Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

PK2023 pretinieki: par spīti krīzei, lepnie libānieši piesaista naturalizēto

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

PK2023 pretinieki: par spīti krīzei, lepnie libānieši piesaista naturalizēto
Foto: FIBA

Kopš 29. aprīļa pēcpusdienas Latvijas basketbola izlase jau var sākt konkrētāk gatavoties pret pretiniekiem 2023. gada Pasaules kausa finālturnīra apakšgrupā. Indonēzijas pilsētā Džakartā H apakšgrupā tā cīnīsies pret Francijas, Kanādas un Libānas izlasēm. Tieši pret libāniešiem 25. augustā Lukas Banki trenētā izlase atklās turnīru un portāls ‘’Sportacentrs.com’’ šo vienību plašāk aplūkos kā noslēdzošo.

Uzrunātie basketbola zinātāji uzreiz pēc grupu turnīra Libānu sauca kā vienību, kas Latvijas basketbola valstsvienībai tā vai citādi, bet obligāti jāuzvar. Tieši pret šo valstsvienību vīriešu izlase debitēs Pasaules kausa apritē, Indonēzijas pilsētā Džakartā aizvadot maču 25. augustā.

Libāna – valsts, kas spēlējusi Eiropas čempionātā un var neiztikt bez naturalizētā

Libāna no astotā groza izlasēm FIBA rangā atrodas visaugstākajā vietā – 43. pozīcijā, un var teikt, ka arī šajā ziņā izloze Lukas Banki vadīto izlasi nelutināja. Šīs valsts lielākie basketbola panākumi svinēti Āzijas reģiona čempionātos – četras reizes libānieši Āzijas kausā spēlējuši finālā, tiesa, vienmēr zaudējot. Tā notika arī 2022. gadā Indonēzijā, kad tā finālā tikai ar divu punktu starpību piekāpās (73:75) spēcīgajai Austrālijai, kura gan iztika bez NBA spēlētāju klātbūtnes. Pēdējo titulu Libānas basketbola izlase izcīnījusi 2022. gadā, kad triumfēja Arābu basketbola čempionātā. Finālā tā ar trīs punktu pārsvaru (72:69) pārspēja Tunisiju. Interesanti, ka savas valsts vēsturē Libāna divas reizes ir piedalījusies Eiropas čempionātā – 1949. gadā Ēģiptē ieņemot septīto vietu, bet 1953. gadā Polijā 15. pozīciju.

2023. gada Pasaules kausa finālturnīrs kļūs par ceturto reizi, kad Libāna piedalās nozīmīgajā vīriešu basketbola izlašu turnīrā, taču arī par pirmo pēdējo 13 gadu laikā. Debijas reizē, 2002. gadā, tika ieņemta 16. vieta, toreiz visos piecos mačos piedzīvojot neveiksmes. Pirms 21 gada turnīrā piedalījās tikai 16 komandas un libānieši ierindojās pēdējā vietā. Četrus gadus vēlāk nu jau 24 komandu konkurencē uzrādīts pozīciju zemāks rezultāts (17. vieta), bet 2010. gadā 20. vieta. Valstsvienība bija kvalificējusies arī 2014. gada turnīram, taču lokāla konflikta dēļ vietējo federāciju vidū FIBA to diskvalificēja un tās vietu meistarsacīkstēs ieņēma Irāna. Jāmin, ka Pasaules kausa ietvaros libānieši apspēlējuši gan Franciju (2006. gada turnīrā 74:73), gan Kanādu (2010. gada turnīrā 81:71).

