Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

PK2023 pretinieki: titulētā Francija gaida Gobēra lēmumu un mērķē uz zeltu

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

PK2023 pretinieki: titulētā Francija gaida Gobēra lēmumu un mērķē uz zeltu
Foto: AFP/Scanpix

29. aprīļa pēcpusdienā Latvijas vīriešu basketbola izlase noskaidroja, ka 2023. gada Pasaules kausā tā debitēs sarežģītā grupā, pretiniekos tai ielozējot Kanādu, Franciju un Libānu. Portāls ‘’Sportacentrs.com’’ sniedz plašāku ieskatu katrā no Latvijas grupas pretiniecē, sākot ar rangā augstāk esošo izlasi – Franciju.

Portāla ‘’Sportacentrs.com’’ uzrunātie basketbola zinātāji uzsvēra, ka grupa nav no vienkāršākajām, taču šāda līmeņa turnīros augstu mērķu sasniegšanā jāapspēlē spēcīgas komandas. H grupā esošo valstsvienību cīņas tiks izspēlētas Indonēzijas pilsētā Džakartā, un Latvija turnīru sāks 25. augustā ar maču pret Libānu, turpinot 27. augustā pret Franciju, bet noslēdzot divas dienas vēlāk pret Kanādu. Divas labākās H grupas izlases turpinās cīņu par ceturtdaļfinālu, bet divas vājākās cīnīsies par 17. līdz 32. vietu, sadalot pēdējās vietas uz olimpisko spēļu kvalifikāciju.

Francijai neskaidrības par Gobēru, bet atgriezties var citi līderi

Francijas basketbola izlase FIBA rangā atrodas visaugstāk no H apakšgrupā esošajām komandām – piektajā vietā. Kopš 2011. gada tā visos basketbola turnīros tikusi pie medaļām – pēdējos divos Pasaules kausos francūži izcīnījuši bronzas medaļas (2014. un 2019. gadā), 2013. gadā izlase ieguva zeltu Eiropas čempionātā, medaļu ražu kontinenta meistarsacīkstēs papildinot ar sudrabu 2011. un 2022. gados un bronzu 2015. gadā. Tikmēr pēdējās olimpiskajās spēlēs Francija spēlēja finālā. Sagaidāms, ka Pasaules kausā Francija tiks uzskatīta par vienu no favorītēm uz godalgām un pat potenciāli zelta izcīnīšanu.

Ceļu uz 2023. gada Pasaules kausu Francija sāka Eiropas kvalifikācijas zonas E grupā, kurā sešās spēlēs izcīnīja piecas uzvaras, pārspējot Melnkalni, Ungāriju un Portugāli. Vienīgā neveiksme pirmajā posmā tika piedzīvota 2022. gada 1. jūlijā izbraukumā pret Melnkalni (69:70). Arī otrajā posmā Vensāna Kolē trenētā izlase uzvarēja piecos no sešiem mačiem un bija labākā K grupas komanda (bilance 10-2). Vienīgo zaudējumu otrajā posmā izlase piedzīvoja pret Bosniju un Hercegovinu īsi pirms Eiropas čempionāta (90:96).

Francijas sniegums Pasaules kausa kvalifikācijā

1. posmsRezultāts2. posmsRezultāts
Francija - Melnkalne73:67Francija - Čehija95:60
Ungārija - Francija54:78Bosnija un Hercegovina - Francija96:90
Francija - Portugāle94:56Lietuva - Francija65:90
Portugāle - Francija56:69Francija - Bosnija un Hercegovina92:56
Melnkalne - Francija70:69Čehija - Francija59:72
Francija - Ungārija81:40Francija - Lietuva70:63

2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla ietvaros izlases sastāvā spēlēja 35 basketbolisti. Divus mačus tās rindās aizvadīja arī NBA spēlējošie Rudijs Gobērs, Evans Furņē un Teo Maledons. Četros mačos spilgti sevi pierādīja topošais NBA drafta pirmais numurs Viktors Vembanjama – viņš tajos iekrāja vidēji gūtus 19 punktus, 8.3 atlēkušās bumbas, 2.8 bloķētus metienus un divas pārķertas bumbas. Visvairāk spēļu, desmit, izlases sastāvā aizvadīja Nikolā Langs, kuru šajā sezonā Latvijas līdzjutēji varēja vērot ‘’Limoges’’ sastāvā FIBA Čempionu līgas mačos pret ‘’VEF Rīga’’.

