Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

Autors: Lauris Bērziņš

2008. gads: Vēl viens gads O'Salivana zīmē

2008. gads: Vēl viens gads O'Salivana zīmē
Ronijs O'Salivans ar pasaules čempionāta uzvarētāja trofeju.
Foto: Lauris Bērziņš, eSports.lv

Aizvadītais Žurkas gads pasaules snūkera ārēs bijis raibs. Kuram tajā sekmējies vairāk, kuram mazāk – par to, kā arī ar citiem nozīmīgiem notikumiem piedāvājam iepazīties šajā apskatā.

Joprojām Nr. 1

Izcīnīts pasaules čempiona tituls, uzvara 2008. gada "Northern Ireland Trophy", vēl divi reitingu turnīru fināli, viena maksimālā sērija, astotais triumfs Premjerlīgā – visi šie sasniegumi padara Roniju O'Salivanu par gada labāko spēlētāju. Īpaši spilgtu spēli O'Salivans nodemonstrēja pasaules čempionātā, visos mačos izcīnot pārliecinošus panākumus un godam nopelnot savu trešo čempiona titulu.

Kādus panākumus sagaidīt turpmāk? Grūti spriest, jo atbildi nezin arī pats spēlētājs. Vienā no nesenajām intervijām O'Salivans atzinis, ka viņš diezin vai būs tas, kurš apsteigs Stīvenu Hendriju izcīnīto pasaules čempionu titulu ziņā [Hendrijs par pasaules čempionu kļuvis septiņas reizes – L.B.], jo nevar garantēt, ka pats viņš spēlēs vēl piecus gadus, kas būtu minimālais laika periods, lai to paveiktu.

Citi sāncenši O'Salivanam cīņā par labākā spēlētāja nosaukumu tā arī neatradās. Jā, gada sākumā Marks Selbijs triumfēja gan "Masters", gan "Welsh Open", bet pēcāk kaut kur nozuda... Arī citi spēcīgi spēlētāji kā Stīvens Magvairs un Šons Mērfijs šoreiz nebija konkurenti. Pēdējais gandrīz būtu ierindojams nākamajā kategorijā starp neveiksminiekiem, ja ne pirmā uzvarētā sezonas spēle nebūtu pāraugusi triumfā Apvienotās Karalistes čempionātā.

Tie, kam veicies mazāk...

Vai žurka savā gadā sagrauza Dohertija kiju?

Šajā sarakstā nekas nav īpaši mainījies. Līdzīgi kā pagājušogad arī 2008. gadā lielākās likstas turpināja piemeklēt divus pasaules eksčempionus Greiemu Dotu un Kenu Dohertiju.

Gada sākumā Dots turpināja cīņu ar depresiju un pat apsvēra iespēju nedoties uz pasaules čempionātu. Tad jaunās sezonas sākumā skots iedzīvojās arī rokas lūzumā un bija spiests izlaist pirmos divus turnīrus. Tiesa, pēdējo nedēļu notikumi liek cerēt uz pozitīvām pārmaiņām. Nesen par divkāršo papuci kļuvušais Dots Apvienotās Karalistes čempionātā beidzot uzvarēja kādā no reitingu turnīru spēlēm pēc 16 mēnešu pārtraukuma. Nav slikti iesākumam...

Savukārt Dohertijs, kurš līdz ar pērnās sezonas noslēgumu izkrita no ranga labāko sešpadsmitnieka, pagaidām nav spējis atgūties no neveiksmēm. Dažu jaunās sezonas turnīru pamatsacensībām viņš pat nekvalificējās, bet tajās, kurās izdevās iekļūt, neko ievērības cienīgu viņam neizdevās parādīt.

Atliek vien cerēt, ka jaunais Vērša gads šiem diviem spēlētājiem beidzot ļaus pārraut melno joslu.

Pārsteigumi Šanhajā – vai tradīcija?

Rikijs Valdens Šanhajā izcīnīja savu pirmo reitinga turnīru uzvarētāja titulu.

Šķiet, Ķīnas pilsēta Šanhaja varētu kļūt par vietu, kur ik gadu notiek pa kādam pārsteigumam. 2007. gada "Shanghai Masters" turnīrā pie sava otrā titula karjerā tika ne visiem tik labi zināmais Dominiks Deils, bet dažus mēnešus iepriekš savu slavas stundu piedzīvoja Rikijs Valdens, finālā apspēlējot pašu Roniju O'Salivanu. Lai arī pēc izcīnītās uzvaras Valdens uzstādīja sev vēl augstāku mērķi – iekļūt TOP 16 spēlētāju pulkā –, tomēr vērā ņemamu panākumu trūkums nākamajos turnīros liek apšaubīt šī nepiepildītā sapņa materializēšanos arī dzīvē. Tiesa, līdz sezonas beigām vēl ir pietiekami daudz laika, lai Valdens varētu apliecināt savu varējumu, pirmkārt, jau janvārī "Masters" turnīrā, uz kuru viņam piešķirts wild card.