Libāna Āzijas reģionā kvalifikāciju uz šī gada finālturnīru sāka C grupā, izcīnot piecas uzvaras sešās spēlēs pret Jordānas, Saūda Arābijas un Indonēzijas izlasēm. Otro grupu turnīru tā sāka ar četriem panākumiem pār Jaunzēlandi, Filipīnām un Indiju, pēdējā logā piedzīvojot vienīgos zaudējumus otrā cikla laikā. Ar bilanci (7-3) libānieši finišēja otrajā vietā E grupā, tādējādi nodrošinot ceļazīmi uz Pasaules kausu. Pie tam, kopā ar Jaunzēlandi tā bija pirmā no sava reģiona, kas to paveica, ceļazīmi nopelnot jau 2022. gada vasaras beigās. Vienu no spilgtākajām uzvarām tā svinēja 2022. gada 25. augustā, kad ar 85:81 pārspēja Filipīnu. Tajā mačā pretinieku sastāvā spēlēja Jūtas ''Jazz'' viens no līderiem Džordans Klārksons. Āzijas kvalifikācijā Libāna kļuva par trešo rezultatīvāko komandu (89.7 punkti spēlē), ceturto labāko piespēlētāju (19.5 piespēles), taču tikai desmito labāko cīnītāju par atlēkušajām bumbām (36.8 bumbas spēlē).

Libānas sniegums Pasaules kausa kvalifikācijā

1. posmsRezultāts2. posmsRezultāts
Libāna – Indonēzija96:38Libāna – Filipīnas85:81
Indonēzija – Libāna64:110Indija – Libāna63:95
Jordāna – Libāna74:63Libāna – Jaunzēlande77:65
Saūda Arābija – Libāna68:81Libāna – Indija103:74
Libāna – Saūda Arābija90:60Filipīnas – Libāna107:96
Libāna – Jordāna89:70Jaunzēlande – Libāna106:91

2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas laikā Libānas sastāvā laukumā devās 23 spēlētāji un viens no viņiem ir zināms arī Latvijas līdzjutējiem. Šīs valsts pilsonību ieguvis karjeras laikā ‘’Ventspilī’’ sezonu aizvadījušais amerikāņu leģionārs Džonatans Ārledžs. Kvalifikācijas ciklā viņš laukumā devās sešās spēlēs, kurās guva 11.2 punktus un izcīnīja 4.2 atlēkušās bumbas zem groziem. Viņš gan nebija vienīgais naturalizētais spēlētājs Libānas sastāvā kvalifikācijas laikā - četrus mačus aizvadīja cits garais spēlētājs Aters Majoks, kurus 2011. gada draftā ar 58. kārtas numuru izraudzījās Losandželosas ''Lakers''. Viņš dzimis Dienvidsudānā, bet uzaudzis Austrālijā. Četrās spēlēs viņš iekrāja desmit punktus un 8.3 atlēkušās bumbas. Par rezultatīvāko Libānas basketbolistu ar 16.8 punktiem kļuva Vaels Arakži, bet 15.4 punkti pieredzējušam Amiram Saodam. Visvairāk spēļu, 11, kvalifikācijas ciklā aizvadīja divi spēlētāji – Haiks Gjokčans (8.5 punkti, 3.9 bumbas zem groziem) un Karims Zeinuns (5.6 punkti, 1.8 atlēkusī bumba).

Kvalificēšanās Pasaules kausam tikusi ievērota arī Libānā. ‘’Bijām tik tiešām ļoti pārsteigti – viņi lika mums lepoties. Ir patīkami redzēt cilvēkus no dažādām valsts pusēm, kuri publicē ierakstus sociālajos tīklos ar valsts simboliku,’’ tā pēc Libānas kvalificēšanās Pasaules kausam ziņu aģentūras ‘’Reuters’’ sagatavotajā materiālā teica kādā kafejnīcā uzrunātais students. ‘’Sasniegums jāvērtē kā lielisks valsts prestižam, jo mēs šeit esam samērā sliktā situācijā. Mūsu nonākšana Pasaules kausā ir neliela gaisma tuneļa galā,’’ tā to vērtēja Libānas galvenā trenera asistents. ‘’Mums nebija vispār nekāda atbalsta. Mums bija maz vai vispār nebija naudas, kad ceļojām izbraukumā. Taču mēs izveidojām piemēru, ka visi varam saliedēties un komandas mērķus likt pirmajā vietā. Šaubos, ka politiķi no mums mācīsies, jo viņi allaž sevi liek pirmajā vietā un tikai pēc tam valsti. Mēs gan turpināsim darīt to, ko esam iesākuši.''