Atskatoties četru gadu senā vēsturē, tad 2019. gada FIBA Pasaules kausā Francijas sastāvā spēlēja NBA spēlējošie Frenks Ntilikina, Rudijs Gobērs un Nikolā Batums. 2019. gadā NBA spēlēja arī Vinsents Porjē, taču šo gadu laikā viņš atgriezies Eiropā, šobrīd pārstāvot Madrides ‘’Real’’. Līdz bronzai 2019. gada finālturnīrā Franciju aizveda Evans Furņē (19.8 punkti spēlē), Nando de Kolo (16.5 punkti spēlē) un Rudijs Gobērs (10.1 punkts, 9.1 atlēkusī bumba spēlē), pārējiem piebalsojot ar mazāku, taču ne nenozīmīgāku artavu.

Kopš 2009. gada jeb visos tās nozīmīgākajos panākumos Francijas basketbola izlasi trenējis Vensāns Kolē. Visu savu līdzšinējo trenera karjeru pavadījis tieši savā dzimtenē, bez darba ar vīriešu izlasi strādājot ar tādiem klubiem kā ‘’Le Mans’’, ASVEL un ‘’Strasbourg’’. Kopš 2021. gada viņš vada ‘’Metropolitans 92’’ – komandu, uz kuru šajā sezonā pārcēlās Vembanjama un kuru īsu brīdi pārstāvēja arī latvietis Anžejs Pasečņiks. ''Esam nonākuši sarežģītā grupā ar Kanādu un Latviju, bet otrajā kārtā apvienosimies ar Spāniju, Brazīliju un Kotdivuāru. Jau no pirmajām spēlēm mums jābūt gataviem,'' pēc izlozes pirmo publisko reakciju sniedza ilggadējais Francijas izlases treneris.

Domājot par sastāvu uz 2023. gada Pasaules kausu, galvenā Vensāna Kolē rūpe varētu būt saistībā ar garo spēlētāju pieejamību. Minesotas ‘’Timberwolves’’ spēlējošais Rudijs Gobērs pēc sezonas beigām publiski atklāja, ka vēl nezinot, vai pievienosies izlasei šajā vasarā. ‘’Vai šovasar pārstāvēšu Franciju? Nezinu. Pirms pieņemu lēmumu man nepieciešamas dažas dienas, lai pārdomātu un attīrītu prātu. Pēc tam dažas dienas padomāšu par vasaras plāniem. Pagājušajā gadā man bija ceļgala savainojums un tas atstāja iespaidu. Vēlos, lai nākamā sezona ir labākā manā karjerā.’’ Kolē pēc izlozes izteica cerību, ka Gobērs tomēr lems par labu dalībai izlasē. ‘’Atļaujos cerēt uz viņa klātbūtni. Mums viņu vajag. Domāju, ka viņam vajadzīga arī Francijas izlase, lai labāk spēlētu nākamajā sezonā.’’

Pavisam skaidra nav arī nākamās NBA zvaigznes Vembanjamas pieejamība. NBA drafts gaidāms 22. jūnijā un sagaidāms, ka tieši francūzis būs drafta pirmā izvēle. Bieži vien komandas, kuras veikušas drafta pirmās izvēles, vēlas aizsargāt savus jaunos ieguvumus un ieteikt nespēlēt izlasē. Jāmin, ka visas šīs sezonas garumā viņa Francijas līgas spēles tika translētas ASV, bet pats spēlētājs februārī pauda, ka, par spīti draftam un iespējamajiem ierobežojumiem, viņš vasaras beigās grib būt Pasaules kausā kā dalībnieks. ‘’Es vairs neesmu nekāds debitants. Iztēlojos, ka tāds likšos tās komandas acīs, kura mani izvēlēsies. Plānoju spēlēt Pasaules kausā. Redzu to kā skatuvi, kuru pavisam noteikti nevēlos laist garām. Vēlos iegūt pieredzi, no kuras mācīties pirms nākamgad gaidāmajām olimpiskajām spēlēm,'' šī gada februārī teica spēlētājs.

