Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:352, Did:0, useCase: 3

Kalniņš: "Zvirgzdiņa attieksme ir nepieņemama"

Andrejs Siliņš

Kalniņš: "Zvirgzdiņa attieksme ir nepieņemama"
Gunta Baško un Ainars Zvirgzdiņš
Foto: Romualds Vambuts no Liepājas

"Stresa situācijās emocijas ņem virsroku un netiek pieņemti pareizi un, galvenais, savlaicīgi lēmumi," asu kritiku Latvijas dāmu izlases bijušā galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa virzienā sarunā ar eSports.lv pauž bijušais Rīgas ASK ģenerālmenedžeris Ģirts Kalniņš.

Čempionāts mūsu meitenēm tikko beidzies. Kā vērtē komandas sniegumu?
- Uzskatu, ka šī izlase bija viena no labākajām, kāda mums jebkad basketbolā ir bijusi. Jāsaka liels paldies meitenēm un zināmā mērā arī trenerim Zvirgzdiņam par to, ko viņas paveikušas. Izlase ir pacēlusies jaunā līmenī.

Kāpēc trenerim tikai zināmā mērā?
- Zvirgzdiņa attieksme pret spēlētājām, komandas vadīšanas stils spēļu laikā ir nepieņemams. Nu jau varu teikt, ka man bija tas prieks divus gadus strādāt kopā ar tādu treneri kā Ramūns Butauts, un varu teikt, ka lielākā daļa Latvijas treneru ir aizspriedumaini un kompleksaini, ar jau noformulējušos viedokli par katru spēlētāju un tā pielietojumu laukumā. Stresa situācijās emocijas ņem virsroku un netiek pieņemti pareizi un, galvenais, savlaicīgi lēmumi. Tāpēc arī mums diemžēl ir jāpiesaista speciālisti no ārzemēm, kā tas ir vīriešu izlasē. Ja Zvirgzdiņš spēles laikā savu asistentu, maigi sakot, var pasūtīt trīs mājas tālāk, ja uz spēlētājam var nejēgā bļaut, ja pārtraukumā, kad citas viena otru uzmundrina, treneris ienāk ģērbtuvē un visas nolamā trīsstāvīgiem vārdiem, tad tas nav un nevar būt normāli. Pat, ja visa šī aizkulišu informācija ir pārspīlēta, tad noteikti nav tā, kā līdz šim presē tas tiek publicēts – mums komandā ir labākais mikroklimats pasaulē. Arī Ievas Kubliņas "savainojums" vēl ir ļoti diskutabls jautājums...

Kāpēc, tavuprāt, neizdevās sasniegt mērķi – tikt uz pasaules čempionātu?
- Sagatavošanās čempionātam, skautings, taktiskās analīzes bija labā līmenī, bet jāsecina, ka Zvirgzdiņš nav pirmais treneris. Viņš var būt izcils otrais treneris, bet tas jāsaprot viņam pašam. Man nav saprotamas trenera haotiskās spēlētāju maiņas, un arī taktiskajā ziņā bija pilnīgas auzas. Nevar spēlēt ar piecām ārējām spēlētājām vienlaicīgi un arī tad, kad laukumā ir Tamane, viņai jāuzsāk caurgājiens no ārpuses. Pa visām šīm spēlēm Jansonei un Tamanei zem groza, postā tika iespēlēts minimāli vai nemaz, kā pēdējās trīs spēlēs. Tā ir viena no basketbola aksiomām – veido spiedienu uz apakšu un arī ārējās spēlētājas būs brīvākas. Tā tas bija 50, 30, desmit gadus atpakaļ, tā tas ir tagad un būs arī turpmāk.

