Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2979, Did:0, useCase: 3

PK2023 potenciālo pretinieču apskats: spilgtākie spēlētāji un sasniegumi

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Jau 29. aprīļa pēcpusdienā Filipīnās Latvijas basketbola izlase noskaidros 2023. gada Pasaules kausa pretinieces apakšgrupu turnīrā. Latviešiem ielozēs pretinieces no otrā, ceturtā un astotā groza, un neilgi pirms izlozes portāls ‘’Sportacentrs.com’’ sniedz plašāku ieskatu par šajos grozos atrodamajām izlasēm.

Latvijas vīriešu basketbola izlase pagājušajā piektdienā uzzināja potenciālās pretinieces 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas no augusta beigām līdz septembra sākumam notiks Filipīnās, Indonēzijā un Japānā. Kā prognozēts, Lukas Banki vadītā valstsvienība iekļauta sestajā grozā kopā ar Gruzijas, Ķīnas un Meksikas izlasēm un tā var nonākt B, D, F vai H grupā. Gadījumā, ja to ielozēs B un D grupā, mačus latvieši aizvadīs Filipīnās, F grupa nozīmēs dueli pret Slovēniju un maču aizvadīšanu Japānā, bet H grupa – potenciālu cīņu pret Kanādu un spēļu norisi Indonēzijā. Pret atsevišķiem no topošajiem pretiniekiem Latvijas izlase aizvadījusi sīvas cīņas jau agrāk, bet ar citām potenciāli var spēkoties pirmo reizi.

2. grozs

No otrā groza Latvija pretiniekos iegūs kādu no Eiropas izlasēm – Franciju, Slovēniju, Lietuvu vai Serbiju. FIBA rangā visas atrodas viena aiz otras no piektās līdz astotajai vietai – respektīvi, Francija ir piektā, Serbija sestā, Slovēnija septītā, bet Lietuva astotajā vietā. Jāmin, ka ar katru no izlasēm Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība aizvadījusi spēles jau iepriekš, bet nozīmīgākā vēsture ir duelī pret dienvidu kaimiņiem lietuviešiem. Kopš neatkarības atgūšanas abas viena pret otru spēlējušas 26 reizes, deviņās spēlēs uzvarot Latvijai. 2022. gada vasarā tās aizvadīja divus pārbaudes mačus, uzvaras un zaudējumus dalot uz pusēm - 70:52 Rīgā uzvarēja Latvija, bet Lietuvā pretinieki revanšējās (98:62). Lietuva basketbola pasaulē komentārus neprasa – NBA spēlē Domants Sabonis un Jons Valančūns, bet Kauņas ‘’Žalgiris’’ ar lielāko daļu vietējo spēlētāju sastāvā tikusi Eirolīgas izslēgšanas spēlēs. Eiropas čempionātā Kazam Maksvītim vēl neizdevās kopā ar komandu sasniegt augstākos rezultātus, izstājoties astotdaļfinālā. Labākais rezultāts Pasaules kausā izcīnīts 2010. gadā - bronzas medaļas.

Ne sevišķi ērts pretinieks Latvijas izlasei ir Francija. Kopš neatkarības atgūšanas komandas savstarpēji spēkojušās 11 reizes un tikai divreiz latviešiem izdevies uzvarēt – abas reizes tas noticis samērā pasen un pārbaudes spēlēs. 2004. gada 22. aprīlī francūži pārspēti ar 64:53, bet četrus gadus vēlāk ar 84:67. Francija ir pašreizējā Eiropas čempionāta fināliste, un arī tās sastāvā var būt basketbolisti ar nozīmīgu pieredzi NBA laukumos – zem groza nopietns spēks ir Rudijs Gobērs, bet Ņujorkas ‘’Knicks’’ sastāvā šajā sezonā īpaši daudz nav spēlējis Evans Furņē, kurš gan prot būt precīzs no tālienes. Dalasas ‘’Mavericks’’ lielu treneru uzticību neizpelnījās Frenks Ntilikina. Tās potenciālais trumpis var būt 2023. gada NBA drafta iespējami pirmais numurs Viktors Vembanjama, kurš savas pirmās spēles pieaugušo izlasē jau aizvadījis. Kopš 2011. gada visu nozīmju basketbola turnīros Francija pratusi tikt pie godalgām.