Pēc viena gada pārtraukuma atgriezties Francijas izlasē varētu Nando de Kolo un Nikolā Batums. Šī gada aprīlī De Kolo atklāja, ka 2022. gadā viņš nav pārstāvējis izlasi ģimenes apsvērumu dēļ, taču vēlas tajā spēlēt gan šogad, gan nākamgad gaidāmajās olimpiskajās spēlēs Parīzē. Pie tam, spēlētājs publiski pauda savu mērķi – kopā ar izlasi izcīnīt pasaules čempiona titulu. Savukārt Batums apliecināja atgriešanos izlasē pēc gada pārtraukuma, sakot, ka savu valstsvienības karjeru noslēgs pēc Parīzes olimpiskajām spēlēm. Jāmin, ka NBA spēlē arī tādi spēlētāji kā Musa Diabetē (22 sp., 2.7 punkti, 2.3 bumbas), Usmans Diengs (39 sp., 4.9 punkti, 2.7 bumbas), Teo Maledons (44 sp., 6.7 punkti, 3.5 piespēles, 2.8 bumbas) un Olivjē Sars (9 sp., 4.0 punkti, 3.4 bumbas).

Pēdējos gados labs enerģijas spēlētājs bijis aizsargs Andrū Albisī, kurš šobrīd pārstāv ACB līgas klubu ‘’Gran Canaria’’, tikko kļūstot par ULEB Eirokausa čempionu. ULEB Eirolīgā bez pieminētā Porjē jāizceļ Matiass Lesorts (12 punkti, 7.4 atlēkušās bumbas), kurš šobrīd pārstāv Belgradas ‘’Partizan’’. ''Anadolu Efes'' viens no šīs sezonas līderiem bija Rodrigs Bobuā (10.8 punkti), bet Amatam Mbajam nedaudz mazāks pienesums (7.2 punkti). Bez Porjē ''Real'' spēlē arī Geršons Jabusele (9.8 punkti, četras bumbas zem groziem), Fabjēns Kazērs (četri punkti spēlē) un Petrs Kornelī (6.1 punkts, 3.3 atlēkušās bumbas). Savukārt Eirolīgas regulārās sezonas uzvarētājas Pirejas ''Olympiacos'' groza apakšā lietderīgi spēlē Mustafa Fals (7.1 punkts, 4.8 bumbas). Jāpiebilst, ka no Francijas līgas Eirolīgā spēlē divas komandas - ''Monaco'' un ASVEL, ULEB Eirokausā piedalījās ''JL Bourg'' un ''Paris'', bet FIBA Čempionu līgā ''Limoges'', ''Strasbourg'' un ''Dijon''.

Zināms, ka Francijas izlasē pavisam droši nespēlēs Tomass Ertels, kurš uzreiz pēc 2022. gada Eiropas čempionāta pievienojās okupantu Sanktpēterburgas ‘’Zenit’’ rindām, vēlāk nekautrējoties izteikties samērā krāšņi par savu lēmumu. Ņemot vērā, ka Francijas izlasē nav ļauts spēlēt tiem, kuri ikdienā pārstāv Krievijas un Baltkrievijas klubu, ar šo lēmumu Ertels aizvēris durvis dalībai valstsvienībā. Netiek gaidīta arī Francijas pasi ieguvušā Džoela Embīda spēlēšana, kurš bez Francijas pilsonības 2022. gada vasarā kļuva arī par ASV pavalstnieku. ‘’Viņam šovasar gaidāmas kāzas – laikā, kas sakrīt ar visu izlašu gatavošanās posmu. Tas gan nekādi neietekmēs to, vai viņš varēs spēlēt pie mums nākamajā gadā,’’ atklāja Kolē.