Tāpat neuzticēšanās Putniņai un Niedolai man nav saprotama. Sabīne pēdējā spēlē parādīja, ka bija pelnījusi spēlēt daudz vairāk. Zvirgzdiņš var teikt kaut ko par to, ka viņa neiederas aizsardzības sistēmās un tā tālāk, bet viņa ar savu azartu un atdevi ienesa komandas spēlē enerģiju. Par aizsardzību kopumā tiešām var uzslavēt Zvirgzdiņu, tā bija labā līmenī, bet uzbrukums? To jau pierādīja Fils Džeksons, gan ar Čikāgas "Bulls" un Maiklu Džordanu, gan ar "Lakers" un Kobe Braientu - viena superzvaigzne uzbrukumā neder. Uzbrukumā, tāpat kā aizsardzībā ir jāiesaistās visiem spēlētājiem vai spēlētājām.

Tas nozīmē, ka jaunā maiņa aug...
- Paldies Dievam, ka mums ir tādas jaunās spēlētājas kā Putniņa un Niedola, tā pati Babkina, izskatās, ka Kārkliņa ir gatava kļūt par vadošo saspēles vadītāju uz nākamajiem 2-3 gadiem, citādi nākotne neizskatītos pat mazliet cerīga. Vairākas spēlētājas gatavojas kļūt par māmiņām. Ja tas tā notiks, tad uzskatu, ka šādu izlasi redzēsim labi, ja pēc kādiem gadiem desmit vai 15, ne ātrāk. Man basketbols ir sirdslieta, ar ko naudu es nekad nepelnīšu, tāpēc es varu teikt to, ko es patiesi domāju, neriskējot ar to, ka man netiks nozīmēta kāda jauniešu, junioru vai pieaugušo izlase. Ir ļoti žēl skatīties, ka šādi tika izpurgāta tik talantīga izlase. Šim modelim šī bija pēdējā iespēja kaut ko izcīnīt.

Kuru tu redzi kā nākamo izlases treneri?
- Ja runājam par treneriem kopumā Latvijas basketbolā, tad man ir dziļa cieņa pret tādiem speciālistiem kā Gundars Vētra, kuram ir savs redzējums par basketbolu, kā arī stingrs mugurkauls, arī Agris Galvanovskis, kurš pateica, ka strādās ar jaunajiem spēlētājiem Ventspilī un to arī darīja, paceļot viņus jaunā līmenī. Ir vēl vairāki speciālisti un speciālistes, kuriem ir potenciāls kļūt par augsta līmeņa treneriem. Problēma Latvijas basketbolā ir tā, ka, no vienas puses mums ir speciālisti, kas basketbolu saprot pietiekami dziļi, bet no otras puses visi ir tik ļoti nobijušies, ka atklāti par nejēdzībām baidās runāt, vai arī ir gatavi locīt muguru un viedokli vajadzīgā virzienā, cerībā, ka dabūs nozīmējumu nākotnē. Tiešām cieņu izraisa tādi speciālisti kā Aivars Vīnbergs, Pēteris Višņēvics, kuri jau šī čempionāta gaitā vairākkārtīgi izteica savas domas par izlases sniegumu un treneru lēmumiem. Jāsaprot ir viena lieta, ka viedokļu apmaiņa ir vajadzīga, ir vajadzīgs arī uzskaitīt kā labās, tā sliktās lietas, lai par tām sāktu diskutēt, un, jo plašākā lokā, jo labāk. Latvijā gan ir pieņemts, ka visi ir gudri, kad jārunā aiz muguras, bet kad tas jādara publiski vai personīgi, aci pret aci, tad parasti ir tādas salkanas, nodrillētas frāzes.

Valsts prezidents Valdis Zatlers bija tribīnēs spēles par 7. vietu laikā, bet LBS prezidents Ojārs Kehris ne.
Diemžēl, tas lieku reizi apstiprina tēzi par to, ka "zivs pūst no galvas!"

1 2 3 4 5 147 komentāri

 +33 [+] [-]

, 2009-06-20 20:31, pirms 15 gadiem
Kāpēc vajag publicēt šitās samazgas? No tā labāk nepaliks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +30 [+] [-]

, 2009-06-20 20:34, pirms 15 gadiem
īstenībā,padomājot labi,varbūt arī labāk būs,ka Zvirgzdiņš aiziet,jo šeit īsti melu nav Viņš tiešām ir emocionāls un tas bieži vien nospēlē sliktu lomu... Arī tā lamāšana spēlētājas nemotivē...

