Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

2008. gads: ASV apliecina spēku

2008. gads: ASV apliecina spēku
Džerijs Kolandželo kopā ar "Redeem Team" Pekinā
Foto: AFP

2008. gads dāvāja daudz neaizmirstamu brīžu basketbola draugiem, augstāko lidojumu sasniedzot 29. Olimpiādes spēlēs Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.

Amerikāņi atjauno dominanci

Olimpiādes spēļu programmā vīriešu basketbols tika iekļauts septiņpadsmito reizi, dāmām Pekinā bija devītais Olimpiskais turnīrs. Divdesmit četros Olimpiskajos turnīros pirms 2008. gada zelta medaļas septiņpadsmit reižu ceļoja uz Savienotajām Valstīm (kungi uzvarēja 12 reižu, dāmas 5 reizes), turklāt trīskārt (Losandželosa 1984, Atlanta 1996, Sidneja 2000) amerikāņi svinēja dubultuzvaru dāmu un kungu konkurencē. Šo sēriju pārtrauca ASV vīru neveiksme 2004. gadā Atēnās, priekšā palaižot Argentīnu un Itāliju. Dubultsāpīgu kritienu vērta fakts, ka kopš 1992. gada spēlēm Barselonā basketbola dzimtenes pārstāvji uz sacensībām sūtīja profesionāļu eliti...

Arizona rising

Indianapolisas-2002 un Atēnu kāvieni lika kritiski pārvērtēt izdarīto. ASV Basketbola federācija ar prezidenti Velu Akermani priekšgalā noteica jaunu uzdevumu – atgūt Olimpisko čempionu titulu un atjaunot globālu vadību („a position of global preeminence”). 2005. gada 27. aprīlī Fīniksas „Suns” (Arizona) ģenerālmenedžeris Džerijs Kolandželo tika norīkots par valstsvienības ģenerālmenedžeri. „Redeem Team” bija sākusi četru gadu darbu.

Bez Uzlēcošās saules

Mērķa izpildei valstsvienības priekšgalā 26. oktobrī stājās Djūkas (Duke) universitātes treneris Maiks Križevskis, palīgos aicinot kolēģi no Sirakūzām Džimu Buhaimu, kā arī divu NBA klubu Fīniksas „Suns” un Portlendas „Trailblazers” trenerus Maiku D`Antoni un Neitu Makmilanu. Pirmā pārbaude 2006. gada Pasaules čempionātā Japānā nesa jaunu fiasko – 1. septembrī pusfinālā ASV kapitulēja Eiropas čempioniem grieķiem 95:101. Pasaules čempionāta finālā neiekļuva arī Amerikas dāmas... Taču četrgades galvenais turnīrs vēl bija priekšā un Kolandželo-Križevska duets turpināja darbu, piesaistot labākos NBA spēkus.

Pekinas ducis

2007. gada 22. jūlijā valstsvienības rindās debitēja desmitgades labākais amerikāņu aizsargs Kobe Braients un kvalifikācijas ceļu uz Pekinu amerikāņi veica, Lasvegasā triumfējot 2007. gada FIBA Ameriku čempionātā. Sešpadsmitajam Olimpiskajam pārbaudījumam (1980. gada Maskavas spēlēs ASV nepiedalījās, protestējot pret padomju iebrukumu Afganistānā) tika pārbaudīti 33 spēlētāji un Līgo dienas vakarā tika nosaukts Pekinas ducis: Karmelo Entonijs, Karloss Būzers, Kriss Bošs, Kobe Braients, Dvaits Hovards, Lebrons Džeimss, Džeisons Kids, Kriss Pols, Teišons Prinss, Maikls Reds, Dveins Veids un Derons Viljamss. Pieciem no viņam – Kidam, Entonijam, Būzeram, Džeimsam un Veidam – bija Atēnu pieredze, bet tikai Kids varēja lepoties ar izcīnītu Olimpisko zelta medaļu.

Fēniksa lidojums...

Augusta sākumā amerikāņi ieradās Ķīnā, izraisot ažiotāžu. Jao Mina ietekmē ķīnieši par basketbolu izrādīja pārsteidzošu interesi un jau sākumā tika nolemts maksimāli nošķirt komandu no apkārtējās pasaules. No Āzijas spēļu elles Makau luksusviesnīcas amerikāņi pārceļoja uz „Intercontinental” pieczvaigžņu rezidenci Pekinā. Iespējams, viņi samierinātos ar pieticīgāku dzīvi droši apsargātajā Olimpiskajā ciematā, taču 7. augusta notikumi pierādīja, ka labāk ievērot līdzšinējo praksi, jo parādīšanās atlētu ēdnīcā un Starptautiskajā preses centrā izrādījās nogurdinošāka par daudzām spēlēm. Taču tie bija izņēmumi un 10. augustā amerikāņi atklāja turnīru ar uzvaru pār Jona Kazlauska vadīto Ķīnu, svinot pirmo no astoņiem panākumiem.

