Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Šonedēļ Latvijas Atklātais čempionāts raketlonā

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Šīs nedēļas nogalē, 10. un 11. janvārī tenisa klubā ENRI Purvciemā, Stirnu ielā 34a
norisināsies 1. Latvijas Atklātais Čempionāts raketlonā, kas būs arī vispār pirmais šī sporta veida turnīrs Latvijā.

Raketlons ir sporta veids, kurā tu izaicini savu pretinieku uz katru no četriem rakešu sporta veidiem – galda tenisu, skvošu, badmintonu un tenisu. Raketlona mačs ietver četrus setus, katrs no tiem pārstāv savu rakešu sportu. Katru setu spēlē līdz 21 punktam, bet galējais raketlona spēles uzvarētājs ir nevis tas, kurš uzvar visvairāk setus, bet gan tas, kurš kopsummā savāc visvairāk punktus. Raksturīgākā raketlona iezīme ir fakts, ka punktus skaita vienlīdzīgi. Katrā no individuālajiem sporta veidiem, piemēram, tenisā, tu drīksti atļauties zaudēt dažus punktus, bet atgūt šos punktus labi spēlējot citās vietās, kur varbūt punktu skaits ir svarīgāks. Tas nozīmē, ka tenisā spēlētājs var iegūt mazāk punktus kopsummā, bet joprojām uzvarēt spēlē. Raketlonā visi punkti ir svarīgi un tas padara šo sporta veidu tik intriģējošu.

Raketlona izcelsme meklējama Somijā astoņdesmito gadu vidū, kur četri cilvēki no četrām rakešu spēļu federācijām satikās, lai noformētu spēli, kuru viņi sauca mailapelit – „rakešu spēles”. Pirmais Somijas čempionāts tika noturēts Helsinkos 1986. gadā un šis sports ātri izauga līdz tādiem apmēriem, ka vienā turnīrā piedalījās gandrīz 400 cilvēku. Kopš tā laika ir skaidrs, ka tas ir sporta veids, kurš paliks apritē. Somu čempionāti tiek joprojām ik gadus rīkoti, bet norises vieta ir pārvietota no Helsinkiem un Lahti.

Kopš 21.gadsimta sākuma raketlons uzsācis strauju attīstību pasaulē un starptautiskā raketlona federācija (FIR), kas atrodas Austrijas galvaspilsētā Vīnē šobrīd apvieno jau 22 dažādu valstu raketlona federācijas un tā reģistrējusi gandrīz 4000 sportistus no vairāk nekā 50 valstīm visā pasaulē.

Uz Latviju raketlonu atveduši sporta entuziasti Zigmārs Puikevics un Mareks Nemme, kuru ikdiena gan nav saistīta ar sportu, bet kas agrāk darbojušies kā golfa attīstītāji un veicinātāji Latvijā, būdami arī Latvijas golfa federācijas valdes locekļi. Pēc tam, kad golfs ievirzīts drošās sliedēs, golfa dzīves vadība nodota pašu golfa klubu un laukumu rokās. Tagad kārta raketlonam, ar kuru pirmā saskarsme bijusi spēlējot turnīros Igaunijā. Igauņi arī šeit mums ir soli priekšā un tur ar raketlonu aktīvi nodarbojas jau vairākus gadus ar atzīstamiem panākumiem pasaulē. Pasaules junioru reitingā (U21) Igauņu jaunie raketlonisti ieņem 1. un 3.vietu, bet pasaules TOP 100 ir atrodami 3 igauņi, no kuriem divi ir iepriekš pieminētie talantīgie juniori un abi startēs arī turnīrā Rīgā.

Turnīrā Rīgā savā starpā spēkiem varēs mēroties dažādu atsevišķu raketlona daudzcīņā ietilpstošu sporta veidu vadošie sportisti, bijušie un esošie valsts izlašu dalībnieki, tādi kā, piemēram, Aleksandrs Pāvulāns (vairākkārtējs Latvijas čempions skvošā, bijušais pasaules profesionālās tūres spēlētājs, valsts izlases spēlētājs), Arnis Tihvinskis (Latvijas eks-čempions skvošā), Rihards Mencis (daudzkārtējs
Latvijas čempions galda tenisā, valsts izlases spēlētājs), Sandra Čulka (dzim. Pastare) (daudzkārtēja Latvijas čempione galda tenisā), Aivars Tērauds (daudzkārtējs Latvijas čempions badmintonā, kādreiz viens no vadošajiem PSRS badmintonistiem).

Par cik Rīgā pagaidām vēl nav neviena multifunkcionāla halle, kurā zem viena jumta būtu apvienotas visas raketlonā ietilpstošās sporta disciplīnas, speciāli šīm sacensībām tiks pielāgots tenisa centrs ENRI Purvciemā, Stirnu ielā 34a, kurā pastāvīgi iespējams nodarboties ar tenisu un skvošu. Pats klubs apsver iespēju modificēt savu klubu tā, ka tur būtu iespējams nodarboties arī ar badmintonu.

Vairāk informācijas par raketlonu, tā noteikumiem, vēsturi un cita informācija atrodama mājaslapā racketlon.lv.

Papildus informāciju varat iegūt pie turnīra organizatoriem:
Zigmārs Puikevics, mob. 29237019, zigmars@racketlon.lv
Mareks Nemme, mob. 29252266, mareks@racketlon.lv

  +2 [+] [-]

, 2009-01-07 15:54, pirms 15 gadiem
Ko tik neizdomā, lai nopelnītu?!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-01-07 15:56, pirms 15 gadiem
vnk_fans rakstīja: Un ko , man tagad apkakāties ?
pameģini
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-01-07 15:57, pirms 15 gadiem
Un kur tad litrabols?