Sorry Zvirgzdiņa fani,bet tas ko viņš ir paveicis,ir galvenokārt meiteņu nopelns Jauns treneris,jaunas vēsmas...Gan jau būs vēl labāk

Visu cieņu Aināram
Slēpts komentārs: edk69

  +4 [+] [-]

, 2009-06-20 20:40, pirms 15 gadiem
trakais v.4 rakstīja: nedrīkst viņš aiziet.Citādi mums koņec ir...
koņec nebūs. Izlases kodols paliek tas pats.

Treneris uzņēmās atbildību un atkāpās. Ir jāliek punkts, nevis jāsāk izplatīt visādas baumas un puspatiesības. Pilnīgo po.huj ko tāds Kalniņš ir dzirdējis un domā.
Slēpts komentārs: JānisEglīte

 +17 [+] [-]

, 2009-06-20 20:43, pirms 15 gadiem
Liepājā sēdēju aiz LV rezervistu soliņa. Tad varu apgalvot, ka minūtes pārtraukumos gāja vaļā.. "jobanī vrot" un vēl dažādi. Tas tiesa. Bet arī no meiteņu lūpām spēļu laikā pa TV varēja nolasīt pēc kādas no neveiksmīgajām epizodēm vārdiņu "bļaģ"...

 +38 [+] [-]

, 2009-06-20 20:43, pirms 15 gadiem
Who the f*** is Girts Kalniņš?
Kāds viņam sakars ar sieviešu basketbolu?
Pat ja ņem viņu kopējā LV basketbola kontekstā es tā arī nespēju atrast nevienu argumentu, lai viņš būtu uzskatāms pat par vīriešu basketbola 'spečuku'.

Es pieņemu kādu treneru (pat Valtera) viedokļus, augstākos funkcionārus (jo viņiem ir kaut kas jāsaka), bet izbijuša vīriešu kluba diezgan nepārliecinošu menedžerīti- kas notiek ar esportu?

Daži esporta darbinieki taču jūtas kā pasaules nabas, jo portālam ir LV TOP-3 apmeklējums un portāls ir pārliecinošs līderis sporta informācijas jomā, bet es diemžēl neredzu to darbībā. Normāli būtu dzirdēt Krauliņa, Vētras, nezinu vēl kāda 'lielā un ievērojamā' viedokli, bet Kalniņa???
Nu piedodiet...

 +29 [+] [-]

, 2009-06-20 20:44, pirms 15 gadiem
Un kurš to teica par Zvirgzdiņu? Rīgas ASK ģenerālmenedžeris, kurš pats palīdzēja klubu nolaist pa burbuli!

 +23 [+] [-]

, 2009-06-20 20:45, pirms 15 gadiem
Kas tas par dunduku ? Ja nemaldos tad viņa menedžētais ASK jau sen ir d.......ā!

 +18 [+] [-]

, 2009-06-20 20:47, pirms 15 gadiem
un piedevām slavēt un piesaukt Butautu kā pozitīvu piemēru saistībā ar spēlētāju rotācijām?
nezinu, cik nu es atceros, tad pie Butauta visi jaunie un perspektīvie sēdēja uz soliņa. Un ilgi. Ļoti ilgi...

 +15 [+] [-]

, 2009-06-20 20:48, pirms 15 gadiem
Kalnins ir istais kura ieklausities, kompleksains, plikpaurains viirelis... tas ir tas pats, kas atlaut turpinat valdiba darboties Kalvitim un par prezidentu iecelt Skeli (Andri).

Vins Zvirgzdinam nav pelnijis pienest pat dvieli... notelojis "ahuuno menedzeri" tagad baigo sisku meta... lops ne berns.