...arī laukumā

Gatavojoties katram pretiniekam, Križevska vīri tika galā ar iepriekšējiem pāridarītājiem no Grieķijas un Argentīnas, finālā 24. augustā sacenšoties ar pasaules čempioniem spāņiem. Aizraujošā cīņā, intrigai saglabājoties līdz pēdējām minūtēm, amerikāņi bija pārāki ar 118:107. Dienu iepriekš sesto reizi kopumā un ceturto reizi pēc kārtas par Olimpiskajām čempionēm kļuva ASV dāmas. Uzdevums bija izpildīts, mērķis sasniegts. Divas nedēļas vēlāk Vela Akermane tika uzņemta ASV Basketbola Slavas zālē, bet pāris mēnešus vēlāk nodeva savas pilnvaras Džerijam Kolandželo.

29. Olimpiādes spēļu izcilnieki

VietaDāmasVietaKungi
1.ASV1.ASV
2.Austrālija2.Spānija
3.Krievija3.Argentīna
9.Latvija4.Lietuva

Ķelti lido atkal

2008. gada jūnijā vienpadsmito reizi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vēsturē finālos tikās Losandželosas „Lakers” un Bostonas „Celtics”. Rietumu konferences čempioni „Lakers” pie uzvarētāju gredzeniem bija tikuši 1985. un 1987. gadā, kamēr Austrumkrasta pārstāvju rēķinā astoņi triumfi. Tiesa, iepriekšējo reizi finālos abu vienību ceļi bija krustojušies tajā pašā 1987. gadā un klubu atkalsatikšanās par vēsturisku tika dēvēta jau ilgi pirms 5. jūnija spēles Bostonā.

Ceļš uz finālu

Zaļo „ķeltu” Lielais Trio – Kevins Gārnets ar Reja Allena un Pola Pīrsa palīdzību – trenera Doka Riversa vadībā uzvarēja 66 no 82 sezonas spēlēm („Lakers” bilance 57-25). Izslēgšanas spēlēs klājās grūtāk – Atlantas „vanagi” un Klīvlendas „kavalieri” cīnījās septiņas reizes pēc kārtas, tikai Austrumu konferences finālā pret Detroitas „Pistons” izdevās uzvarēt sešu sacensību sērijā. Dienvidkaliforniešiem ceļš uz finālu bija gludāks, pret Denveru 4:0, pret Jūtu 4:2, Rietumu finālā gāzti 2007. gada čempioni Sanantonio „Spurs” 4:1.

17062008

Abās pirmajās finālsērijas spēlēs Bostona izmantoja sava laukuma priekšrocības, izvirzoties vadībā ar 2:0. Nākamās trīs spēles risinājās „Staples Center” un pirmajā no tām uzvarēja Eņģeļu pilsētas pārstāvji, taču otrajā sacensībā pārāki atkal bija „Celtics”, panākot jau 3:1. „Lakers” cerības nu palika karājoties mata galā. Vienu uzvaru viņi vēl spēja izcīnīt, taču priekšā bija izbraukums Bostonā, kur „Celtics” bilance „play-off” spēlēs bija vienkārši lieliska 12-1. Brīnumi nenotika un 17. jūnija vakarā, uzvarot ar 131:92, „ķelti” atgriezās virsotnē.

Gredzenu pavēlnieki

GadsNBAWNBA
2008Bostonas "Celtics"Detroitas "Shock"
2007Sanantonio "Spurs"Fīniksas "Mercury"
2006Maiami "Heat"Detroitas "Shock"

Līza Leslija

Džeisons Kids Pekinā pievienojās divpadsmit amerikāņu vīriem, kuru rēķinā ir divas Olimpiskās zelta godalgas, taču jebkuram no viņiem ir tieši divreiz mazāk cēlmetālu nekā Līzai Leslijai. Losandželosas „Sparks” centra spēlētāja startu četrās Olimpiskajās spēlēs (Atlanta 1996, Sidneja 2000, Atēnas 2004, Pekina 2008) noslēgusi ar perfektu bilanci (32-0) un četrām Olimpiskajām zelta medaļām. Tikpat ir Terēzai Edvardsai, taču viņa pie šāda sasnieguma tikusi piecās Olimpiādes spēlēs (1984, 1988, 1996, 2000 – zelts, 1992 – bronza).

