Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latvijas sāncenses Pekinā 2

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība Pekinas Olimpiādes spēlēs sacentīsies ar pasaules stiprākajām komandām, šoreiz iepazīstinām ar sāncensēm B grupā.

Latvija Pekinā spēlēs A grupā
Latvijas sāncenses Pekinā A grupā

ASV
Sasniegumi: 5 uzvaras Olimpiskajos sieviešu basketbola turnīros (Losandželosa 1984, Seula 1988, Atlanta 1996, Sidneja 2000, Atēnas 2004), 1. vieta 2007. gada Ameriku (Americas) čempionātā.

Izgāšanās 2006. gada Pasaules Čempionātā Brazīlijā (tikai 3. vieta aiz Austrālijas un Krievijas) amerikāņiem likusi ar divkāršu sparu gatavoties Pekinai, taču tikt pie sestā Olimpiskā titula nebūs viegli. Galvenās konkurentes Austrālija, Krievija un Ķīna gatavošanos sākušas krietni ātrāk un ASV plānus var ietekmēt nepietiekama zvaigžņotā sastāva saspēlētība. Par individuālo meistarību šaubu nav – tajā amerikānietes ir priekšā jebkurām sāncensēm.

Jau nosauktajā pamatsastāva devītniekā ir Olimpisko spēļu, FIBA PČ, WNBA, NCAA un FIBA Eirolīgas čempiones. Ceturto Olimpisko zeltu, cerot panākt Terēzu Edvardsu (Edwards), savai kolekcijai vēlas pievienot Līza Leslija (Leslie). Pēc otrā cēlmetāla tiecas divi no trim Maskavas apgabala „Spartak” motoriem – lieliskās Sjū Bērda un Daiena Taurasi. Izlasē iekļauta 2007. gada WNBA un Eirolīgas vērtīgākā spēlētāja Kepija Pondekstere, kuras varējumu janvārī redzējām Rīgā. Divām valstsvienības veterānēm Smitai un Tompsonei klāt nākušas 2008. gada sensācijas un WNBA drafta pirmie numuri – Kendisa Pārkere un Silvija Faulsa (Fowles). Klātpievienotais trijnieks būs ne mazāk spožs, bet pagaidām visas nosauktās turpina cīnīties WNBA.

ASV sieviešu basketbola valstsvienība

SpēlētājaKlubsOS pieredze
Sjū BērdaSeattle Storm/Maskavas apgabala „Spartak”2004. gada Atēnu Olimpiādes spēļu čempione
Daiena TaurasiPhoenix Mercury/Maskavas apgabala „Spartak”Atēnu Olimpiādes spēļu čempione
Simona AugustusMinnesota Lynx/Maskavas „Dinamo”OS debitante
Silvija FaulsaChicago SkyOS debitante
Līza LeslijaLos Angeles SparksTrīskārtējā Olimpiskā čempione 1996/2000/2004
Kendisa PārkereLos Angeles SparksOS debitante
Kepija PondeksterePhoenix Mercury/Jekaterinburgas „UGMK”OS debitante
Keitija SmitaDetroit ShockDivkārtējā Olimpiskā čempione
Tīna TompsoneHouston CometsOS čempione 2004. gadā

Uz trīs atlikušajām vietām pamatsastāvā kandidē 20 basketbolistes.

ASV nosauc Olimpisko sastāvu
Piešaude Piecās Priedēs

ĶĪNA
Sasniegumi: 1. vieta Olimpiskās arēnas atklāšanas turnīrā 2008. gada aprīlī, finālā pieveicot ASV, 2. vieta Barselonas Olimpiādes spēlēs 1992. gadā, 3. vieta Losandželosas Olimpiādes spēlēs 1984. gadā.

