Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gunta Baško: "Ticējām, ka varam"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gunta Baško: "Ticējām, ka varam"
Gunta Baško cīņā ar CSKA spēlētāju Ilonu Korstinu
Foto: www.fibaeurope.com

"Gan pašas noskaņojāmies, gan treneris uzmundrināja, turklāt ticējām, ka varam uzvarēt," basketboliste Gunta Baško gandarīta atceras Salamankas "Halcon Avenida" kluba uzvaru FIBA Eirolīgas 1/8 fināla trešās, izšķirošās spēles otrajā papildlaikā ar Maskavas CSKA.

Panākums ļāvis Baško pārstāvētajām Spānijas vicečemponēm iekļūt Eirolīgas "Astoņu elitē", kur sērijā līdz divām uzvarām būs jāsacenšas ar Ungārijas vicečempionēm "MiZo Pecs 2010". Paralēli Salamankas klubs ir otrajā vietā Spānijas virslīgā (bilance 15-3) un marta sākumā rīkos Spānijas Karalienes kausa izcīņu.

Gunta Baško
Dzimšanas diena – 27. aprīlis
Latvijas valstsvienībā debitējusi 1996. gada 1. maijā Huskvarnā, Zviedrijā (uzvara pār Somiju 85:58).
Latvijas valstsvienībā spēlējusi trīs Eiropas čempionātu finālturnīros (1999, 2005, 2007).

Karjera

1995 – 1998 „RTU Klondaika” (LSBL)
1999 – 2003 Sjēnas (Siena) koledža Ņujorka, ASV (NCAA)
2003 – 2004 „Ramat Hasharon”, D1 līga, Izraēlas Valsts
2004 – 2006 „Tarbes Gespe Bigorre”, LFB, Francija
2006 – 2008 „Lattes Montpellier”, LFB, Francija
2008 – 2009 „Perfumerias Avenida”, LF, Spānija

Sasniegumi

2005 Sestā vieta Eiropas čempionāta finālturnīrā Turcijā
2007 Eiropas čempionāta pusfināliste Itālijā
2008 Francijas čempionāta fināliste
2008 OS kvalifikācijas turnīra uzvarētāja Madridē, Spānijā
2009 Devītā vieta 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā, Ķīnā

Eirolīgas statistika

13 spēles (bilance ), vidēji 30,3 minūtes, 9,6 punkti spēlē (2p metienu precizitāte 47%), 3,2 atlēkušās bumbas, 2,2 rezultatīvas piespēles, 1,2 pārtvertas bumbas.

Trešajā spēlē ar CSKA uzvarējāt otrajā papildlaikā. Vai kādreiz bija gadījies spēlēt tik ilgi? Kā nosvinējāt vēsturisko panākumu?
Reiz, kad spēlēju Sjēnas koledžā, spēle arī beidzās otrajā papildlaikā. Par laimi, mums par labu... Sajūtas jau labas – kārtīgi nocīnīties un galu galā uzvarēt. Neko daudz jau nesvinējām, jo spēles seko viena otrai, nav laika. Tiesa, domāju, ka tam iespēju un laika pietiks – tikai nedaudz vēlāk :)

Bija kāds lūzuma punkts spēlē (sērijā) ar CSKA? Visvairāk iznāca spēlēt pret
Korstinu?

Domāju, ka CSKA basketbolistes trešās spēles pirmajā puslaikā esot priekšā ar +12, nedaudz atlaidās. Tādās reizēs ir grūti atnākt atpakaļ spēlē, bet ticējām, ka varam to izdarīt. Un, šķiet, ka viņas salūza, kad pirmajā papildlaikā mūsu garā (amerikāņu centra spēlētāja Donnette Snow) iemeta trīnīti, kas mūs „ieveda” otrajā papildlaikā. Man tiešām lielākoties sanāca spēlēt pret (CSKA aizsardzi un kapteini) Korstinu gan uzbrukumā, gan aizsardzībā.

Pēc spēlēm Maskavā un Valensijā pašas noskaņojāties otrajai mājas spēlei ar
CSKA. Treneris uzmundrināja?

Maskavā un Valensijā bija tādas salīdzinoši murgainas spēles, zaudējām ar lielām punktu starpībām. Nebija viegli, jo mērotais ceļš nebija tas īsākais un vieglākais. Domāju, gan pašas noskaņojāmies, gan treneris uzmundrināja. Kā jau teicu, ticējām, ka varam to izdarīt.

Eirolīgas 1/4 finālā ar Ungārijas klubu „MiZo Pecs 2010” vēlreiz ir sava laukuma priekšrocība un ir labas iespējas tikt "Final Four". Divreiz jau spēlējāt ar šo komandu grupu turnīrā, kādi iespaidi par viņām?
Pēča ir ļoti laba komanda ar labām un ilgām Eirolīgas tradīcijām. Lai gan esam ar viņām spēlējušās, būs ļoti jācīnās un jāatdod visi spēki, lai tiktu tālāk.

Iepriekšējos gados spēlēji Eiropas Kausā, tagad Eirolīgā. Starpība un noslogojums
uzreiz jūtams?

