Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

2008. gads: Krievija pret Kanādu

2008. gads: Krievija pret Kanādu
Aleksandrs Ovečkins un viņa NHL balvas
Foto: AP

2008. gads tuvojas savām loģiskajām beigām un ir laiks atskatīties uz galvenajiem notikumiem, kas ir risinājušies šajās 366 dienās hokeja pasaulē.

Atskatoties uz pagājušā gada notikumiem, jāsaka, ka tie ir pagājuši vienā zīmē – Krievijas-Kanādas cīņas zīmē. NHL izcilnieku noteikšanā, pasaules čempionātā, starplīgu darbā – visur kā galvenā parādās tieši šī tēma. Bet nu par visu pēc kārtas.

NHL – individuāli kanādieši zaudē pozīcijas.

Patīk kādam tas vai nē, bet pāgājusī sezona Nacionālajā Hokeja Līgā tika aizvadīta Eiropas hokeja zīmē. Eiropieši ne tikai spēja salasīt lielāko daļu no individuālajām balvām (Aleksandrs Ovečkins, Pāvels Datsjuks, Henriks Zeterbergs, Niklas Lidstrēms), bet arī spēja savu komandu aizvest līdz Stenlija kausam (Henriks Zeterbergs, Pāvels Datsjuks, Niklass Lidstrēms). Jāpiebilsts, ka arī starp pretendentiem uz šīm balvām daudz kanādiešu nebija (Jevgeņijs Malkins, Iļja Kovaļčuks, Jevgeņijs Nabokovs) Un īstenībā no „nopietnajām” kategorijām vien divās labākie bija Ziemeļamerikāņi – Patriks Keins kā labākais „rokijs” un Martins Brodērs kā labākais vārtsargs. Taču par pēdējo balvu, tāpat kā aizpagājušajā gadā, pēc apbalvošanas ceremonijas izraisījās plašas diskusijas... .
Īpaši pie pagājušās sezonas izcilniekiem ir jāatzīmē Aleksandrs Ovečkins – hokejists, kurš ieguva gan vērtīgākā spēlētāja balvu (gan līgas, gan spēlētāju vērtējumā), kļuva par rezultatīvāko līgas hokejistu, kā arī labāko „bombardieri” vienā sezonā. Līdz šim šādus panākumus nebija guvis neviens... . Ko lai saka - Aleksandrs Lielais (Alexander the Gr8) attaisnoja savu "niku".

NHL – kam lemts staigāt, nav lemts lidot!

Tieši spārnu un putnu zīmē tika aizvadīta pagājusī NHL sezona. "Red Wings", "Penguins", "Capitals", "Flyers" – šīs bija komandas par kurām runāja. Ja pirmās divas komandas bija divas stiprākās visā līgā, tad pēdējās divas tālāk par pusfinālu netika, bet troksi sataisīja pamatīgu.
Vispirms jau "Flyers". Komanda, kura iepriekšējā sezonā bija viena no vājākajām līgā pa vasaru piedzīvoja tādas pārmaiņas, kas viņiem līdz sezonas vidum ļāva pieskaitīt sevi pie vieniem no galvenajiem favorītiem Stenlija kausa izcīņa. Asa, agresīva un rezultātu nesoša spēle – "Broad Street bullies" ir atgriezušies! Diemžēl sezonas otrajā pusē tik spoži vis negāja, taču otrā kārta izslēgšanas spēlēs ir labs rezultāts priekš komandas, kas vēl pirms gada bija pastarīši.
Savukārt Vašingtonas "Capitals", lielākoties pateicoties Krievijas hokeja skolai, visai dramatiskā cīņā "izrāva" "play-off" vietu no Karolīnas "Hurricanes" rokām. Diemžēl šī cīņa bija pārāk smaga un, loģiski, spēlētājiem sekoja fiziska un psiholoģiska „bedre” un izslēgšanas spēlēm spēka nepietika.
Bet nu par galveno – Stenlija kausa izcīņa. Jaunība pret pieredzi, talants pret darbu, Malkins pret Zeterbergu, Datsjuks pret Krosbiju, Flerī pret Osgūdu... šādas cīņas varēja izdomāt daudz un dažādas, bet fakts paliek fakts – Detroita parādīja, ka ar talantu un uzvārdu nepietiek, lai izcīnītu Lorda Stenlija kausu. Ir vajadzīga pieredze, spēks, viltība un milzīga neatlaidība. Ne velti pirms izšķirošajām cīņam Hokejtaunas komanda nolīga savu "talismanu" – Darrenu Makkartiju, kurš 90.-tajos bija viens no redzamākajiem spēlētājiem Stenlija kausa izcīņā, jo tieši viņš bija tas, kurš aizsargāja "Red Wings" zvaigznes no "nedraudzīgiem pretiniekiem". Arī šoreiz Darrens nepievīla – kauss atgriežas Detroitā!

