Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Ko Kristaps Zutis vēlas profesionālajā boksā? Mērķi, motivācija un nostāja

Rolands Eliņš

Ko Kristaps Zutis vēlas profesionālajā boksā? Mērķi, motivācija un nostāja
Kristaps Zutis. Foto: Boriss Simsons/LNK Boxing

Latvijas bokseris Kristaps Zutis dažu gadu laikā izkarojis sev visnotaļ spožu vietu zem vietējā boksa saules un ieguvis krietni plašāku atpazīstamību arī ārpus sporta nozares, taču pats neslēpj, ka sportiskajā ziņā savam maksimumam jau ir visnotaļ tuvu. Šovasar Zutis rīko TV šova "Boksa akadēmija" otro akadēmiju un publiski nosoda Mairi Briedi, kuru uzskata par necienīgu kandidātu deputāta amatam, taču arī par savu boksera karjeru nav aizmirsis, kur saglabā vismaz vienu konkrētu mērķi - piepildīt solījumu, izcīnot vismaz vienu čempiona jostu.

"Pasaules līmenī neboksēšu, bet Latvijā savu vērtību zinu"

Kristaps Zutis maijā aizvadīja cīņu pret Milanu Volkovu, ciešot zaudējumu cīņā par jauno Latvijas čempiona jostu. Pēc tam viņš pavēstīja, ka noskaņojas nākamajai cīņai rudenī pret Danielu Riekstiņu, taču šos plānus pagaidām nācies atlikt, Zutis apliecināja sarunā ar portālu Sportacentrs.com.

"Cīņa ar Volkovu sanāca ļoti smaga," teica Zutis. "Savukārt tagad mums paredzēta intensīva filmēšana "Boksa akadēmijā", tāpēc šogad šo plānoto cīņu tomēr nevarēšu aizvadīt. Riekstiņš ir nopietns pretinieks, un būs nepieciešams pilnvērtīgs sagatavošanās posms. Ja pret Volkovu tā bija naudas cīņa, kur gājām pēc "kāposta", tad pret Riekstiņu nekādas vaļības negatavojos pieļaut."

"Tu man vaicā, ko vēlas bokseris Zutis? Riekstiņš principā ir vienīgais Latvijā, pret kuru man ir sportiska interese iziet ringā. Viņš mani ir izaicinājis, un esmu gatavs sniegt atbildi," turpināja Zutis. "Naudas cīņas jau ir cita lieta. Taču šobrīd koncentrējos uz to, ka Dievs man ir devis arī kādus citus talantus, nevis tikai prast sist kādam pa seju, un sev naudiņu var nopelnīt arī citos veidos, nevis kļūstot par kaut kādu "journeyman"."

Par "Journeyman" sauc bokseri, kuru vairs par jauniņo nevar saukt, taču kurš arī uz nekādām virsotnēm vairs nepretendē, proti, vienkārši boksē bez īpašiem mērķiem. Zuša gadījums gan ir īpašs, jo viņš tāpat piesaista plašu interesi, un arī maijā "LNK Boxing" cīņu šovā bija vakara galvenās cīņas dalībnieks.

"Es esmu brīvais aģents, man nav līguma ne ar vienu organizāciju," turpināja Zutis. "Man bija ilga sadarbība ar Andreju Gromovu, kas nonāca pie loģiska noslēguma, un tur nekādas negatīvas emocijas nepalika. Bet es arī labi saprotu, ka tagad man ir 32 gadi un vairs nekāds pasaules līmeņa bokss man priekšā nespīd. Žalolovs to arī labi parādīja," teica Zutis, atsaucoties uz savu pagājušā gada cīņu pret Uzbekistānas jauno talantu, kurš iekrājis bilanci 11-0 un pacēlies uz "Top50" smagsvaros. Žalolovs šajā cīņā dominējoši uzvarēja jau otrajā raundā.

