli, vai kad Ronaldu "nodaivo", kad kkāds pussargs tanks 40m no saviem vārtiem vienkārši iemauc viņam pa kāju.
Ja vienkārši iemauc pa kāju, tā nav simulācija bet pārkāpums.
Ja krīt gandrīz pie nulles kontakta, tā ir simulācija.
Viņš jau simulē pat tad, ja kāds viņam pienāk pa tuvu un iedomājas, ka var portugāļu zvaigznei atņemt bumbu. Ārprāts, kāda nekaunība!
Un kur nu vēl zelta puisēna taisnīgais sods Endijam Vilkinsonam, kurš viņam atļāvās tīrā izklupienā atņemt bumbu!
youtube.com: YouTube - Cristiano Ronaldo vs Stoke city's ...
PS par šitādiem parasti arī dod kartītes. Sarkanas. Tikai zelta puisēnu jau protams sodīt nevar.
, 2009-09-03 22:23, pirms 15 gadiem
otrais video ir vienkaarshi zelta veerts, bet drausmiigs...... tieshaam shausmiigi tie futbolisti uzvedaas... par dazhiem vienkaarshi truukst vaardu
, 2009-09-04 08:13, pirms 15 gadiem
Juri$$$ rakstīja: Kīns labs, tas tur kaut ko buksēja, bet šis parādīja ar ko darīšana!
Halands Kīnu nogāza 4 gadus pirms Kīns šim ieleca ar to taisno kāju. Kīns bija tik stulbs, lai ierakstītu savā grāmatā, ka atriebību pret Halandu bija gaidījis visus tos 4 gadus un tajā dienā pa laukumu skraidāja tikai ar vienu domu - lai šim izrakstītu slimības lapu.
, 2009-09-04 18:56, pirms 15 gadiem
Otrais video rēcīgs. Bet jā, vajag ieviest. Tā nedrīkst!
Ngolo Kantē. Foto: imago/PanoramiC/Scanpix
1

Pasaules vicečempione Francija paziņo "Euro 2024" sastāvu: negaidīti atgriežas Kantē

Ja "Euro 2024" mājiniece Vācija šodien paziņoja 27 spēlētāju sarakstu, kurā vajadzēs izvēlēties lieko vārtsargu, tad 2018. gada pasaules čempione un 2022. gada pasaules vicečempione Francija jau šovakar nosaukusi 25 spēlētāju sastāvu, kuram vēl drīkstēs pievienot vienu futbolistu – ja vēlēsies.
Kiljans Mbapē. Foto: EPA/Scanpix
1

Mbapē oficiāli paziņo par PSG pamešanu pēc šīs sezonas beigām

Francijas kluba Parīzes ''Saint-Germain'' līderis Kiljans Mbapē šodien izplatījis paziņojumu, kurā viņš paziņojis par vienības pamešanu pēc šīs sezonas beigām.
Foto: AFP/Scanpix
1

PSG trešo reizi pēc kārtas kļūst par Francijas čempioni

Līdz ar "Lyon" šī vakara uzvaru 3:2 pār "Monaco" kļuvis skaidrs Francijas futbola čempionāta uzvarētājs - par to kļuvis Parīzes "Saint-Germain" klubs, kas konkurentiem turnīra tabulā vairs nav aizsniedzams. PSG triumfējis 12. reizi savā vēsturē.