Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Caur sāpēm uz Pekinu un vēl tālāk

Ints Megnis
Ints Megnis

Viedoklis: Caur sāpēm uz Pekinu un vēl tālāk
Foto: AFP

Pēdējā gada laikā piedzīvotais Latvijas sieviešu basketbola izlasi liek saukt par traumatiskāko komandu Latvijā. Meitenes pārspēj pat "ASK Rīga" basketbolistus brīžos, kad viņiem no ierindas sāka iziet visi spēlētāji pēc kārtas. Labi, basketbolistes laukumā reti kad nedevās, tomēr situāciju, kad kādai kaut kas nesāp, praktiski nav.

Viss sākās pagājušā gada Eiropas čempionātā Itālijā. Pirms turnīra izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš bija plānojis gatavot praktiski tikai 12 kandidātes, tomēr dažādu traumu dēļ viņam pēdējā brīdī nācās pierunāt Tāri un Osi-Hlebovicku, lai tās palīdzētu valstsvienībai. Vienā no pēdējām pārbaudes spēlēm traumu vēl guva Babkina un liekās spēlētājas Zvirgzdiņam pat nebija jānosauc.

Viss turpinājās arī paša čempionāta laikā – saspringtā spēļu grafika un aizvien augošās apetītes iespaidā traumas guva arvien vairāk spēlētājas un viss beidzās ar Guntas Baško pleca traumu pusfināla spēles ar Krieviju laikā. Pēc šīs traumas viņa nevarēja spēlēt arī pirmajos klubu sezonas mēnešos. Itālijas turnīra laikā samērā nopietnas traumas guva/atsvaidzināja arī Anete Jēkabsone-Žogota un Ieva Tāre, bet tomēr var teikt, ka traumētas bija praktiski visas.

Pēc atgriešanās no Itālijas Gunta uz jautājumu „Kā veselība?” atbildēja īsi un kodolīgi – „Paldies, sūdīgi”.

Likās, ka tas ir tikai viena čempionāta sindroms, tomēr nē. Zvirgzdiņš gan no savām kļūdām bija mācījies un Olimpiskajam kvalifikācijas turnīram gatavoties sāka 15 spēlētājas, tāpat arī izlases sastāvs bija papildināts ar vēl vienu fizioterapeitu (homeopātu), kā arī masieri no Maskavas „Dinamo”. Arī pārbaudes spēles izlase īsajā gatavošanās laikā praktiski neaizvadīja, kas spēlētājām pirms turnīra traumas nelika gūt. Tomēr pēc garās klubu sezonas ilgāku laiku individuāli gatavojās vairākas no izlases vadošajām spēlētājām – Baško, Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa.

Līdz braukšanai uz Spāniju viņas gandrīz visas paspēja izārstēties, tomēr ja notiek spēlēšana izlases rindās, tad tā ir gandrīz droša garantija traumatismam. Pirmajā spēlē ar Senegālu Latvijas izlase jau pirmajā ceturtdaļā veica izrāvienu 27:0 un žurnālistu vidū galvenās runas sākās ap vienu jautājumu – Zvirgzdiņš varētu dot iespēju spēlēt rezervistēm, lai līderes negūst nevajadzīgas traumas. Tomēr riskēt neriskē ne Znaroks, ne Starkovs, ne arī Zvirgzdiņš un, neskatoties uz vairāk kā pārliecinošo uzvaru, līderes šajā mačā spēlēja gana daudz. Paldies Dievam, laukumu visas pameta uz savām kājām (pretēji kādai no senegālietēm, kura pēdējās minūtēs laukumu atstāja uz nestuvēm).

Taču pēc spēles runas atsākās – Tamane dabūjusi pa žokli, Tārei tas sāp, vēl kādai kas cits... Tomēr beigās gan secinājums bija viens – kad meitenēm jāiet laukumā, tad sāpes tiek aizmirstas.

Diemžēl garā Zane otrajā spēlē laukumā neizgāja. Naktī pirms spēles viņai palika slikti, vēl četras stundas tika pavadītas slimnīcas uzņemšanā un tik „bāliņai” viņai laukumā nebija iespējams iet. Kaut gan izlases garākā spēlētāja slimnīcā aizvadīja divas naktis, nekas konkrēts tur konstatēts netika, bet gan jau tie franciski runājošo afrikāņu sitieni vien bija vainīgi.

Protams, nedrīkst aizmirst arī otrās spēles varones Tāres elkoņa traumu mačā ar Angolu, kuras dēļ viņai visticamāk uz Pekinu nāksies doties tikai kā 13.spēlētājai.