"Man dzīvē daudzas lietas ir tikai sarkanas vai melnas, un arī šajā sakarā tā ir," sacīja Zutis. "Nu, neredzu savu ikdienu pilnībā veltītu boksam. Man bija laiks ar septiņām cīņām pēc kārtas, un šajā laikā dzīvoju profesionāla sportista dzīvesveidu. Neteikšu, ka tas ir tas, pēc kā es alkstu. Esmu bijis Kubā, esmu bijis Taizemē, sparingojis ar ļoti augsta līmeņa bokseriem, un zinu, ko es spēju paveikt pie attiecīgas sagatavošanās. Bet nu es neesmu tur nevienam interesants, lai viņš tagad tur mani īpaši promoutētu. Tāpēc promoutēju pats sevi."

"Taču reizē arī labi zinu, ka Zutis nozīmē megacīņu jebkurā Latvijas cīņu sporta organizācijā," viņš norādīja. "Nesaku, ka esmu izcils bokseris, taču esmu izcils promouters, vismaz priekš sevis noteikti. Cilvēki nāk skatīties, kā es uzvarēšu, cilvēki varbūt nāk skatīties, kā es dabūju pa seju, bet viņi visi tāpat nāk un nopērk biļetes. To es labi apzinos, un man ir laba sadarbība ar "LNK Boxing", tur Jevgeņijs Saproņenko nekad nav liedzis man padomu, un arī viņi apzinās, ko es lieku galdā no savas puses. Uz nekādu pasaules līmeni smagsvaros nepretendēju, tur tāds Vailders man gan jau galvu nonestu (pasmejas), taču, ja LNK vai kādam citam cīņu rīkotājam Latvijā kaut kad pēkšņi vajag vakara galveno cīņu savā šovā, lūdzu, Zutis to var izdarīt. Tam visam apakšā tomēr ir bizness."

"Nemeklēju cīņu pret Briedi. Vēlos panākt, lai tāds kā viņš nav valdībā"

Kā biznesa plānu var nolasīt arī Zuša publisko vēršanos pie Maira Brieža šovasar. Zutis jau iepriekš bija sociālajos tīklos piesaucis iespēju, ka, ja reiz Briedim nesanāk izaicināt Džeiku Polu, tad var taču cīnīties pret Zuti, kamēr šovasar nekādas draudzīgas pazobošanās vairs nav – Zutis asi kariķē Brieža politiskās ambīcijas un nosoda viņu kā personību, ko darīja arī savā viedokļrakstā MVP (tas gan tika publicēts pēc šīs sarunas).

Taču Zutis pats uzsvēra, ka to nedara tādēļ, lai sakurinātu interesi par potenciālo cīņu Briedis-Zutis un kaut kādā veidā piespiestu Briedi sarīkot šādu pasākumu. "Ja man piedāvātu, tad, protams, piekristu. Cik tur viņš Polam paspēja sasolīt? 20 miljonus? Ja man dod kaut dažus procentus no tā, protams, ka piekristu. Taču tā ir utopija – domāt, ka Briedis piekristu cīņai ar Zuti. Tāpēc šeit man ir tīri cilvēciskais faktors. Tas, ko Briedis publiski pateica par mūsu komandu, to es ļoti ņēmu pie sirds."

"TM Fighting Team", kuras kreklā uz interviju atnāca arī Zutis pats, mēneša pirmajā pusē pavēstīja, ka jau iepriekš bija principā pārtraukusi sadarbību ar Briedi atšķirīgo viedokļu dēļ, taču viņa nostājas okupantu iebrukuma Ukrainā dēļ šī komanda viņu izslēdza no savām rindām, publiski norādot, ka distancējas no viņa. Briedis atbildēja, ka nekad nav bijis šīs organizācijas biedrs un ka mediji būtu jāsoda par šādas nepārbaudītas informācijas pārpublicēšanu, turklāt "TM un lojalitāte Latvijai ir nesavienojami jēdzieni". Zutis sacīja, ka par šādu atbildi bijis šokā.

