Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Sākas nopietnie Eirokausi: "Auda" debitē, lielklubi nesit iekšā, Kipra perfekta

Sākas nopietnie Eirokausi: "Auda" debitē, lielklubi nesit iekšā, Kipra perfekta
Foto: Andris Grīnbergs/FK "Auda"

Ja čempionu zars ir īpaša pasaule, kurā grupu turnīrā spēlēs 35 no 54 jeb 65% Eiropas čempionu un Čempionu līgas pirmo kārtu nepārvarējušajiem pirmais pretinieks pie labas tālākās izlozes var izrādīties nopietnākais sāncensis visā kvalifikācijā, tad līgas zarā katra nākamā kārta kļūst arvien spēcīgāka un izaicinošāka ne vien uz papīra, bet arī dzīvē – ceturtā, piektā, sestā desmita valstīm Eiropas Konferences līgas otrajā kārtā ierasti ir masīvs atbirums.

SpēleRezultātsVārtu guvēji
Tre Penne – Valmiera0:3 (0:1)Mena 33'54' Ndojs 54'
RFS – Sabah0:2 (0:1)Letičs 22' Volkovi 56'
Auda – Spartak Trn1:1 (0:1)Režinaldu 60' – Koša 7'
Kecskemét – Riga2:1 (0:0)Suhodovskis 52'(11m) Pālinkāšs 85' – Kontrerass 86'

Momentu šķērdēšana maksā dārgi
Eirokausu trešā nedēļa Latvijas klubiem sākās ar "Valmieras" uzvaru Sanmarīno, ar 3:0 apspēlējot vājāko čempionu Eiropā – "Tre Penne". Vidzemniekiem jau no pirmajām minūtēm piederēja liels teritoriāls pārsvars, momenti tik raiti sākumā neveidojās, taču šādos mačos pret pundurvalstiņām (sastāvu gan pamatā veidoja itālieši) ļoti svarīgi ir pirmie vārti – 33. minūtē līdera statusu apliecināja kolumbietis Kamilo Mena, ar individuālo meistarību izspraucoties starp diviem sāncenšiem un no vidējas distances iešaujot augšējā stūrī. Valmierieši ar astoto piegājienu beidzot svinēja savu pirmo uzvaru Eirokausos un cerams, ka rītvakar pievienos arī pirmo mājas uzvaru – kluba rangam tā nebūs nepieciešama (atlasē punktus dod par sasniegto kārtu), bet valsts rangam būs ļoti vērtīga. Neko citu kā uzvaru no "Valmieras" gan arī negaidīja, taču jāatgādina, ka pirmajā kārtā Sanmarīno klubi mājās nezaudēja – "Cosmos" 1:1 pret Melnkalnes "Sutjeska" un "La Fiorita" 1:1 pret Moldovas "Zimbru".

Pavisam cita līmeņa pretinieki, saprotams, bija līgas zarā, un tajā rezultāti vairs nebija tik rožaini. RFS mājās pret Azerbaidžānas vicečempioni "Sabah" kaudzi momentu neizmantoja gan pie 0:1, gan pie 0:2, "Riga" izbraukumā Kečkemētā pret Ungārijas vicečempioni momentus šķērdēja kā pie 0:0, tā arī 0:1, taču šie abi dueļi vairākos aspektos atšķiras. Pirmkārt, "Riga" nieka 16 sekundes pēc spēles atsākšanas pēc otrajiem ielaistajiem vārtiem izdevās atjaunot minimālu deficītu, bet RFS zaudēja ar -2. Otrkārt, ja RFS zaudējums pat ar vieniem vārtiem (kur nu vēl ar diviem) būtu bijis nepelnīts iznākums, tad "Riga" arī pretiniekiem ļāva veidot momentus un galotnē tikpat labi varēja ielaist arī trešos – Slokā kopš pirmajiem ielaistajiem vārtiem dominēja RFS, bet Ungārijā par spīti "Riga" pārsvaram kopš pirmā puslaika vidus un apšaubāmajai pendelei pie 0:0 spēle varēja attīstīties ļoti dažādos virzienos (gan daudz pozitīvākos, gan arī vēl negatīvākā).