Tāpat brīnumus šogad rādīja arī Deivs Harolds, kuram decembrī apritēja jau 42 gadi. Harolds "Main Tour" 2008./09. gada sezonas pirmajā turnīrā "Northern Ireland Trophy" aizspēlējās līdz pat finālam, pa ceļam pieveicot tādus dūžus kā Stīvens Magvairs un Džons Higinss. Finālmačā viņam gan nācās piekāpties O'Salivana priekšā. Taču pēc šī pārsteidzošā snieguma arī Harolds pieklusa.

Gada kauns

O'Salivans šogad "sastrādājis" daudz.

Ne tikai dāvanas, bet arī žagari par aizvadītajā gadā sastrādātajiem nedarbiem pienāktos Ronijam O'Salivanam, kurš pēc zaudējuma "China Open" 1. kārtā preses konferencē atļāvās vēl neredzētas vaļības, izteikdams seksuāli aizskarošus komentārus Ķīnas žurnālistiem. Pasaules profesionālā biljarda un snūkera asociācijas (WPBSA) disciplinārā komisija par šo starpgadījumu nerātnim piesprieda samaksāt 3750 sterliņu mārciņas lielu naudas sodu, kā arī atņēma 700 reitinga punktus. No O'Salivana pozīcijām raugoties, šāds sods būtu pielīdzināms kārtējai pirksta pakratīšanai ar piebildi "Citreiz tā nedari!"

Pēc Ķīnas incidenta O'Salivans tomēr mazliet pierāvās, un publiski savas negatīvās emocijas neizpauda, arī pēcspēļu intervijās bija vienkārši paraugzēns. Taču nesen kā notikušajā Apvienotās Karalistes čempionātā O'Salivans tomēr neizturēja un 2. kārtas mačā ar Džo Periju nodemonstrēja savu dumpīgo dabu, kad vienā no freimiem pēc nesekmīga uzbrukuma demonstratīvi uzsita pa balto bumbu un padevās, lai gan nedrīkstēja to darīt. Pēcāk viņš atzina, ka izdarīto nemaz nenožēlojot, bet sodu, kura apmērs jau viņam esot zināms, esot gatavs saņemt.

Šādas necienīgas izdarības, protams, godu O'Salivanam kā cilvēkam nedara, taču no otras puses skatoties, jāatzīst, ka viņa dažādie izlēcieni gadu gaitā jau kļuvuši par neatņemamu snūkera dzīves sastāvdaļu, kas neatstāj vienaldzīgu it nevienu.

Skandāli

Vai "sasmērējies"?

Sarunātas spēles snūkerā? Jā, pilnīgi iespējams. Pie tam šādas aizdomas gada laikā uzvirmoja ne reizi vien. Jau februārī radās šaubas par dažiem maču iznākumiem "Malta Cup" grupu turnīra fāzē. Bet vēlāk par iespējamām nelikumībām lika aizdomāties Pītera Ebdona (att.) un Lianga Venbo mačs "Northern Ireland Trophy" turnīrā, kā arī Stīvena Magvaira un Džeimija Burneta duelis Apvienotās Karalistes čempionātā. Abos pēdējos gadījumos bija novērojamas lielas aktivitātes Lielbritānijas totalizatoru kantoros un izdarītas neskaitāmas likmes uz konkrētiem rezultātiem, kas vēlāk arī piepildījušies. Vairumā gadījumu bukmeikeri noreaģējuši savlaicīgi un pārtraukuši likmju pieņemšanu uz šiem mačiem. Lai arī tiek ziņots, kas visas aizdomīgās spēles izmeklē Lielbritānijas Azartspēļu komisija sadarbībā ar "World Snooker", nekādas informācijas par šīs izmeklēšanas rezultātiem vēl joprojām nav.

Snūkeram Eiropā būt!

Arī Higinss "cērt logu uz Eiropu".

