Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Spānija uzvarēs "Euro 2008"

Spānija uzvarēs "Euro 2008"
Spānijas izlase
Foto: AP

Lūdzu neuztvert pārāk nopietni. Katrs, kurš seko līdzi futbolam, saprot, cik grūti paredzēt 16 spēcīgu futbola komandu rezultātus. Un tomēr – mēģināšu prognozēt. Jūs savukārt varat manu viedokli atbalstīt vai kritizēt, bet vislabāk – izteikt savas domas un prognozes "Euro2008" sakarā.

Grupu turnīrs

A grupa: Šveice, Čehija, Portugāle, Turcija.
Prognoze: no grupas izkļūs Portugāle un Turcija.
Turnīra pirmajā fāzē svarīgākais elements (īpaši jau tādā A grupā, kur visas komandas ir puslīdz viena līmeņa) ir tieši spēlētāju savstarpējā sapratne - pēc garās klubu sezonas nav daudz laika, lai pie tā piestrādātu un labām komandām tas vēsturiski grupu turnīrā bieži vien ir bijis lielākais klupšanas akmens. Ja objektīvi spēcīgākai komandai no grupas tomēr izdodas izkļūt, tad tālāk klājas krietni vieglāk, sapratne noslīpējas jau finālturnīra laikā, kā tas ne reizi vien pierādījies.

A grupā spēku samērs ir pārāk līdzīgs, lai izbrauktu tikai uz meistarības rēķina. Tāpēc dodu priekšroku portugāļiem un turkiem, kuriem sastāvā lielākā daļa futbolistu nāk no pašmāju čempionātiem, pie tam pietiekami spēcīgiem. Futbolisti viens otru lieliski pazīst, un tas spēlēs milzīgu lomu. Portugāļiem kā papildus pluss ir Ronaldu, kurš vienatnē var izšķirt spēles likteni. Čehijai šajā ziņā vērojama citāda aina – spēlētāji ir no daudziem dažādiem čempionātiem, un kā papildus negatīvs mīnuss nāk fakts, ka vidējā līnija šoreiz čehiem būs pavāja un nav jau laikam jāatkārto visiem pazīstamais teiciens par pussargu nepārvērtējamo nozīmi. Drīzāk tad jau Šveicei ir pat labākas izredzes nekā čehiem, palīdzēs arī mājas sienas. Un tomēr – prognozēju, ka Šveice pirmajās divās kārtās pret Čehiju un Turciju vairāk par trim punktiem neizcīnīs un neparocīgi arī, ka tieši pēdējā un visticamāk izšķirošajā kārtā jātiekas pret Portugāli (šajā četrotnē objektīvi spēcīgākā), kas uz to brīdi noteikti jau būs ieskrējusies un diez vai ļaus Šveicei iesoļot ceturtdaļfinālā.

B grupa. Vācija, Polija, Austrija, Horvātija.
Prognoze: no grupas izkļūs Vācija un Horvātija.
Šīs grupas sakarā nebūšu oriģināls un teikšu, ka tālāk bez īpašām problēmām ies Vācija un Horvātija. Tiesa, kalendārs ir tāds, ka intriga var saglabāties līdz pat pēdējai kārtai, jo tajā tiksies Horvātija un Polija. Tomēr nebrīnīšos, ka vēl līdz tam bilde būs skaidra – horvāti var paņemt kādu punktu no Vācijas, bet poļi var nespēt uzveikt mājiniekus austriešus. Daudzi runā, ka šis varētu būt poļu čempionāts, taču es tam nepiekritīšu – cik ir pēdējā laikā redzēta šī izlase, tik tā nav pārliecinājusi. Kvalifikācijas turnīrā nereti klāt stāvējusi veiksme, bet pats sniegums bijis šāds tāds. Ļoti iespējams, ka austrieši šajā grupā izcīnīs trešo vietu, poļus atstājot pēdējā vietā...

Par Horvātijas izlases meistarību šaubu nav (ko vērtas vien ir divas uzvaras divos mačos atlases ciklā pret Angliju), tiesa, tās mīnuss – iespējamais smagnējais sākums, jo spēlētāji spēlē daudz dažādos čempionātos, un arī bālais neizšķirts pārbaudes spēlē pret Ungāriju (1:1) to pierāda. Un tomēr – nedomāju, ka Polija vai Austrija varētu būt tās, kas apstādina horvātus.