Francijas Basketbola federācijas mājaslapā minēts, ka gatavošanos Pasaules kausam tā sāks 28. jūlijā. Paziņojumā apgalvots, ka, ņemot vērā izmaiņas FIBA un NBA vienošanās par Ziemeļamerikā spēlējošo pieejamības ilgumu valstsvienību rindās, nedaudz arī pabīdīts nometnes sākuma laiks. Pirms finālturnīra Francija aizvadīs septiņas pārbaudes spēles, no kurām četras (pret Tunisiju, Melnkalni, Venecuēlu un Lietuvu) savā laukumā. Vēl viens mačs pret lietuviešiem tiks aizvadīts pretinieku laukumā, pēc kā tā dosies uz Tokiju, lai 17. augustā spēlētu pret Japānu, bet trīs dienas vēlāk pret Austrāliju. Pēc cīņas pret Austrāliju izlase dosies uz čempionāta apakšgrupu mājvietu – Indonēzijas pilsētu Džakartu.

Latvijas izlasei Francija nav tas ērtākais pretinieks. Pēc neatkarības atgūšanas valstsvienības viena pret otru spēlējušas 11 reizes un latvieši uzvarējuši tikai divreiz – 2004. gada 22. augustā pārbaudes spēlē ar 64:53 un četrus gadus vēlāk arī pārbaudes mačā ar 84:67. Pēdējo reizi izlases savstarpēji spēkojušās 2016. gada 16. jūnijā pārbaudes mačā, kad francūži bija pārāki ar 89:72. No 2023. gada Pasaules kausā kvalifikācijā spēlējošajiem toreiz izlases rindās bija tādi spēlētāji kā Dairis Bertāns, Rolands Šmits, Kaspars Bērziņš, Jānis Bērziņš, Anžejs Pasečņiks un Mārtiņš Laksa.

Spēles pret Franciju

DatumsTurnīrsRezultāts
25.06.1992Olimpiskā kvalifikācija84:90
26.01.2002EČ kvalifikācija81:87
25.01.2003EČ kvalifikācija78:96
22.08.2004Pārbaudes spēle64:53
17.08.2008Pārbaudes spēle66:92
26.08.2008Pārbaudes spēle84:67
08.09.2009Eiropas čempionāts51:60
31.08.2011Eiropas čempionāts78:89
13.09.2013Eiropas čempionāts91:102
15.09.2015Eiropas čempionāts70:84
16.06.2016Pārbaudes spēle72:89

2022./2023. gada sezonā Francijas basketbola virtuvi vairāk izzinājis valstsvienības treneris Luka Banki, kuru sezonas gaitā iecēla par ‘’Strasbourg’’ galveno treneri. Neilgi pēc tam viņš sastāvam piesaistīja Rodionu Kurucu, bet vēl dažas spēles vienībā aizvadīja Kaspars Bērziņš. Jau minēts, ka sezonas gaitā ‘’Metropolitans 92’’ pievienojās Andžejs Pasečņiks, kurš gan tās sastāvā nospēlēja desmit spēles.

Francijas vīriešu izlases panākumi

TurnīrsSasniegumi
Eiropas čempionāts1x zelts; 3x sudrabs; 6x bronza
Pasaules kauss2x bronza
Olimpiskās spēles3x sudrabs

Francijas pārbaudes spēles pirms PK2023

DatumsSpēle
31.07Francija – Tunisija
02.08Francija – Melnkalne
07.08Francija – Venecuēla
09.08Francija – Lietuva
11.08Lietuva – Francija
17.08Japāna – Francija
20.08Austrālija – Francija

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/basketb...
https://newsinfrance.com/victor-wem...
Le programme de préparation modifié | FFBB
https://basketnews.com/news-188361-...
https://basketnews.com/news-184475-...
Sākumlapa - LBS
EuroLeague | Euroleague Basketball

  +1 [+] [-]

