Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Vilcāns atstāj IBF pasaules rangu, karjeru beigušais Glovackis atgriežas WBO rangā

Rolands Eliņš

Vilcāns atstāj IBF pasaules rangu, karjeru beigušais Glovackis atgriežas WBO rangā
Ralfs Vilcāns. Foto: Boriss Simsons/LNK Boxing

Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) pasaules rangu otrajā vidējā svarā šomēnes atstājis Latvijas bokseris Ralfs Vilcāns, kurš Jāņos piedzīvoja karjeras pirmo zaudējumu. Boksa rangu kredibilitāte gan piedzīvojusi vēl vienu triecienu, jo WBO savā jaunākajā rangā iekļāvusi poli Kšištofu Glovacki, kurš gan boksera karjerai licis mieru un tagad piedalās MMA sacensībās.

Latvijas bokseris Ralfs Vilcāns pasaules oficiālajos rangos bija izlikts kopš 2021. gada jūnija. Tas bija pēc viņa karjeras lielākās uzvaras, iegūstot WBC "International" titulu pussmagajā svarā. Šo titulu viņš vēlāk zaudēja pozitīva dopinga testa dēļ, taču, pārejot vienu svara kategoriju zemāk, ieguva vietu IBF pasaules rangā, kurā ir 15 vietas.

24. jūnijā Vilcāns aizvadīja cīņu Dānijā pret Jakobu Banku, kurā cieta savas karjeras pirmo zaudējumu (15-1). Jūlijā atjaunotajā rangā viņš IBF ranga "Top15" vairs nav atrodams, attiecīgi pēc divu gadu ilgas atrašanās pasaules rangos šīs pozīcijas zaudējis.

Boksa statistikas portālā "BoxRec" norādīts, ka Vilcānam nākamā cīņa paredzēta oktobrī, kad viņam ringā pretim stāsies cits Latvijas bokseris, kurš pavisam nesen cieta pirmo zaudējumu karjerā - Kristaps Bulmeistars (11-1). Abu bokseru savstarpējā cīņa "LNK Boxing" gaiteņos tika piesaukta jau iepriekšējā gadā, taču jāuzsver, ka Arēnā Rīga ieplānota cīņa vēl nav organizatoru izziņota.

Vieta vadošo boksa organizāciju oficiālajos rangos ir lielākoties ar simbolisku nozīmi, taču tas ir viens no kritērijiem, lai pretendētu uz titulcīņu. Vadošās organizācijas gan ir četras, un to pasaules rangos ir milzīgas atšķirības, izceļot savus bokserus, līdz to, piemēram, IBF "Top15" noteikti nav tas pats, kas pasaules 15 spēcīgākie bokseri šajā svara kategorijā.

Boksa oficiālo rangu kredibilitāte jau sen tikusi apšaubīta, un vēl vienu piemēru šeit vakardien sarūpēja WBO (Pasaules Boksa organizācija), kas savā atjaunotajā rangā krūzeru divīzijā 14. vietā iekļāva Kšištofu Glovacki. Tiesa, bijušais divīzijas čempions savu boksera karjeru jau beidzis...

Glovackis par boksera karjeras beigām paziņoja gada sākumā un pēc tam pievērsās MMA, kur jau aizvadījis savu pirmo cīņu. Tā viņam izvērtās īpaši iespaidīga, un poļu cīkstonis to piesauca savā tvītā, kurā pasmējās par WBO rangu.

"Četru gadu laikā esmu aizvadījis divas boksa cīņas, turklāt abās zaudējis, bet tāpat atgriežos WBO pasaules rangā ar 14. vietu," rakstīja Glovackis. "Mana uzvara MMA ringā laikam radīja tādu troksni, ka viņi mani ielika arī bokseru rangā."

Tas gan nav lielākais kuriozs boksa rangu sastādīšanas vēsturē - vērts atgādināt, ka 2015. gadā WBA savā visvieglākā svara pasaules rangā iekļāva mūžībā jau aizgājušu bokseri.

Savu simbolismu var sameklēt faktā, ka Glovackis WBO rangā atgriezies, tajā nomainot Latvijas bokseri Mairi Briedi. Briedis iepriekš ieņēma 11. vietu, bet jūlija rangā vairs nav atrodams. Briedis, kurš cīņu nav aizvadījis jau vairāk nekā gadu, no WBO ranga izkritis pirmoreiz astoņu gadu laikā - viņš tajā debitēja 2015. gada maijā.

Pēc Vilcāna izņemšanas no IBF ranga Briedis gan tāpat ir vienīgais Latvijas bokseris, kurš šobrīd ir boksa organizāciju oficiālajos rangos - viņš ir trešajā vietā IBF un WBC rangos, kā arī 14. vietā WBA rangā. Savukārt Ričards Bolotņiks pēc maija sākumā ciestā zaudējuma pret Oleksandru Gvozdiku WBA rangu pussmagajā svarā, kur iepriekš ieņēma augsto ceturto vietu, atstāja jūnija sākumā.

Izmantotie resursi:
https://box.live/boxing-rankings/
https://wboboxing.com/wborankings/r...
https://www.wbaboxing.com/wba-ranking

     [+] [-]

, 2023-07-21 23:42, pirms 11 mēnešiem
Secinājums - boksa rangi ir ļoti iekļaujoši (karjeru beigušie, mirušie). Atbilstoši jaunajām uzspiestajām tendencēm citās sfērās.

     [+] [-]

, 2023-07-22 10:21, pirms 11 mēnešiem
Lohs eliņš atkal izmisīgi mēģina uzd.irst Briedim- sāpe tomēr pārāk liela

Sporta "žurnālistam" jau vajadzētu zināt, ka pēc gada pārtraukuma no rangiem var izmest jebkuru.

kredibilitāte