Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

Autors: Gundega Zande

2008 gads: Bobslejisti pārsteidz

2008 gads: Bobslejisti pārsteidz
Miņina četrinieks apbalvošanā pēc uzvaras
Eiropas čempionātā. Foto: AP

Šis gads bobslejā latviešiem ir bijis dažādiem notikumiem bagāts – Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā iegūtā trešā vieta un kļūšana par Eiropas čempioniem, kā arī finansiālās krīzes negatīvā ietekme.

Jānis Miņins – Eiropas čempions

2008. gada pirmajā mēnesī Jānis Miņins ar savu ekipāžu sagādāja patīkamu pārsteigumu, netīrajā Santmoricas trasē uzvarot četrinieku sacensībās un kļūstot par Eiropas čempioniem. Arī turpinājumā līdzjutēji gaidīja medaļas, bet sezonas nozīmīgākajās sacensībās – Pasaules čempionātā, Miņinam tik ļoti nepatīkamajā Altenbergas trasē, bobslejisti palika septītajā vietā. Par spīti neveiksmei Altenbergā, Pasaules kausa kopvērtējumā četriniekiem Jāņis Miņins ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Oskaru Melbārdi un Intaru Dambi izcīnīja trešo vietu, piekāpjoties tikai vācieša Andrē Langes un krieva Aleksandra Zubkova pilotētajām ekipāžām.

2008./2009. sezona četrinieku ekipāžām sākta ar stabilu vietu pirmajā sešiniekā (kopvērtējumā 4. vieta) un cerībām tikt uz goda pjedestāla. Diemžēl nelabvēlīgu laika apstākļu dēļ tika atcelts posms Miņinam veiksmīgajā Čezānas trasē, kur bobslejisti varēja cīnīties par medaļām.

Cik veiksmīgs gads ir bijis četriniekos, tik neveiksmīgs divniekos, vismaz gada otrā puse noteikti. Gadu Miņins iesāka ar stabilu vietu ap pirmo desmitnieku – sasniedzot gan sesto vietu, gan Pasaules čempionātā izcīnot septīto vietu un kopvērtējumā uzrādot astoto labāko rezultātu. Diemžēl gada beigās divniekos uzrādītos rezultātus pamatīgi ietekmēja finansiālā situācija un nenopirktais divnieku bobs, jo nācās cīnīties pat par iespēju braukt otro braucienu.

Edgars Maskalāns – acīmredzams progress

Kopā ar 2008. gadu iesākās arī Edgara Maskalāna dalība Pasaules kausa izcīņas posmos. Maskalāns četriniekos turējās otrajā desmitniekā un Altenbergā izcīnīja 15. vietu, bet jau decembrī tajā pašā trasē sasniedza augsto piekto vietu, tiesa otrā brauciena rezultāti pēc Maskalāna piedzīvotā kritiena tika anulēti, bet prieku par labo sasniegumu tas nebojā.

Arī divniekos sasniegtie rezultāti kļūst ar vien labāki. Ja gada sākumā Maskalāns cīnījās par iekļūšanu labāko divdesmitniekā, kas izdevās tikai vienreiz Santmoricā, tad vasarā ieguldītais darbs treniņos ir atmaksājies, un šobrīd Maskalāns jau divniekos parāda labāku sniegumu nekā Jānis Miņins un stabili iekļūst labāko 20 sportistu skaitā.

Mihails Arhipovs un Normunds Kotāns – krīzes iespaidotie

Mihails Arhipovs gadu iesāka ar atgriešanos Eiropas kausā (EK), kur startējot pēdējos trīs posmos divreiz četriniekos izcīnīja medaļas, bet divniekiem pēdējā posmā Kortinā d'Ampeco ieguva arī trešo vietu divniekos. Saspringtajā cīņā ar Edgaru Maskalānu par tiesībām startēt Pasaules kausā Arhipovam nācās atzīt sakāvi un turpināt arī gada otrajā pusē startēt Eiropas kausā. Divniekos Arhipovs sasniedza vietas ap pirmo desmitnieku, bet četriniekos - divdesmitniekā. Tāpat gada nogalē radās problēmas ar komandas komplektāciju un ekipāža četriniekos nestartēja – kā iemeslus minot gan veselības, gan finansiālas problēmas.

Arī Normunds Kotāns gadu pavadīja startējot EK tikai divnieku ieskaitē, kopvērtējumā divniekos izcīnot 10.vietu, bet gada beigās bija viens no tiem, kurš visvairāk cieta no finansu krīzes Latvijas bobslejā. Tāpat apdraudēts ir arī sportistu starts nākošā gada junioru čempionātā un citos Eiropas kausa izcīņas posmos.

Pasaules junioru čempionātā latviešu rezultāti bija labāko 15 ekipāžu vidū, visaugstāko, 10. vietu, sasniedza Arhipovs ar stūmēju Raivi Broku divniekos, 13. vietu izcīnīja Maskalāns, bet 14. – Kotāns. Četriniekos startēja tikai divas ekipāžas – Maskalāns un Arhipovs, attiecīgi izcīnot 6. un 13. vietu.

Sieviešu bobsleja pagaidu beigas

Pasaules čempionātā Aiva Aparjode un Janka Dzeguze ieņēma 21. vietu, bet Pasaules kausa izcīņas posmos cīnījās vairāk par to, lai nepaliktu pēdējās, un tāpēc diez gan saprotams ir lēmums, ka naudas taupīšanas nolūkos sportistes jaunajā 2008./2009. gada sezonā nestartē.


, 2008-12-31 00:19, pirms 15 gadiem
Būtu jau forši,ja Miņins atkārtotu š.g. janvāra sasniegumus!
, 2008-12-31 19:22, pirms 15 gadiem
Mans vēlējums puišiem Jaunajā gadā!! Augstāk, ātrāk, stiprāk!!
Monako princis Alberts, Jeļena Isinbajeva un Useins Bolts. Foto: AP
27

Sporta žurnālisti izvēlas Boltu un Isinbajevu

Starptautiskā sporta preses asociācija (AIPS) noteikusi 2008. gada labākos sportistus. Balsojumā, kurā piedalījās vairāk nekā pustūkstotis sporta žurnālistu, par labākajiem atzīti vieglatlēti Useins Bolts un Jeļena Isinbajeva.
Maikls Felpss
Foto: AFP
23

2008. gads: Top notikumi pasaulē

Par tradīciju kļuvis ik gadu veikt dažādas aptaujas. Arī sporta pasaulē. Portāls eSports.lv nav izņēmums, tāpēc autoru kolektīvs izvēlējies gada 20 nozīmīgākos notikumumus pasaules sportā aizvadītajā gadā.
Ernests Gulbis
Foto: AP
5

2008. gads: Progress tenisā turpinās

Bez milzīgiem panākumiem, bet pastāvīgu augšupeju. Tāds bijis 2008. gads Latvijas tenisā. Galvenā zvaigzne joprojām ir Ernests Gulbis, taču arī citu sportistu panākumi nav peļami.