Atsaucoties uz Libānas trenera teikto, jāsecina, ka Tuvo Austrumu zemē pēdējie gadi tik tiešām nav bijuši viegli. Tās ekonomika laika posmā no 2007. līdz 2010. gadam piedzīvoja nozīmīgu augšupeju (9.1% ikgadēji), kam sekoja septiņu gadu mērenāka attīstība (ikgadēji 1.5 – 1.7%). 2018. gadā valsts IKP tika lēsts 54 miljardu dolāru vērtībā, taču tad nāca pamatīgs kritums. Laika posmā no 2019. līdz 2021. gadam valsts ekonomika saruka par vairāk nekā pusi (53.4 %), kas bija lielākais kritums pasaulē. Sākot ar 2020. gadu, Starptautiskais Valūtas fonds vairs neinformē par Libānas ekonomikas datiem. Dažas no Libānas problēmām - liels parāds un tās valūtas vērtība krīzes laikā kritusies par aptuveni 95%. Tas viss rezultējies politiskajā krīzē, un 2023. gadu tā sāka bez prezidenta, kamēr valsts iedzīvotājiem jādomā par veidu, kā iztikt, kas nav no vienkāršākajiem uzdevumiem. Pasaules banka šo nodēvējusi par kādas valsts smagāko krīzi kopš 19. gadsimta vidus, nosaucot to par apzināti radītu no politiskās elites puses, jo izaugsmes gados tā veicinājusi tā saucamo Ponzi shēmu – piesaistīja investīcijas, investoriem solot absurdas procentu likmes.

Atgriežoties no norisēm Libānas ekonomikā un politikā uz basketbola tēmu, par izlases galveno treneri strādā Džads El Hažs, kurš šo amatu neieņem pirmo gadu. Viņš bijis klāt vīriešu izlases pēdējo gadu sasniegumos gan Arābu čempionātā, gan Āzijas kausā 2022. gadā. Speciālists ikdienā strādā šīs valsts augstākās basketbola līgas Beirutas ‘’Dynamo’’, kas gan vēl nav kļuvusi par šī turnīra uzvarētāju. Kopumā Libānas augstākajā līgā spēlē 12 komandas un visvairāk reižu uzvarējusi ‘’Al Riyadi’’ (16), kam seko ‘’Sagese’’ vienība (8). Tieši no vietējās līgas komandām pārsvarā tiek komplektēts Libānas basketbola izlases sastāvs. Šajā valstī bez vietējiem sevi apliecina arī leģionāri no ASV, Kanādas, Meksikas, Serbijas, Ēģiptes, Francijas, Tunisijas un Dienvidsudānas.

Raugoties spēlētāju rindās, galvenajam trenerim var būt pieejams jaunības sajaukums ar pieredzi. Jau pieminētais 28 gadus vecais aizsargs Vaels Arakži varētu būt viens no izlases līderiem – viņš ikdienā spēlē Libānas titulētākajā komandā ‘’Al Riyadi’’, bet karjeras laikā pārstāvējis arī Kataras, Kuveitas un Tunisijas čempionātu vienības. 2022. gadā izcīnītajā sudrabā Āzijas kausā viņš bija savas izlases neapstrīdams līderis, vidēji spēlē gūstot 26 punktus. Tieši viņu atzina par turnīra vērtīgāko spēlētāju un tiek uzskatīts, ka Arakži ir viens no šī brīža Āzijas labākajiem savas pozīcijas spēlētājiem. Nozīmīgu lomu var spēlēt 194 centimetru garais uzbrūkošais aizsargs Seržio El Darviks, kurš karjeras laikā bijis arī NCAA līmenī, pārstāvot Dienviddakotas ‘’Jackrabbits’’ un Menas ‘’Black Bears’’ komandas. Savukārt Francijas basketbola vienības ‘’Limoges’’ sistēmā vairākus gadus pavadījis Jusefs Hajats, kurš pirms sezonas ceļoja uz ASV, lai sāktu tur studijas un spēlētu NCAA vienības Mičiganas ‘’Wolverines’’ sastāvā.