Treškārt, "Riga" atbildes spēle būs mājās – RFS viesos, un "Riga" pretiniece ir vājāka par RFS pretinieci. Priecē, ka RFS saglabā lielu optimismu un cīņasgaru, taču objektīvi rezultāta, sāncenšu spēka un norises vietas dēļ viņiem lauzt cīņas gaitu būs daudz grūtāk – "Riga" mājās uzvarai savukārt ir jābūt pa spēkam (tiesa gan, vienu vārtu pārsvars uzvaru summā vēl nedos – tādā gadījumā būs pendeles), un joprojām teiktu, ka "Riga" trešo kārtu sasniegs. RFS situācijā tikšana tālāk jau būs ļoti, ļoti liels panākums. Rezumējot galvaspilsētas lielklubu pirmās spēles – sniegums bija daudz labāks par rezultātu, bet neiepriecināja tas, ka pie 0:1 izlīdzinājuma vietā tika ielaisti otrie vārti. Turpretī "Audai" gan izdevās debijā atspēlēties – to gan, protams, veicināja atrašanās vairākumā jau kopš 34. minūtes, taču arī līdz argentīniešu aizsarga Nikolasa Gorosito otrajam brīdinājumam Latvijas kausa īpašniece pret Slovākijas trīskārtējo bronzas medaļnieku Trnavas "Spartak" izskatījās pietiekami solīdi un veidoja momentus (arī pirmā lielā iespēja spēlē bija tieši "Audai" – Niko Bretšnaiders 3. minūtē neiesita no dažiem metriem). Mājās "Spartak", kas vakar savā laukumā ar zaudējumu kompensācijas laikā sāka Slovākijas čempionāta sezonu, būs liels favorīts, bet neizšķirts un pendeles nebūt nav neizpildāma misija un paldies jau vien par to, ka līgas zara otrajā kārtā vienīgos 0,125 punktus pirmajā spēlē krājkasē iemeta tieši debitanti. "Auda" šajā kārtā var spēlēt atbrīvoti, jo viss spiediens ir uz slovākiem – tas ir "Audas" trumpis.

Toņiševs uzbrukumā, Ogunniji un Mankendā aizsardzībā un pārkārtošanās
Visvairāk izmaiņu sākumsastāva izvēlē bija "Valmierai", kura salīdzinājumā ar mājas spēli pret slovēņiem nomainīja četrus spēlētājus. Uzbrukuma smailē Leu Gaušu vietā atgriezās Aliuns Ndojs, aizsardzības centrā 19 gadus vecā Nika Sliedes vietā atgriezās Roberts Veips, bet visvairāk mainījās vidējās līnijas trio – Ivans Želizko palika, taču kopā ar viņu spēlēja nevis Rifets Kapičs, kurš pēc īsā posma Valmierā jau devies uz Gdaņsku, un Alvis Jaunzems, kurš atgriezās aizsardzības labajā malā, bet gan Fražs Kermanī un Gustavu Silva. Labais aizsargs Maksims Toņiševs savukārt pārtapa par kreiso uzbrucēju, bet Mena no kreisās malas pārcēlās uz labo.

Viens pārsteigums bija "Riga" sākumsastāvā – vidējā līnijā tehniskā, taču maziņā katalāņa Brajana Penjas vietā izgāja balsta pussargs Baba Musā un centra pussarga funkcijas pildīja ierastais balsta pussargs Hrvoje Babecs. Pieļauju, ka galvenais arguments bija auguma centimetri un kvalitāte divcīņās, bez bumbas – Tomislavs Stipičs vairākkārt uzsvēra sāncenšu garos augumus (īsākajam pamatsastāva spēlētājam bija 179 cm, uz maiņu nāca pat 198 cm garš uzbrucējs). Kaut gan arī "Riga" nebūt nav īsa komanda, problēmas otrajā stāvā bija (īpaši pēc Barnas Tota uzmainīšanas) un nepameta sajūta, ka "Riga" pārāk pielāgojās sāncenšu stilam – izbraukuma spēlei tas gan nav nekas neparasts, bet mājās, domājams, jau uzsvars tiks likts uz ātrumu, tehniku un savu futbolu.

