Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

M. Flinns: "Par Niedolu interesējas 20 ASV augstskolas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

M. Flinns: "Par Niedolu interesējas 20 ASV augstskolas"
Sabīne Niedola
Foto: EuroBasketWomen2009.com

"Sabīne Niedola ir spēlētāja, kura ar savu klātbūtni vien padara komandas spēli labāku," naktī uz piektdienu telefonsarunā uzsvēra "Blue Star" basketbola programmas īpašnieks un direktors, "Philadelphia Belles" komandas vadītājs Maiks Flinns (Mike Flynn).

Sabīne Niedola, Latvijas U-18 basketbola valstsvienības līdere, jūlija beigās un augusta sākumā uzturējās ASV Austrumkrastā, „Philadelphia Belles” meiteņu basketbola komandas sastāvā piedaloties divos turnīros. Paralēli basketboliste izskatījusi vidusskolu komandu piedāvājumus, jo plāno pēdējā vidusskolas gadā mācīties ASV, lai vēlāk apvienotu basketbola spēlēšanu ar studijām kādā no Ziemeļamerikas augstskolām.

Jūlija beigās Kolumbijas apgabalā (jeb ASV galvaspilsētā Vašingtonā) un Mērilendā notika Savienoto Valstu junioru čempionāts (USJN/US Junior Nationals). Maiks Flinns ir viens no USJN sacensību, kuras klātienē apmeklē simtiem ASV vidusskolu un augstskolu basketbola treneru, rīkotājiem. Trīsdesmit piecus gadus būdams meiteņu basketbola treneris, Flinns tiek uzskatīts par vienu no labākajiem ASV jaunatnes basketbola pazinējiem.

„Sabīne spēlē ar lielu pašatdevi,” teica Flinns. „Viņa ir ātra, tas dod priekšrocības aizsardzībā. Amerikas junioru čempionātā viņai nebija grūti spēlēt, jo viņa bija pārāk liela un stipra vairumam pretinieču. Palīdzēja tas, ka viņa jau spēlējusi pret pieaugušām basketbolistēm, lielākām un spēcīgākām spēlētājām.”

Filadelfijas „Belles” iekļuva USJN čempionāta, kurā piedalījās 170 komandas, finālā, kur atzina Ņūdžersijas vienības pārākumu. Pensilvānijas komandā Niedola bija viena no četrām ārzemniecēm, jo „zvanu” rindās spēlēja arī trīs basketbolistes no „Belles” partnerskolas Londonā.

„Četru ārvalstu spēlētāju klātbūtne lika manām amerikāņu spēlētājām spēlēt kā eiropietēm,” stāstīja Flinns. „Niedola palīdzēja veidot ātrāku komandas spēli. Viņa radīja iespēju komandai spēlēt labāk, pat neesot laukumā, ar klātbūtni vien. Domāju, viņa ir viena no 30-40 vadošajām vidusskolu spēlētājām ASV, kuras nākamgad sāks studijas koledžās.”

Pirms brauciena uz ASV liepājniecei Niedolai, treneru Ināras Biciņas un Līvijas Alpes-Lūkas audzēknei, nācās izturēt vairākus nozīmīgus pārbaudījumus. Aprīlī, spēlējot „Liepājas metalurga” sastāvā, Niedola kopā ar komandu piecās „play-off” spēlēs izcīnīja Latvijas čempionāta bronzas medaļas. Liepāja pie šāda panākuma tika pirmo reizi piecu gadu laikā.

Nedēļu vēlāk Sabīne otro reizi nokļuva pieaugušo izlases treniņnometnē un kopā ar valstsvienību piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā Liepājā un Rīgā. Emocionālā slodze šajā laikā bijusi lielāka par fizisko, taču iegūta neatsverama pieredze, pēc čempionāta atzina basketboliste.

Nākamās pauzes bija ļoti īsas. Jau divas dienas pēc EuroBasket Women 2009 noslēguma Sabīne Niedola bija U-18 izlases rindās, Daigas un Ziedoņa Jansonu trenētās komandas sastāvā gatavojoties Eiropas junioru čempionātam Zviedrijā. Tajā Latvija bija soli no iekļūšanas pusfinālā, tikai ar punkta starpību piekāpjoties nākamajām Eiropas vicečempionēm no Francijas. Niedola iekļuva turnīra simboliskajā piecniekā, tikai trīs dienas vēlāk dodoties ceļā uz ASV.

„Sabīne divās nedēļās radīja teicamu iespaidu, paveicot to bez (kopējām) nodarbībām, bez trenēšanās,” teica Flinns. „Un guva panākumus. Viņa ir ļoti īpaša spēlētāja. Par viņu interesējas 20 ASV koledžas ar dažāda līmeņa basketbola programmām. Šobrīd notiek intensīvas pārrunas, jo augstskolas var vervēt spēlētājas tikai īpaši noteiktos laika periodos. Vidēja līmeņa programmas saskata viņā iespēju uzlabot savus sportiskos rezultātus, par vadošo skolu interesi jārunā piesardzīgāk, vēl par agru.”

Komentējot savas organizācijas interesi, Flinns uzsvēra, ka „Blue Star” prioritāte ir individuāla apmācība. „Esam apmācību organizācija, palīdzam spēlētājām sasniegt mērķus izglītībā un sportā. Mācoties un spēlējot Amerikā, basketbolistes paaugstina savu vērtību tirgū. Vēlāk, spēlējot Eiropā, viņām tiks maksāts kā amerikāņu basketbolistēm.”

Sarunas noslēgumā Flinns atklāja vienu no saviem sapņiem. „Esmu ļoti ziņkārīgs uzzināt, kad Amerikā ieradīsies nākamā Sabīne.”

  +9 [+] [-]

, 2009-08-07 12:43, pirms 15 gadiem
Tas nu gan iespaidīgi! Viņai noteikti ir perspektīva nākotne!! Lai veicas!

     [+] [-]

, 2009-08-07 12:47, pirms 15 gadiem
un nekā konkrēta.....

 +13 [+] [-]

, 2009-08-07 12:48, pirms 15 gadiem
Super!! Nākāmā eiropas basketbola zvaigzne!! Lai veicas!!!

  +9 [+] [-]

, 2009-08-07 12:49, pirms 15 gadiem
Interesants raksts, paldies!

Sabinei veiksmi!

  +4 [+] [-]

, 2009-08-07 13:02, pirms 15 gadiem
nu ko mīnusojat?... ir zināmas jau konkrētas meitenes kuras brauc uz konkrētām skolām.... Par Sabīni tikai mīklās runā.... un skaidrs ka nespēlēs šogad FIBA klubu turnīros, jo tad diskābels uz gadu štatos... Kamēr Flinns runā, citi dara...

  -1 [+] [-]

, 2009-08-07 13:13, pirms 15 gadiem
Munkys rakstīja: Super!! Nākāmā eiropas basketbola zvaigzne!! Lai veicas!!!
p.s. pasaules
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-08-08 08:14, pirms 15 gadiem
laj veicas

     [+] [-]

, 2009-08-09 19:34, pirms 15 gadiem
Jauks smaids