  -2 [+] [-]

, 2009-01-07 16:00, pirms 15 gadiem
vnk_fans rakstīja: Makis rakstīja: Esmu redzējis ,kā galda tenisu spēlē pasaules labākais Juniors raketlonā!

Un ko , man tagad apkakāties ?
taa runaat ir slikti bet nu jaatziist ka maka komentaars uzreiz pazuda

  +4 [+] [-]

, 2009-01-07 16:00, pirms 15 gadiem
Ja es maaceetu skvoshu, vareetu meegjinaat piedaliities, bet suudi taadi, ka nemaaku arii badmintonu, tenisu un galda tenisu..

  -1 [+] [-]

, 2009-01-07 16:01, pirms 15 gadiem
nujosana, tagad sis, kas talak- tamboresanadisansusanbols ? psec

  +1 [+] [-]

, 2009-01-07 17:01, pirms 15 gadiem
vnk_fans rakstīja: ''Ja ir pietiekošas spējas badmintonā, tad ari pārējie šie 3 sporta veidi nesagādā problēmas''

Citāts no Dž. Mcreisona sacītā.
Tu vari spēlēt badmintonu cik labi vari, bet ja neesi patrenējies arī citos no šiem 3 sporta veidiem, tad tie Tev tāpat sagādās problēmas. Ja Tu protams neesi kkāds brīnumcilvēks ar nežēlīgo talantu. Bet pat tad ir talants jāattīsta...

     [+] [-]

, 2009-01-07 19:27, pirms 15 gadiem

     [+] [-]

, 2009-01-07 19:43, pirms 15 gadiem
Ko tik cilvēki neizdomā !

     [+] [-]

, 2009-01-07 19:57, pirms 15 gadiem
Hokejfans rakstīja: Tu vari spēlēt badmintonu cik labi vari, bet ja neesi patrenējies arī citos no šiem 3 sporta veidiem, tad tie Tev tāpat sagādās problēmas. Ja Tu protams neesi kkāds brīnumcilvēks ar nežēlīgo talantu. Bet pat tad ir talants jāattīsta...
Es runāju nevis par talantu, bet gan par to, ka apgūstot badmintonu, ir vieglāk pārējos no šiem veidiem , ne velti pieminētajos sporta veidos izmanto badmintona trenēšanas metodiku, vēsturē ja iedziļinās, tad kļūst skaidrs, ka sākumā radījās badmintons, un tikai tad no badmintona atvasinājās teniss, galda teniss un skvošs!
Janka, zinu, ka tu spēlē galda tenisu, badmintons , atšķirībā no šiem sporta veidiem , ir visdinamiskākais, pats esmu galda tenisā trenējies kādu laiku, pārejot uz badmintonu, atskārtu - kāpēc es sākumā to nedarīju !

  +1 [+] [-]

, 2009-01-07 21:08, pirms 15 gadiem
Pēc nedēļas pirmais turnīrs KABATAS BILJARDĀ

     [+] [-]

, 2009-01-08 00:26, pirms 15 gadiem
vnk_fans rakstīja: Es runāju nevis par talantu, bet gan par to, ka apgūstot badmintonu, ir vieglāk pārējos no šiem veidiem , ne velti pieminētajos sporta veidos izmanto badmintona trenēšanas metodiku, vēsturē ja iedziļinās, tad kļūst skaidrs, ka sākumā radījās badmintons, un tikai tad no badmintona atvasinājās teniss, galda teniss un skvošs!
Janka, zinu, ka tu spēlē galda tenisu, badmintons , atšķirībā no šiem sporta veidiem , ir visdinamiskākais, pats esmu galda tenisā trenējies kādu laiku, pārejot uz badmintonu, atskārtu - kāpēc es sākumā to nedarīju !
starp citu, skvošs ir dinamiskāks par badmintonu. daudzi pasaules vadošie tenisisti (t.sk. Federers, Nadals, Marejs), pastāvīgi trenējas skvošā, jo tas palīdz uzlabot mūsdienu tenisa sitienu, kustību ar plaukstas locītavu. timesonline.co.uk: Tennis traditions given chop with new technique...

     [+] [-]

, 2009-01-08 00:30, pirms 15 gadiem
Tipiski Latviešiem, ka tik kaut ko jaunu uzsākt, nevis attīstīt jau esošo.

     [+] [-]

, 2009-01-09 03:12, pirms 15 gadiem
kam tads vel vajadzīgs? nu tad apvienojam hoķi, basketbolu un "eirovīziju" un arī būsim radijuši jaunu sporta veidu

     [+] [-]

, 2009-01-09 17:15, pirms 15 gadiem
Tanabe rakstīja: starp citu, skvošs ir dinamiskāks par badmintonu. daudzi pasaules vadošie tenisisti (t.sk. Federers, Nadals, Marejs), pastāvīgi trenējas skvošā, jo tas palīdz uzlabot mūsdienu tenisa sitienu, kustību ar plaukstas locītavu. http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/tennis/article4221722.ece
Tas ka Federers un Nadals uc. spēlē skvošu nenozīmē ka tas ir dinamiskāks, manuprāt, neesi redzējis nevienu nopietnu badmintona maču !

     [+] [-]

, 2009-01-14 16:14, pirms 15 gadiem
vnk_fans rakstīja: Tas ka Federers un Nadals uc. spēlē skvošu nenozīmē ka tas ir dinamiskāks, manuprāt, neesi redzējis nevienu nopietnu badmintona maču !
Izskatas ka neesi redzejis profesionalu skvosha machu un pats ari laikam nemaz neesi spelejis ja vel sita vari pateikt tiesham smiekls naak