Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

Autors: Mārtiņš Jankovskis

2008. gads: Mūsējie iekaro pasauli

2008. gads: Mūsējie iekaro pasauli
Nākamgad pasaules rallija čempionātā
startēs viena ekipāža no Latvijas
Foto: Jānis Barbars

Arī šis gads, tāpat kā iepriekšējais, bija notikumiem bagāts motorsportā ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās. Lai vai kā, taču mums jālepojas ar šo gadu, jo mums Latvijā ir savs Eiropas un Pasaules čempions motokrosā - Matīss Karro.

Rallijā cīņa līdz pēdējam ātrumposmam

Šī gada LMT Latvijas autorallija čempionāta sezona neiesākās kā gribētos, jo pirmo posmu Lietuvā, Visaginas pilsētā, nācās pārcelt uz februāri, taču arī tad rallijs nevarēja notikt, jo arī šoreiz nelabvēlīgu laiku apstākļu dēļ sacensību organizētāji nolēma šo ralliju atcelt.

Šogad bija paredzēts, ka no 15. – 17. augustam Gulbenē notiks rallijs Rāzna, taču šim rallijam nomainījās organizatori, kuriem pietrūka laika, lai varētu kvalitatīvi sagatavoties minētajam rallijam. Organizatori paziņoja, ka, ja viņi nevar uztaisīt kvalitatīvu ralliju, tad viņi to pagaidām netaisīs nemaz, jo gan sportistiem, gan skatītājiem, gan citiem iesaistītiem cilvēkiem ir svarīga kvalitāte.

Līdz ar to šogad LMT Latvijas autorallija čempionātā tika aizvadīti pieci posmi, kur N4 klasē uzvarētāju nācās noskaidrot līdz pat pēdējam rallija ''Latvija'' ātrumposmam. Būtisks pavērsiens norisinājās rallijā "Kurzeme 2008", jo pēc rallija Jāņa Vorobjova/Gunta Ervalda, kā arī Anda Neikšāna/Pētera Dzirkala ekipāžas tika diskvalificētas. Tas nozīmēja to, ka pēdējā posmā par uzvaru N4 klasē cīnīsies trīs ekipāžas. Šoreiz paveicās un pirmo vietu ieguva Egles/Jeruma ekipāža, kura par astoņām sekundēm apsteidza Neikšāna/Dzirkala ekipāžu, kamēr Vorobjovs/ Pozņaks pēdējā posmā piedzīvoja avāriju.

Noteikti jāatzīmē, ka A.Neikšāns/Dzirkals Somijas WRC posmā, startējot kopā ar pasaules labākajiem N4 grupas braucējiem, spēja izcīnīt piekto vietu, kas beigās ekipāžu pamudināja pieņemt lēmumu nākamgad startēt pasaules čempionātā autorallijā, cīnoties "Production Car WRC" (PWRC) ieskaitē.

Taču ne viss ir gājis tik gludi kā gribētos, jo "Ergo rallijs Cēsis 2008" smagas galvas un krūškurvja traumas guva Jānis Kārkliņš, kurš kopā ar savu stūrmani Jāni Krastiņu nenovaldīja auto un lielā ātrumā ieskrēja kokā. Lai arī prognozes par talantīgā pilota veselību un iespējām atgriezties rallijā bija diezgan pesimistiskas, Jānis pierādīja pretējo, un paredzams, ka jau nākamajā gadā mēs viņu varētu redzēt sēžam pie rallija automašīnas stūres.

Dakāras rallijs pārceļas uz Dienvidameriku

Nepatīkami šis jaunais gads iesākās visiem Dakāras rallija faniem, jo dienu pirms Dakāras rallija starta Francijas varas iestāžu pārstāvji paziņoja, ka Dakāras rallija organizētāji drošības apsvērumu dēļ pilnībā atcēluši Dakāras ralliju. Pēc mēneša Dakāras rallija organizatori paziņoja, ka 2009.gadā Dakāras rallijs pirmo reizi tiks aizvadīts Dienvidamerikā, kur tas sāksies un beigsies Buenosairesā. Lai arī daudzi uzskata, ka tas vairs nebūs tas Dakāras rallijs, kādu esam pieraduši redzēt, jāatceras, ka drošība tomēr ir pirmajā vietā un riskēt ar nevainīgu cilvēku dzīvībām gan nevajadzētu.