Ķīna Pekinas spēlēm gatavojusies ļoti nopietni, piesaistot labākos pašmāju un ārzemju spēkus. 2005. gadā ķīnieši nolīga labāko Austrālijas treneri Tomu Maheru, kurš izveidojis pasaules elites komandu. Mahers ar asistentiem klātienē apmeklējis pēdējo gadu lielākos turnīrus, tostarp 2007. gada Eiropas Čempionāta finālturnīru Itālijā un Olimpisko kvalifikāciju Madridē. Ķīnas komanda uzvarējusi vairākos turnīros pašu mājās un ļoti vēlas to atkārtot četrgades svarīgākajās sacensībās.

Ķīnas sastāvs jūnija sākumā Eiropas tūrē (sākot ar pamatpiecnieku)

Spēlētājas
Xiao Yun
Bian Lan
Maiao Lijie
Da Li
Chen Nan
Han Lan
Zhang Yu
Fei Fei
Zhang Fan
Liu Dan
Xiao Ni
Ting Ting

Ķīnietes pārbaudes turnīra finālā spēlēs ar ASV
Ķīna demonstrē spēku un pieveic ASV

SPĀNIJA
Sasniegumi: 2. vieta 2007. gada Eiropas Čempionātā Itālijā, 5. vieta Barselonas Olimpiādes spēlēs 1992. gadā, 6. vieta Atēnu Olimpiādes spēlēs 2004. gadā.

Spānijas Basketbola federācija ir stiprākā Eiropā, apliecinot to ar labiem rezultātiem visos līmeņos, sākot no U-16 līdz pieaugušo valstsvienībām. Spānija ir vienīgā valsts Eiropā, kuras vīriešu un sieviešu valstsvienības piedalās gan Atēnu, gan Pekinas spēlēs. Aizvadītajā gadā valsts rīkoja EuroBasket 2007 finālturnīru, ULEB Eirolīgas „Četru finālu”, Olimpisko Sieviešu kvalifikācijas turnīru.

Spānija izcēlusies ar stabilitāti un savu pozīciju stiprināšanu – četros pēdējos Eiropas finālturnīros izcīnītas medaļas. Tieši Spānija veikusi nozīmīgāko sastāva atjaunināšanu, iekļaujot savās rindās jaunās spēlētājas, kuras vēl nav sasniegušas 20 gadu vecumu – Torrensu, Abaldi, Nikolsu. Spānietes sasniedza lielisku bilanci pārbaudes spēlēs, uzvarot visās septiņās sacensībās, tostarp pār Čehiju, Ķīnu un Jaunzēlandi. Olimpiskajā kvalifikācijā gan nācās piedzīvot klupienu pret brazīlietēm, taču izšķirošajā spēlē ar Kubu viss bija kārtībā. Amaija Valdemoro, Elīza Agilara, Laja Palau un viņu partneres varēja uzgavilēt kopā ar 4000 atbalstītāju.

Spānijas valstsvienības galvenais treneris Evaristo Peress par izlozi: „Teorētiski, ja tiec sarežģītā grupā, izslēgšanas spēlēs ir izredzes tikt pie nosacīti vājāka pretinieka. Abas grupas ir spēcīgas. Mums tikušas mājinieces, Ķīna, „cietais rieksts” ASV plus Čehija un Jaunzēlande. Pamatuzdevums ir iekļūt četriniekā. Sākumā nav jārunā par medaļām, jābūt konkurētspējīgiem katrā spēlē un neskatīties uz rezultātu. Uz papīra Krievija, Savienotās Valstis un Austrālija ir stiprākas, taču atsevišķi ņemtā spēlē tā var nebūt.”

Spānijas valstsvienība

Nr.Spēlētājas
10Elīza AgilaraValensijas „Ros Casares”
6Silvija DomingesaSalamankas „Perfumerias Avenida”
9Laja PalauValensija
17Alba TorrensaVigo „Celta Urban”
7Izabella SančesaSalamanka
13Amaija ValdemoroValensija
14Marija RevueltoLeonas „San Jose”
12Anna MontanjanaSalamanka
4Laura NikolsaVigo
16Tamara AbaldeLamar NCAA ASV
5Sindija LimaLeona
8Lusila PaskvaLeona

Valdemoro ved Spāniju uz Pekinu
eSports.lv intervē Amaiju Valdemoro

ČEHIJA
Sasniegumi: 1. vieta 2005. gada Eiropas Čempionātā Turcijā, 5. vieta Atēnu Olimpiādes spēlēs 2004. gadā.

