Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

2008. gads: Neapturamais Lēbs

2008. gads: Neapturamais Lēbs
Luiss Hamiltons un Sebastiens Lēbs
Foto: AFP

Lai arī tūlīt tiks pavadīts 2008. gads, nākamais gads jau būs klāt, kas motorsporta pasaulē noteikti būs pavisam savādāks, nekā iepriekšējie, jo savas korekcijas šogad šajā dārgajā sporta veidā ir ieviesusi pasaules finanšu krīze.

WRC rallijā dominē Lēbs

Jau pašā gada sākumā bijušais ''Subaru'' rallija komandas pilots Marko Martins, kurš, kā zināms, jau kādu laiku bija pametis aktīvā sporta gaitas, kļuva par komandas testu braucēju. ''Man tas ir liels izaicinājums,'' iesāk Martins. ''Ir patīkami atgriezties komandā, kurā es sāku braukt, un palīdzēt tai tagad attīstīties.'' Īsi pirms pirmā sezonas posma – Montekarlo rallija, "Citroen" paziņoja, ka tās komandas sastāvā brauks igauņu rallija pilots Urmo Āva. Sportists arī nepievīla komandu, jo kopā nopelnīja 13 punktus un 11. vietu absolūtajā kopvērtējumā.

Lai arī daudzi uzskatīja, ka pēc Markusa Gronholma aiziešanas no WRC rallija Sebastienam Lēbam nebūs konkurentu, tad tā nebija, jo šogad ar Lēbu ļoti sīvi cīnījās ''Ford'' komandas pilots Miko Hirvonens, kurš pēc sešiem posmiem pār franču sportistu bija iekrājis trīs punktu pārsvaru. Taču tad, sākot ar Somijas ralliju, kurā Lēbs uzvarēja pirmo reizi, franču sportists spēja izcīnīt piecas uzvaras pēc kārtas, tādejādi atraujoties no Hirvonena. Lai arī somu sportistam vēl bija iespējas pacīnīties ar Lēbu, tas viņam šoreiz neizdevās un franču sportists izcīnīja piekto titulu pēc kārtas, tādejādi kļūstot par vienīgo rallija braucēju, kuram izdevies šāds sasniegums.

Taču pēc šīs interesantās sezonas pasaulē iestājās finanšu krīze, kas jau tā šajā dārgajā sporta veidā ieviesa ļoti būtiskas izmaiņas, jo par savu aiziešanu no rallija paziņoja ''Suzuki'' un rallija ikona - ''Subaru'', bez kura rallijs praktiski nav iedomājams. Taču jācer, ka šo komandu piloti nepametīs ralliju, bet gan turpinās piedalīties šajā sporta veidā arī nākamgad, jo, kā zināms, tad nākamgad pēdējo reizi norisināsies WRC, jo sākot ar 2010.gada WRC klases automašīnas pārtaps par S2000 klasi, tādejādi būtiski samazinot izmaksas.

Kamēr citi sportisti cīnījās rallija tresēs, tikmēr divkārtējais pasaules čempions WRC rallijā Markuss Gronholms paziņoja, ka startēs Eiropas Rallijkrosa čempionātā. Debija šim somu sportistam izdevās varena, jo pirmajā posmā, kurš norisinājās Zviedrijā, viņš guva pārliecinošu uzvaru.

Tāpat jāatzīmē, ka Lēbs WRC rallija sezonas laikā paspēja piedalīties testos gan ar ''Red Bull''formulu, gan ar Lemānas "Peugeot" rūpnīcas komandas "908 HDi FAP" prototipu, gan rallijā ''Rallye du Var" (startēja kopā ar sievu un ar ''Citroen C2 S1600" automašīnu spēja izcīnīt trešo vietu - M.J.), bet beigās Lielbritānijā kļuva par čempionu čempionu.

Hamiltons jaunākais pasaules čempions

Noteikti daudzi atceras pagājušā gada pēdējos F-1 posmus, kad Hamiltons no savām rokām izlaida praktiski jau izcīnītu čempiontitulu. Daudziem tas sagādāja vilšanos, daudziem prieku, jo uzvarēja somu sportists Kimi Raikonens. Šis gads F-1 iesākās ar to, ka ''McLaren'' uz pieciem gadiem nolēma pagarināt līgumu ar Hamiltonu, kas tagad paredz, ka Hamiltons šo komandu pārstāvēs līdz 2012.gadam.

