Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Sāksies LSBL jaunā sezona

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sestdien sāksies Latvijas sieviešu basketbola līgas (LSBL) 2007./2008. gada sezona. Piedāvājam ieskatu gaidāmajos notikumos.


Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, LSBL klāt nākušas divas vienības – BJSS „Rīdzene” un „TTT/Rapa”, savukārt „Ventspils” komanda dalību Latvijas čempionātā beigusi.


”TTT/Rapa” tikai nosacīti var dēvēt par līgas jaunpienācēju, jo Zigfrīda Rapas atbalstītā komanda savulaik bijusi pat LSBL uzvarētāja. Vienības galvenā saistība ar „TTT” vārdu ir galvenais treneris Juris Garkalns, kuram palīdz spēlējošā trenere Diāna Kuzina. Vienību papildinājušas bijušās „TTT Rīga” centra spēlētājas – Anna Gailīte un Anita Eglīte. Vairums spēlētāju nāk no Rīgas 47. vidusskolas, dažas iepriekšējā sezonā pārstāvējušas „Cēsu” (Signe Langenfelde, Diāna Ozoliņa) un „Ventspils” (Ieva Kūlīte, Zane Pavariņa) klubus. Komanda piedalās Latvijas un Baltijas sieviešu basketbola līgās.


Bērnu un jauniešu sporta skolas „Rīdzene” komanda ir viena no divām, kura pulcējusi gados visjaunākās spēlētājas (otra ir sporta kluba „Rīga” vienība). Komandas līdere ir Baiba Eglīte, kura „TTT Rīga” sastāvā piedalās Lietuvas sieviešu basketbola līgas spēlēs. Talantīgajai aizsardzei palīgos nāks Eiropas kadetu čempionātā Valmierā rūdījumu guvušās Linda Pagrode, Linda Sarja un Anna Sonka.


”Latvijas Universitātes” klubs īpašas sportiskas ambīcijas nelolo un lūkos izcīnīt pa kādai uzvarai cīņās ar junioru komandām. Vienību papildinājušas vairākas „Ventspils” un „Liepājas metalurga” spēlētājas (Justīne Sidorenko, Agnese Krūmiņa, Ieva Malkevica).


Sporta kluba „Rīga” vienība Daigas Jansones vadībā saglabājusi „RS/Kadetu izlases” komandas kodolu. Vairums spēlētāju Latvijas kadetu valstsvienības sastāvā izcīnīja septīto vietu Eiropas čempionātā Valmierā. Komanda spēlē gudru un fizisku basketbolu, nerespektē nevienu pretinieku un šogad izcīnīs vairāk uzvaru nekā iepriekšējā sezonā. Kadetu valstsvienības spēlētājas šogad pārstāv arī BJSS „Rīdzene” un „Liepājas metalurga” vienības. Komandas līdere ir 2006. gada Eiropas kadetu čempionāta vērtīgākā spēlētāja Anete Šteinberga, kura „TTT Rīga” sastāvā piedalīsies Lietuvas sieviešu basketbola līgas spēlēs. Šāgada čempionātā teicamu sniegumu rādīja Ilze Gotfrīda un Anete Kiršteine, tālu neatpaliekot arī citām. Diemžēl Valmieras cīņas gāja secen vienības pamatsaspēles vadītājai Anetei Čundai.


Arī „Liepājas metalurga” rindās ir Valmieras cīņu dalībnieces – pieredzējusī trenere, Vēju pilsētas basketbola krustmāte Līvija Alpe-Lūka un kadetu valstsvienības vērtīgākā spēlētāja Sabīne Niedola. Kurzemes lielākā pilsēta pēc nepilniem diviem gadiem kļūs par Eiropas 32. sieviešu basketbola meistarsacīkšu mājvietu un tam jākļūst par vēl lielāku grūdienu groza bumbas izaugsmei Liepājā. Liepājnieces pagājušajā sezonā vairākkārt spēja cīnīties un pat uzvarēt pirmā četrinieka komandas. Klubu papildinās jaunās spēlētājas Daiga Līne, Elīza Kalēja un Kristīne Āboliņa.


”RTU/Klondaikas” dzinējspēki aizvadītajās sezonās bijušas nenogurdināmās Anete Brice un Ināra Jākobsone. Minētais pāris ir pieredzējušākais spēlētāju duets Eiropā. Komandu pastiprinās Ilze Ose-Hlebovicka, kura Eiropas čempionātā Itālijā beigusi vairāk nekā simt spēļu karjeru Latvijas sieviešu basketbola valstsvienībā. Klāt nākušas labas centra spēlētājas Klinta Lisnere un Liene Indrāne, kura 2006./2007. gada sezonā spēlēja Spānijā. Plašais rezervistu soliņš, kuru papildinājušas daudzas BK "Kolibri" spēlētājas, un prasmīgs treneris ļaus cīnīties par vietu LSBL pirmajā trijniekā.