"Nu, tas ir apmēram, kā nostāties spoguļa priekšā un mēģināt iestāstīt sev, ka esi, piemēram, Džekijs Čans. Tas arī ir viņa vienīgais arguments šeit. Tad vismaz būtu papūlējies sev no profila izdzēst bildes, kur esi mūsu komandas kreklā," rūgti smējās Zutis. "Es zinu daudzas lietas no Latvijas boksa virtuves, vairāk nekā es gribētu zināt. Iepriekš vienmēr teicu, ka, jā, ir tas un tas, bet Briedis ir pasaules čempions boksā. Pēc viņa paziņojuma par TM komandu man vairs palicis neviens arguments, ar ko viņa darbības kaut kā mēģināt attaisnot vai izskaidrot, kā vien absolūts cilvēciskuma trūkums un jelkādas morāles un ētikas neesamība."

"Domāju, ka mēs arī sagaidīsim tādu dienu, kad Briedis pateiks, ka viņš Saskaņā nemaz nav bijis, tas tāds "TikTok" joks tikai vai vēl kaut kas," sacīja Zutis. "Tas būtu smieklīgi, ja nebūtu skumji. Kādreiz man likās, ka par Briedi rakstīs slavas grāmatas par Latvijas boksa pacelšanu saulītē, bet tagad par viņu rakstīs, kā visu var tā sabojāt. Lai Dievs dod, ka viņam atrodas veselais saprāts izrāpties no tās dziļās bedres, kurā viņš tagad ir pats iekāpis. Skumji."

Zutis rūpīgi izvēlējās vārdus, ko atbildēt uz jautājumu, vai Brieža sakarā šī viņam ir personīga lieta: "Ir tā, ka man, Kristapam Zutim, personīgi ir pilnīgi pie kājas par Briedi. Bet mans ļoti labs draugs Mārtiņš Tenbergs, mans pusbrālis – viņš TM komandai un sportam devis ļoti daudz, un viņa dēļ arī esmu redzējis, kas tur notikās. Atceros, ka uz pirmajiem "Biggers Better" turnīriem Eisaks&Co aizveda Briedi, kad viņam tikai viens plastmasas maisiņš bija līdzi, un tagad esmu pieredzējis dienu, kad Briedis saka, ka tādā organizācijā viņš nemaz nav bijis. Tagad man arī stāstīja salīdzinājumu – kā pirmajā reizē Briedis nācis uz restorānu pēc ēdiena kā tāds pieticīgs puisītis, bet tagad, kad dabūja no sponsora savu "Porsche" auto, neesot pat nācis iekšā, vajadzēja, lai viņam pienes ēdienu klāt. Šis cilvēks ir ticis sabojāts no visiem aspektiem... Nu, ja viņš atvainosies mūsu TM organizācijai, ka publiski apšaubīja mūsu patriotismu un lojalitāti Latvijai, likšu viņam mieru. Bet kamēr nē, tikmēr neatlaidīšos. Un nav tā, ka es uzbrūku "Saskaņai" vai krievvalodīgajiem, tā galīgi nav, man starp viņiem daudz draugu. Šoreiz tas nav vērsts politiski, un, godīgi sakot, arī pat Ukrainas kara aspekts šeit spēlē mazāku lomu. Jo tagad apzinos tīri reālu iespēju, ka šāds cilvēks var kļūt par vienu no tiem, kas lems par valstiska līmeņa jautājumiem, ietekmējot mūsu visu dzīves. Viņam taču nav nekā svēta! Un es šādu cilvēku valdībā nevēlos. Jā, tur visādi briesmonīši bijuši, par to neko nesaku, bet šis liekas par traku. Te jau pat Ščerbatihs atpūšas."