Bahreinā savu pirmo dubultuzvaru šogad izcīnīja "Ferrari", kas tādejādi Raikonenam ļāva izvirzīties čempionāta vadībā. Taču Hamiltons nepieļāva pagājušā gada kļūdas un, aizvadot pāris labas sacīkstes un izcīnot svarīgas uzvaras, kopvērtējumā lēnām atrāvās no saviem tuvākajiem sekotājiem. Kamēr vadošie piloti cīnījās F-1, tikmēr bijušais F-1 pilots Ralfs Šūmahers pēc ilgām un garām diskusijām nolēma pievienoties "Mercedes C-Class" DTM komandai, kuras sastāvā sportists arī aizvadīja visu sezonu.

Ja pagājušajā gadā Raikonens bija ātrākais pilots, tad šogad sportistam neveicās, jo viņš piedzīvoja gan vairākas muļķīgas izstāšanās, gan arī avārijas. Sāka klīst runas, ka Fernando Alonso drīzumā varētu ieņemt somu pilota vietu, tāpēc, lai kliedētu baumas par to, ka Fernando Alonso varētu pievienoties ''Ferrari'' komandai, komandas prezidents Luka di Montedzomolo paziņoja, ka komanda oficiāli ar somu sportistu pagarina līgumu līdz 2010. gada beigām.

Zīmīgs pavērsiens norisinājās Itālijas "Grand Prix", jo pirmo uzvaru F-1 karjerā izcīnīja "Toro Rosso" komandas pilots Sebastians Fetels. Pēc šī posma, kad līdz sezonas beigām bija atlikuši vairs tikai četras sacīkstes, līderis ar 77 punktiem bija Hamiltons, bet par vienu punktu mazāk uz to brīdi bija Felipem Masam. Pēc Itālijas sportisti devās uz Singapūru, kur viņiem bija jāaizvada pirmās nakts sacīkstes. Tajās uzvarēja Alonso, bet Hamiltons no Masas atrāvās par septiņiem punktiem.

Taču arī šogad, līdzīgi kā pagājušajā gadā, Hamiltons gandrīz izlaida no rokām savu iekrāto pārsvaru, kur pēdējā posmā viņam par mata tiesu izdevās finišēt tik nepieciešamajā piektajā pozīcijā, kas britu sportistam tādejādi ļāva kļūt par jaunāko F-1 pasaules čempionu. Beigās viņa pārsvars pār Masu bija viens punkts.

Beidzoties F-1 sezonai, ''Renault'' paziņoja, lai arī sezonas vidū Alonso vēl teica, ka pametīs komandu, ka tā nemainīs braucēju sastāvu nākamajai sezonai, kas nozīmē to, ka tās piloti 2009. gadā būs gan Fernando Alonso, gan Nelsons Pikē. Ne tik labi šī F-1 sezona beidzās ''McLaren'' komandai, jo Spānijas banka un viens no galvenajiem ''McLaren'' komandas sponsoriem ''Santander'' paziņoja, ka tā 2010.gadā no ''McLaren'' komandas pāries uz pretinieku nometni – ''Ferrari''.

Jūnija sākumā notika Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) sanāksme, kurā vajadzēja noskaidrot, kas notiks ar seksa skandālā iesaistīto FIA prezidentu Maksu Mosliju. Lai gan vairāk kā trešdaļa nobalsoja par to, ka Moslijam nevajadzētu turpināt darbu tik svarīgā amatā, ar to nepietika, lai viņu nomestu no krēsla.

Jūlijā pieredzējušais pirmās formulas komandas "Red Bull" skotu pilots Deivids Kulthards paziņoja, ka pēc šīs sezonas beigs F-1 pilota karjeru, taču, tai pat laikā, viņš atzina, ka, iespējams, nākotnē būs komandas konsultants.

"MotoGP" - Neapturamais Rosi

Tāpat jāatzīmē, ka par seškārtējo pasaules čempionu "MotoGP" klasē kļuva itālis Valentīno Rosi, kurš atguva titulu no pagājušā gada čempiona Keisija Stounera. Beidzoties "MotoGP" sezonai, Rosi vēl piedalījās F-1 komandas "Ferrari" testos, kā arī pēdējā WRC posmā Velsā, kur neprognozējamos laika apstākļos itālis spēja izcīnīt 12. vietu.