Lai labāk sagatavotos šim jaunajam rallijam, brāļi Vinteri piedalījās Apvienotajos Arābu Emirātos notiekošajā "Desert Challenge" rallijā, taču otrajā ātrumposmā kritienu piedzīvoja Jānis Vinters, pēc kura sportists uzreiz tika nogādāts slimnīcā. Kā vēlāk izrādījās, tad trauma bija nopietnāka un Jānim Rīgā tika veikta operācija, kas nozīmē tikai to, ka šis Dakāras rallijs viņam ies secen. Līdz ar to šī gada Dakāras ralliju no Latvijas pārstāvēs motosportists Einārs Vinters, kā arī trīs auto ekipāžas - Jānis Āzis/Ainārs Princis, Māris Saukāns/Didzis Zariņš un Andris Feldmanis/Krists Feldmanis.

Karro kļūst pat Pasaules un Eiropas čempionu

Ja pagājušajā gadā mūsu apskatā netika iekļauts motokross, tad šogad viņš ir pelnījis atrasties apskata virspusē, jo Motokluba "Rodeo" motosportists Matīss Karro šogad izcīnījis divus ļoti nozīmīgus titulus – Karro uzvarēja pasaules junioru čempionātā 125 cm3 klasē, kā arī bija ātrākais braucējs Eiropas čempionātā MX2 junioriem. Tāpat arī jāatzīmē Dāvis Ivanovs, kurš MX2 klasē sezonas pēdējā posmā izcīnīja uzvaru. Debiju prestižajā Amerikas Superkrosā šogad piedzīvoja Latvijas trīskārtējais motosporta čempions "Open" klasē Ivo Šteinbergs.

Serģis beidz karjeru

Jūlija beigās pieckārtējais pasaules čempions motokrosā blakusvāģu klasē Kristers Serģis paziņoja, ka šī sezona viņam kļūs par pēdējo kā braucējam. "Jau kādu laiku savā zemapziņā man liekas, ka šī ir pēdējā sezona," sacīja Serģis, kurš pieļāva, ka pasaules čempionāta posms būs pēdējais viņa karjerā. "Esmu motosportā jau 20 gadus, piedzīvojis gan skaistus, gan ne tik skaistus brīžus." Serģis kopā ar Kasparu Stupeli sezonu pabeidza ar otro vietu Vācijas "Grand Prix" Rudersbergā. Arī kopvērtējumā mūsu labākā ekipāža palika otrajā vietā, kur nācās piekāpties tikai Daniela Vilemsena / Reto Grutera ekipāžai.

Šlēgelmilhs turpina bruģēt ceļu uz F-1

Haralds Šlēgelmilhs "Trident" komandas sastāvā sāka savu sezonu Āzijas GP2 seriālā, kur pēc pieciem posmiem spēja sakrāt trīs ieskaites punktus, kas kopvērtējumā viņu ierindoja 18. vietā. Pēc startiem GP2 Šlēgelmilhs piedalījās ''Formula Master'' testos, kur divas reizes viņš slapjā Maņikūras trasē uzrādīja labāko laiku. Arī sacensībās Šlēgelmilhs bieži tika pie punktiem, bet Čehijā mūsu sportists izcīnīja savu pirmo uzvaru ''Formula Master'' seriālā. Beidzoties sezonai, mūsu sportists ar 46 punktiem kopvērtējumā ierindojās ceturtajā vietā. Pēc sezonas Haralds piedalījās "World Series by Renault" formulas testos, taču tagad sportists aktīvi mēģina tikt pie sponsoriem, lai nākamajā sezonā varētu turpināt ceļu uz virsotni – F-1.

"Lokomotīve" debitē

Daugavpils "Lokomotīve" šogad debitēja Polijas 1. spīdveja līgā, kas ir viena no visspēcīgākajām līgām pasaulē. Debija izdevās lieliska, jo izdevās izcīnīt atzīstamo piekto vietu. Viens no komandas spīdvejistiem Kjasts Puodžuks noslēdzis līgumu ar Vācijas 1. bundeslīgas klubu, līdz ar to Latvijas spīdvejs tiks pārstāvēts arī šajā spēcīgajā līgā. Salīdzinoši neveiksmīgi Latvijas pārstāvji (Grigorijs Laguta, Maksims Bogdanovs) nostartēja Latvijas "Grand Prix" posmā, jo Laguta izcīnīja tikai divus punktus (14. vieta), bet Maksims nevienu. Tāpat arī sacensību organizācija nebija tajā pašā augstākajā līmenī, jo treks sacīkstēm netika sagatavots attiecīgajā līmenī (nākamgad tiks uzlabots treks – M.J.). Joprojām "Lokomotīvei" ir finansiālas problēmas, bet tās sola atrisināt.