Boksa akadēmija – sirdsprojekts

Sadarbībā ar "Go3" platformu Zutis kopā ar Kasparu Kambalu pagājušajā gadā sarīkoja TV šovu "Boksa akadēmija", kam šobrīd tiek gatavota otrā sezona, šoreiz jau paplašinot ģeogrāfiju arī līdz Lietuvai. Pirmajā sezonā Zutis un Kambala katrs veidoja savu bokseru komandu, kurā bija arī cilvēki bez iepriekšējas pieredzes boksā, un pēc sagatavošanās perioda un boksa pamatu apgūšanas šova finālā viņu abu komandas vairāku cīņu sērijā tikās finālā. Otrajā sezonā "Boksa akadēmijas" Latvijas puses uzvarētāji pēc tam samēros spēkus arī ar Lietuvas šova dalībniekiem.

"Visu uztaisīju un pacēlu, bet pēc tam visi nopelni manai superīgajai komandai," teica Zutis. "Ideja jau arī nav 100% mana, tur tomēr Ritenieks ar saviem "Drosmes ringiem" mani iedvesmoja. Es pats savu pirmo cīņu aizvadīja "Drosmes ringā", 2013. gadā laikam. Tas man bija liels solis, tobrīd pārdzīvoju smagu posmu savā dzīvē, un tas palīdzēja atkopties. Tāpēc domāju, ka latviešiem savas "čūskas nosišanu" vajadzētu aizstāt ar iekāpšanu boksa ringā."

"Manuprāt, arī sanāca tīri kvalitatīvs rezultāts," turpināja Zutis par "Boksa akadēmiju". "Tas arī bija labā laikā. Skaties, ko tagad Džeiks Pols un Meivezers dara ar savām paraugcīņām un kā viņi piedāvā cilvēkiem produktu, un mēs spēlējam vairāk šajā laukā, tālāk no amatieru boksa, bet kaut kur starp profesionālo boksu un šovu. Te arī vietā jautājums – kā var savākt lielāku auditoriju? Ar, piemēram, Mārča Grunduļa cīņu vai tādu "audzhudeelu" no "TikToka", kurš tāds puisītis atnāk, izvico rokas un parāda boksu saviem sekotājiem? Boksa māja sastāv no deviņiem stāviem, un katrai lietai ir sava auditorija, un, manuprāt, jo vairāk cilvēkus mēs ieinteresējam šajā mājā kopumā, jo labāk. Tas ir vīrišķīgs sporta veids, un vīrišķība šobrīd Latvijā ir nepieciešama."

Zutis izteicās, ka nevēlas saslavēt "Boksa akadēmiju" kā vienīgo veidu, kā Latvijā tagad kāds kļuvis ieinteresēts boksā, viņš apzinās, ka tas tomēr ir šovs: "Taču tas ir viens no boksa mājas stāviem. Un man ir sava auditorija un sekotāji sociālajos tīklos, ko tagad varu izmantot un, no caur šādu prizmu skatoties, varbūt varu izdarīt ko vērtīgāku un paliekošāku, nekā uzfilmēt smieklīgu video par Briedi. Un, ja būs iespēja, turpināsim arī trešajā un nākamajās "Boksa akadēmijas sezonās", un šajā sakarā liekas, ka atsaucība ir."

"Kļūt par boksa promouteru – droši vien, ka nē"

Zutis iepriekš sevi publiski bija pozicionējis arī kā menedžeri dažiem Latvijas bokseriem – Kasparam Kambalam un Kristapam Bulmeistaram. Bulmeistars joprojām var lepoties ar perfektu bilanci (10-0) un tēmē uz lielākām iespējām ārzemēs, taču Zutis tagad norādīja, ka Bulmeistars ir nonācis profesionālākās rokās, kam ir iespējas pacelt viņu augstāk, un viņš pats no menedžmenta lietām pagājis nostāk.