C grupa. Itālija, Francija, Nīderlande un Rumānija.
Prognoze: no grupas izkļūs Francija un Rumānija.
Ko lai saka, šajā grupā jebkura komanda var izcīnīt pirmo vietu un jebkura var palikt pēdējā. Lieku uz to, ka Francija šo grupu uzvarēs – Domeneks ir ļoti labs treneris, kurš nebaidās atteikties no zvaigznēm (Trezegē piemērs) un ceru, ka turpinās līdzīgus lēmumus pieņemt arī šajā finālturnīrā, proti, ļaus uzbrukumā spēlēt Benzemā un varbūt arī Gomišam, neliekot uzsvaru uz Anelku un Anrī, kuru forma, manuprāt, šobrīd nav tā labākā. Vārtsargs (Kupē), aizsargi un pussargi (Premjerlīgas monstri Galass, Evra, Makalele, Maludā + itālisVjerā un vācietis Riberī) par sevi šaubas nerada, tāpēc trenerim galvenais izvēlēties pareizos uzbrucējus... Domeneks ar saviem darbiem jau ir pierādījis (2006. gada Pasaules kausa izcīņā sasniegts fināls), ka prot izdarīt pareizās izvēles.

Vismazākās cerības šajā grupā dziļi subjektīvi dodu Nīderlandes izlasei. Kvalifikācijas turnīrā šī komanda ļoti buksēja (piemēram, 12 spēlēs pretinieku vārtos iesita 15 vārtus, lai gan astoņas spēles aizvadītas pret tādām komandām kā Luksemburga, Albānija, Slovēnija, Baltkrievija...) un ne reizi netika galā ar Rumāniju (0:0 un 0:1). Nīderlandes sastāvā ir vairākas zvaigznes, taču trūkst tik 11 augstas klases spēlētāju, kādi ir Francijai un Itālijai.

Rumānijai nav ko zaudēt. Komanda ir ļoti spēcīga, taču tai pat laikā lielākā daļa tai paredz nekvalificēšanos ceturtdaļfinālam. Lieliska kombinācija, lai tieši to arī paveiktu un šokētu pasaules čempionus itāļus. Zinu, ka Itālijas izlasei arī Latvijā ir ievērojams skaits piekritēju, taču prognozēšu šai izcilajai komandai palikšanu aiz svītras. Neskatoties uz Nāves grupas statusu, pati Itālija ir pārliecināta par izkļūšanu (pasaules čempioni taču), un tas arī var iegriezt. Pie tam pieļauju, ka pirmo spēli pret Nīderlandi aizvadīs veiksmīgi, turpretī rumāņi zaudēs Francijai, kas pirms 2. kārtas mača pret Rumāniju itāļus vēl vairāk atslābinās...

D grupa. Spānija, Krievija, Zviedrija, Grieķija.
Prognoze: no grupas izkļūs Spānija un Grieķija.
Lai gan Spānijai piedēvē mūžīgās neveiksminieces statusu, uzskatu, ka šādu grupu spāņi bez īpašām problēmām pārvarēs, izcīnot vismaz divas uzvaras. Iepriekšējo neveiksmju iespaidoti nekādas nenovērtēšanas noteikti nebūs, bet meistarības, lai uzveiktu savas grupas pretinieces, pietiks. Toress un Vilja komandas biedrus nepievils. Par vājo šīs izlases pusi laikam jau pamatoti uzskata spēli aizsardzībā, tomēr cik pēdējā laikā šī komanda redzēta, tik tā spēlē praktiski tikai un vienīgi ar bumbu, nemaz neļaujot pretiniekam izvērsties. Grupa Spānijai pēc manām domām ir viegla, kas ļaus pielikt mazāk pūļu tikšanai ceturtdaļfinālā, un tas noteikti nebūs mazsvarīgs faktors izslēgšanas mačos.