Jāatzīmē, ka vēl daudzi sportisti tehniskajos sporta veidos pārstāvēja mūsu valsti. Pasaules kausa izcīņā ātrumlaivu F-2 klasē startēja trīs mūsu sportisti, no kuriem visaugstāk absolūtajā kopvērtējumā tika Uģis Gross, kurš spēja izcīnīt 28 punktus, kas viņam deva piekto vietu. Uvis Slakteris kopvērtējumā izcīnīja divus, bet Mārtiņš Bergholcs vienu punktu.

Latvijas autosportiste Karlīne Štāla šogad debitēja "ATS Formula 3 Cup" (Vācijas F-3) sacensībās. Štāla startēja "Swiss Racing Team" komandas sastāvā, taču punktus mūsu sportiste šogad neieguva, taču tā vietā ieguva vērtīgu pieredzi.

Eiropas autokrosa čempionātā Jānis Boks iekļuva desmitniekā bagiju D-3A klasē, Aldis Zēbergs sasniedzis desmito vietu D-1 klasē, bet tūlīt aiz viņa – Jānis Bogdanovičs 11. vietā. Somijā otro sezonu pēc kārtas startēja Latvijas pieredzējušākais autošosejas braucējs Jānis Horeliks, kurš, sezonai beidzoties, kopvērtējumā ieņēma ceturto vietu, no trešās atpaliekot par 18 punktiem.


, 2008-12-23 11:58, pirms 15 gadiem
Labs jaunums.
, 2008-12-23 12:15, pirms 15 gadiem
Jā! Kur ir par Enduro sportistiem?
, 2008-12-23 12:27, pirms 15 gadiem
loti labs raksts vienigi pie slegelmilha sadalas vareja pierakstit vina fantastisko sneigumu brandshatcha kad vins otraja brauciena no 14 vietas tika pat lidz 3 vieta. laigan vins finisa palika 4 tomer sis brauciens pieversa 10 reiz vairak autosporta expertu un F1 komandu uzmanibu neka ta viena uzvara cehija turklat slegelmilhs visas sezonas laika ta ari palika vienigais f-masters pilots kuram izdevas apdzit cempionu van der driftu, turklat nevienu reizi vien un ari eurosport komentetaji sacensibu laika hari piemineja visvairak, pat vairak neka absoluto cempionu driftu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-12-27 21:13, pirms 15 gadiem
Nu vispār jau rallījam "Rāzna" ar Gulbeni ir tāds pats sakars kā zosij ar skrūvspīlēm
Monako princis Alberts, Jeļena Isinbajeva un Useins Bolts. Foto: AP
27

Sporta žurnālisti izvēlas Boltu un Isinbajevu

Starptautiskā sporta preses asociācija (AIPS) noteikusi 2008. gada labākos sportistus. Balsojumā, kurā piedalījās vairāk nekā pustūkstotis sporta žurnālistu, par labākajiem atzīti vieglatlēti Useins Bolts un Jeļena Isinbajeva.
Maikls Felpss
Foto: AFP
23

2008. gads: Top notikumi pasaulē

Par tradīciju kļuvis ik gadu veikt dažādas aptaujas. Arī sporta pasaulē. Portāls eSports.lv nav izņēmums, tāpēc autoru kolektīvs izvēlējies gada 20 nozīmīgākos notikumumus pasaules sportā aizvadītajā gadā.
Ernests Gulbis
Foto: AP
5

2008. gads: Progress tenisā turpinās

Bez milzīgiem panākumiem, bet pastāvīgu augšupeju. Tāds bijis 2008. gads Latvijas tenisā. Galvenā zvaigzne joprojām ir Ernests Gulbis, taču arī citu sportistu panākumi nav peļami.