Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:352, Did:0, useCase: 3

A. Eibele: "Konkurence vajadzīga vienmēr"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

A. Eibele: "Konkurence vajadzīga vienmēr"
Anda Eibele

"Konkurence vajadzīga vienmēr. Tad Tu zini, ka nevari iet un vienkārši atskriet," intervijā eSports.lv atzīst sporta kluba "Cēsis" un Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības aizsardze Anda Eibele.

Andas Eibeles karjera

2003 – 2004 Maskavas apgabala „Spartak” (Krievija)
2004 – 2005 BC Powerbasket Wels (Austrija)
2005 – 2006 BK „RTU/Klondaika”/EKA AEL Limassol (Kipra)
2006 – 2008 „Avantis/Turība”
2008 – 2009 „Gospič Osiguranje” (Horvātija)/SK „Cēsis”

Sasniegumi

2002 Ceturtā vieta FIBA U-20 Eiropas čempionātā Horvātijā
2003 Astotā vieta FIBA U-21 Pasaules čempionātā Horvātijā
2005 Austrijas čempione
2005 Sestā vieta Eiropas čempionātā Turcijā
2006 Kipras čempione
2007 LSBL fināliste
2008 Olimpiskā kvalifikācijas turnīra uzvarētāja Madridē, Spānijā
2008 Ceturtā vieta FIBA „Diamond ball” turnīrā Hainiņā, Ķīnā
2008 Devītā vieta 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā, Ķīnā

Basketbola treniņus sāki TTP pie Maijas Kubliņas? Uz sporta skolu aizveda vecāki vai bija cits stimuls?
Jā,basketbolu sāku spēlēt TTP sporta skolā pie Maijas Kubliņas. Pat īsti nezinu, kapēc tieši basketbolu izvēlējos, jo, cik atceros, sieviešu basketbols nebija populārs, tā vienkārši sanāca.... Kādā no laikrakstiem bija ielikts sludinājums, ka TTP sporta skola uzņem jaunas meitenes...Bija neērti iet, jo neviens no vecākiem nekad nav bijis sportists un augumā, liekas, biju viena no mazākajām! Jāsaka paldies vecākiem, ka aizveda.

Bērnībā basketbols bija vairāk jauks laika pavadīšanas veids ar draudzenēm komandā, vai arī saprati, ka tas ir darbs, kas sagādā prieku?
Jā, tā bija, ka vairāk jauki pavadits laiks, ir ļoti labas atmiņas! To, ka tas būs darbs, laikam sapratu pēc pasaules čempionāta, kad man piedāvaja braukt spēlēt uz ārzemēm, man bija 18gadi, tikko biju beigusi vidusskolu, pirms tam par to vispār nedomāju,vienkārši darīju savu darbu un beigās ir sanācis, kā sanācis. Esmu priecīga, ka varu darīt to, kas patīk. Nav jāsēž birojā un jācilā papīri!

Izmēģināji arī citus sporta veidus vai nodarbības?
Jā, man ir vecāks bralis. Viņš centās iesaistīt visos sporta veidos - skrēju stafetes, spēlēju badmintonu (ha-ha, biju uz 2 treniņiem), volejbolu sanāca uzspēlēt,bet viss bija ļoti īslaicīgi, basketbols bija pēdējais, laikam visvairāk iepatikās!

TTP laikos vasarā un rudenī bija arī āra nodarbības stadionā un citas bumbu spēles, lai dažādotu treniņprocesu?
Vasarā mums lika spēlēt futbolu,kas man ļoti nepatika, zaudētāja komandai vajadzēja skriet stadionā, vienmēr strīdējāmies pēc tādām spelēm, bieži centāmies nospēlet neizšķirti,jo bijām kā viena komanda! M. Kubliņa stadionā mācēja uztaisīt grūtus treniņus, skējām uz sacensībām utt. Bija grūti, dažbrīd likās – viss, braucu uz Rīgu un atsakos spēlēt. Neko, izturēju, protams, tagad jāsaka Liels paldies savai pirmajai trenerei!