Pretiniekos no otrā groza iekrist var arī divas Balkānu zemes. Jau zināms, ka Slovēnija savas grupas spēles aizvadīs Japānā, bet kopumā pret šo komandu Latvijas vīriešu izlasei veicies samērā labi – 11 aizvadītajās cīņās gūtas piecas uzvaras. No pēdējām sešām spēlēm uzvarētas četrās, tostarp abās 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklā. Rūgtākais zaudējums pret Slovēniju piedzīvots 2017. gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā (97:103). Gadījumā, ja būs jācīnās pret slovēņiem, tad tā var būt atkalredzēšanās diviem bijušajiem komandas biedriem Dalasas ‘’Mavericks’’ sastāvā – Kristapam Porziņģim un Lukam Dončičam. Tieši Dončičs ir slovēņu lielākā zvaigzne, kas jau apliecinājis gatavību spēlēt nozīmīgajā turnīrā. Slovēņi Pasaules kausa apritē atgriezīsies pēc izlaistā turnīra 2019. gadā.

Cita zvaigzne var būt redzama Serbijas izlases sastāvā Nikolas Jokiča personā. Serbus Latvijas vīriešu izlase uzvarējusi tikai reizi, taču tas izdevies pēdējā savstarpējā mačā – 2022. gada 30. jūnijā 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā Rīgā (66:59). Pārējās deviņās savstarpējās spēlēs labāki bijuši serbi, un var teikt, ka, līdzīgi Francijai, serbi nav tie ērtākie pretinieki Latvijai. Ja pagājušā gada vasarā serbiem neveiksmē pret Latviju no NBA palīdzēja vien Bobans Marjanovičs un Nemaņa Bjelica (šogad atgriezies Eiropā), tad uz Pasaules kausu tā var doties ar divu sezonu NBA vērtīgāko spēlētāju Nikolu Jokiču ierindā. Tāpat gatavību spēlēt apliecinājis Bogdans Bogdanovičs. Līdz šim ar Jokiču ierindā serbiem nav izdevies pacīnīties par augstākajiem mērķiem, tā, piemēram, Eiropas čempionātā izstājoties ceturtdaļfinālā. Jāmin, ka Serbija ir titulētākā basketbola valsts, pret kuru Latvija grupu turnīrā var spēlēt - serbi ir divkārtējie Pasaules kausa ieguvēji (1998. un 2002. gadā).

IzlaseFIBA rangsdalība PK kausāLabākais rezultāts
Francija5. vieta8 reizes3. vieta (2014./2019.gadā)
Serbija6. vieta7 reizes1. vieta (1998./2002. gadā)
Slovēnija7. vieta4 reizes7. vieta (2014. gadā)
Lietuva8. vieta5 reizes3. vieta (2010. gadā)

4. grozs

Lai arī ceturtajā grozā ir četras komandas (Kanāda, Melnkalne, Venecuēla, Puertoriko), Latvijas izlasei no šī groza var ielozēt tikai vienu no trijām opcijām – kanādiešus, Venecuēlas vai Puertoriko izlasi. Tas tamdēļ, ka FIBA noteikusi maksimāli divu Eiropas izlašu atrašanos vienā grupā. Ja Latviju ielozēs kopā ar Kanādu, tad spēles notiks Indonēzijā, un tieši hokeja dzimtenes pārstāvjus var uzskatīt par nopietnāko draudu no šī groza.

FIBA rangā Kanāda ieņem 15. vietu, taču sastāvu tā var izveidot tikai no Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) spēlējošajiem basketbolistiem. Basketbola mekā spēlē tādi zināmi spēlētāji kā Endrjū Viginss, Dvaits Pauels, Kellijs Oliniks, Džamals Marejs, Šejs Gildžess-Aleksanders, Dilons Brukss, Ārdžejs Barets un citi. Pie tam, Kanādas izlases galvenā trenera amatā strādā nu jau bijušais Toronto ‘’Raptors’’ stūrmanis Niks Nērss. Var teikt, ka Kanāda kombinācijā ar kādu no Eiropas valstīm un Latviju var kļūt par vienu no grūtākajām apakšgrupā visā turnīrā, iespējams, pat par tā saucamo ''nāves grupu''. Gadījumā, ja Latvijas izlasei nāksies spēlēt vienā grupā pret Kanādu, tad abas valstis aizvadīs pirmās savstarpējās spēles viena pret otru. Kanāda reizi kļuvusi par medaļnieci olimpiskajās spēlēs (tālajā 1936. gadā), tāpat tā vairākkārtīgi bijusi starp medaļniecēm FIBA Amerikas kausa turnīrā.