Ar šo tekstu nevēlos stāstīt, cik mūsu meitenes ir vājas vai kā citādāk sliktas, bet gan tieši otrādi. Neskatoties uz to, ka „sāp visām”, viņas visas arī vienmēr ir gatavas doties laukumā līdz pēdējam (tā pati Baško Itālijā). Tomēr ceru, ka pēc šīs bezatpūtas vasaras Pekinā vai vēlāk klubu sezonā vairs neviena negūs ko ļoti smagu, kaut gan uz to velk. Bet iespējams, ka tas pat būtu labāk, ja kas notiktu.. Atpūsties meitenēm nesanāks līdz pat nākamā gada jūnijam, kad Rīgā noslēgsies Eiropas čempionāts, bet atceramies stāstu par Biedriņu, apendiksu un sezonas izskaņas „double-double” birumu. Arī toreiz izskaidrojums bija tikai viens – pēc nepārtrauktā skrējiena, kas sākās aizpagājušajā sezonā aizvadot 82 spēles NBA regulārajā sezonā, tad vēl izslēgšanas mačus, turpinājās vasarā, gatavojoties Eiropas čempionātam, un beidzās ar vēl vienu NBA sezonu, spēlētājam bija iestājies nogurums un jaunam spēka uzplūdam pietika tikai ar divu nedēļu atpūtu slimības gultā.

Pēc Eiropas čempionāta Rīgā izlasei būs beidzies maratons vairāku gadu garumā un nenosodīsim, ja vairākas no spēlētājām pēc tam aizies dekrēta atvaļinājumā. Palaidīsim viņas tur ar cerību, ka meitenes atgriezīsies vēl labākas.

Tomēr vēl pirms tam priekšā ir starts Pekinā un tad arī Rīgā. Un tāpēc vēlos pateikt lielu PALDIES, ka ir tāda mūsu sieviešu basketbola izlase. Lai gan brīžiem (lielā daļā mačā ar Japānu) tiek apšaubīta mana ilūzija, ka viņas, spēlējot labākajā sastāvā, ir neuzvaramas, tomēr šā vai tā esmu pārliecināts, ka viņas ir labākās.

Runājot par nākotni. Līdz startam Pekinā sastāvā iekļūs viena jauna spēlētāja (Cinīte?), tomēr arī pēc šīm basketbolistēm, kuras visas (izņemot Tāri) ir vai nu spēka pilnbrieda gados, vai pat tos vēl nav sasniegušas, tukšums nav. Baiba Eglīte gan uz četriem gadiem izlasei šķiet ir zudusi, tomēr pēc pāris gadiem lielajai izlasei būs pieejama arī Sabīne Niedola un viņa nav vienīgā. Tiešām gribas cerēt, ka ja pat kādu laiku nevārēs Jēkabsone-Žogota, Baško un vēl kāda, vienība paliks sliktākajā gadījumā tikai nedaudz vājāka.

Priecājoties par sieviešu basketbola izlases sasniegtajiem un vēl gaidāmajiem panākumiem, Ints Megnis, Ziņu aģentūra LETA, speciāli eSports.lv.

1 2 38 komentāri

 +19 [+] [-]

, 2008-06-16 16:59, pirms 16 gadiem
Katra zinjaa visu cienju muusu basketbolisteem!!1

 +15 [+] [-]

, 2008-06-16 17:01, pirms 16 gadiem
Lielisks raksts par lielisku izlasi!
Uz priekšu meitenes! Uz priekšu Latvija!

 +10 [+] [-]

, 2008-06-16 17:41, pirms 16 gadiem
Ko nespēj vīrieši to spēj sievietes.
Galvenais veselību.

 +13 [+] [-]

, 2008-06-16 17:43, pirms 16 gadiem
Es gan šo rakstu nesaparatu. Tāre tiek jau droši norakstīta, pārējām nākotnē tiek piešūtas mistiskas, vēl negūtas traumas, B. Eglīte nezkāpēc 4 gadus nevarēs spēlēt izlasē, pāŗejās tiek laikus atvaļinātas...kaut kas nesakarīgs. Autors runā kā orākuls no nākotnes(priekšpēdējās rindkopas sākumā)

 +17 [+] [-]

, 2008-06-16 17:48, pirms 16 gadiem
B......, nafig taa bilde bija jaaliek?????????????????????????????? autors laikam kaut kaads perverss sadomazohists!

  +3 [+] [-]

, 2008-06-16 17:52, pirms 16 gadiem
Baiba Eglīte gan uz četriem gadiem izlasei šķiet ir zudusi,

ja pareizi saprotu tas ir dēļ vecuma....
nu domāju pēc 2009.g. EČ Rīgā meitenēm noteikti vajadzētu padomāt par ģimenes pieaugumu

  +4 [+] [-]

, 2008-06-16 17:56, pirms 16 gadiem
sinTizators-sēmušku rakstīja: Baiba Eglīte gan uz četriem gadiem izlasei šķiet ir zudusi,

ja pareizi saprotu tas ir dēļ vecuma....

tas ir dēļ augstskolas ASV..