Vasarās tradicionāli notiek treniņnometnes ārpus pilsētas, tas bija gada gaidītākais laiks? Ko labu sastrādāji?
To labāk pajautāt trenerei! Vasaras bija viens no gaidītākajiem laikiem, nebija īsti ko darīt Rīgā, uz laukiem braucu reti, jo nebija, kas pieskata, nometnēs bija jautri, man ļoti patika...

2002. gadā Horvātijā U-20 čempionātā Latvija izcīnīja ceturto vietu. Guvi 11 punktus spēlē ar Krieviju, vai pēc tam „Spartak” sāka interesēties par Tevi?
Nē, „Spartak” par mani sāka interesēties Pasaules U-21 čempionātā, kad uzvarējām Krieviju. Tas čempionāts vēl ilgi paliks atmiņā, jo, kad braucām uz Horvātiju, neviens nedomāja, ka tik labi nospēlēsim. Vienīgi pašas sev ticējām, žēl tikai, ka 1/4 finālā zaudējām Horvātijai. Bija tāds rūgtums...bet bijām priecīgas, ka uzvarējām Austrāliju, Argentīnu, Ķīnu, Krieviju. Austrālijas spēlētājas nemaz nezināja, kur atrodas Latvija.

”Spartak” tolaik spēlēja Noginskā, ko tajā sezonā paveica komanda? Vai Kalmanovičs un Arhipova jau tobrīd (2003./2004. gada sezonā) pārņēma klubu?
Toreiz palikām 8vietā. Kalmanovičs komandu pārņēma 2gadus vēlāk, viņš tajā laikā darbojās Jekaterinburgas UGMK.

Esi Austrijas un Kipras čempione. Ko labu ieguvi šajās sezonās? Kā veicās Eiropas -Kausos un vai Austrijas klubs spēlēja Centrāleiropas līgā?
Protams, Austrijas un Kipras līgas nav no tām labākajām, taču ļoti patika abas valstis. Tagad diezvai brauktu spēlēt uz Austriju vai Kipru. Jāpiebilst, ka Austrijā komanda piedalījās FIBA Eiropas kausā, kas man bija labi, tikām līdz izslēgšanas spēlēm.

Kiprā basketbols noteikti ir populārāks nekā Austrijā? Biji vienā sistēmā ar Igora Miglinieka klubu, sekoji līdzi arī puišu komandai?
Kiprā vīriešu basketbols ir populārāks, par sieviešu spēli interese ir mazāka. Uz pāris vīru spēlēm biju.

„Turības” komandā uzaicināja Pēteris Višņēvics? Sava loma bija faktam, ka „Turībā” no TTP sporta skolas jau spēlēja Elīna Zīke un Aija Brumermane?
Vecāki ļoti gribēja, lai atsāku mācīties, jo, beidzot vidusskolu, neturpināju mācības universitātē. “Turība” bija vienīgā komanda, kur varēja apvienot, ar ļoti pretīmnākošiem cilvēkiem. Zināju, ka komandā spēlē Elīna un Aija, ar kurām biju spēlējusi kopā jaunatnē. Tas bija nozīmīgi, komanda bija laba un, ja vēl varēju mācīties, kāpēc ne?

Treneris Višņēvics 2007. gada rudenī teica, ka komanda sagatavos kandidāti (-es) izlasei un viņam bija taisnība. „Turības” laiks palīdzēja atgriezties izlasē? Jā, protams, tas palīdzēja. Treneris bija ĻOTI stingrs pret mani, no rītiem bija individuāli treniņi un tas bija vislielākais pluss.

Horvātija Tev jau bija labi zināma, „Gospič” variantu ieteica aģents, vai pati izvēlējies? Līgumu vēlējos parakstīt jau vasarā ar citu klubu no Itālijas, taču nesanāca, jo aģentūra nevarēja vienoties. Ar “Gospič” parakstīju pēc Olimpiādes. Bija jau jasākas sezonai, tāpēc piekritu, ilgi nevareju izšķirties, ko darīt.