Nash он и в Канаде НАШ! (*)

Jau labu laiku Interneta plašumos klejoja kāda satīras pilna bildīte par Kanādas karogu un to kādam tam būtu jābūt. Šogad hokeja pasaulē šī bilde kļuva aktuāla kā vēl nekad – Pasaules hokeja čempionātā, kurš tika organizēts šīs spēles dzimtenē, Kanādā, pie tam vēl svinot hokeja simtgadi, uzvarēja Krievijas izlase un parādīja "как надо". Pie tam uzvarēja atspēlējoties no divu vārtu deficīta. Par spēles varoni kļuva visu čempionātu blāvi aizvadījušais Iļja Kovaļčuks, kurš no sākuma izlīdzināja rezultātu, bet vēlāk arī guva „zelta vārtus”, bet Riks Nešs varēja pārdomāt par to kādā valodā ir jālasa viņa uzvārds... .

Trīsburtu līgu maģija arī Eiropā – KHL ir "palaists"!

Neilgi pēc Pasaules Hokeja čempionāta parādījās aizvien skaļākas un skaļākas ziņas par jaunas līgas dibināšanu Eiropā. Līgas, kura apvienotu Krievijas un tuvāko ārzemju komandas un nākotnē varētu konkurēt ar citu trīs burtu līgu – NHL. Jāsaka, ka iesākums ir izdevies. Iespējams, ka kāds uzreiz gaidīja spēkošanos ar NHL, taču ir jāatceras, ka NHL kā organizācijai ir 91 gads, bet KHL nav aizvadījusi pat pilnu sezonu. Taču neskatoties uz to līgā ir parādījušas savas zvaigznes un zvaigznītes, Visu zvaigžņu spēle, parādīts mugurkauls cīņā ar NHL, uzlabojies komandu PR darbs un kopumā jāatzīst, ka pamats ir – tagad tikai uz priekšu!

Un mūžīga gaisma... .

Šis gads, diemžēl, iezīmējās arī ar vairākiem traģiskiem notikumiem. Vispirms NHL spēles laikā Rihardam Zednikam, pēc saskriešanās ar komandas biedru Olli Jokinenu, tika pārgriezts kakls. Šoreiz viss iztika bez upuriem un Zedniks ar savu sniegumu turpina priecēt Floridas hokeja līdzjutējus.
Taču Luks Burdons un Aleksejs Čerepanovs līdzjutējus ar savu spēli vairs nevarēs iepriecināt. Kanādas un Vankūveras "Canucks" jaunais aizsargs Burdons, braucot ar motociklu, iekļuva smagā ceļu satiksmes negadījumā, kura iznākums bija letāls priekš paša hokejista. Savukārt Čerepanovs, kuram paredzēja ļoti spožu karjeru, mira Kontinentālās Hokeja Līgas spēles laikā, Čehovā, kur viņa pārstāvētā Omskas "Avangard" tikās ar vietējo "Vitjaz" komandu. Kā vēlāk noskaidrojās, jaunajam hokejistam bija problēmas ar sirdi, taču hallē nebija atbilstošas aparatūras, lai spēlētāju varētu glābt... .

(*)Nešs arī Kanādā ir mūsējais (aut.)


, 2008-12-29 15:35, pirms 15 gadiem
Krievija - Kanāda - Desmitgades mačs
, 2008-12-29 15:55, pirms 15 gadiem
Ovečkins drusku nograaba balvas.
, 2008-12-29 16:27, pirms 15 gadiem
njaaa tas machs gan bija labs.
Bet taa bilde ar paarveidotu Kanaadas karogu gan ir diezgan
';
, 2008-12-29 17:22, pirms 15 gadiem
jaa balvu ovečkinam gan ir daudz, bet ir pelnijis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-12-29 18:59, pirms 15 gadiem
Bus inresanta spele jaa
, 2008-12-29 19:00, pirms 15 gadiem
ovechkins riktiigs tataars!
, 2008-12-29 19:08, pirms 15 gadiem
snikers1009 rakstīja: Par spēles varoni kļuva visu čempionātu blāvi aizvadījušais Iļja Kovaļčuks