"DTM" - Ekstroms zaudē titulu

Par Vācijas salonautomobiļu (DTM) čempionu šogad kļuva "Audi" komandas braucējs Timo Šeiders, kurš par četriem punktiem apsteidza savu sīvāko sāncensi Paulu di Restu. Pagājušā gada DTM čempions Matias Ekstroms šogad palika trešais, bet Šūmahers savā debijas gadā ar izcīnītiem trīs punktiem ierindojās priekšpēdējā 14. vietā.

"IRC" rallijā uzvar Voilozs

Intercontinental Rally Challenge (IRC) čempionātā šogad uzvarēja Nikolas Voilozs (Peugeot 207), kurš par desmit punktiem apsteidza Frediju Loiksu (Peugeot 207), bet par 12 Ģiandomeniko Basso (Fiat Punto Abarth S2000).

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2008-12-31 17:07, pirms 15 gadiem
nu par ralliju nevareetu teikt ka ljoti interesants, jo tas bija tikai laika jautaajums kad leebs visus apsteigus un kopveeerteejumaa uzvaeres, bet par F1 gan.

  +1 [+] [-]

, 2008-12-31 17:07, pirms 15 gadiem
Lēbs jau ir izmēģinājis F1 testos!

  +4 [+] [-]

, 2008-12-31 17:13, pirms 15 gadiem
Visu cienu hamiltonam !
tomeer es uzskatu ka F1 titulu nedaudz vairaaak bija pelnijis Felipee tas tikai mans viedoklis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-12-31 17:36, pirms 15 gadiem
CiiiigA rakstīja: Visu cienu hamiltonam !
tomeer es uzskatu ka F1 titulu nedaudz vairaaak bija pelnijis Felipee tas tikai mans viedoklis
vini abi bija vienlidzigi pelnijusi klut par cempionu, bet tomer hamiltons ir macijies no kludam un izvilka savu pirmo un ne pedejo cempiona titulu.
toties masa no savam kludam ta ari nav macijies, kadas kludas vins pielava pedejos divus gadus tadas pasas pielava ari sogad
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-12-31 20:03, pirms 15 gadiem
Bulinsh rakstīja: Rossi kļuva par astoņkārtejo čempionu nevis 6kārtējo!!!
pats tu astonkartejs
izlasi kartigi
Tāpat jāatzīmē, ka par seškārtējo pasaules čempionu "MotoGP" klasē kļuva itālis Valentīno Rosi
vinam ir sesi pasaules cempiona tituli motogp un pa vienam 125cc un 250cc

  -4 [+] [-]

, 2008-12-31 22:27, pirms 15 gadiem
kimi the best!

  -3 [+] [-]

, 2008-12-31 23:35, pirms 15 gadiem
sandriņa_f1_bkv rakstīja: kimi the best!
hamilton the best

     [+] [-]

, 2009-01-01 09:18, pirms 15 gadiem
Loebs izcils braucejs un ne tikai 5 reizi uzvareja WRC ,bet ari cempionu cempionu sacikste.Rosi ari fenomens.Ka teikt,ja vinam apniks braukt ar moci,tad vares pariet uz ralliju.Tas ta puspajokam.Tad jau redzes ko atnesis 2009.gads.Ka neka sogad atkal bus Dakara.Tiesa D-amerika,bet tomer vismaz ta,neka neka.

  +4 [+] [-]

, 2009-01-01 10:51, pirms 15 gadiem
Ja par raliju...tad prieks par Loebu.....karteejo reizi pieraadija, ka pagaidam vins ir "king of the ring", to pashu var teikt arii par Rossi, kaut pasham loti vins nepatiik...Izskirosha saciikste bija USA, kad Rossi diezgan nekauniigi...bet noteikumu robezaas izciinija skaistu uzvaru......Keisiijs vienkaarshi saluuza!!!
Ja par F1....protams peedeejo gadu aizraujosaaka sezona.....ar trakuliigo Braziilijas GP.....bet joprojaam nepamet sajutas, ka Ferarri......noraka titulu Masam....Bet Luis bija lielisks un Mclaren vinam labi paliidzeeja....