"Tur treneris Sandis Kleins ar komandu strādā, esmu drošs, ka viņi savu lietu zina," teica Zutis. "Viņi tad arī ved sarunas ar LNK un citur. Man vienkārši ik pa laikam atnāk kāds lielāks piedāvājums no citurienes, ko tad kopīgi apskatāmies. Esmu iekrājis savus kontaktus, protams, arī Kleinam ir daudz kontaktu ārzemēs ar bokseriem un menedžeriem, tad nu tagad skatāmies variantus. Bet tur Kleins šobrīd vairāk, jā, koncentrējoties uz sportisko pusi, jo Bulmeistaru Latvijā jau vairs īsti promoutēt nav jēgas. Kā jau zini, bokseri nav īsti mediju personas, tāpēc ar Bulmeistaru vairāk tagad strādā pie gatavošanās nākamajai cīņai."

No "LNK Boxing" puses jau iepriekš tika piesaukts, ka Zutis reizēm nācis ar palīdzīgu roku, atrodot pretiniekus viņu bokseriem, un Zuša personība būtu tieši parocīga tādai publiska boksa promoutera lomai. Viņš pats gan norādīja, ka uz tādu pozīciju netēmē: "Mums Latvijā jau ir ļoti labi promouteri – "LNK Boxing". Man ir jauni čaļi, kas mūsu zālē trenējās, tur Novikovs viņiem pie prasmēm strādā, es varu palīdzēt kaut kādu video publicēšanai izveidot, ar viņiem varam strādāt un nākotnē palīdzēt tikt pie cīņām. Taču vai es ietu uz to, lai kļūtu par promouteru? Droši vien, ka nē. Bokseri tomēr ir diezgan smagi cilvēki. Man nav iebildumu palīdzēt aizkadrā un šajā ziņā palikt kā otrā plāna tēlam, varu ar saviem kontaktiem kaut ko sarunāt un atrast piemērotus pretiniekus. Bet, lai kļūtu par promouteru, vajag tomēr krietnu naudu un ļoti lielu entuziasmu."

Boksera karjeras mērķis

Pret Volkovu Zutim maijā bija pirmā oficiālā titulcīņa karjerā. Volkovs gan iepriekš mūsu portālam norādīja, ka neplāno aizstāvēt Latvijas smagsvaru čempiona jostu, jo turpinās cīņas krūzeru svara kategorijā, attiecīgi pilnīgi loģiski iztēloties, ka vakanto titulu savā starpā sadalīs Zutis un Riekstiņš, kas arī varētu dot Zutim iespēju piepildīt šo savu mērķi un vismaz vienu jostu savā karjerā iegūt, ko viņš nosauca par savu personīgo mērķi.

Vienreiz savu boksera karjeru Zutis jau beidza bez šī mērķa piepildīšanas. Tas bija pirms diviem gadiem pēc cīņas pret Ņikitu Smirnovu, kad abi skandalozā cīņā tika diskvalificēti par nesportisku izturēšanos. Dažus mēnešus vēlāk Zutis tomēr atgriezās ringā.

"To pateicu tāpēc, lai no manis atšūtos žurnālisti," situāciju atminējās Zutis. "Es principā protu katru melno PR pārvērst reklāmā, taču pat es toreiz nespēju īsti sagremot notiekošo. Nav aprakstāmas tā laika emocijas, milzīgs spiediens – pirms tam visu laiku izjutu sevi kā tādu pozitīvo tēlu noteiktās aprindās, bet tad viss pagriezās un lika man iekšām vārīties. Tad vēl Armands Puče savā raidījumā tā smagi izteicās... Tad patiešām nodomāju, ka metīšu mieru, patiešām biju tā nodomājis."

"Bet –savam vectēvam, pirms viņš aizgāja mūžībā, biju apsolījis, ka atvedīšu čempiona jostu. Un es to arī atvedīšu. Šādā vai tādā veidā, bet atvedīšu."

  -2 [+] [-]

, 2022-08-01 10:35, pirms 2 gadiem
Dabuut pa bieti!!!

     [+] [-]

, 2022-08-01 10:49, pirms 2 gadiem
Sports bez nacionālisma ir tukšs ...