  +9 [+] [-]

, 2009-06-20 20:48, pirms 15 gadiem
JānisEglīte rakstīja: lasu interviju:
Vairākas spēlētājas gatavojas kļūt par māmiņām. Ja tas tā notiks, tad uzskatu, ka šādu izlasi redzēsim labi, ja pēc kādiem gadiem desmit vai 15, ne ātrāk
da labi, mazāk vajag klausīties ko citi saka. kaut kāds Kalniņš tagad atradies te lielais zinātājs. Smiekli nāk Pats viņš negatavojas kļūt par māmiņu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +12 [+] [-]

, 2009-06-20 20:52, pirms 15 gadiem
ak tad Kalniņš bija tas anonīmais ''eksperts'', kurš sniedza savu uberviedokli portālam kasjauns.lv

Tas jau vien daudz ko pasaka par šo cilvēku- K.R.E.T.Ī.N.S.

  +4 [+] [-]

, 2009-06-20 20:53, pirms 15 gadiem
Vairākas spēlētājas gatavojas kļūt par māmiņām. Ja tas tā notiks, tad uzskatu, ka šādu izlasi redzēsim labi, ja pēc kādiem gadiem desmit vai 15, ne ātrāk

nu jā, kuras tad tās būs? precējušās mums ir tikai Tamane , Tāre[kura vairs nespēlēs] un Anete. šaubos, ka Anete tgd domās par ģimenes pieaugumu , tagad sākas viņas īstā karjera WNBA un Spartakā. un ja Tamane domā par bērnu, mums jau ir Kubliņa, Brumermane.

nu es nezinu, bet šaubos, ka citas neprecējušās domā par bērniem.

  +9 [+] [-]

, 2009-06-20 20:53, pirms 15 gadiem
Kalniņ, tu esi āksts un no basketbola neko nesaproti.

  +8 [+] [-]

, 2009-06-20 20:54, pirms 15 gadiem
Atraduši īsto cilvēku no kā prasīt viedokli...

 +20 [+] [-]

, 2009-06-20 20:54, pirms 15 gadiem
Zvirgzdiņš - treneris, ar kuru mūsu sieviešu izlase pacēlusies vēl nebijušos augstumos, reāli cīnījusies par EČ medaļām, iekļuvusi un cienīgi nospēlējusi Olimpiskajās spēlēs... Nekad nevienai izlasei nav bijuši šādi sasniegumi. Un tie visi Zvirgzdiņa laikos.
Kalniņš - jauns, nevienam īsti nezināms, sevi nepierādījis menedžeris, ar kura tiešu līdzdalību nolaists pa burbuli ASK, ar trenešanu vispār nekādas saistības.

Vai tiešām Kalniņš varētu būt gudrāks (par taktiku, shēmēm, spēlētāju pielietojumu), nekā Zvirgzdiņš?

 +13 [+] [-]

, 2009-06-20 20:55, pirms 15 gadiem
Indīga intervija,diezgan piesātināta ar naidu pret Zvirgzdiņu. Tā var runāt tikai cilvēks kurš izņemot sevi citus par cilvēkiem neuzskata. Interesanti būtu uzzināt kāpēc šī dubļu liešana notiek tagad,bet ne pirms čempionāta ja Kalniņš ir tik erudīts cilvēku psiholoģijā.

  +7 [+] [-]

, 2009-06-20 20:58, pirms 15 gadiem
kad varēs likt plusus-mīnusus arī raksta autoriem jeb rakstiem?

Domāju, ka tas būtu noderīgi pašam esportam, ja portāls patiešām plāno attīstīties, jo šādi 'raksti' portālam godu nedara

 +18 [+] [-]

, 2009-06-20 20:59, pirms 15 gadiem
Var saprast, ka Kalniņa ''pērles'' publicē kasjauns.lv, bet ja to dara esports, tad sorry, bet tas ir LĒTI.

Siliņ, ej irst

 +10 [+] [-]

, 2009-06-20 20:59, pirms 15 gadiem
"Šim modelim šī bija pēdējā iespēja kaut ko izcīnīt."

Vot šitais gan galīgi neder.!!! būūūū.!!!!

  +4 [+] [-]

, 2009-06-20 21:02, pirms 15 gadiem
Kalniņš, who the f*ck is Kalniņš!

Cepuri nost Zvirgzdiņam!