Ir starpība, spēles daudz grūtākas, fiziskākas, pretinieces stiprākas.

Dzirdēts, ka Salamankas līdzjutēji ir labākie Spānijā. Kādus pozitīvus pārsteigumus viņi šosezon sarūpējuši?
Par to man nav ne mazāko šaubu, ka viņi ir paši labākie Spānijā. Kas zin`, varbūt visā Eiropā...tāds atbalsts!!! Katru spēli esmu ļoti priecīga par iespēju spēlēt zālē, kura katrā spēlē pilna skatītājiem. Ir tādi, kuri nāk uz treniņiem, tādi, kuri dod saldumus un dāvanas. Viņi tiešām rīkojas no sirds!

Pēc visa spriežot, treneris Hosē Ernandess Tev uzticas un ar spēles laiku neskopojas. Kurā pozīcijā
vairāk iznāk spēlēt Salamankā?

Jā, spēlēt viņš man ļauj. Spēlēju otrajā un trešajā pozīcijā, vairāk gan kā uzbrucēja.

Četrus gadus spēlēji Francijā, tagad Spānijā. Kādas ir galvenās atšķirības/līdzības
starp Spānijas un Francijas līgām? Vai viena no tām ir stiprāka?

Atšķirības raksturot grūti. Kad spēlēju Francijā, patika LFB līga, jo likās, tā ir stipra (un bija!), sacensība komandu starpā liela. Tagad, spēlējot Spānijas līgā LF, varu teikt, ka sacensība ir ļoti sīva starp visām komandām. Visas grib un var uzvarēt viena otru. Tagad šķiet, ka Spānijas līga ir nedaudz stiprāka par Francijas līdzinieci.

Valensija un Jekaterinburga izrādījušas interesi rīkot "Četru finālu". Vai pēc uzvaras pār CSKA šāda interese ir Salamankā?
Esmu dzirdējusi, ka interese ir. Nezinu, cik tas iespējams vai reāls. Būtu fantastiski, ja mēs iekļūtu „Četru finālā” un spēlētu mājās.

Marta sākumā Salamankā notiks Spānijas Karalienes kausa izcīņa (Copa de la Reina). Klubs nobriedis izmantot mājas sienu priekšrocības? Salamankā tas noteikti ir liels notikums.
Notikums patiešām liels. Spēles notiks vēl lielākā sporta zālē un, domāju, tribīnes būs pilnas. Mājās spēlēt ir ļoti liela priekšrocība. Mājas laukums, foršie atbalstītāji un savs spilvens :)

Salamankā gastronomiskais piedāvājums un baudas būtiski atšķiras no Francijas
dienvidiem?

Grūti teikt. Garšo visādas ņammas gan Francijā, gan Spānijā. Abām ir labs vīns un auksti kūpinātas gaļas. Parasti cenšos nobaudīt gandrīz visu, lai zinātu, kas ir gards, kas ne.

Brīvdienās braucat uz Madridi?
Godīgi sakot, brīvdienu ir maz. Šajā nedēļas nogalē pirmo reizi sezonā iedeva divas brīvas dienas pēc kārtas (atskaitot Ziemassvētku brīvdienas)! Brīžiem šķiet, ka nebūs ko darīt, bet pamazām laiks aiziet. Uz Madridi šad tad braucam iepirkties. Nav tālu, apmēram 2-2,5 stundu brauciens, tomēr spēkus tas atņem un, ja tā ir tikai viena brīvdiena, ir tā grūtāk, bet iztikt var.

A por ellos, oe; Avenida Campeon; YouTube video

  +3 [+] [-]

, 2009-02-09 20:43, pirms 15 gadiem
malaces, super, prieks par Baško!!!

     [+] [-]

, 2009-02-09 21:46, pirms 15 gadiem
Ko nozīmē Wurzburg? Es zinu tādu vācu pilsētiņu Vurzburgu, ko nozīmē šajā gadījumā Wurzburg?

     [+] [-]

, 2009-02-09 22:13, pirms 15 gadiem
Ja nemaldos, tad šī pilsēta ir sadraudzības pilsēta Salamankai!
Bet Baško - nu super, liekas nonākusi īstajā komandā

     [+] [-]

, 2009-02-09 23:22, pirms 15 gadiem
Wurzburg ir Salamankas arēnas nosaukums

     [+] [-]

, 2009-02-09 23:47, pirms 15 gadiem
pirms šīs spēles Korstina, CSKA treneris intervijā smīkņāja, ka zaudējums pirmajā spēlē tāds pārpratums vien ir bijis un uz trešo spēli noskaņošoties un bez problēmām vinnēšot

     [+] [-]

, 2009-02-10 09:02, pirms 15 gadiem
Nu tas jā, ka arēnas nosaukums, bet šāds nosaukums visticamāk ir saistīts ar to pilsētu!

     [+] [-]

, 2009-02-10 14:26, pirms 15 gadiem
Man vispār mūsu basketbola meitenes patīk Labākās ever

     [+] [-]

, 2009-02-10 16:32, pirms 15 gadiem
tajā video izskatās, ka fani uz sieviešu tur mīl tapat kā latvieši hokeju!