Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Holdens - amerikānis Krievijas izlasē

Krievijas vīriešu basketbola izlases līderis Džons Roberts Holdens stundu garā intervijā ESPN žurnālistam Krisam Šeridanam stāsta par dzīvi, karjeru un Krieviju.

Krievijas izlase šajā Eiropas čempionātā ir izcīnījusi četras uzvaras un piedzīvojusi vienu zaudējumu, to pašu pret mājiniekiem spāņiem. Viens no komandas līderiem ir Džons Roberts Holdens, kurš čempionātā vidēji spēlē guvis 11 punktus, atdevis 2,8 rezultatīvas piespēles un izcīnījis tikpat atlēkušās bumbas. Diez vai kāds pirms padsmit gadiem būtu iedomājis, ka Krievijas izlasē varētu spēlēt afroamerikāņu spēlētājs... Bet tagad tas ir piepildījies realitātē.

Pirms četriem gadiem Dž.R. Holdens paskatījās Krievijas izlases treniņu, un abi ar Holdena pārstāvētā kluba Maskavas "CSKA" prezidentu ievēroja, ka viena no komandas vājajām vietām ir saspēles vadītāja postenis. Tieši tas ampluā, kurā spēlē Holdens. "CSKA" prezidentam ienāca prātā viena ideja. ""Vai tu gribētu spēlēt Krievijas izlasē, ja tev būtu Krievijas pase?" Es jokojot atbildēju, ka jā, labprāt palīdzētu. Pēc gada šo ideju jau biju piemirsis, bet tad nāca sezonas sākums un kluba prezidents sacīja: "Zini ko, mēs varam tev dabūt pasi, un ja tu nospēlēsi šeit trīs gadus, mēs rīkosimies un iegūsim to," tā par pases iegūšanas ceļu stāsta Holdens. Pases noformēšana paņēmusi tikai desmit minūtes, jo Holdens ticis uzņemts bez rindas. Atlicis tikai parakstīties un nofotografēties. Palīdzēja arī tas, ka Holdenam ir ļoti, ļoti, ļoti attāli radinieki Krievijā, kā arī "CSKA" fans ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Kad Holdens tikko kā bija ieguvis pasi, viņa mamma jautāja vai Dž.R. ir saglabājis ASV pilsonību. To viņš, protams, saglabāja, un interesanti, ka līdz šim pat Džona Roberta Holdena Krievijas pasē nav neviena zīmoga par iebraukšanu citā valstī.

"Ceļoju un daru visu ko citu kā amerikānis. Nekas nav mainījies manā dzīvē atskaitot to, ka spēlēju basketbolu kā krievs," tā saka Holdens, kurš neprot krievu valodu, kur nu vēl izlasīt to, kas rakstīts savā pasē, bet tas nav traucēklis Krievijas federācijai vai prezidentam Putinam.

Ja krieviem izdosies iegūt ceļazīmi uz 2008. gada Olimpiskajām spēlēm, tad varētu sagadīties ļoti interesants divu komandu duelis: ASV pret Krieviju. 31 gadus vecajam naturalizētajam saspēles vadītājam Džonam Robertam Holdenam būtu iespēja uzspēlēt pret saviem patiesajiem tautiešiem, bet pats basketbolists nesaskata nekādu nodevību pret savu dzimteni: "Neskatu to kā nodevību vai ko tamlīdzīgu. Viss, ko daru kā krievs ir basketbola spēlēšana. Maksāju nodokļus ASV, dzīvoju ASV, daru visu ASV, atskaitot basketbola spēlēšanu. Vai tāpēc esmu nodevējs, ka gādāju par savu iztiku Krievijā? Kā tad ir ar tiem biznesmeņiem, kas ceļo pāri okeānam, lai pelnītu naudu? Tāpēc nesaskatu neko tādu."

Holdens nav vienīgais amerikānis Krievijas izlasē, jo komandas galvenais treneris ir amerikāņu speciālists Deivids Blats. Spēlētājs arī uzsver Blata nozīmi: "Kad Blats ienāca, Krievijas izlase bija nolaidusies kādus astoņus gadus, un viņš mēģina apgriezt lietas otrādi. Domāju esam pārsteiguši daudzus. Mēs spēlējam ātru basketbolu, mums ir NBA spēlētāji, kuri tikai nav tik pazīstami kā Tonijs Pārkers, Boriss Diāvs vai Dirks Novickis. Šajā čempionātā neesam favorītu statusā, un domāju, ka tas ir palīdzējis mums."


Atgriežoties pie spēlētāja karjeras, droši var teikt, ka kļūšana par profesionālu basketbolistu un slavenību Maskavā gandrīz varēja arī nenotikt. Pēc Baknelas koledžas absolvēšanas, Holdens ar biznesa menedžmenta grādu kabatā atgriezās mājās un spēlētāja mamma ieteica viņam kārt kedas uz nagliņas un pievērsties kādai īstai profesijai. Holdens jau devās uz interviju kādā firmā, un jau gaidīja otro interviju, kad sekoja negaidīts zvans no aģenta Somijā, kurš bija redzējis joka pēc aizpildīto basketbolista dokumentu. Aģents piedāvāja 500 ASV dolārus, lai Holdens dotos uz četru dienu garām pārbaudēm Rīgā, toreizējā valsts labākajā klubā "Brocēni".