Demaram +1.

  -3 [+] [-]

, 2009-06-20 21:05, pirms 15 gadiem
Pilnīgi piekrītu gandrīz visā Kalniņa kungam!
Zvirgzdiņš nav tas kas spēj valdīt, būt galvenais šādā komandā! Viņš domā ka ar bļaušanu var kko panākt! Bet ne- pēc neveiksmē'm laukuma,uz soliņa spēlētājai ir jāpaskaidro,kas jādara lai netriktu pieļautas kļudas! nekad neredzeju a viņš tā darītu!
Neuzticēšanas Niedolai, tas bija pilnigi neaprotami!!! NEsaprotami tieši tāpēc ,ka citam komandas līderēm spēle vnk nevedas! (piem Jansone,Tāre)!
Eh,un vakar preses konvference uz jautājumu kāpēc netika izmantots pēdējais minutes partraukums ,kad bija palikusas spēlēt 16 sekundes - Zvirgzdiņš atbildeja,nemeklējas adatu siena kaudze! Bet , manuprat, minutes partraukums ir svariga lieta basketbola! Un šada vienaldziba, par neko labu neliecina!
Šādas ir manas domas,tikai un vienigi par Zvirgzdinu!
Bet paldies arī viņam par šiem diviem gadiem! lai viņam veicas turpmāk

  +1 [+] [-]

, 2009-06-20 21:06, pirms 15 gadiem
bet tieshaam nevienam nelikaas diivaini ka izshkiroshos momentos zvirgzdinsh nelaida laukumaa saspeeles vadiitaaju vispaar? un tas pie nosaciijuma ka mums galiigi negaaja uzbrukums, kaut kaads sviests, kaa taa vispaar var speeleet? bet redz ka var.

 +11 [+] [-]

, 2009-06-20 21:07, pirms 15 gadiem
krupska14 rakstīja: Pilnīgi piekrītu gandrīz visā Kalniņa kungam!
Zvirgzdiņš nav tas kas spēj valdīt, būt galvenais šādā komandā! Viņš domā ka ar bļaušanu var kko panākt! Bet ne- pēc neveiksmē'm laukuma,uz soliņa spēlētājai ir jāpaskaidro,kas jādara lai netriktu pieļautas kļudas! nekad neredzeju a viņš tā darītu!
Neuzticēšanas Niedolai, tas bija pilnigi neaprotami!!! NEsaprotami tieši tāpēc ,ka citam komandas līderēm spēle vnk nevedas! (piem Jansone,Tāre)!
Eh,un vakar preses konvference uz jautājumu kāpēc netika izmantots pēdējais minutes partraukums ,kad bija palikusas spēlēt 16 sekundes - Zvirgzdiņš atbildeja,nemeklējas adatu siena kaudze! Bet , manuprat, minutes partraukums ir svariga lieta basketbola! Un šada vienaldziba, par neko labu neliecina!
Šādas ir manas domas,tikai un vienigi par Zvirgzdinu!
Bet paldies arī viņam par šiem diviem gadiem! lai viņam veicas turpmāk
Nav nekas vieglāks kā kritizēt cilvēku pēc varbūt nevisai labi padarīta darba.
Slēpts komentārs: Onslovs
Slēpts komentārs: RUBEN

  +2 [+] [-]

, 2009-06-20 21:08, pirms 15 gadiem
Nezinu kapeec taada losha domas te ir, bet ticiet vai nee, liela dalja taisnibas vinjam ir ! Vinsh aizskar meitenes...Es tikai nesaprotu kapeec shii bija peedeja iespeja shim meichaam ko izciiniit??!!!Kuras tad ir taas toposhaas maaminjas?

  -1 [+] [-]

, 2009-06-20 21:09, pirms 15 gadiem
Neko darīt! tas ir sports un Ne Tu ne es nedaram darbu, kas mums nepadodas!
HAOSS rakstīja: Nav nekas vieglāks kā kritizēt cilvēku pēc varbūt nevisai labi padarīta darba.
1 2 3 4 5 147 komentāri