Tā kā trīs no četriem klubiem ielaida pirmie, netrūka pārkārtošanos ar mērķi pastiprināt uzbrukumu un atspēlēties. Tā, piemēram, RFS 61. minūtē Sedrika Kuadio vietā laida otru raženo uzbrucēju Darko Lemajiču un 69. minūtē jau pārgāja uz trim centra aizsargiem, "Auda" otrajā puslaikā no 3-5-2 pārgāja uz 4-3-3 un spēja vairākumu izmantot kvalitatīvāk nekā pirmā puslaika beigās, bet "Riga" 78. minūtē pārgāja uz spēli ar diviem jaunajiem uzbrucējiem Abdulrahmanu Taivo un Antoni Kontrerasu. Visās trijās spēlēs līgas zarā bija savainojumi (vēl arī RFS nopietns savainojums gaisa divcīņā Stefanam Paničam, "Audas" kapteinis Vjačeslavs Isajevs pastiepa cirksni), un traumas būtiski ietekmēja Kečkemētas spēles gaitu. Pēc pirmā puslaika mājiniekiem izgāja ukrainis Mihailo Meshi, kurš nomainīja muskuli savainojušo uzbrūkošo pussargu Benci Bano-Sabo, un tieši viņš nopelnīja pendeli brīdī, kad "Riga" spēlēja mazākumā Raivja Jurkovska savainojuma dēļ – tā kā ierastais štata sitējs Bano-Sabo bija nomainīts, pendeli izpildīja un iesita Šoma Suhodovskis. Jurkovski nomainijušais Eduards Dašķevičs devās spēlēt sev ierastajā kreisā uzbrucēja vietā, bet aizsardzības labajā malā nokļuva labais uzbrucējs Gotjē Mankendā, kurš uzbrūkošā aizsarga funkcijas reizēm mēdza pildīt arī "Liepājā". "Audai" pēc shēmas maiņas uzbrūkošā labā aizsarga lomu pildīja Abioduns Ogunniji, kurš regulāri un arī šajā mačā sāka kā pusaizsargs, bet četru spēlētāju līnijā malējo aizsargu līdz šai nedēļai parasti nespēlēja.

Kipra perfekta, Latvija normas robežās
Kaut gan Rīgas klubu zaudējumu dēļ iespaids par aizvadīto nedēļu nav labs, tā drīzāk bija nevis slikta nedēļa, bet gan neizmantota iespēja izcelties uz konkurentu fona – otrās kārtas līmenis līgas zarā ir krietni augstāks nekā pirmās, un starp valstīm, kuras rangā atrodas 27. vietā vai zemāk, bija tikai divas, kuras sakrāja vairāk ranga punktu par mums. Tā bija Kazahstāna, kas rangā atrodas 38. pozīcijā, un tika pie bilances 2-1-1, un tā bija Malta, kas ar bilanci 2-0-1 pakāpusies uz 44. vietu. Kazahstānas čempione "Astana" Čempionu līgas 2. kārtā ar 0:4 kapitulēja Zagrebā, toties līgas zarā "Tobol" ar 3:1 uzvarēja Bāzelē, "Aktobe" ar 4:1 uzvarēja Kutaisi, bet Kazahstānas līdere "Ordabasy" mājās izlaida 2:0 pret Varšavas "Legia". Malta abas uzvaras svinēja mājās – EKL čempionu zarā "Hamrun Spartans" galotnē pret Tbilisi "Dinamo" no 0:1 izrāva 2:1, bet "Gzira United" ar 2:0 apspēlēja Luksemburgas "Dudelange".

Aizvadītā nedēļa ļoti laba bija trešā desmita stiprākajām valstīm. Ļoti rezultatīvi spēlēja gan Kipra, kas uzvarēja visos četros mačos (Čempionu līgā "Aris" 6:2 mājās pret BATE, Eiropas Konferences līgā APOEL 2:1 mājās pret "Vojvodina", AEK 3:2 viesos pret Žodzinas "Torpedo", "Omonia" 3:2 viesos pret "Qabala"), gan arī Polija, kas neuzvarēja vienīgi Kazahstānā (Čempionu līgā "Rakow" mājās 3:2 pret "Qarabag", EKL "Lech" mājās 3:1 pret Kauņas "Žalgiri", "Pogon" 5:2 Belfāstā un "Legia" izglābās no 0:2 Kazahstānā), 3-1-0 bilance arī Rumānijai, bet visi trīs klubi uzvarēja Horvātijai. Par šīs kārtas lielajiem zaudētājiem uzskatāmi zviedri, kuriem četros mačos tikai viens neizšķirts (Čempionu līgā "Hacken" 0:0 Fēru salās, EKL mājās "Djurgarden" 1:2 pret "Luzern" un "Kalmar" 1:2 pret "Pyunik", bet "Hammarby" 0:1 Nīderlandē), un gruzīni, kuri zaudēja visās trijās spēlēs (Tbilisi "Dinamo" 1:2 Maltā, kompensācijas laikā ar 1:2 pret Ukrainas "Vorskla" zaudēja arī "Dila Gori", bet Kutaisi "Torpedo" mājās 1:4 pret "Aktobe").