Visi runā, ka pozitīvi pārsteigt varētu krievi, kuriem pēdējā laikā veicas visur (uzvarēts Eiropas čempionāts basketbolā gan vīriem, gan dāmām, iegūts UEFA kauss, izcīnītas tiesības uz Olimpisko spēļu rīkošanu Sočos, triumfēts pasaules čempionātā hokejā un pat tāds pasākums kā Eirovīzija uzvarēts), bet atļaušos prognozēt, ka "Euro 2008" tik labi neklāsies, un čempionāts beigsies jau pēc trim spēlēm. Gan krieviem, gan zviedriem aizies garām... Eiropas čempione Grieķija. Lai gan Rehāgels sastāvu krietni atjauninājis, disciplīna nekur nepazudīs. Grieķi spēlēs akurāti no aizsardzības un apspēlēs krievus taktiski. Savukārt Zviedrijai būs problēmas gūt vārtus – ja jau pat Larsonam neļauj doties pelnītā atpūtā, tas vien norāda uz labu uzbrucēju trūkumu. Savukārt "Inter" spīdeklis Ibrahimovičs tieši Zviedrijas izlasē nekādi nespēj pastāvīgi gūt vārtus. Arī Grieķija daudz neiesitīs, taču ielaidīs vēl mazāk un ar to pietiks.

Prognoze. Trīs komandas, kas grupu turnīrā liks vilties – Čehija, Polija, Zviedrija.

Play-off

Protams, konkrētus pārus grūti prognozēt, tāpēc turpmākie apgalvojumi ļoti vispārīgi. Ceturtdaļfinālā Vācija bez problēmām apspēlēs Turciju, Portugāle dramatiskā mačā pieveiks Horvātiju. Spāņi uzvarēs Rumāniju, bet Francija apstādinās šī brīža čempionus grieķus, revanšējoties par zāģi "Euro2004" ceturtdaļfinālā. Pusfinālā Vācija būs labāka par Portugāli, bet Spānijas – Francijas pusfināls būs fināla vietā. Proti, Vācija finālā zaudēs šī pāra uzvarētājai. Kurai? Spānijai! Laiks pārtraukt savus nu jau gadu desmitiem nesekmīgos startus pasaules un Eiropas čempionātos!


, 2008-06-06 16:17, pirms 16 gadiem
Es ar gribētu, lai Spānija beidzot to paveic Bet laiks rādīs , kas kā būs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-06 16:24, pirms 16 gadiem
Zviedri iedos pa pakaļu un hidinks ar taktiku apspēlēs un varēs braukt mājās. Kkāds neprāts, komanda, kas pēdējos gadus spēlē ļoti vāji salīdzinot ar sastāvu ņems un aizvadīs savu labāko čempi pēdējos cik viņ tur gadus, nē, nē pilnīgas auzas.
, 2008-06-06 16:26, pirms 16 gadiem
Piekrītu ka Vācija tiks finālā, arī par pārējo piekrītu, bet domāju, ka ja patiešām būs Francija - Spānija, Francija paņems un fināls būs tieši manis prognozētais- Vācija-Francija!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-06 16:30, pirms 16 gadiem
Sakarīgs apskats, bet, kaut ko prognozēt, manuprāt, ir baigi sarežģīti - visu komandu (atskaitot Austriju) līmenis ir tik līdzīgs, ka faktiski čempionātā var notikt da jebkas. Mana vienīgā prognoze - lielais vairums par zemu novērtē Šveici, kurai noteikti vajadzētu būt vietai vismaz astotniekā.
, 2008-06-06 16:36, pirms 16 gadiem
redzēs kā būs, bet reāli spānija iziet uz nāves grupu 1/4 finālā un 1/2 finālā
un tapēc domāju ka uzvarēt izredzes sarūk!
, 2008-06-06 16:46, pirms 16 gadiem
prognozes galīgi garām, zviedri noteikti izkļūs no grupas, kaut Spāniju uzvarēs!