, 2023-05-04 11:23, pirms gada
Garais gals arī bez Gobēra ir vienkārši monstruāls, turklāt ne jau visi pat tiks sastāvā. Eirolīgas pašreiz labākais centrs Lesorts, aiz viņa treknā rindiņā Jabusele, Vembanjana, Mustafa Fals. Ārējā līnijā Maledons, Bobuā, de Kolo, Kozērs, plus sānos vēl tālmetējs Batums. Frančus var iegāzt tikai paši franči, ne velti OS viņi tika līdz finālam.
Kanādieši - lielais nezināmais, jācer, ka viņiem nebūs visi stāri, lai gan ar vienu pašu Gildžesu Aleksandru priekšā un ne - nba spēlētājiem apkārt viņi var pieveikt gandrīz jebkurus, ne velti junioru pč pēdējā laikā šie divreiz bijuši medaļās.

  +1 [+] [-]

, 2023-05-04 11:30, pirms gada
dzabarbols rakstīja: Garais gals arī bez Gobēra ir vienkārši monstruāls, turklāt ne jau visi pat tiks sastāvā. Eirolīgas pašreiz labākais centrs Lesorts, aiz viņa treknā rindiņā Jabusele, Vembanjana, Mustafa Fals. Ārējā līnijā Maledons, Bobuā, de Kolo, Kozērs, plus sānos vēl tālmetējs Batums. Frančus var iegāzt tikai paši franči, ne velti OS viņi tika līdz finālam.
Kanādieši - lielais nezināmais, jācer, ka viņiem nebūs visi stāri, lai gan ar vienu pašu Gildžesu Aleksandru priekšā un ne - nba spēlētājiem apkārt viņi var pieveikt gandrīz jebkurus, ne velti junioru pč pēdējā laikā šie divreiz bijuši medaļās.
Kāpēc lai Bobua spēlētu? Kad viņš bija pedejo reizi izlasē? Vēl ir 2 garie no Real, kuri jau dabūjuši medaļas izlases rindās nesen. Kornelii un Porje, konkurence tiešām nenormāla.

     [+] [-]

, 2023-05-04 11:32, pirms gada
No mazajiem vakardienas Eirokausa uzvarētājs Albisii, viens no Monaco līderiem Okobo. Tas pats Furnje.

     [+] [-]

, 2023-05-04 12:12, pirms gada
Iespējas turpināt tālāk, no grupas izejot vairāk izredzes tomēr ir frančiem un Latvijas izlasei. Kanādai nebūs viegli šajā kompānijā.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-04 16:18, pirms gada
Mēs visi pavisam klusītēm un zem segas tā ceram...

  -1 [+] [-]

, 2023-05-04 22:44, pirms gada
Drīzāk mēs Libānu un Canada ne savā labākā sastava nekā Franciju

  -2 [+] [-]

, 2023-05-05 08:15, pirms gada
Ja olimpiādē startēšot Krievijas atlēti tad olimpiskās spēles mūsu valdība boikotēs. Tā kā vai ir jēga te baigi iespringt tikt vai netikt?

  -1 [+] [-]

, 2023-05-05 14:49, pirms gada
ar Gobeeru vai bez - letinjiem Francija jaanjem jebkuraa gadiijumaa

     [+] [-]

, 2023-05-09 00:29, pirms gada
Pieticiba, protams, nav tas ar, ko Francuzi varetu lepoties. Vinjiem Vel jacer, Ka speelee pret Latviju zvaigznes nebus nostajushas muusu puree un vinjiem pashiem var melna diena trapit, kad nekas nekrit, tad shitie tiikotaji pec zelta pat no grupas Ara netiks bet nu Ka jau vienmer viss atkarigs, kas atbrauks. Ja Kanadai atbrauks max sastavs, tad Vinji pat ASV var uzvilkt!! Tur tadi uzvardi, Porzingim buus pamatigi musejie dzheki gerbtuves jaiedroshina!! Es par Kanadu! A ja Vembajama neatbrauc un taa 95%, Ka buus, kursh Tur KP nosegt taisaas, lai Kristaps samet 40+, Lazers 7/7 3pt un parejie jau pielasis Vel kadus 20-30 punktus un uzvara Kabata )))