Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

2008. gads: Sapņi piepildās

2008. gads: Sapņi piepildās
Gunta Baško un Anete Jēkabsone-Žogota Pekinā
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

29. Olimpiādes spēles Pekinā kļuva par 2008. gada nozīmīgāko notikumu Latvijas sieviešu basketbolā, turklāt šajā gadā latvietes, neskaitot Ķīnu, izcīnīja uzvaras Spānijā, Somijā, Grieķijā, Itālijā, Spānijā, Vācijā, Maķedonijā, Francijā un pat Havaju salās.

Debija 29. Olimpiādes spēlēs Pekinā

Olimpiskajām spēlēm nelīdzinās nekas un šovasar par to spēja pārliecināties Latvijas Sieviešu basketbola valstsvienība. Devītais Olimpiskais sieviešu basketbola turnīrs pulcēja skatītāju rekordskaitu, bet groza bumba kopumā kļuva par otro televīzijā skatītāko spēļu disciplīnu pēc vieglatlētikas. Lielais saspringums, ārējs spiediens un debitantu sindroms atstāja komandu soļa attālumā no iekļūšanas ceturtdaļfinālā, par skaistāko mirkli kļūstot 13. augusta uzvarai pār FIBA ranga ceturtās vietas īpašnieci Brazīliju 79:78.

Olimpiskā kvalifikācija: tuvcīņa Madridē

Atšķirībā no vīriem, dāmām automātiski Olimpiskajām spēlēm kvalificējas tikai Eiropas čempiones. Nākamajam Eiropas labāko četriniekam nācās cīnīties papildus atlases turnīrā jūnija sākumā Madridē. Eiropiešu kvartets triumfēja cīņā ar Āzijas, Āfrikas un Dienvidamerikas komandām, visām vienībām – Spānijai, Latvijai, Čehijai un Baltkrievijai – nopelnot ceļazīmes uz Vidusvalsti. Tas radīja un radīs jautājumus par kvalifikācijas turnīra lietderību. Latvija uzvarēja visās trīs spēlēs. Senegālas „lauvenes” un Angolas „antilopes” tika sagrautas ar vairāk nekā piecdesmit punktu pārsvaru, bet uzvaru pār Japānu palīdzēja gūt izlases pieredzējušākās spēlētājas Ievas Tāres pašaizliedzīgā cīņa.

Citu variantu nav: Dimanti ir mūžīgi

Uzvaras Madrides „Telefonica” arēnā pavēra ceļu jaunam piedāvājumam – dalībai otrajā FIBA „Dimanta bumbas” turnīrā Hainiņas mazpilsētā dienvidos no Šanhajas. Līdzās labi pazīstamām pretiniecēm – Krievijai un Ķīnai – Latvija pirmo reizi devās cīņā ar tobrīd vēl pieckārtējām Olimpiskajām čempionēm, ASV valstsvienībai. Latvietes radīja pieklājīgu konkurenci zvaigžņu pārpilnajai amerikāņu konkurencei, cīnoties par uzvaru līdz pēdējām minūtēm, kurās sāncenses, pateicoties augstākai individuālai meistarībai, nosvēra svaru kausus sev par labu.

EuroZone: Slovākija 2009, Latvija 2012?

Trīskārša gatavošanās nacionālo čempionātu izslēgšanas spēlēm, Olimpiskajai kvalifikācijai un Olimpiskajām spēlēm rudenī radīja pārslodzi un emocionālu nogurumu, abām Latvijas profesionālajām komandām liedzot iekļūt FIBA Eirolīgas un Eiropas kausa sešpadsmit labāko komandu vidū. „TTT Rīga” un SK „Cēsis” katra savā rēķinā ierakstīja pa četriem panākumiem desmit spēlēs, tomēr ar to izrādījās par maz un finanšu krīzes apstākļos nākamajos gados atkārtot šos rezultātus nebūs viegli. Cīņu par Eirolīgas uzvarētāju titulu arī Jaunajā gadā turpinās Gunta Baško, Liene Jansone, Gundars Vētra, savukārt valstsvienības kapteine Anete Jēkabsone-Žogota centīsies atkārtoti izcīnīt Eiropas Kausu.