Pieredzējušo spēlētāju lomas varētu aizpildīt tādi basketbolisti kā Amirs Saouds, Haiks Gjokčans un Ali Haidars. 32 gadus vecais aizsargs Saouds visu līdzšinējo profesionāļa karjeru pavadījis dzimtenē, pārsvarā spēlējot titulētākajā vienībā ‘’Al Riyadi’’. 33 gadus vecais un 203 cm garais spēka uzbrucējs Gjokčans četrus gadus pavadījis ASV koledžā, bet profesionāļa karjeru, līdzīgi citiem Libānas izlases spēlētājiem, pavadījis dzimtenē, pārstāvot ‘’Homenetmen’’, ‘’Sagesse’’ un ‘’Al Riyadi’’ klubus. Šobrīd viņš spēlē citā valsts vienībā ‘’Beirut Club’’. Savukārt 32 gadus vecais Ali Haidars ir ar Kanādas saknēm. 2006. gadā viņš kopā ar ģimeni emigrēja uz kļavu lapu zemi, vēlāk absolvējot tur vidusskolu. Tālāk viņa ceļi veda uz NCAA otro divīziju, paralēli studējot Mičiganas Tehnoloģijas universitātē. Viņš ir viens no retajiem starp izlases spēlētājiem, kurš sevi pamēģinājis arī leģionāra statusā. Uz īsu brīdi viņš savus spēkus apliecināja Kanāda, bet vēlāk arī sezonu pavadīja Jordānā, kļūstot par valsts čempionu.

Visai ticams, ka Libāna uz 2023. gada Pasaules kausa finālturnīru dosies ar vienu naturalizēto spēlētāju sastāvā. Izvēle būs jāizdara starp ‘’Ventspilī’’ sezonu spēlējošo Džonatanu Ārledžu, NBA draftēto Ateru Majoku, kā arī basketbola mekā uzspēlējušo Omari Spelmenu. Latvijas līdzjutēji 2018./2019. gada sezonā ‘’Ventspils’’ sastāvā jau varēja novērtēt Ārledža prasmes. 208 centimetrus garais spēlētājs bija viens no komandas vadošajiem spēlētājiem, 26 apvienotās līgas spēlēs vidēji iekrājot 12.7 punktus un 5.7 atlēkušās bumbas, kamēr FIBA Čempionu līgas 12 mačos 12.1 punktu un 5.2 atlēkušās bumbas. ‘’Ventspils’’ sastāvā viņš kļuva par apvienotās līgas čempionu, bet vēlāk viņa ceļi veda uz ‘’Cholet’’, ‘’Peristeri’’ un šajā sezonā ‘’Porto’’ rindām. Pie tam, Ārledžs jau aizvadīja sešas spēles kvalifikācijas cikla ietvaros, bet viņa auguma centimetri varētu būt noderīgi cīņā zem groziem, kurā Latvijai varētu būt pārsvars.

Nevienu spēli Libānas sastāvā vēl nav aizvadījis Spelmens. Viņš no 2018. līdz 2020. gadam pierakstījies Nacionālās basketbola līgas Atlantas ‘’Hawks’’ un Goldensteitas ‘’Warriors’’ sastāvos. Pirmās vienības rindās viņam 46 spēlēs 5.9 punkti un 4.2 atlēkušās bumbas, bet otrās 49 spēlēs 7.6 punkti un 4.5 atlēkušās bumbas. Vēlāk viņš sezonu pavadīja G-līgā, pēc kā Spelmena ceļi veda uz Korejas Republiku, kur viņš arī nospēlējis pēdējās divas sezonas – 58 šī gada spēlēs viņš iekrājis 19.3 punktus un 9.7 atlēkušās bumbas. Jāmin, ka 205 centimetru garais spēlētājs ir NCAA čempions ‘’Wildcats’’ sastāvā. Libānas basketbola pārstāvji amerikāni bija noskatījusi jau 2022. gada oktobrī, bet pilsonības pieteikums tika iesniegts šī gada sākumā. Nestabilās politiskās situācijas dēļ bija neskaidra iespējamā pieteikuma akceptēšana, taču tas tika izdarīts šī gada 18. aprīli – 11 dienas pirms FIBA Pasaules kausa izlozes.