Leslija ir vienīgā pasaules basketboliste, kura divpadsmit gadus pēc kārtas uzvarējusi visās Olimpiskajās sacensībās. Papildus spožumu viņas sasniegumiem piešķir fakts, ka uz Pekinu kaliforniete devās tikai gadu pēc dzemdībām, kurās pasaule nāca viņas un Maikla Lokvuda meita Lorēna. Pirms Pekinas spēlēm par māti kļuva arī Leslijas kolēģe Tīna Tompsone, tikai tas notika jau 2005. gada maijā.

Līzas Leslijas sasniegumi WNBA

SasniegumiGadi
MVP2001/2004/2006
WNBA čempione2001/2002
Finālu MVP2001/2002
WNBA piecnieks1997/2000-2004/2006
Zvaigžņu spēles MVP1999/2001/2002
Desmitgades piecnieks1997-2006
Gada sniegums aizsardzībā2004
Nedēļas spēlētāja14 (rekords)

Pasaules čempioni spiesti samierināties ar sudrabu

2006. gada FIBA Pasaules čempionātos Japānā un Brazīlijā triumfēja Spānijas kungi un Austrālijas dāmas. Šogad abas vienības cerēja spert soli tālāk, pacīnoties par Olimpisko zeltu. Līdz finālam izdevās nokļūt abām komandām – spāņi pusfinālā pieveica Ramūna Butauta lietuviešus, Austrālijas aizsardzības spēku „Opāli” 21. augustā samala tautieša Toma Mahera vadītās ķīnietes. Tiesa, finālu pieredzes amerikāņu pārspēšanā nebija ne spāņiem, ne austrālietēm un visaugstākās raudzes godalgas palika neiegūtas. Varbūt Londonā...

Baltieši dubulto Olimpisko pārstāvniecību

Olimpiskajos basketbola turnīros piedalījās 19 valstu komandas (ASV, Spānija, Ķīna, Krievija un Austrālija kvalificējās gan vīriešu, gan sieviešu turnīriem). Pirmo reizi vēsturē Baltijas valstis tika pārstāvētas uzreiz ar divām komandām, sacensībās startējot Lietuvas kungiem un Latvijas dāmām. Latvietes kopā ar Baltkrievijas un Mali valstsvienībām kļuva par Olimpiskā basketbola debitantēm. Vīru turnīrā debitantu nebija (piemēram, Irānas komanda debitēja 1948. gada spēlēs Londonā un Olimpiskajās sacensībās atgriezās pēc 60 gadu pārtraukuma), bet lietuvieši apliecināja stabilitāti, piekto reizi pēc kārtas iekļūstot Olimpiskajā četriniekā.

Āzija mīl basketbolu

Pekinas spēles kļuva par labāk apmeklētajām starptautiskajām basketbola sacensībām vēsturē. Pat lejasgala komandu spēļu laikā neaizpildītas palika tikai VIP un viesu tribīņu zonas, bet „Piecu Priežu” arēnas augšējie stāvi gandrīz vienmēr bija pilni. Par to liecināja televīzijas reitingi – basketbols kļuva par otru skatītāko Olimpisko sporta veidu pēc karalienes vieglatlētikas. Ķīna ieguva pirmo NBA parauga arēnu Āzijā, kopā ar Japānu (2006. gada FIBA Pasaules čempionāts) apliecinot, ka spēj sarīkot visaugstākā līmeņa sacensības, turklāt saglabā labas izredzes 2014. gada Pasaules čempionāta rīkošanas tiesību iegūšanai. Arī NBA Āzijas nodaļas izveide un pieteikumi pirmā FIBA Pasaules klubu čempionāta rīkošanai liecina, ka Ķīna ir augoša basketbola lielvara.

Lietuvas jaunieši valda Eiropā

Latvijas dienvidu kaimiņi lietuvieši ielikuši labus pamatus nākotnes sasniegumiem, šovasar no sešiem Eiropas čempionātiem atgriežoties ar četriem medaļu komplektiem. U-16 kadeti un U-18 juniores izcīnīja zelta medaļas, savukārt U-18 juniori un U-20 jaunieši finālspēlēs atzina attiecīgi Grieķijas un Serbijas vienaudžu pārākumu. Latvijai augstākā vieta bija sestā...