 +10 [+] [-]

, 2008-06-16 18:09, pirms 16 gadiem
Autoram laikam ir bijušas neoficiālas sarunas par vairāku spēlētāju iespējamo aiziešanu dekrēta atvaļinājumā pēc 2009.gada jūnija..
Bilde tiešām būtu jānomaina, kā arī šādas rindas : "Tomēr ceru, ka pēc šīs bezatpūtas vasaras Pekinā vai vēlāk klubu sezonā vairs neviena negūs ko ļoti smagu, kaut gan uz to velk. Bet iespējams, ka tas pat būtu labāk, ja kas notiktu.."
Nu nav labi tā rakstīt..
Tagad būs jāpiesit 3x pie koka..

  +1 [+] [-]

, 2008-06-16 18:16, pirms 16 gadiem
hehe rakstīja: Es gan šo rakstu nesaparatu. Tāre tiek jau droši norakstīta, pārējām nākotnē tiek piešūtas mistiskas, vēl negūtas traumas, B. Eglīte nezkāpēc 4 gadus nevarēs spēlēt izlasē, pāŗejās tiek laikus atvaļinātas...kaut kas nesakarīgs. Autors runā kā orākuls no nākotnes(priekšpēdējās rindkopas sākumā)


piekritu,kurs teica ka Ieva nevares spelet.to mes uzzinasi sodien vai rit!

  -3 [+] [-]

, 2008-06-16 18:28, pirms 16 gadiem
par bildi.. šī tomēr visizteiksmīgākā, bet nu varēju ielikt arī uz zemes guļošu un raudošu Baško no spēles ar Krieviju..

par Tāri.. man nebūs pilnīgi nekas iebilstams, ja viņa spēlētu, bet nu tomēr sajutīšos kā orākuls un izteikšu prognozi, ka diemžēl uz Pekinu viņa nedosies kā laukuma spēlētāja..

arī neko citu (par traumām) neesmu domājis sliktā nozīmē. varbūt vienīgais tajā tekstā skan,ka "varbūt par būtu labāk, ja kas (smaga trauma) notiktu", bet neesmu domājis to tieši kā smagu. kā salīdzinājums tika ņemts Biedriņš - divas nedēļas un jauna elpa.

bet nu tās tikai tādas manas nelielas pārdomas pēc Madrides. peace

  +1 [+] [-]

, 2008-06-16 18:42, pirms 16 gadiem
Ja Tāre nevarēs doties uz Beidzinu kā spēlētāja, tad tā būs lielāka netaisnība, kāda pēdējā laikā piedzīvota, ņemot vērā viņas lielo ieguldījumu. Zinot Ievas pašatdevi, cīņas sparu un gribu, viņa uz spēlēm dosies. Dosies.

  -2 [+] [-]

, 2008-06-16 18:49, pirms 16 gadiem
Pilniigi piekriitu, ka shii bilde tomeer rakstam ir visatbilstoshaakaa. Taa jau ir, ka viirieshiem gruutaak panest saapes, iipashi jau citu cilveeku. Tas nav aizskaroshi domaats, bet taa nu tas ir noveerots

  +1 [+] [-]

, 2008-06-16 19:02, pirms 16 gadiem
hehe rakstīja: Kā tu zini, ka jau tik ātri?

tapec,ka vina pati teica sesdien teica ka pirmdien ies pie arstiem un uz kaut kadu rengene ne rengenu,visu apskatis un tad redzes ka bus.

     [+] [-]

, 2008-06-16 19:04, pirms 16 gadiem
h_ball, kad nākamreiz novēro, uzliec acenes.

  +3 [+] [-]

, 2008-06-16 19:05, pirms 16 gadiem
Lai Ievai ātrāk viss kārtībā! Vairāk vai mazāk, tomēr Viņa Japānu piebeidza. Pekinā viņa ir mums vajadzīga...

  +3 [+] [-]

, 2008-06-16 19:07, pirms 16 gadiem
taare izveselosies?

     [+] [-]

, 2008-06-16 19:14, pirms 16 gadiem
Ints Megnis rakstīja: tas ir dēļ augstskolas ASV..

laikam jau tā! neiedomājos! šogad taču pabeidza vidusskolu viņa!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-06-16 20:08, pirms 16 gadiem
nah to bildi vajag likt...

  +4 [+] [-]

, 2008-06-16 20:14, pirms 16 gadiem
Visu labāko izlasei!
labi pievērst uzmanību kādēl šādas traumas rodas, bet redzot, ka ir piesaistīti 2 jauni speciālisti un ir mazāk pārbaudes spēļu- es tiešām ticu,ka Zvirgzdiņš par to domā.
teksti,kas izklausās pēc "labāk dabūt traumu un atpūsties" ir lielā mērā nesaprotami. kapēc labāk neieteikt aizbraukt uz 20 dienām pagulēt salacgrīvas pludmalē??