Divas vietas zem Kanādas FIBA rangā ieņem Venecuēla (17. vieta). 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā izlase savu sastāvu veidoja pārsvarā no Dienvidamerikas līgās spēlējošajiem, bet divi, Jornans Zamora un Maikls Karera, savas karjeras attīstīja Spānijas ACB vai ‘’Leb Oro’’. Abi pieminētie bija arī tās rezultatīvākie spēlētāji kvalifikācijā, Kareram 12 mačos vidēji metot 11.6 punktus, bet Zamoram 10.9 punktus. Arī pret Venecuēlu Latvijas basketbola izlase vēl nav spēlējusi un gadījumā, ja abas tiks ielozētas vienā grupā, to darīs pirmo reizi. 2015. gadā Venecuēla kļuva par FIBA Amerikas kausa čempioni, pēdējā turnīrā gan ieņemot septīto vietu.

Savukārt Puertoriko ieņem 20. vietu FIBA rangā. Šīs valsts viens no basketbolistiem, Džians Klavels, visas 2022./2023. gada sezonas laikā bijis viens no ‘’Prometey’’ līderiem. Kopā ar to Klavels kļuva par apvienotās Latvijas – Igaunijas līgas čempionu, pie reizes saņemot vērtīgākā spēlētāja balvu. Šajā sezonā Ņūorleānas ‘’Pelicans’’ sastāvā nostiprinājās Hosē Alvarado, kuram 61 spēlē vidēji gūti deviņi punkti, atdotas trīs piespēles un izcīnītas 2.3 atlēkušās bumbas. Nenovērtēt nevar arī vietējo čempionātu, uz kuru dodas spēlēt aizvien vairāk bijušo NBA spīdekļu. Šajā sezonā par to lēmuši tādi spēlētāji kā Brendans Naits, Hasans Vaitsaids un Demarkuss Kazinss. Dažas spēles šajā līgā aizvadīja Jānis Timma, viņa laikam ‘’Grises’’ sastāvā noslēdzoties pēc dažām pirmajām spēlēm. Pret Puertoriko Latvijas izlase spēlējusi vienu reizi, 2016. gadā zaudējot olimpiskās kvalifikācijas turnīrā ar 70:77. Toreiz izlases sastāvā spēlēja liela daļa no tiem, kuri valstsvienību pārstāvēja šī gada Pasaules kausa kvalifikācijā (Mareks Mejeris, Dairis Bertāns, Jānis Timma, Jānis Strēlnieks, Aigars Šķēle, Anžejs Pasečņiks).

IzlaseFIBA rangsdalība PK kausāLabākais rezultāts
Kanāda15. vieta14 reizes6. vieta (1978./1982. gadā)
Venecuēla17. vieta4 reizes11. vieta (1990. gadā)
Melnkalne18. vieta1 reize25. vieta (2019. gadā)
Puertoriko20. vieta14 reizes4. vieta (1990. gadā)

8. grozs

No astotā groza Pasaules kausā Latvijai var grupā ietrāpīties cīņa pret kādu no turnīra debitantēm, kā, piemēram, Dienvidsudānu vai Kaboverdi. Vēl šajā grozā atrodamas Ēģipte un Libāna.

Visaugstāk FIBA rangā no astotā groza komandām atrodas Libāna (43. vietā). Pārsvarā tās sastāvu veido basketbolisti no vietējās līgas, taču 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā neiztika arī bez basketbolistiem ar ārvalstu pieredzēm. Latvijā zināms basketbolists ir Džonatans Ārledžs, kurš 2018./2019. gada sezonu pavadīja BK ‘’Ventspils’’. Pēc tam viņš spēlējis ‘’Cholet’’, ‘’Peristeri’’ un ‘’Porto’’ komandās, kā arī ieguvis Libānas pilsoņa pasi, kas viņam ļāvis spēlēt tās rindās 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā. Sešās spēlēs viņš vidēji guvis vairāk nekā 11 punktus. Tikmēr 20 gadus vecais aizsargs Jusefs Hajats pēc vairākiem gadiem ‘’Limoges’’ sistēmā šo sezonu pavadīja NCAA Mičiganas ‘’Wolverines’’ komandā. Pret Libānu Latvijas basketbola izlase pēc neatkarības atgūšanas nav spēlējusi. Lielākos panākumus Libānas vīriešu izlase izcīnījusi FIBA Āzijas kausā, kurā četras reizes cīnījusies finālā, tiesa, vienmēr zaudējot. Tā notika arī 2022. gadā, kad ar divu punktu pārsvaru (73:75) tika atzīts Austrālijas pārākums.