Lietuva un Latvija Eiropas jaunatnes basketbolā

KomandaLietuvaLatvija
U-16 kadeti1. vieta10. vieta
U-16 kadetes12. vieta15. vieta
U-18 juniori2. vieta7. vieta
U-18 juniores1. vieta1. vieta B
U-20 jaunieši2. vieta11. vieta
U-20 jaunietes8. vieta6. vieta

Pārkere - gada sportiste AP vērtējumā

NCAA pirmās divīzijas 2008. gada sieviešu basketbola čempionātā triumfēja Tenesī (Tennessee) Universitātes komanda. Viņu līdere bija universālā basketboliste – centrs, uzbrucēja un aizsardze vienā personā – Kendisa Pārkere. Uzreiz pēc triumfa pasaules prestižākajā amatieru turnīrā Pārkere tika pie pirmā izvēles numura WNBA draftā un pārcēlās uz „Staples center” Losandželosā pie Līzas Leslijas un Kobes Braienta. Maijā „Amerikas mīlule” ieguva grādu sporta menedžmentā un psiholoģijā, kā arī aizvadīja spilgtāko debijas spēli WNBA vēsturē. Augustā sekoja uzvara 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā, savukārt Ziemassvētku priekšvakarā Kendisa Pārkere tika atzīta par 2008. gada labāko sportisti pasaules ietekmīgākās ziņu aģentūras „Associated Press” vērtējumā. Vīriem pie līdzīga goda tika peldētājs Maikls Felpss.

Someone, please, call 911

Pasaules finanšu krīze nepagāja secen arī sportam, vissāpīgāk ķerot valstis, kurās sporta ieguldījumu/efektivitātes attiecības koeficienti bija zemāki. Gluži sveikā neizgāja arī Ziemeļamerikā, pēc ilgstošiem sponsoru meklējumiem piecarpus mēnešus pirms jaunās sezonas sākuma par darbību pārtraukšanu paziņojot WNBA vienībai Hjūstonas „Comets” – līgas pirmo četru sezonu uzvarētājām. Pārējās finanšu satricinājumu rosinātās pārmaiņas ir atsevišķas rakstu sērijas vērtas.

Gada jubilejas

85 gadu jubilejas svinības gada nogalē rīkoja Latvijas un Serbijas basketbola federācijas (mūsu gadījumā – Latvijas basketbola savienība), savukārt piecdesmito gadskārtu ar saviesīgu balli atzīmēja Rīgas TTT dāmu meistarkomanda, svinēja arī VEF vīri.

Step by step, Whitney Houston


, 2008-12-27 15:29, pirms 15 gadiem
Russia sucks
, 2008-12-27 16:13, pirms 15 gadiem
Novikam laikam ļoti patīk likt video
un ko nozīmē "REDEEM TEAM" ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-12-27 18:03, pirms 15 gadiem
Redeem = atgūt; izpirkt; pildīt solījumu.
, 2008-12-27 18:57, pirms 15 gadiem
VIPIS, 15:29,
Russia sucks

patiešām žēl tādu kā Tu!
, 2008-12-27 19:38, pirms 15 gadiem
VIPIS rakstīja: Russia sucks
MYTAHT !!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-12-28 14:00, pirms 15 gadiem
kāds skatās tos video??
kas parasti ielikti lejā!!
, 2008-12-28 16:36, pirms 15 gadiem
Lemurke rakstīja: VIPIS, 15:29,
Russia sucks

patiešām žēl tādu kā Tu!
Varu dereet ka tu esi krievelis!
, 2008-12-31 00:50, pirms 15 gadiem
VIPIS rakstīja: Russia sucks
+
, 2008-12-31 01:05, pirms 15 gadiem
VIPIS rakstīja: Russia sucks
paaudzies sīci, tad varbūt ko ar sapratīsi..
Monako princis Alberts, Jeļena Isinbajeva un Useins Bolts. Foto: AP
27

Sporta žurnālisti izvēlas Boltu un Isinbajevu

Starptautiskā sporta preses asociācija (AIPS) noteikusi 2008. gada labākos sportistus. Balsojumā, kurā piedalījās vairāk nekā pustūkstotis sporta žurnālistu, par labākajiem atzīti vieglatlēti Useins Bolts un Jeļena Isinbajeva.
Maikls Felpss
Foto: AFP
23

2008. gads: Top notikumi pasaulē

Par tradīciju kļuvis ik gadu veikt dažādas aptaujas. Arī sporta pasaulē. Portāls eSports.lv nav izņēmums, tāpēc autoru kolektīvs izvēlējies gada 20 nozīmīgākos notikumumus pasaules sportā aizvadītajā gadā.
Ernests Gulbis
Foto: AP
5

2008. gads: Progress tenisā turpinās

Bez milzīgiem panākumiem, bet pastāvīgu augšupeju. Tāds bijis 2008. gads Latvijas tenisā. Galvenā zvaigzne joprojām ir Ernests Gulbis, taču arī citu sportistu panākumi nav peļami.