Un kāpēc nenovērtē pāsreizējos Pasaules čempionus itāļus, viņi tak nezaudēs Rumānijai, par Holandi piekriitu!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-06 16:57, pirms 16 gadiem
ai gan Rehāgels sastāvu krietni atjauninājis, disciplīna nekur nepazudīs. Grieķi spēlēs akurāti no aizsardzības un apspēlēs krievus taktiski............ Nezinu vai Rehāgels ir taktikas ziņā labāks par Hidinksu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Indigo_Child
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-06 17:35, pirms 16 gadiem
Spānijai paredz uzvaru gandrīz katrā turnīrā. Viņi vienmēr gatavi paņemt kausu u.t.t. Taču skatoties reāli, Spānijai nav komandas spēles. Izklausās banāli, bet tā nu tas ir. Viņiem ir arī par daudz zvaigžņu, kas nemāk ziedoties. Es fanoju par Itāliju, un domā, ka tieši viņiem ir izredzes uzvarēt. Itāļiem pēc idejas nav pasaules mēroga stāru, taču ir lieliska komanda, kura spējīga apstādināt jebkuru. Domāju vēl viens favorīts ir Francija - atlētiska, tehniska un spēlētāji ziedojas komandas labā. Starp citu, imho, Portugālei ir līdzīgas problēmas kā Spānijai.
, 2008-06-06 17:45, pirms 16 gadiem
arteks rakstīja: Spānijai paredz uzvaru gandrīz katrā turnīrā. Viņi vienmēr gatavi paņemt kausu u.t.t. Taču skatoties reāli, Spānijai nav komandas spēles. Izklausās banāli, bet tā nu tas ir. Viņiem ir arī par daudz zvaigžņu, kas nemāk ziedoties. Es fanoju par Itāliju, un domā, ka tieši viņiem ir izredzes uzvarēt. Itāļiem pēc idejas nav pasaules mēroga stāru, taču ir lieliska komanda, kura spējīga apstādināt jebkuru. Domāju vēl viens favorīts ir Francija - atlētiska, tehniska un spēlētāji ziedojas komandas labā. Starp citu, imho, Portugālei ir līdzīgas problēmas kā Spānijai.

autors neparedz Itaalijas izkļūšanu no grupas
, 2008-06-06 17:56, pirms 16 gadiem
Man arī šķiet, ka Spānija kļūs par čempioni.
JA jaunie - Torres un Fabregas parādīs savu labāko spēli.
, 2008-06-06 18:00, pirms 16 gadiem
neviens nevar neko zināt, kas uzvarēs. To var izdarīt kaut vai Nīderlande - pavisam mierīgi.
, 2008-06-06 18:09, pirms 16 gadiem
Un kapēc atkla visas ierastās komandas? Francija, Spānija , Vācija! Es piemēram uzskatu, ka tik pat labi Krievi var aizkļūt līdz pusfinālam, tāpat arī Šveice, Portugāle! Īstenībā jebkuru komandu no šī čempionāta es varu iedomāties kā uzvarētāju! Tas ir tik stūlbi balstīties uz kautkādiem faktiem, kuri ir BIJUŠI... Katra spēle sākās no 0:0 un tajā brīdi spēlētāji domā tikai par spēli nevis par kautkādiem tizliem faktiem, kā piemēram ew čaļi mums labs treneris - Domeniks ( kurš nav laukumā ) davai ņemam spēli bez problēmām! STŪLBI! Es jums otvičaju- manus vārdus jūs vēl pieminēsiet...
, 2008-06-06 18:12, pirms 16 gadiem
oveckins#1 rakstīja: 1.spānija neuzvarēs 100% tradiicijas ir un paliek tradiicijas
2. un papiira jau var izteikt prognozes bet realitātē? šitās prognozes ir fufelis, prognozēt var bet futbolā prognozes nepiepildās naw jau hokejs kur: jā sogad buus finālā tas un tas un tā arii notiek
3. euro 2004 atklāšanas spēles laikā gardi nosmējos kad grēci uzveica portugaļ: es rēkshu ja uzvarēs griekji redz smiekliigā prognoze piepildiijās kas pat nebija prognoze bet gan pieņēmums

žel,ka nevar ielikt vairākus mīnusus..
, 2008-06-06 18:15, pirms 16 gadiem
Rumāņi šogad pārsteigs un par Spāniju piekrītu par visiem 100%
, 2008-06-06 18:26, pirms 16 gadiem
no c grupas rumaani izkluus bet driizaak francu vietaa buus holande
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-06 18:40, pirms 16 gadiem
ŠITAM VISAM NAV NEKĀDAS JĒGAS JO SPORTĀ NEVAR PROGNOZĒT PILNĪGI NEKO!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-06 19:06, pirms 16 gadiem
Es par Portugaali ! Jo Calsberg speele pa pjanji uz vinjiem uzliku
, 2008-06-06 19:28, pirms 16 gadiem
es zinu, ka uzvarēs france
, 2008-06-06 19:39, pirms 16 gadiem
Prognožu ziņā gandrīz saskan ar manu viedokli.Es piekrītu,ka rumāņi spēlēs labi,bet paliks trešajā vietā aiz itāļiem un čempionu vietā redzu vāciešus vai frančus.Arī par turnīra lielākajiem neveiksminiekiem uzskatu zviedrus.
Par viedokli gan daudz kur pastrīdēties varētu,bet tā kā tu teici,lai tevi pārāk nenosoda,tad klusēšu