55. vietu FIBA rangā ieņem Ēģipte. Pret šīs valsts izlasi Latvijas basketbolisti spēlējuši vienu reizi, tālajā 2001. gadā uzvarot to pārbaudes mačā (97:82). Ēģiptietis Abdels Naders no 2017. līdz pagājušajai sezonai aizvadīja 202 spēles NBA Bostonas ‘’Celtics’’, Oklahomsitijas ‘’Thunder’’ un Fīniksas ‘’Suns’’ sastāvos (4.6 punkti, 1.9 atlēkusī bumba). Šajā sezonā viņš nav spēlējis, taču ir jau apstiprinājis, ka savas pirmās spēles izlases sastāvā aizvadīs tieši Pasaules kausā. Eiropas dažādu klubu sastāvos (‘’Siauliai’’, ‘’Karsiyaka’’, ‘’Brose Bamberg’’, ‘’Metropolitans 92’’, ‘’Galatasaray’’) spēlējis Asems Marejs, kurš šobrīd meistarību demonstrē Korejā. Ēģipte piecas reizes kļuvusi par Āfrikas labāko basketbola komandu. Pēdējais kontinenta tituls gan izcīnīts tālajā 1983. gadā. Pēdējo gadu labākais rezultāts sasniegts 2013. gadā, kad Āfrikas čempionātā tā zaudēja finālā.

Zemākajās vietās FIBA rangā atrodas abas turnīra debitantes – Dienvidsudāna un Kaboverde. Pirmā ieņem 62., bet otrā 64. vietu. Jāmin, ka par Dienvisudānas Basketbola federācijas prezidentu kopš 2019. gada strādā bijušais NBA basketbolists Luols Dengs, kurš šajā valstī ir arī dzimis. Viņam ir gan šīs, gan Lielbritānijas pilsoņa pases. Dienvidsudānas izlases spēlētāji, kuri rakstīja vēsturi un nodrošināja ceļazīmi uz 2023. gada Pasaules kausu, spēlē tādu valstu čempionātos kā Austrālijas, Spānijas, Dānijas, Francijas, Tunisijas, Lielbritānijas un Somijas. 28 gadus vecais Nuni Omots 2022./2023. gada sezonu pavadīja G-līgas komandās Vestčesteras ‘’Kings’’ un Leiklendas ‘’Magic’’. Vienīgajā dalības reizē Āfrikas čempionātā izlase aizcīnījās līdz ceturtdaļfinālam, vēlāk finišējot septītajā vietā.

Par vāju nevar saukt arī Kaboverdi. Tās groza apakšu cementē viens no labākajiem garajiem spēlētājiem Eiropas klubu basketbolā – Valters Tavarišs, kurš jau vairākus gadus pārstāv Madrides ‘’Real’’. Latvijas basketbola līdzjutējiem zināms var būt arī Ivana Almeidas vārds. Viņš ‘’Benfica’’ sastāvā šīs sezonas laikā divas reizes palīdzēja FIBA Čempionu līgā pārspēt ‘’VEF Rīga’’. Šajā klubā savas prasmes slīpē arī Betinju Gomišs. Almeida kvalifikācijas desmit spēlēs vidēji guva 12.2 punktus, izcīnīja 7.6 atlēkušās bumbas un atdeva 3.7 piespēles, kamēr Tavarišam 14.7 punkti, 11.7 bumbas zem groziem un 2.3 bloķēti metieni. Tāpat tiek ziņots par valsts interesi piesaistīt Telavivas ''Maccabi'' spēlējošo Bonziju Kolsonu. Viņš iepriekš noraidījis Jordānijas naturalizācijas piedāvājumu un jau publiski paudis, ka apsvērtu iespēju spēlēt Kaboverdes izlasē. Pie tam, basketbolistam ir attālas saknes ar valsti. ''Maccabi'' sastāvā Kolsons Eirolīgā 33 spēlēs guva 10.9 punktus un izcīnīja 5.7 atlēkušās bumbas. Kaboverdes vēsturē līdz šim labākie rezultāti sasniegti Āfrikas čempionātā - 2007. gadā Kaboverde kļuva par bronzas medaļas ieguvēju, bet pēdējā turnīrā, 2021. gadā, zaudēja cīņa par bronzu un finišēja ceturtajā pozīcijā.