  +5 [+] [-]

, 2008-06-16 20:20, pirms 16 gadiem
pretīgs raksts!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-06-16 21:33, pirms 16 gadiem
Es tiešām nesaprotu kāpēc B.Eglīte izlasē nevarēs spēlēt 4 gadus? Kā kāds spēlētājs nevar but pieejams izlasei? Pieejams nozīmē ,ka tiešām nevar un viss, bet vārdam gatava ir pareizāka nozīme.

     [+] [-]

, 2008-06-16 21:38, pirms 16 gadiem
No panoramas uzzinaju:ka tarei ir smags izmezgijums,bojatas saites,un laikam kaut kas ar blodinu.vina teica ka visu nedelu ies uz parbaudem un tad uzzinasim visu precizak.

     [+] [-]

, 2008-06-16 22:25, pirms 16 gadiem
Eglite septembrii brauks spelet uz Ameriku - uz 4 gadiem...

     [+] [-]

, 2008-06-16 23:45, pirms 16 gadiem
Principā jā, tās nigērietes to tik mācēja kā sist, mūsējām vienas traumas

     [+] [-]

, 2008-06-16 23:46, pirms 16 gadiem
zanis-pleve rakstīja: Ko nespēj vīrieši to spēj sievietes.
Galvenais veselību.

sasniegumu zinja jaa, bet liimenis cits..

     [+] [-]

, 2008-06-16 23:51, pirms 16 gadiem
kas ir ar eglīt? kādi 4 gadi??? šādu termiņu es varētu vienīgi ar mātes gaidībām raksturot, un ta nez!

  -2 [+] [-]

, 2008-06-17 00:04, pirms 16 gadiem
Tik pretīgs raksts sen nav lasīts. Autoram vajadzētu mazlietiņ aiziet apārstēties (droši vien Strenčos), vnk. pizdjec.

     [+] [-]

, 2008-06-17 00:39, pirms 16 gadiem
tomaats rakstīja: Tik pretīgs raksts sen nav lasīts. Autoram vajadzētu mazlietiņ aiziet apārstēties (droši vien Strenčos), vnk. pizdjec.

Raksts pesimistisks, bet lielā mērā autoram taisnība, varēja gan tādu nepublicēt un bojāt labo noskaņu par izlasi.

  +2 [+] [-]

, 2008-06-17 09:35, pirms 16 gadiem
Šim autoram ir izdevies neveiksmīgs raksts un diezgan tāls no sportistu psiholoģjas viedokļa.VIŅAM VAIRĀK NEVAJADZĒTU RAKSTĪT.

  +1 [+] [-]

, 2008-06-17 10:26, pirms 16 gadiem
Protams Tārei uz Olimpiskajām spēlēm ir jābrauc kaut vai tikai tāpēc, ka faktiski olimpiskās spēles nav tikai tas turnīrs Pekinā, faktiski olimpiskās spēles sākās jau EČ kvalifikācijā. Bet es nedomāju, ka viņai sazāļotai un sakostiem zobiem obligāti jābūt uz laukuma un jāspēlē ar 50% spēku, tāpēc, ka "mums viņu vajag". Ne par tādu cenu.

Neko šausmīgu ļaunu rakstā neredzu, tas ir labs un autors vietām pat pārlieku cenšas izdabāt sieviešu psiholoģiskajai ievainojamībai, bet, ja kādam raksts krīt uz nerviem, tad vajadzētu rakstīt vēstules esports.lv bosiem ar norādi, kuras rindas neatbilst kuriem noteikumiem. Vienīgie noteikumi, kurus te atradu, ir pie reģistrācijas:
Jūs piekrītat neiesniegt jebkādus aizvainojošus, piedauzīgus, vulgārus, apmelojošus, naidīgus, draudīgus, seksuāli-orientētus vai citus materiālus, kas var pārkāpt piemērojamās cilvēktiesības un likumus. Tā darot Jūs varat tikt nekavējoties un pastāvīgi izraidīts/a ... .

Lai izdodas!
Manu An2 lietotāju nobanoja par nevienam nezināmu komentāru. Bet domājams, ka tas noteikti neizraisīja ne uz pusi tik daudz negatīvu un niknu komentu kā šis raksts.

     [+] [-]

, 2008-06-17 12:47, pirms 16 gadiem
Namejs latgaļu karotājs rakstīja: kas ir ar eglīt? kādi 4 gadi??? šādu termiņu es varētu vienīgi ar mātes gaidībām raksturot, un ta nez!

Viņa dodas uz Amēriku laikam tāpēc.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-06-17 13:33, pirms 16 gadiem
Baiba Eglīte izlasei nebūs pieejama četrus gadus tikai tādēļ, jo brauc studēt uz ASV !!!
1 2 38 komentāri