Čehijas valstsvienība un tās bāzes klubs, 2006. gada Eirolīgas čempionvienība Brno „Gambrinus” ir nozīmīgs spēks Eiropā. Tiesa, dzimtenē čehietes palikušas hokejistu un futbolistu ēnā. Savs fanu pulks ir tikai „zaļās vardes” klubam no Brno, kamēr Eiropas finālturnīros čehu atbalstītājus nereti var saskaitīt uz abu roku pirkstiem. Komandas profesionalitāti un varējumu tas nekādi nav ietekmējis. Pat vairāk, Ķīnas treneris Mahers sarunā ar eSports.lv atklāja, ka komandā, viņaprāt, ir četras superzvaigznes.

Hana Mačova, Eva Vitečkova, Jana Vesela un Petra Kuļičova sevi labi apliecināja arī Madridē, metodiski sabradājot Argentīnu, Angolu un Japānu. Rezervēs tik spožu vārdu nav, taču garo augumu un labās saspēles apvienojums padara Čehiju par klasiskā basketbola pirmā lieluma blici. Uzvara Olimpiskās kvalifikācijas turnīrā likusi galvenajam trenerim Janam Bobrovskim ar lepnumu paziņot, ka viņa vienība Pekinā būs vienīgā valsts pārstāve komandu sporta veidos. Vienlaikus ar panākumu Madridē interesantas ziņas pienāca no Prāgas. Čehijas galvaspilsētas komanda „ZVVZ USK” nolēmusi mest izaicinājumu Brno un pulcējusi krietni stiprāku sastāvu 2008./2009. gada kampaņai.

Čehijas valstsvienības sastāvs

SpēlētājaPozīcijaKlubs 2007/2008
Mihaela Ūrova1Banska Bistricas UMB Slovākija
Hana Mačova1-2Brno „Gambrinus SIKA” Čehija
Marketa Mokrošova1-2Prāgas ZVVZ USK Čehija
Eva Vitečkova2-3Gambrinus
Katerina Elhotova2ZVVZ USK
Jana Vesela3Gambrinus
Romana Hejdova3Brno „Valosun KB”
Mihala Hartigova4Prāga
Miloslava Svobodova4Brno „Valosun KB”
Ivana Večerova5Gambrinus
Petra Kuļičova5Gambrinus
Edita Sujanova5Nitras UKF Slovākija

2010. gada PČ notiks Čehijā
Čehija salauž Japānas pretestību

JAUNZĒLANDE
Sasniegumi: 1. vieta 2007. gada Okeānijas čempionātā, 8. vieta Atēnu Olimpiādes spēlēs 2004. gadā.

Pirms četriem gadiem „Garās papardes” (Tall Ferns) pārsteidza pasauli, Atēnās iekļūstot Olimpiskā turnīra ceturtdaļfinālā. Ja toreiz spēlētu piecas Eiropas komandas, saliniecēm šis panākums varētu iet secen, taču līdzās ASV, Austrālijai un Brazīlijai atradās tikai Krievija, Čehija, Spānija un Grieķija. Tas deva iespēju Jaunzēlandei apsteigt Ķīnu, Japānu, Nigēriju un Koreju.

Divus gadus vēlāk Austrālijas triumfs Pasaules Čempionātā automātiski atvēra Pekinas durvis arī Kivi zemes pārstāvēm. Trešās rindā bija Fidži. Pārējās kandidātes nebūtu īsti korekti minēt, jo uz to fona daudz cienīgāk izskatītos Havaju salu studentu komandas. Lai nu kā, Atēnu panākums jaunzēlandietes nekādi neliek norakstīt un komanda pat veidoja stratēģiju sava labākā sasnieguma atkārtošanai. Šim nolūkam jaunzēlandietes maija beigās Spānijā aizvadīja pārbaudes spēles ar Angolu, uztverot to kā gatavošanos cīņai ar Āfrikas čempionēm Mali. Papildus klāt nāca cerības, ka grupā varētu ielozēt kādu no Madrides piecnieka nosacīti vājākām komandām, taču skaidrs, ka Pekinas cīņā ar jebkuru Eiropas komandu „garo paparžu” izredzes ir mazas.