Redzēs,kā būs patiesībā.
, 2008-06-06 19:42, pirms 16 gadiem
Rinaldinho rakstīja: Polija var likt vilties? Nu, piedodiet, bet viņos nesaskatu neko tādu, lai viņi vispār spētu kaut punktu izcīnīt. Ok, paveicās, Austriju dabūja grupā, pret kuru ir iespēja punktus dabūt, bet neko vairāk. Vilties viņiem nebūs par ko, jo jau iekļūšana finālturnīrā viņiem ir labs sasniegums.

tu kaut vienu Polijas spēli viņu vēsturē esi redzējis?Pagājušo kvalifikācijas turnīru aizvadīja ļoti,ļoti pārliecinoši,atstājot aiz sevis tādas komandas kā Serbiju,Portugāli un Somiju(ļoti gribēju,lai somi tiek uz čempi,viņiem bija ļoti labas izredzes)
nemāku teikt,kā poļiem veiksies,bet pamats,lai uzvarētu kaut vienu maču un tiktu no grupas ārā,ir.
, 2008-06-06 19:44, pirms 16 gadiem
Jury rakstīja: prognozes galīgi garām, zviedri noteikti izkļūs no grupas, kaut Spāniju uzvarēs!

Un kāpēc nenovērtē pāsreizējos Pasaules čempionus itāļus, viņi tak nezaudēs Rumānijai, par Holandi piekriitu!!

kā tu zini,kas noteikti tiks no grupas ārā?Negribi padalīties ar savām zināšanām?Tad varēšu totikā uzlikt vismaz.
Tikpat labi var teikt,ka grieķi vai krievi noteikti tiks ārā.Turnīrs ir neprognozējams un zviedri nav nekādi grandi,lai simt punkti būtu pārliecināti par tikšanu no grupas ārā.
, 2008-06-06 20:01, pirms 16 gadiem
Es domāju, ka no A grupas bez portugāļiem noteikti izkļūs arī čehi! Tā būtu kā dāvana Kolleram viņa pēdējā izlases turnīrā!
, 2008-06-06 20:02, pirms 16 gadiem
Ja godīgi NETICU SPĀNIJAI, kopsumā uzskatu 4 valstvien'bias par reālām konkurentēm Francija, Itālija, Grieķija, PORTUGĀLE. Ar Grieķiem ir tā, ja viņi izkļūst no grupas, tad var klāties visiem plāni
, 2008-06-06 20:10, pirms 16 gadiem
Es arī esmu pilnībā par to, lai Spānija uzvarētu
, 2008-06-06 20:11, pirms 16 gadiem
Francija vai Portugāle...
Latvijas izlase
Foto: Romualds Vambuts
93

Latvijai neliels kāpums

Latvijas futbola izlase par četrām vietām uzlabojusi savas pozīcijas Starptautiskas futbola federācijas (FIFA) jaunākajā ranga tabulā, bet par līderi izvirzījusies Spānijas valstsvienība.
"Euro 2008" rezultatīvākais spēlētājs 
Davids Vilja
Foto: AFP
65

Spēlētāju individuālie rādītāji "Euro 2008"

Šīs vasaras lielākais notikums "Euro 2008" ir noslēdzies ar Spānijas futbola izlases uzvaru 1:0 pār Vācijas izlasi, tāpēc tagad ieskatīsimies spēlētāju statistikā, lai redzētu bez kuriem spēlētājiem attiecīgā izlase nebūtu iedomājama.
Fatihs Terims
Foto: AFP
6

Terims paliek ar Turcijas izlasi

Līdzšinējais Turcijas futbola izlases galvenais Fatihs Terims nolēmis pagarināt līgumu ar valsts futbola savienību uz četriem gadiem. Tas nozīmē, ka Turcijas izlasi viņš turpinās vadīt līdz 2012. gadam.