‘’Mēs dodamies kaujā – tas, kurš baidās, zaudēs,’’ tā pēc izlozes teica Libānas galvenais treneris. ‘’Spēlēšana Pasaules kausā ir katra libānieša sapnis. Centīsimies pārsteigt. Mums būs vairākas treniņnometnes, bet jūlijā komandai pievienosies Omari Spelmens.’’ Trenera izteikumi liek manīt, ka tieši Spelmens ir pirmā izvēle naturalizētā spēlētāja sakarā, kas nozīmētu – Ārledža sešās spēlēs un Majoka četrās spēlēs dotais pienesums nav bijis pārliecinošāks arguments. Jāatgādina, ka FIBA noteikumi paredz viena naturalizētā spēlētāja iekļaušanu 12 basketbolistu pieteikumā – pārējiem 11 jābūt vietējiem spēlētājiem. Pagaidām daudz informācijas par Libānas sagatavošanās plāniem pirms Pasaules kausa nav pieejama. Federācijas lielāka aktivitāte manāma sociālajos tīklos, kuros gan pašu paziņojumi nav samērā daudz.

Latvijas vīriešu basketbola izlase pēc neatkarības atgūšanas nekad nav spēlējusi pret Libānas valstsvienību. Tieši pret šo vienību tā debitēs 2023. gada Pasaules kausa izcīņā, kamēr pretiniekiem tā būs atgriešanās turnīrā pēc 13 gadu pārtraukuma. Pēc neatkarības atgūšanas basketbola vīriem ir bijušas atsevišķas pārbaudes spēles pret citām Āzijas valstīm un pagaidām bilance ir nevainojama – trīs reizes apspēlēta viena no rīkotājvalstīm Filipīnas, divas reizes Ķīna, bet pa reizei Irāna un Katara. Tieši Irānas basketbolisti bijusi pēdējā reģiona valsts, pret kuru latvieši spēkojušies, 2016. gadā pārbaudes spēlē Rīgā uzvarot pārliecinoši.

Lai arī Libānas izlase FIBA rangā atrodas zemāk nekā Latvija, spēle pret šo vienību viegla nesolās. Līdzvērtīgi Kanādai, pēdējos gados tās līderi bijuši ārējās līnijās spēlētāji, kamēr zem groza tai pietrūkuši centimetri, trūkumu mēģinot aizlāpīt ar naturalizēto spēlētāju piesaisti. Iespējams, tieši šo mīnusu libānieši vēlēsies kompensēt ar Spelmena naturalizēšanu.

Latvijas izlase pret Āzijas valstīm

DatumsSpēleRezultāts
03.06.2002Latvija – Filipīnas79:54
10.08.2004Latvija – Ķīna79:69
01.08.2006Latvija – Katara61:52
03.08.2006.Latvija – Filipīnas73:65
05.08.2006Latvija – Filipīnas118:70
25.08.2007Latvija – Ķīna100:78
28.06.2016Latvija – Irāna85:48

Libānas basketbola izlases sasniegumi

TurnīrsSasniegumi
FIBA Pasaules kauss16. vieta (2002. gads); 17.vieta (2006.g); 20. vieta (2010.g)
FIBA Āzijas kaussSudrabs (2001./2005./2007./2022. gadā)
Arābu čempionātsZelts (2022. gads)
Rietumāzijas čempionātsZelts (2000./2008./2012./2015./2017. gadā)
Sudrabs (1999./2001./2005./2013. gadā)

H grupas Latvijas pretinieču apskats

# PK2023 pretinieki: titulētā Francija gaida Gobēra lēmumu un mērķē uz zeltu
# PK2023 pretinieki: vai trīsgades plāns ļaus Kanādai īstenot tās potenciālu?

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/basketb...
https://www.espn.co.uk/basketball/g...
https://www.fiba.basketball/basketb...
https://en.wikipedia.org/wiki/2022_...
https://www.fiba.basketball/asiacup...
https://en.wikipedia.org/wiki/Leban...
https://www.reuters.com/lifestyle/s...
https://www.theguardian.com/comment...
Basketball Stats for Players, Teams, Leagues,...

     [+] [-]

, 2023-05-10 12:44, pirms gada
Ar 2 punktiem zaudēja Austrālijai gadu iepriekš. Vāji vińi nav.