Paralēli visādām kaislībām un skandāliem, kas apvij snūkera augstāko plauktiņu – "Main Tour", Džons Higinss ar savu menedžeri Petu Mūniju un citiem domubiedriem no snūkera spēlētāju vidus izdomāja izveidot alternatīvu turnīru sēriju tieši Eiropai. Tā radās "World Series of Snooker". 2008. gadā tika aizvadīti četri posmi – Džērsijā (Anglija), Berlīnē (Vācija), Varšavā (Polija) un Maskavā (Krievija). Bet pirmās sezonas noslēgums sekos 2009. gada martā Maskavā, Kremlī. Turnīrs guva lielu atsaucību, un arēnu tribīnes bija pilnas, bet ar "Eurosport" tiešraižu palīdzību spēles sasniedza snūkera līdzjutējus citās valstīs, arī Latvijā.

Tajā pašā laikā "World Snooker" mēģināja attīstīt snūkeru Tuvajos Austrumos, izveidojot turnīru Bahreinā, kas pustukšo zāļu dēļ patiesībā piedzīvoja pamatīgu izgāšanos. Taču Higinss & Co darbojās tepat tuvumā un deva Eiropai snūkeru, par ko arī viņiem liels paldies.

Latvijas spēlētāju veikums

Inese Lukaševska sekmīgi startēja 2008. gada pasaules amatieru čempionātā. Tā turpināt!

Mūsu valsts spēlētāju veiksmes un neveiksmes parasti izvērtējamas ar Eiropas čempionātu un pasaules amatieru čempionātu mērauklu. Kā ierasts, labāko sniegumu nodemonstrēja mūsu dāmas. Eiropas čempionātā Diāna Bukina tika līdz astotdaļfinālam, bet Inese Lukaševska, Tatjana Vasiļjeva aizkļuva līdz pat ceturtdaļfinālam, kur atzina divu favorīšu Riennas Evansas un Emmas Bonnijas pārākumu. Mūsu vīriem un senioriem grupu turnīra barjeru neizdevās pārvarēt.

Bet pasaules čempionātā Latvija bija pārstāvēta tikai ar divām dāmām – jau pieminētajām Lukaševsku un Vasiļjevu. Lukaševskai izdevās iekļūt izslēgšanas spēlēs un izcīnīt dalītu 9.-16. vietu, kas kļuva par vēl nebijušu panākumu Latvijas snūkera vēsturē.


, 2008-12-31 23:06, pirms 15 gadiem
mans mīļākais spēl'etās, tiešām cienu :*
, 2008-12-31 23:08, pirms 15 gadiem
jes! Sulivans labākais!
, 2008-12-31 23:12, pirms 15 gadiem
Salivana spēles saktīties ir super, tur ir klasika ! Go to Salivna !
, 2008-12-31 23:17, pirms 15 gadiem
Paldies par interesanto rakstu hrjakij un laimiigu Jauno gadu
, 2008-12-31 23:24, pirms 15 gadiem
Jaunais gads ar baltu zirgu,
Atvelk cisternu ar spirtu!
Nu ir ziepes, nu ir posts,
Atkal visu gadu plosts!

Laimīgu un prieka pilnu jauno 2009. gadu
, 2008-12-31 23:24, pirms 15 gadiem
LAIMĪGU JAUNO GADU... krabji..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-01-01 09:53, pirms 15 gadiem
Snukers vispaar ir viens baudaams sporta veids,ceru,ka liidz Londonai vins buus jau olimpiskais sporta veids!
, 2009-01-01 17:06, pirms 15 gadiem
Go GO Ronij
Monako princis Alberts, Jeļena Isinbajeva un Useins Bolts. Foto: AP
27

Sporta žurnālisti izvēlas Boltu un Isinbajevu

Starptautiskā sporta preses asociācija (AIPS) noteikusi 2008. gada labākos sportistus. Balsojumā, kurā piedalījās vairāk nekā pustūkstotis sporta žurnālistu, par labākajiem atzīti vieglatlēti Useins Bolts un Jeļena Isinbajeva.
Maikls Felpss
Foto: AFP
23

2008. gads: Top notikumi pasaulē

Par tradīciju kļuvis ik gadu veikt dažādas aptaujas. Arī sporta pasaulē. Portāls eSports.lv nav izņēmums, tāpēc autoru kolektīvs izvēlējies gada 20 nozīmīgākos notikumumus pasaules sportā aizvadītajā gadā.
Ernests Gulbis
Foto: AP
5

2008. gads: Progress tenisā turpinās

Bez milzīgiem panākumiem, bet pastāvīgu augšupeju. Tāds bijis 2008. gads Latvijas tenisā. Galvenā zvaigzne joprojām ir Ernests Gulbis, taču arī citu sportistu panākumi nav peļami.