IzlaseFIBA rangsdalība PK kausāLabākais rezultāts
Libāna43. vieta3 reizes16. vieta (2002. gadā)
Ēģipte55. vieta6 reizes5. vieta (1950. gadā)
Dienvidsudāna62. vieta--
Kaboverde64. vieta--

     [+] [-]

, 2023-04-24 16:27, pirms gada
Paldies par rakstu!
Lai arī kuru komandu ielozēs mums pretiniekos, ticu, ka uzvarēt varam jebkuru (izņemot Kanādu, tomēr varētu būt pārāk ciets rieksts...)

  +2 [+] [-]

, 2023-04-24 22:34, pirms gada
Bija Tavaress, nu ir pārtapis - Valters Tavarišs. Nu labi vēl, ka ne Tovariščs.
Sc - jautrīšu klubs.

     [+] [-]

, 2023-04-25 03:46, pirms gada
izraktenis rakstīja: Paldies par rakstu!
Lai arī kuru komandu ielozēs mums pretiniekos, ticu, ka uzvarēt varam jebkuru (izņemot Kanādu, tomēr varētu būt pārāk ciets rieksts...)
Kanāda arī bez visiem stāriem ir cienījams pretinieks, turklāt parasti vairāk par diviem trim nba spēlēlētājiem izlasē nav. Līdzīgi kā Jaunzēlandei vai Austrālijai, nu neesmu dzirdējis, ka Stīvs Adamss vai Bens Simonss degtu pārstāvēt dzimto valsti.

     [+] [-]

, 2023-04-25 09:25, pirms gada
dzabarbols rakstīja: Kanāda arī bez visiem stāriem ir cienījams pretinieks, turklāt parasti vairāk par diviem trim nba spēlēlētājiem izlasē nav. Līdzīgi kā Jaunzēlandei vai Austrālijai, nu neesmu dzirdējis, ka Stīvs Adamss vai Bens Simonss degtu pārstāvēt dzimto valsti.
Austrālijas atteikumu skaitu nemaz nevar salīdzināt ar Kanādu. Boguts, Dellvedova, Inglss, Milss, Beinss regulari lielo turniru dalībnieki bija.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-25 10:47, pirms gada
dzabarbols rakstīja: Bija Tavaress, nu ir pārtapis - Valters Tavarišs. Nu labi vēl, ka ne Tovariščs.
Sc - jautrīšu klubs.
No tevis mācās

     [+] [-]

, 2023-04-25 12:38, pirms gada
dzabarbols rakstīja: Kanāda arī bez visiem stāriem ir cienījams pretinieks, turklāt parasti vairāk par diviem trim nba spēlēlētājiem izlasē nav. Līdzīgi kā Jaunzēlandei vai Austrālijai, nu neesmu dzirdējis, ka Stīvs Adamss vai Bens Simonss degtu pārstāvēt dzimto valsti.
Bens Simonss vispār nedeg spēlēt basketbolu, kur nu vēl valsts izlasē, kur par to nemaksā

     [+] [-]

, 2023-04-25 15:27, pirms gada
Tavaress lai arī pieminēts, ka ir viens no labākajiem garajiem Eiropā, bet trijās aprīļa spēlēs- Real ielaida 97,100, 96 punktus!
Viņš ir labs, ja komandas biedri ir labi!
Tiklīdz komanda buksē, tad arī Tavarešs buksē!

Vienkārši pasaules basī reti kurš var likt pretī šādiem parametriem- augumam, svaram, roku izplētumam!

Vispār tiešām nebūtu slikti spēlēt pret Kaboverdi!

     [+] [-]

, 2023-04-30 17:30, pirms gada
Medmāsa ar savu blici pārbrauks pāri Latvijai bez problēmas! )