Glābjot ierindnieci Baniju

2007. gada pavasarī Varšavā iegūtās tiesības Liepājā, Valmierā un Rīgā rīkot 32. Eiropas sieviešu basketbola meistarsacīkstes nācās nosargāt 2008. gada decembrī, valdības vadītājam paziņojot par dramatisku izdevumu samazinājumu. Pirmā un, cerams, pēdējā kauja par turnīru ilga desmit dienu, daļai basketbola sabiedrības paužot personīgu atbalstu sacensību norisei Latvijā. Kompromisu izdevās rast ar Starptautiskās basketbola federācijas pretimnākšanu, Liepājas un Valmieras pašvaldību atsaucību, kā arī Izglītības ministrijas izpratni.

Dārgākais fināls: Mo money, mo problems

Otro gadu metot izaicinājuma cimdu daudzkārtējām valsts čempionēm „TTT Rīga”, sporta kluba „Cēsis” basketbolistes pavasarī nodrošināja mājas spēļu priekšrocības Latvijas Sieviešu basketbola līgas finālsērijā. Vidzemes kluba vadības neremdināmā vēlme uzvarēt duelī abu komandu sastāvos pulcēja lielu skaitu labu ārzemju spēlētāju, sākot ar Eirolīgas čempioni Nikešu Seilsu un Olimpisko čempioni Rūtu Railiju. Klubu budžeti šajā sezonā uzbangoja augstāk nekā Gauja pavasara palos, tomēr, līdzīgi kā gadu iepriekš, visās finālsērijas spēlēs uzvarēja „TTT Rīga”, nosargājot pērn iegūto titulu. Savstarpējā cīņa Latvijas meistarsacīkstēs pulcēja skatītāju rekordskaitu. Intriga bija arī sērijā par trešo vietu, kur „Avantis/Turība” panākumam pret „Liepājas metalurgu” bija nepieciešama piecu spēļu sērija. Interesanta spēkošanās gaidāma arī 2009. gada pavasarī, tiesa, rūkošo budžetu dēļ ar mazāku starptautisku piesitienu.

Vētra Baltijā

Paralēli Latvijas klubu basketbola sapurināšanai, SK „Cēsis” debitēja Baltijas sieviešu basketbola līgā, jau pirmajā sezonā aizcīnoties līdz turnīra finālam un kopā ar „TTT Rīga” apdraudot sacensību pēdējo septiņu gadu triumfatoru – Viļņas „Teo basket” – pozīcijas. Viešņas no Lietuvas „Četru finālā” Rīgā piebremzēja latviešu ambīcijas, divās dienās pārspējot abus lielklubus. Rudenī „Cēsis” sekmīgi debitēja FIBA Eiropas Kausā, pārvarot kvalifikācijas kārtas un grupu turnīra barjeras. Dažas dienas pirms izslēgšanas spēļu sākuma piesaistot vēl trīs spēlētājas, 1/16 finālā divu spēļu summā bez variantiem tika atzīts Atēnu „Athinaikos” pārākums.

CSKA augšāmcelšanās cauruļvados

Krievijas basketbola klubu modelis – maksimālas ambīcijas, daudz izdevumu, mazi vai nekādi ienākumi – pēdējos gados nereti radīja to analogus arī tuvējās rietumu un dienvidu kaimiņvalstīs. Punktu runām par Amerikas pārspļaušanu rudenī pielika pasaules finanšu krīze. Naftas cenas kritās vairāk nekā trīs reizes un Krievijā tas radīja domino efektu, par vieniem no pirmajiem upuriem kļūstot sporta klubiem. Gundara Vētras trenētā CSKA sieviešu kluba bankrots brieda jau vasarā, krīzes punktu sasniedzot novembra vidū. Pēc paziņojuma par bankrotu un izstāšanās no Eirolīgas klubam dažu dienu laikā uzradās lērums atbalstītāju „Spartak” ģenerālmenedžera Šabtaja fon Kalmanoviča, KBF prezidenta Černova un aizsardzības ministra Ivanova personās, par sponsoru kļūstot maģistrālo naftas un gāzes cauruļvadu būvētājiem no „Sevzaptruboprovodstroi”.