Jaunzēlandes sastāvs jūnija sākumā Eiropas tūrē

Nr.Spēlētāja
4Klēra Bodenštainere
5Noni Varemate
6Andžela Marino
7Maikla Koksa
8Toni Edmondsona
9Keita Makmīkena-Rasko
10Liza Volbatona
11Natalī Pērsela
12Džesika Makormaka
13Karlēne Kindži
14Džiliana Harmona
15Aneka Kerra

Jaunzēlandietes brauks uz Pekinu

MALI
Sasniegumi: 1. vieta 2007. gada Āfrikas čempionātā, automātiski kvalificējoties Pekinas Olimpiādes spēlēm.

Senegālas „lauveņu” novājināšanās ļāva malietēm izvirzīties Melnā kontinenta basketbola princešu pozīcijās. Tāpat kā rietumu kaimiņienes, Mali ciešākā saite ar basketbolu slēpjas franču valodā un Francijas basketbola gudrību apgūšanā. Valsts lielākā basketbola zvaigzne ir Hamčetū Maiga, kura 2006./2007. gada sezonā kopā ar Ievu Kubliņu spēlēja LFB klubā „USO Mondeville”. Talantīgā spēlētāja tikusi pie labas karjeras Eiropā un piepildījusi sapni nokļūt Olimpiskajās spēlēs. Nākamais solis būtu pirmās uzvaras izcīnīšana. Lai to panāktu, Mali jāgatavojas cīņai ar Jaunzēlandi, tikai valsts rīcībā nav tādu gatavošanās līdzekļu kā sāncensēm vai, piemēram, Angolai, kas četras nedēļas varēja trenēties Spānijā.

Mali kopā ar Latviju un Baltkrieviju būs Olimpiskā sieviešu basketbola turnīra debitante.

Lenny Kravitz, American Woman

eSports.lv raksti par sieviešu basketbolu
Latvietes ceļā uz Pekinu
Dāmu basketbols Latvijā un pasaulē
Latvijas sieviešu un vīriešu valstsvienības
Viss par 2007. gada Eiropas čempionātu Itālijā
Video vietne

Slēpts komentārs: dzivis

  +7 [+] [-]

, 2008-06-19 23:41, pirms 16 gadiem
nee American woman!
Slēpts komentārs: Obama 08

 +12 [+] [-]

, 2008-06-20 00:23, pirms 16 gadiem
Obama 08 rakstīja: Manuprāt, Madridē meitenēm viss izdevās. Arī tāpēc, ka Telefonica arēna tika būvēta Madrides Masters tenisa sacensībām, bet daudzas meitenes nopietni interesējas par to.

Citādi - blakus redzu uzrakstu "Kas uzvarēs šī gada Vimblodnā?"
Kas ir VimblOdna?



Tavu Joku Es nesapratu !

  -1 [+] [-]

, 2008-06-20 11:10, pirms 16 gadiem
Man tā viena no mīļājakajām Lenny Kravitz dziesmām.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-06-20 15:00, pirms 16 gadiem
Nu kas ir, ka atkal trūkst komatu?!

Grupa grūta, bet tāpēc jau tās ir OS, kur pulcējas tikai spēcīgākās komandas.

  +2 [+] [-]

, 2008-06-20 15:13, pirms 16 gadiem
prichom te lenija dziesma??

     [+] [-]

, 2008-06-20 22:01, pirms 16 gadiem
kakadu rakstīja: prichom te lenija dziesma??

rīt tak Lenija koncerts Rīgā!