Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

Autors: Raitis Puriņš

2008 gads: Stabilie handbolisti

2008 gads: Stabilie handbolisti
Margots Valkovskis šogad izcīnīja visaugstāko panākumu savā karjerā
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Aizvadītajā gadā Latvijas handbolistiem nav izdevies lutināt savus līdzjutējus un draugus ar pārsteidzošām sniegumiem, tomēr priecē, ka arī zemāk mūsējie nav nekur nokrituši.

Nemainīgās Latvijas izlases

Ar tādām pašām sekmēm pasaules un Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīros, kā iepriekš, aizvadītajā gadā startējušas Latvijas vīriešu un sieviešu izlases. Vīrieši 2009. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru noslēdza ar divām uzvarām un kārtējiem diviem zaudējumiem pret Rumānijas vienību.

Arī 2010. gada Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīrs paiet ierastajā zīmē. Mūsu vīriešu komanda aizvadītajās četrās spēlēs pieveikusi Luksemburgas vienību, līdzīgi cīnījusies ar spēcīgo Čehijas izlasi ar Filipu Jihu priekšgalā, kā arī divreiz piekāpušies portugāļu handbolistiem. Kad vēl atlikušas vairs tikai četras spēles – divas pret olimpiskajiem čempioniem, Francijas handbolistiem, viena pret Luksemburgas un viena pret Čehijas izlasi – iekļūt divu labāko komandu skaitā, kas kvalificētos finālturnīram Austrijā, ir vairāk nekā grūti.

Bez uzvarām kvalifikācijas turnīra mačos turpina cīnīties mūsu sieviešu valstsvienība, savukārt neveiksmīgi priekšsacīkšu mačus, lai iekļūtu savu vecumu grupu kvalifikācijas turnīros, aizvadījušas arī jauniešu un junioru izlases.

ASK/AB.LV joprojām spēcīgākie Latvijā

Kārtējo gadu Latvijas čempionātā un AB.LV Latvijas kausa izcīņā triumfēja Andra Gulbja trenētā „ASK/AB.LV”, taču Baltijas līgā no pirmās vietas nokrita uz trešo, bet septembrī Rīgas čempionāta finālā piekāpās LSPA handbolistiem, zaudējot pirmo titulu Latvijā pēc vairāku gadu pārtraukuma.

EHF kausa izcīņā mūsu spēcīgākā komanda, kā vienmēr, apstājās 3. kārtā, tomēr pret kādu pretinieku cīnījās Latvijas čempioni! Handbola līdzjutējiem bija iespēja klātienē vērot Vācijas 1. bundeslīgas klubu „TBV Lemgo”, ko varētu salīdzināt ar futbola vienības Londonas „Chelsea” ierašanos Rīgā.

Šobrīd, kad Latvijas čempionāts paplašināts līdz desmit komandām, pagaidām nevienai Latvijas komandai nav izdevies apšaubīt „armijnieku” izredzes kārtējo gadu triumfēt valsts meistarsacīkstēs. Arī labāko trijnieks palicis vecais un nemainīgais – ASK, Tenax un LSPA.

Vīriešu Baltijas līgā atkal startē trīs komandas no Latvijas. Visaugstāk turnīra tabulā ierindojas Latvijas čempioni „ASK/AB.LV”, kas ar 12 izcīnītajiem punktiem ieņem piekto vietu. Pa diviem punktiem ir Tenax un LSPA handbolistiem, kas, noslēdzot turnīra tabulu, attiecīgi ieņem 10. un 11. vietu.

Sievietēm pēc vairāku desmitu gadu pārtraukuma zelta medaļas izcīnīja „Ogres SC” handbolistes, kuras arī šobrīd ir čempionāta līderes. Likās, ka neviens nevar patraucēt ogrēnietēm arī 2009. gadā saglabāt valsts spēcīgākās komandas godu, taču negaidītais zaudējums „Jēkabpils SC” handbolistēm pārsteidza daudzus un sašķobīja čempionu pārliecinošos startu.