Esi pirmā spēlētāja no Latvijas, kura spēlējusi Adrijas līgā. Spēles bija Slovēnijā, Bosnijā, Serbijā, Melnkalnē. Varēja sajust dienvidslāvu basketbola tradīcijas un skolu?
Basketbols tur ir fizisks, visas spēles ir līdzīgas. Reti izdevās uzvarēt ar lielu pārsvaru.

Kontrasts ar mierīgo Horvātiju bija jūtams? Cik laika aizņēma garākie pārbraucieni? Vai bija ilgas robežu kontroles, piemēram, braucot uz Republika Srpska (Bosnijas serbu teritorija)? Laikam jau es nebiju mierīgajā Horvātijas pusē. Garākais pārbrauciens bija 13 stundas, tas tiešām bija nogurdinoši.Braucot uz Bosniju, uz robežas mūs noturēja divas stundas.

Eiropas Kausos sākāt visai labi, decembrī komandā bija atslābums?
Sākām labi, bijām kā komanda, taču vēlāk sākās iekšejās problēmas. Tādējādi labus rezultātus nav iespējams sasniegt.

Vai „Cēsis” piedāvāja līgumu jau vasarā? Atstājot Horvātiju, jau biji vienojusies par pāreju?
Cesis vēlējās mani redzēt sastāvā jau vasarā. Par pāreju biju vienojusies, taču žēl, ka Horvātijas klubs nelaida mani vaļā, vēlējos klubu pamest, cik vien ātri tas iespejams. Sanāca tikai decembrī, par ko biju ļoti priecīga!!!

Cēsīs ir vairākas saspēles vadītājas, konkurencē gūsti papildus motivāciju? Man vienmēr bijusi vajadzīga konkurence. Tad Tu zini, ka nevari iet un vienkārši atskriet. Ir jāstrādā, jo tev aiz muguras ir spēlētāji, kas nelaidīs garām iespēju tevi apsteigt! Tikai pozitīvi, ja komandā ir konkurence!

Kuru uzskati par savu labāko spēli valstsvienībā?
Esmu paškritiska – nevienu. Galvenais, lai komanda uzvar un varu palīdzēt uzvarēt. Komandas spēlē varētu nosaukt sacensību pret Japānu (Madridē) un uzvaru pār Krieviju (Dimanta bumbā).

Esi piedalījusies studentu Olimpiādē – Universiādē Taizemē. Vai šajā turnīrā bija daudz brīvāka atmosfēra nekā Eiropas čempionātos?
Eiropas čempionātos ir pavisam cita atbildība, studentu universiāde paliek studentu universiāde. Tie ir studenti, nevis profesionāli spēlētāji, kuri gatavojas katrai spelei pavisam savādāk.
Universiādē pavadītais laiks bija tiešām jauks. Izmantojām brīvo laiku, aizbraucām uz salu, kur pavadījām divas dienas, redzēju daudz jauna.

Pekina un Ķīna. Neskaitot Olimpiādi, kādas vēl sajūtas Tev asociējas ar šo pilsētu un valsti?
Pekina patika, tiešām ļoti aizņemta pilseta. Tik daudz cilvēku savā dzīvē nebiju redzējusi vienkopus, ha ha un visi tikpat kā vienādi. Ķīnā visi ir izpalīdzīgi, vēlas palīdzēt. Dažbrīd tas kļuva pārāk uzkrītoši. Par Ķīnu man ir tikai labākās domas, vēlētos tur vēl kādreiz aizbraukt.

Kā Tu pašreiz raksturotu Latvijas līgu ?
Latvijas līgā varētu būt vairāk spēcīgu komandu. Domāju, ka neviens īpaši nepiepūlas, lai tā būtu, tāpēc arī šāda situācija izveidojusies. Ir tikai divas komandas pretendentes, nekādas izmaiņas pēdējos gadus nav bijušas.