Holdens to atceras pozitīvi: "Mana reakcija bija apmēram šāda: 'Ko, 500 dolāri par četrām dienām?' Nākot pēc koledžas no kuras man nebija nekā, es atbildēju: "Būšu tur!". Tā nu es nonācu tur, un viņiem patiku es. Pirmajā sezonā Latvijā Holdens saņēma 2500 ASV dolārus par mēnesi, bet tagad šī summa ir vairākkārt pieaugusi (precīzu summu spēlētājs saukt atsakās, vienīgi atklāj, ka alga tiek saņemta dolāros, nevis eiro). Pēc Rīgas sekoja sezonas Beļģijā un Grieķijā, un tad, protams, Krievija. Pirms pievienošanās "CSKA" Holdens spēlēja Atēnu "AEK".

"Grieķija ir pazīstama kā algu neizmaksājoša valsts, kaut arī tagad esmu dzirdējis, ka situācija uzlabojas. Viņu mīļākais vārds ir "obvio", kas nozīmē rītdiena. Tu vienmēr dzirdi "obvio, obvio". Tas obvio izvēršas kādus trīs mēnešus..." tā Grieķiju atceras Holdens, un spēlētājs turpina: "Mes kļuvām par čempioniem pēc 35 gadu pārtraukuma, un es nevaru dabūt naudu? Tajā pašā laikā toreizējo komandas biedru, Krisu Kāru, aizsūtīja mājās pēc pirmās finālspēles, kuru zaudējām. Kā vispār var aizsūtīt prom spēlētāju pēc pirmās finalspēles? Tas parāda cik fanātiski viņi ir, ja nerādi klasi, tad tevi ātri aizsūtīs mājās."

Holdens kā amerikāņu spēlētājus, kas "ieveda viņus Eiropas basketbolā" min Taijusu Edniju, Entoju Bouviju, Melvinu Būkeru un Viktoru Eleksenderu. Vienu vasaru divas nedēļas deldējis "Hornets" Vasaras līgas komandas rezervistu soliņu, atraidījis Memfisas "Grizzlies" piedāvājumu uz diviem gadiem par minimālo summu - tāda ir nozīmīgākā Holdena saikne ar NBA. Holdens atklāj, ka ir izsapņojis NBA sapni: "Ja man būtu 22 gadi, tad kāpēc gan nepamēģināt? Taču tagad, kad esmu izkarojis vietu šajā līmenī ar savu spēli, nevēlos upurēties finansiāli, lai spēlētu mājās."

Pēc Eiropas čempionāta Holdens atgriezīsies Maskavā, kur sāks sesto sezonu ar Maskavas "CSKA". Pēc basketbolista karjeras spēlētāja plāni saistās ar pastāvīgu dzīvošanu ASV, kur, iespējams, pašreizējais basketbolists strādās par matemātikas skolotāju. Viņš izbraukuma spēļu laikā neuzturas pieczvaigžņu viesnīcās un neredz daudzus tādas krāsas, kāds ir viņš, bet Holdens nesūdzas: "Nākot no Amerikas, tu esi pieradis pie daudzām lietām, bet ierodoties šeit tev gulta ir 1,5 m gara, dažreiz nav pilnvērīgs uzturs kā arī padzerties var tikai divas glāzes ūdens, bet par silto ūdeni vispār var aizmirst. Tādas problēmas nav ASV. Šeit ir arī valodas barjera un runājot atklātu valodu, esmu melns. Es rēgojos kā tāds pārplīsis īkšķis, taču spēlēšana "CSKA", kas ir viens Eiropas labākajiem klubiem, daudz ko atvieglo, tāpēc, ka daudzi zina, kas tu esi. Tas ir daudz vieglāk nekā, piemēram, afrikāņu studentam kādā universitātē tur. "

Viens no nepatīkamajiem momentiem ir aukstie laika apstākļi Krievijā, piemēram, braucieni uz Sibīriju, ieskaitot Vladivostokas pilsētu, kas daudzus Holdena tautiešus aizbaidījuši no Krievijas. Taču Holdens arī sevi uzskata par veiksminieku, jo viņam ir bijusi iespēja jau gandrīz vai desmit gadus pabūt citā kultūrā un vidē, kā arī dzīvot dzīvi, kādu viņš nebija iedomājies dzīvot. Viņa alga ir rakstāma ar daudzām nullēm, klubs viņam dod "Mercedes" sedan automobili, bezmaksas dzīvokli, kā arī iespēju lidot uz ASV, kur Holdens var apciemot savu gada veco meitenīti. Iespējams, Holdena veiksmīgā karjera piedzīvos vēl vienu veiksmīgu ierakstu, jo Krievijas izlasei ir labas izredzes izcīnīt augstu vietu Eiropas čempionātā.