U-18: cīnīties līdz galam

Pekinas spēļu ēnā nepelnīti palika notikumi Maķedonijas galvaspilsētā Skopjē, kur augusta vidū risinājās Eiropas U-18 junioru čempionāts B divīzijā. Mārtiņa Zībarta, Mudītes Zanderes un Līvijas Alpes-Lūkas vadītās meitenes izcīnīja Latvijai pirmo uzvaru FIBA kategorijas valstsvienību turnīrā un nopelnīja ceļazīmi uz A divīziju. Žēl tikai, ka meitenēm nebija iespēju tajā pacīnīties jau šogad, jo potenciāla ziņā uzvarētāju komanda neatpaliek no Lietuvas vienaudzēm, kuras A divīzijā nopelnīja zelta godalgas.

U-20: tur kaut kam ir jābūt

Jūlija sākumā labas ziņas regulāri pienāca no Itālijas. Sesto vieto Eiropas čempionāta A divīzijā izcīnīja Aivara Vīnberga un Nikolaja Romaņenko trenētās U-20 jaunietes. Anete Šteinberga un Sabīne Niedola dažas nedēļas vēlāk tika atzītas par U-18 čempionāta vērtīgākajām spēlētājām, bet rudenī katra savā mēnesī kļuva par LSBL vērtīgāko spēlētāju, turklāt Niedolas sniegums tika novērtēts ar nomināciju FIBA gada labākās jaunās basketbolistes balvai. Jau ierasti vairākas komandas spēlētājas pēc turnīra devās viņpus okeānam uz ASV augstskolām, kur Lienei Jēkabsonei (no vasaras U-20 sastāva) šoruden piepulcējās Baiba Eglīte un Madara Upeniece.

Gada

...Olimpietes...
Ieva Tāre, Ieva Kubliņa, Gunta Baško, Liene Jansone, Anete Jēkabsone-Žogota, Zane Tamane, Anda Eibele, Aija Brumermane, Zane Eglīte, Dita Krūmberga, Aija Putniņa, Elīna Babkina.

...jubileja...
Rīgas TTT oktobrī un novembrī svinēja 50 gadu jubileju kopš pirmās oficiālās spēles 1958. gada 5. novembrī.

...treneri...
Ainars Zvirgzdiņš kopā ar Aigaru Neripu un Māri Bružiku kļuva par pirmajiem Latvijas treneriem, kuri pēc 72 gadu pārtraukuma vadīja Latvijas sporta spēļu komandu Olimpiskajās spēlēs. Uz Pekinu palīdzēja nokļūt Ainārs Čukste un Ivars Čākurs.

...jaunais treneris...
Mārtiņš Zībarts

...progress...
Arvien labāku sniegumu gan valstsvienības, gan „TTT Rīga” sastāvā rādīja jaunā centra spēlētāja Aija Brumermane.

...tendence...
Vesela virkne latviešu spēlētāju pārcēlās uz Eirolīgas klubiem. Eiropas spēcīgāko klubu turnīrā debitēja vai pārcēlas no klubiem, kas pavasarī startēja zemāka ranga sacensībās, Gunta Baško, Zane Tamane, Liene Jansone (visas trīs iepriekšējā sezonā sacentās FIBA Eiropas Kausā), Dita Krūmberga un Lāsma Jēkabsone.

...uzvara...
2008. gada 13. augustā Latvijas valstsvienība izcīnīja pirmo Olimpisko uzvaru, dramatiskā izskaņā pieveicot Brazīliju 79:78.

...metiens...
Spēlē pret brazīlietēm izšķirošo grozu caurgājienā guva valstsvienības kapteine Anete Jēkabsone-Žogota.