„Cēsīs” ir gan jaunas, gan pieredzējušas spēlētājas, bet krietnu laiku spēlējāt bez centriem. Bija sarežģīti pielāgoties tādai sistēmu maiņai?
Nebija sarežģīti, mūsu spēle kļuva ātrāka, pretiniekiem bija grūtāk spēlēt pret mums.

LBS un LBL 2009. gada rīcības plānā ierakstīts punkts par SEB BBL reorganizāciju un jaunas Baltijas Sieviešu līgas izveidi. Esi jutusi, ka kluba vadība iesaistās, lai pašreizējā BWBL (Baltijas līga) tiktu nomainīta ar konkurētspējīgāku un skatītājiem pievilcīgāku modeli (neskaitot spēles Cēsīs)?
Nebiju neko dzirdējusi par šādas līgas izveidi. Būtu labi izveidot jaunu līgu, jo Baltijas sieviešu līga palikusi ļoti nesakārtota. Pašlaik ir tā, ka dažas komandas vienkārši neierodas uz spēlēm. Izrēķinājušas, ka, neatbraucot uz spēli, ietaupīs naudu un, ka zaudējuma gadījumā tāpat varēs cīnīties par iekļūšanu 1/4finālā....BWBL vajadzētu savādāk sodīt komandu, nevis ieskaitīt zaudējumu 0-20!

Pārējās basketbola spēles labprātāk skaties TV vai klātienē?
Klātienē sanāk reti, jo īpaši daudz brīva laika. Ja ir, gribas vienkārši atpūsties no visa, vairak cenšos skatīties spēles TV.

Kā relaksējies ārpus basketbola un atgūsti izsalkumu spēlēm?
Aizbraucu uz laukiem, kur ir kluss, mierīgs, dažreiz pat telefonu izslēdzu, jo visa ir par daudz. Vairāk par 2dienam tas neturpinās, jo esmu Rīgas cilvēks :) Vajag atpakaļ pie cilvēkiem!

Neparastākā vieta, kur nokļuvi spēlējot basketbolu?
Laikam jau Taizeme, bija grūti pierast pie vietējiem cilvēkiem.

Esi ieteikusi klubam mūziku, kuru vēlies dzirdēt pirms spēlēm? Kādu mūziku izvēlētos – iedvesmojošu, kareivīgu, romantisku?
Cenšos, lai vismaz viena dziesma ir tāda, kas patiktu. Mūzika patīk gandrīz visa, izņemot, piemēram, Metallica, Rammstein utt, tā nav man!

Tavi labākie līdzjutēji ir...
Mana ģimene un vecāmamma!

Kuriem Latvijas sportistiem/komandām seko līdzi ārpus basketbola? Ir kādi favorīti Latvijā, ārzemēs?
Hokeja klubam “Dinamo Rīga” un Gundaram Celitānam, kurš spēlē volejbolu Krievijā. Favorītu nav, ja nu vienīgi mūsu basketbolistes, kas spēlē labos klubos. Liels prieks par Guntu. Viņa spēlēs Eirolīgas “Četru finālā”, domaju, spēlēs par pirmo vietu ar UGMK, ha ha, tās ir tikai manas domas :)

     [+] [-]

, 2009-03-05 11:32, pirms 15 gadiem
Lasot interviju nepameta sajūta ,ka Anda ir intervējusi pati sevi ( piedod Māri ) .Par gaumi nestrīdas,bet pie šīm grupām ( Metallica, Rammstein utt.)manuprāt ir vislabak uzvilkties pirms spēles.Grīgs un Emīls Dārzinš lai paliek pēc spēles.
Andai varu novēlēt stiprākus konkurentus un straujāku progresu.Lai veicas!!

  -1 [+] [-]

, 2009-03-05 12:54, pirms 15 gadiem
Moš Andai patīk Hip-Hop's!?