Izmantotie resursi:
www.espn.com

  -3 [+] [-]

, 2007-09-11 18:17, pirms 17 gadiem
Nu interesanti!
Bet joprojām brīnos un nesaprotu kā viņš tur krievijā iedzīvojies, zinot visus tos skinhedu grupējumus un krieviju kā tādu!

  +2 [+] [-]

, 2007-09-11 18:41, pirms 17 gadiem
Domāju, ka skinhedi neaiztiks Maskavas CSKA spēlētāju, pie tam vēl ar Krievijas pasi!

  -1 [+] [-]

, 2007-09-11 19:20, pirms 17 gadiem
Interesants raksts, interesanti fakti.
Tik ko šajā teikumā nozīmē izceltā frāze? - "Kad Blats ienāca, Krievijas izlase bija nolaidusies kādus astoņus gadus, un viņš mēģina apgriezt lietas otrādi." Neprecīzs tulkojums?

  -2 [+] [-]

, 2007-09-11 20:36, pirms 17 gadiem
Iemesls kapec holdenu nemoci skinhedi ir tapec ka vins staiga ar cska pufaiku un cska vadiba vinam blakus vienmer tur operativo masinu0:-D

     [+] [-]

, 2007-09-11 20:43, pirms 17 gadiem
Nebūtu mūsējās Brocēnu komandas, Holdens tagad nespēlētu CSKA un Krievijas izlasē!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2007-09-11 22:23, pirms 17 gadiem
Smieklīgi, bet daudzi ir piemirsuši ASV vēsturi. Es saprotu, ka sporta cilvēki ļoti šauri mēdz domāt (protams, ne visi), bet lai uzrakstītu šādu rakstu... Labrīt Francijas izlases apskatiet... Cik tur melno? Un mums nav naturalizeetu amerikaanju?

Krievijai vienkārši paveicās - dabūja patiesi labu spēlētāju.

P.S. Cilvēki, kas uzskata, ka "melnie" ir ASV un Francijas pamatnācija, manu tekstu vienkārši ignorējiet

P.P.S. Nav nekāda naida pret "melnajiem"... Tāpat, nav arī naida pret citām rasēm un tautībām.

P.P.P.S. Nepatīk pasūtījuma raksti...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2007-09-11 22:34, pirms 17 gadiem
Nedomāju, ka skinhedi šķiro, kas tu esi vai nē... Viss atkarīgs, kādā rajopnā tu dzīvo. Hokeja čempionāta laikā nodzīvoju vienu mēnesi Maskavā. It kā maz, bet katru vakaru nācās vilkties no halles mājās ap pusnakti. Nekādu starpgadījumu. Pat ne dialogu - viss atkarīgs kādā rajonā tu dzīvo. Piemēram, CSKA zāle atrodas jaunajā rajonā, kur slejas debesskrāpji un ir daudz neapbūvētas teritorijas. Tāpat ir daudzīvokļu apartamenti, kas iegrožoti aiz elektroniskajiem vārtiem un pie mājām 7. sērijas BMW ir pats sūdīgākais auto. Domāju, ka Holdenam kā afromerikānim ir doti šādi apartamenti. Labākie. Neesmu Krievijas fans, bet Maskava nav nemaz tik slikta kā to mālē. Iesaku jums kādreiz tur aizbraukt uz kādu basketa vai ripas maču!

  +1 [+] [-]

, 2007-09-11 22:44, pirms 17 gadiem
zaljais43.... cilvēkiem, kas nekad nav bijuši Maskavā, kas orientējas tikai pēc TvNet un Delfi ziņām, šo Tu neiestāstīsi Viņiem ir viena nācija, kas ir balta un pūkaina, bet otra (Krivija) - trakākā un stulbākā uz pasaules.

Kā mūs potē, tā dziedam.

  +1 [+] [-]

, 2007-09-11 22:48, pirms 17 gadiem
vajadzeja vinju agrak sutit labaak uz nba

  -2 [+] [-]

, 2007-09-11 22:57, pirms 17 gadiem
Nebūtu piezvanījis aģents... Gan jau šo pazīst un skinhedi neaiztiek

     [+] [-]

, 2007-09-12 00:27, pirms 17 gadiem
Cerams ka vins uz muzu atceresies karjeras sakumu Brocos
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-09-12 12:11, pirms 17 gadiem
varbūt daudzi neatbalstīs manu viedokli, bet domāju, ka vajadzētu naturalizēt Miladžu... komplektā ar Ādolfu, viņi veidotu vienu no labākajiem ārējo spēlētāju duetiem Eiropā... un vēl mums ir Šķēle (ja nenodzersies), S.Valters, Janičenoks, Kalve....

     [+] [-]

, 2007-09-12 12:12, pirms 17 gadiem
Holdena alga ir 1,5 M USD sezonā..

     [+] [-]

, 2011-06-17 00:42, pirms 13 gadiem
he he ..un shamais njema un eiropas chempi iemeta izskjirosho bumbu un dabuja zeltu....