Sporta kluba „Cēsis” komanda pērn saviļņoja LSBL klusos ūdeņus, talantīgās un strādīgās Cēsu spēlētājas papildinot ar uzreiz četrām viesspēlētājām. Uzvaru sērijai vairāk nekā desmit spēļu garumā, tostarp pār labākajām LSBL komandām, sekoja auksta duša LSBL pusfinālsērijā cīņā ar „TTT Rīgu”. Rīdzinieces jau spēļu sākumos iekrāja solīdu pārsvaru, kuru Maijas Kubliņas vadītā komanda sadeldēt vairs nespēja. Lielākās uzvaras cēsinieces guva līdzjutēju piesaistīšanā un labākās mājas lapas izveidē. Komandas vadības apņēmība nav zudusi, parakstīti līgumi ar četrām amerikānietēm un lietuviešu treneri Gintaru Kručkausku. Pirmajās Baltijas sieviešu basketbola līgas spēlēs vienība izcīnīja iespaidīgas uzvaras pār „Avantis/Turība” un „TTT/Rapa”, turklāt cīņās iesaistot tikai daļu pamatsastāva. Turpina progresēt Karlīne Nīmane un Ieva Krastiņa, komandu pastiprinājusi arī „TTT Rīga” iepriekšējā sezonā pārstāvējusī Liene Neimane.


LSBL 2006. gada čempiones un 2007. gada vicečempiones "Avantis/Turība" jaunās sezonas pirmo spēli aizvadīja bez četrām no piecām iepriekšējo gadu pamatsastāva spēlētājām. Eiropas čempionāta ceturtās vietas ieguvējas Santa Dreimane un Aija Brumermane tagad pārstāv „TTT Rīga” krāsas, kluba līdere Elīna Zīke šo sezonu izlaidīs, bet Ieva Vītola spēli ar SK „Cēsis” vēroja no skatītāju tribīnēm. Aizvadītajā sezonā „Avantis”, īpaši pamatsastāva basketbolistēm un īpaši sezonas pirmajā pusē, bija saspringtākais un blīvākais spēļu grafiks Latvijā. Pētera Višņēviča audzēknes spēlēja Latvijas, Lietuvas un Baltijas līgās, bija Ziemeļamerikas turnejā. Šoruden līderu lomas savā starpā dala saspēles vadītājas Zane Lapsiņa un Anda Eibele, kamēr iekšējās līnijas spēlētājas pēc lielajām fiziskajām slodzēm vēl ir smagnējas un ar mazu spēļu pieredzi. Par komandas modeļa šāgada potenciālu īsto vērtējumu varēs sniegt pēc Jaunā gada.


Latvijas čempiones „TTT Rīga” dalību LSBL sāks trešajā aplī jau 2008. gadā. Komandas uzdevums ir izcīnīt pirmo vietu turnīrā un tās galvenās sāncenses būs SK „Cēsis” basketbolistes.


LSBL 1. kārtas kalendārs
20. oktobris

12:00 "LU" - "TTT/Rapa" Mežaparks 50:108
14:00 "Liepāja" - SK "Rīga" Liepāja 68:59
17:00 "Avantis/Turība" - SK "Cēsis"
21. oktobris 18:00 SK "Cēsis" - "LU" Cēsu sporta nams
23. oktobris 18:30 "RTU/Klondaika" - BJSS "Rīdzene" Rīgas Hanzas vidusskola


eSports.lv raksti, intervijas un fotogalerijas par sieviešu basketbolu Latvijā un Eiropā


Izmantotie resursi: www.basket.lv


Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta avīze"

     [+] [-]

, 2007-10-19 22:23, pirms 17 gadiem
Cēsis - čempions!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2007-10-19 22:30, pirms 17 gadiem
Cēsis ir skaista pilsēta...bet čempiones būs „TTT Rīga”

  +1 [+] [-]

, 2007-10-19 23:07, pirms 17 gadiem
LSBL reālākās pretendentes uz uzvaru ir "TTT Rīga", pērn finālā biju par "Avantis/Turība" (gribējās gan redzēt finālā "Cēsis" - "Avantis/Turība"), šosezon komanda piesaista mazāk, jo nav vairs "Avantis" sastāvā Santas Dreimanes, Aijas Brumermanes, šosezon arī Elīnas Zīkes nebūs...

     [+] [-]

, 2007-10-19 23:13, pirms 17 gadiem
Labs raksts. Cerams, ka jaunās spēlētājas tuvosies SK "Cēsis" un "TTT Rīga" līmenim. Rezultāti varētu būt neprognozējami, intriga būs..
--------------------------------------------------------
"Anete Brice un Ināra Jākobsone. Minētais pāris ir pieredzējušākais spēlētāju duets Eiropā." Kā to saprast ?

     [+] [-]

, 2007-10-19 23:52, pirms 17 gadiem
Kas zin kur speelee Krunberga????

     [+] [-]

, 2007-10-20 11:18, pirms 17 gadiem
ttt vinees babkina rulz