Latvija ranga kontekstā nostartēja normas robežās – pie 1-1-2 tika arī augstāk esošās Azerbaidžāna un Bulgārija, bet gribētos izcelt mūsu tiešo konkurenti Armēniju, kas pie 1-1-2 tika par spīti ļoti nopietnām pretiniecēm ("Urartu" čempionu zarā sīvs 2:3 Rumānijā, "Pyunik" ar 2:1 uzvarēja Zviedrijā, "Ararat-Armenia" mājās 1:1 pret Saloniku "Aris", "Alashkert" mājās 0:1 pret "Debrecen"). Latvijai šajā nedēļā paredzami izdevās apsteigt Lihtenšteinu, kuras vienīgais klubs "Vaduz" izkrita jau pirmajā kārtā. Bez Lihtenšteinas šajā kārtā nespēlē arī Igaunija un Gibraltārs (zaudējušas visas nečempiones, bet čempiones tika pie brīvbiļetes uz EKL 3. kārtu), un Eirokausus vēl nav sākušas vadošās piecas valstis.

ValstsSpēlesVārtiRangsValstsSpēlesVārtiRangs
Kipra4-0-014:71.000Šveice1-1-14:50.300
Polija3-1-013:70.875Somija1-0-12:20.250
Rumānija3-1-07:30.875Slovēnija0-2-15:60.250
Turcija2-2-011:40.750Albānija1-0-12:30.250
Horvātija3-0-06:00.750Ziemeļmaķ.1-0-11:20.250
Ungārija3-0-17:20.750Baltkrievija1-0-26:90.250
Izraēla2-1-14:10.625Luksemburga0-2-22:60.250
Kazahstāna2-1-19:80.625Īrija1-0-23:80.250
Beļģija2-1-09:20.500Moldova1-0-21:80.250
Dānija2-0-14:30.500Nīderlande1-0-01:00.200
Malta2-0-14:30.500Austrija1-0-01:00.200
Grieķija1-2-04:20.400Ukraina1-0-13:40.200
Norvēģija1-1-15:30.375Portugāle1-0-04:30.166
Kosova1-1-13:10.375Velsa0-1-12:30.125
Fēru salas1-1-02:10.375Bosnija un H.0-1-22:40.125
Azerbaidžāna1-1-28:80.375Lietuva0-1-23:60.125
Latvija1-1-25:50.375Zviedrija0-1-32:50.125
Armēnija1-1-25:60.375Čehija0-1-10:30.125
Bulgārija1-1-23:40.375Ziemeļīrija0-1-24:100.125
Slovākija1-1-13:60.375Skotija0-0-11:20.000
Melnkalne1-0-12:10.333Serbija0-0-11:20.000
Islande1-0-13:30.333Sanmarīno0-0-10:30.000
Andora1-0-22:40.333Gruzija0-0-33:80.000

, 2023-07-31 18:31, pirms 10 mēnešiem
Pilnu Audas spēli gan neredzēju, bet tas ko redzēju bija sajūta, ka viņiem tomēr paveicās. Daži momenti kur pretinieks netrāpija, nepelnītā sarkanā kartīte, bet otrā spēle vēl priekšā un redzēs, kā tajā ies.
, 2023-08-01 16:59, pirms 10 mēnešiem
Valmierieši ar astoto piegājienu beidzot svinēja savu pirmo uzvaru Eirokausos

Vēlākā pirmā uzvara Latvijas klubam Eirokausos [vismaz piecas spēles nospēlējušiem klubiem].
Dani Karvahals. Foto: AP/Scanpix
58

Neizbēgami – Dortmunde šķērdē iespējas, "Real Madrid" triumfē jau 15. reizi

Piecpadsmito reizi vēsturē un sesto reizi vienpadsmit sezonu laikā par Eiropas stiprāko futbola klubu kļuvis Spānijas "Real Madrid", kas UEFA Čempionu līgas finālspēlē Vemblijā galotnē salauza Dortmundes "Borussia" pretestību – 2:0. Ar vārtu guvumiem izcēlās Dani Karvahals un Vinisiuss Žuniors.
Mirklis pēc Pirejas "Olympiacos" snaipera Ajuba El Kābi vārtu guvuma Eiropas Konfences līgas finālā. Foto: Thanassis Stavrakis/AP
6

"Olympiacos" netālu no savām mājām gūst Grieķijai nebijušu Eirokausu triumfu

UEFA Eiropas Konferences līgas finālspēlē Pirejas "Olympiacos" savu nesamierināmo sāncenšu Atēnu AEK laukumā pagarinājumā pieveica (1:0) Florences "Fiorentina", kurai šis ir otrais zaudējums šī turnīra finālos.
UEFA Čempionu līgas trofeju nosargājusī "Barcelona" komanda. Foto: Alvaro Medranda/PanoramiC/Imago Images/Scanpix

"Barcelona" futbolistes trešo reizi pēdējo četru gadu laikā kāpj Eiropas tronī

UEFA Sieviešu Čempionu līgas turnīrā trešo reizi triumfējusi "Barcelona", Bilbao notikušajā finālcīņā ar 2:0 pārspējot Eiropas titulētāko klubu Lionas "Olympique".