Nekluva vins par labako speletaju krievijas izlases labakais speletajs tika atzits viens aizsargs! [taja spele] paskaties speli!
Varonis nevis labākais spēlētājs!
, 2008-12-29 19:17, pirms 15 gadiem
snikers1009 rakstīja: Par spēles varoni kļuva visu čempionātu blāvi aizvadījušais Iļja Kovaļčuks

Nekluva vins par labako speletaju krievijas izlases labakais speletajs tika atzits viens aizsargs! [taja spele] paskaties speli!
Neiet te runa kas tika atziits vai nee, bet vinsh bija taas speeles varonis,izdariija visu (ne) iespeejamo lai Krievija uzvareetu!
, 2008-12-29 20:21, pirms 15 gadiem
krievi ...
, 2008-12-29 22:14, pirms 15 gadiem
Jāpiebilsts, ka arī starp pretendentiem uz šīm balvām daudz kanādiešu nebija (Jevgeņijs Malkins, Iļja Kovaļčuks, Jevgeņijs Nabokovs)

seit iekavas prasitos nosaukt tad tos kanadiesu ne taa?
, 2008-12-29 22:15, pirms 15 gadiem
vispar flyers aizkļuva līdz Austrumu konforences finalam, lidz ar to tas nozīme, ka viņi aizkļuva līdz Playoff trešajai kārtai nevis otrajai.
, 2008-12-30 00:17, pirms 15 gadiem
Ņjā.....lielākai daļai NHL hokejistu visa mūža laikā neizdodas savākt tik daudz balvu,cik Ovečkins dabūja vienā sezonā

P.S. Labs raksts!
, 2008-12-30 01:19, pirms 15 gadiem
Заголовок этой стать гласит Россия против Канады. И я в корне не соглашусь с ним это год доминирования России в хоккее. Овечкин доказал кто есть лучший хоккеист,по крайней мере этого десятилетия. Не верите? смотрите сами nhl.tv: NHL Network Online
Разве Кросби так может? Именно Александр Великий вытянул метвый Вашингтон в плейофф. не без помощи хочу заметить таких игроков как Семин и Федоров обрёвший вторуюмолодость.
Датсюк провел великолепный сезон в Детроите сделав его чемпионом. Павел имхо самый недооцененный хокеист НХЛ. А Кови просто похоронил канадцев доказав что лучше русских в хоккей сейчас неиграет никто.
Кстати финальная серия чемпионата россии была гораздо интереснее хоть и закончилась так же логично как и финальная серия НХЛ
, 2008-12-30 01:41, pirms 15 gadiem
ovechkins monstrs
, 2008-12-30 21:30, pirms 15 gadiem
Gada labākais notikums. Bet par Ovie... The God of NHL !!!!! The best!
, 2008-12-31 19:46, pirms 15 gadiem
Ovečkins tā neko paķēra balvas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-01-04 09:49, pirms 15 gadiem
Ovečkins jau lohs!!!
Monako princis Alberts, Jeļena Isinbajeva un Useins Bolts. Foto: AP
27

Sporta žurnālisti izvēlas Boltu un Isinbajevu

Starptautiskā sporta preses asociācija (AIPS) noteikusi 2008. gada labākos sportistus. Balsojumā, kurā piedalījās vairāk nekā pustūkstotis sporta žurnālistu, par labākajiem atzīti vieglatlēti Useins Bolts un Jeļena Isinbajeva.
Maikls Felpss
Foto: AFP
23

2008. gads: Top notikumi pasaulē

Par tradīciju kļuvis ik gadu veikt dažādas aptaujas. Arī sporta pasaulē. Portāls eSports.lv nav izņēmums, tāpēc autoru kolektīvs izvēlējies gada 20 nozīmīgākos notikumumus pasaules sportā aizvadītajā gadā.
Ernests Gulbis
Foto: AP
5

2008. gads: Progress tenisā turpinās

Bez milzīgiem panākumiem, bet pastāvīgu augšupeju. Tāds bijis 2008. gads Latvijas tenisā. Galvenā zvaigzne joprojām ir Ernests Gulbis, taču arī citu sportistu panākumi nav peļami.