+2 leģionāriem

Jaunajai sezonā sākoties, „ASK/AB.LV” komandu pameta četri spēlētāji. Ģirts Lilienfelds, pievienojoties leģionāru pulkam, devās uz Vācijas 2. bundeslīgā, Edgars Vadzītis uz kādu laiku handbola botas nolika patālākā stūrī, savukārt Raimonds Trifanovs un Elvijs Borodovskis pastiprināja LSPA vienībai.

Augstākā līmenī sezonu uzsāka Māris Veršakovs, parakstot līgumu ar Vācijas 1. bundeslīgas klubu „Tusem Essen”, kurā jau vairākus gadus spēlēja Evars Klešniks. Tiesa, kluba bankrota dēļ Veršakovs atkal atgriezies vecajā līmenī - otrajā bundeslīgā, bet Klešniks savainojumu dēļ vēl neuztraucas par nākotni. Pagaidām pasaules spēcīgākajā līgā turpina spēlēt vien Mārtiņš Lībergs, kurš pēc vairākiem pavadītajiem gadiem otrajā līgā, parakstīja līgumu ar vienu no Vācijas 1. bundeslīgas jaunpienācējām „Stralsunder SV”.

Novembrī uz Zviedrijas elites līgas komandu “IFK Trelleborg”, devās jau pieminētais Borodovskis. Leģionāru pulku jau Jaunā gada sākumā bija iespēja papildināt arī Raimondam Trifanovam, taču līguma ar Igaunijas čempionvienību „Polva Serviti” vēl negatavojas parakstīt un to visticamāk vismaz pagaidām vēl nedarīs.

Lielisku panākumu ar Austrijas handbola līgas klubu „Alpla HC Hard” sasniedza Margots Valkovskis, EHF Challange Cup aizkļūstot līdz finālam, kur divu spēļu summā piekāpās Rumānijas klubam „UCM Sport Resita”.

Leģionāru pulku iespējas papildināt noteikti ir vēl vairākiem Latvijas handbolistiem. Jau šobrīd mūsējie spēlē vairākās Eiropas handbola lielvalstīs - Vācijā, Austrijā, Šveicē, Spānijā un Norvēģijā.

Gaidāmais

Nākamajā gadā pagaidām spilgtākais notikums ir spēcīgās Francijas izlases viesošanās Rīgā. Vienīgi jācer, ka francūži pie mums atbrauks ar visām spilgtākajām zvaigznēm.

Pavasaris, kad handbolisti daļa medaļas, tuvojas negantiem soļiem. Jau janvārī atsāksies otrais riņķis vīriešu un sieviešu čempionātā. Arī dāmas šogad cīnīsies izslēgšanas turnīrā un tur var gadīties ne mazums pārsteigumi. Intriga pietiek - katra komanda var uzvarēt katru.

Aizvadīti pirmie mači arī AB.LV Latvijas kausa izcīņā, kas savu kulmināciju līdzīgi kā Latvijas čempionāts un Baltijas līga, kuras FINAL6 notiks Rīgā, sasniegs pavasarī. Cīņas turpinās!


, 2009-01-08 17:04, pirms 15 gadiem
Labs raksts Raiti
Monako princis Alberts, Jeļena Isinbajeva un Useins Bolts. Foto: AP
27

Sporta žurnālisti izvēlas Boltu un Isinbajevu

Starptautiskā sporta preses asociācija (AIPS) noteikusi 2008. gada labākos sportistus. Balsojumā, kurā piedalījās vairāk nekā pustūkstotis sporta žurnālistu, par labākajiem atzīti vieglatlēti Useins Bolts un Jeļena Isinbajeva.
Maikls Felpss
Foto: AFP
23

2008. gads: Top notikumi pasaulē

Par tradīciju kļuvis ik gadu veikt dažādas aptaujas. Arī sporta pasaulē. Portāls eSports.lv nav izņēmums, tāpēc autoru kolektīvs izvēlējies gada 20 nozīmīgākos notikumumus pasaules sportā aizvadītajā gadā.
Ernests Gulbis
Foto: AP
5

2008. gads: Progress tenisā turpinās

Bez milzīgiem panākumiem, bet pastāvīgu augšupeju. Tāds bijis 2008. gads Latvijas tenisā. Galvenā zvaigzne joprojām ir Ernests Gulbis, taču arī citu sportistu panākumi nav peļami.