Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

UEFA FFP: "Barcelona" jāmaksā pusmiljons, MU – 300 tūkstoši, minimāls sods arī "Riga"

Agris Suveizda

UEFA FFP: "Barcelona" jāmaksā pusmiljons, MU – 300 tūkstoši, minimāls sods arī "Riga"
Žuans Laporta. Foto: imago/Pressinphoto/Scanpix

UEFA Finanšu kontroles izmeklēšanas kamera (CFCB) 2022./23. g. sezonas laikā veikusi Eirokausu klubu bilanču vērtējumu par 2019., 2020., 2021. un 2022. finansiālo gadu. Virkne klubu, kā ierasts, nespēja izpildīt budžeta nosacījumus un tika pie sankcijām.

Lielāko garantēto sodu saņēmusi Spānijas čempionvienība "Barcelona", kas 2022. finansiālajā gadā nepareizi norādījusi peļņu no nemateriālajiem aktīviem, pretrunā Financial Fair Play nosacījumiem iekļaujot arī summas, kas nav saistītas ar spēlētāju pārdošanu. Ar 400 tūkstošiem eiro sodīta RFS pretiniece Turcijas "Basaksehir", kas nespēja izpildīt īpašās prasības 2022. gadam, kuras noteica kluba un UEFA vienošanās pēc iepriekšējo budžetu neatbilstības noteikumiem. Ar 300 tūkstošiem sodīta "Manchester United", kas iepriekšējo finansiālo periodu strādājusi ar nedaudz lielākiem zaudējumiem, kā ir atļauts.

Līdzīgi kā iepriekš "Basaksehir", vienošanās ar UEFA nupat kā noslēgusi Beļģijas "Antwerp" un Turcijas "Trabzonspor" – abu klubu vienošanās paredz 300 tūkstošu eiro garantētu sodu un 1,7 miljonu eiro mainīgo daļu, kas atkarīga no īpaši noteikti nosacījumu izpildes. Šādu vienošanos savukārt spējusi izpildīt Francijas "Lille" un vairs netiek pastiprināti novērota no UEFA puses, bet "Milan", "Monaco", "Roma", "Besiktas", Milānas "Inter", Marseļas "Olympique" un PSG izpildīja nosacījumus 2022. gadam – UEFA vienošanās ietvaros turpinās pastiprināti klubus novērot nākamajā finansiālajā gadā.

Iepriekš nosacīti sodi tika piespriesti Portugāles "Porto" un Beļģijas "Anderlecht" – ja portugāļi nosacījumus izpildīja, tad "Anderlecht" tas neizdevās, par ko pienākas 100 tūkstošu sods. No 100 tūkstošiem būs jāšķiras arī Turcijas "Konyaspor" un Kipras APOEL, kuru zaudējumi iepriekšējā finansiālajā periodā nedaudz pārsniedza atļauto. Mazākās sankcijas 10 tūkstošu eiro apmērā noteiktas pret "Riga", Ļubļanas "Olimpija", kas trešdien viesosies Valmierā, un Bratislavas "Slovan". Visi trīs klubi prasītajā laika termiņā nespēja iesniegt pilnīgu un korektu informāciju.

Finansiālā fair play ietvaros Eirokausu klubiem bija jāiesniedz finanšu rādītāji un, vēlams, jāiekļaujas pieļaujamajos zaudējumu apmēros. Šī bija pēdējā sezona, kurā darbojās UEFA FFP, ko nomainīs jauns finansiālās pratības kontroles mehānisms jeb Finanšu ilgtspējas noteikumi.

Izmantotie resursi:
https://www.uefa.com/insideuefa/med...