  -1 [+] [-]

, 2022-08-01 10:51, pirms 2 gadiem
Zutis jau sen aizgāja no Boksa, viņš pats teica ka vairs necīnīsies!

  -3 [+] [-]

, 2022-08-01 11:04, pirms 2 gadiem
Klauns

  -1 [+] [-]

, 2022-08-01 11:07, pirms 2 gadiem
oxa rakstīja: Zutis jau sen aizgāja no Boksa, viņš pats teica ka vairs necīnīsies!
te viņš saka, ka nav atmetis domu par čempiona jostu.

  +2 [+] [-]

, 2022-08-01 11:16, pirms 2 gadiem
Tas par Briedi un plastmasas maisiņu bija labs. Rokija cienīgs stāsta sākums ar nožēlojamām beigām. Kristaps par sevi pateica visu kā ir - bokss ir sirdslieta. Latvijā par naudu var paboksēt bez lielas gatavošanās, bet viņa cīņu rezultāti rāda, ka vismaz līmenis sasniegts tāds, ka cīņām ir jāgatavojas nopietni.

  +1 [+] [-]

, 2022-08-01 11:18, pirms 2 gadiem
Sports bez nacionālisma ir fizkultūra ...

  -4 [+] [-]

, 2022-08-01 11:37, pirms 2 gadiem
Normāls pipars, kurš zin savu vietu. Nevis taisa no sevis Rokiju ar lētiem pontiem.

  -1 [+] [-]

, 2022-08-01 13:51, pirms 2 gadiem
Eseju Supermagnaats rakstīja: Pirmaa sezona bija huyna, tur vesela varza gaja vnk lai paspidetu ekranos jo puse nomiza beigas no cinas
Tas aino, nu tas sikais priduraks kas vecu galu tantinam laukos pardod vsp klauns, atnak uz finalu caala kostima un pazino man trauma, es nevaru, vsp vecene kas tur bij normali iesmeja ka puisits nomiza
Pectam pillu tiktoku shis piepirda ka bija finala
Tāpēc beidz rīt savus pončikus un ej parādi klasi!

  -1 [+] [-]

, 2022-08-01 16:10, pirms 2 gadiem
Jāsaka, ka mani pārsteidz cik gogīgi Zutis runā par sevi. Prieks to lasīt. Agrāk man šķita, ka viņam ir ļoti galvā sakāpis un reāli uzskata, ka var kļūt par pasaules čempionu.

  -1 [+] [-]

, 2022-08-01 16:12, pirms 2 gadiem
Pirms gadiem 5 nekad nebūtu domājis, ka Zutis un Briedis samainīsies vietām. Ja Zutis no lohu klapētāja ir palicis par džeku, kas prot parādīt pamatotu viedokli, tad Briedis no darītāja ir palicis par tukšu muldoņu...

  -1 [+] [-]

, 2022-08-01 17:39, pirms 2 gadiem
Individuālajā sportā svarīgākais ir sevi pierādīt.

  +2 [+] [-]

, 2022-08-01 18:00, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: te viņš saka, ka nav atmetis domu par čempiona jostu.
Nevis iegūt cīņā, bet atvest uz Latviju. Varbūt necīnīsies ringā, bet atcerēsies par savām čigāna saknēm...

  -1 [+] [-]

, 2022-08-01 20:53, pirms 2 gadiem
Manas tautas spēks no brieža nu ieplūdis Zutī ! Latvis ir kā zutis, stiprs, manīgs, lunkans un slidens.

     [+] [-]

, 2022-08-02 13:04, pirms 2 gadiem
Restartētājs rakstīja: Manas tautas spēks no brieža nu ieplūdis Zutī ! Latvis ir kā zutis, stiprs, manīgs, lunkans un slidens.
Un nevar ne reizi trāpīt pretiniekam, kad ir darīšana tiešām ar pretinieku.