...jaunās spēlētājas...
Sabīne Niedola un Anete Šteinberga augustā tika atzītas par Eiropas U-18 čempionāta vērtīgākajām spēlētājām, oktobrī un novembrī līdzīgu godu izpelnoties Latvijas līgā.

...nepadošanās...
Madridē spēlē ar Angolu gūstot smagu savainojumu, Ieva Tāre atrada sevī spēkus un cīņas gribu, lai pārvarētu visas grūtības un īstenotu mērķi cīnīties Olimpiskajās spēlēs, godam nopelnot Gada balvu sportā par cīņas gribu.

...kuriozs...
2008. gada 13. martā Vidnojes arēnā notika FIBA Eirolīgas trešā Zvaigžņu spēle un 2007. gada Eiropas labākās basketbolistes Anetes Jēkabsones-Žogota. Viss ritēja labi, tikai ceremonijas laikā uzvarētājas balva tika aizmirsta namatēva Šabtaja fon Kalmanoviča kabinetā. Negaidītus pavērsienus omulīgais Lietuvas, Dienvidāfrikas un Krievijas pavalstnieks fon Kalmanovičs sarūpēja arī turpmāk.

...sabiedrotie...
Latvijas valstsvienību gaitām cītīgi līdzi sekoja arī citu zemju žurnālisti un basketbola eksperti. Viņu vidū īpaši jāizceļ FIBA apskatnieks Džefs Teilors (UK/USA), basketbola analītiķis Leslijs Andersons (Francija) un FIBA preses direktors Markoss Beltra (Spānija).

...pāreja...
Ieva Kubliņa pēc gandrīz desmit gadu spēlēšanas ASV augstskolā, Ungārijā, Lietuvā, Francijā un Krievijā rudenī pastiprināja Latvijas čempionvienību „TTT Rīga”.

...labdarības akcija...
Turpinot pērn iesākto atbalsta akciju Latvijas basketbola veterāniem, šogad uz valstsvienības spēlētāju krekliem parādījās labdarības vietnes Ziedot.lv logo.

U2, Walk on, Starptautiskā versija


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-12-22 22:30, pirms 15 gadiem
aaaaa tik labs.... paldies autoram...
Un meiteneem noveelu tik uz priekshu un galvas augshaa.....
, 2008-12-22 22:42, pirms 15 gadiem
amm!Riktīgi labs darbiņš,Māri.Man patika,īpaši tas pārsteigums ar manu video raksta vidū!

Es par sieviešu izlasi - šogad,nākošgad un vienmēr..

Video: Sieviešu izlases ceļš uz Pekinu
, 2008-12-23 00:32, pirms 15 gadiem
Ai kā Basko gadijās
, 2008-12-23 00:36, pirms 15 gadiem
labs raksts

Paldies!
, 2008-12-23 09:45, pirms 15 gadiem
U-18 izlasei "lipīgi" saukļi, ja pat Mārim sanāk citēt un likt virsrakstā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-12-23 17:15, pirms 15 gadiem
Noviks taču ir aptracis ar sieviešu basketbolu, īsts maniaks! Es tik ceru, ka tas ir veselīgi...
, 2008-12-23 17:55, pirms 15 gadiem
kopumā viss galīgi labs!
, 2008-12-23 17:59, pirms 15 gadiem
Man vislabāk patīk- Glābjot ierindnieci Baniju!

, 2008-12-23 21:41, pirms 15 gadiem
Interesants atskats. Prieks bija, ka mūsējās tika uz OS, bet tur nenospēlēja, kā mums visiem gribētos. Latvija - Brazīlija bija ko vērts.
, 2008-12-24 01:36, pirms 15 gadiem
kas piepildas nesapratu... Mans sapnis bija, ka LV volejbola izlase izpelnaas pasaules čempionu titalu, bet vinji vienalga ir totaali luuzeri, kaa jebkura cita izlase, kas mums ir.
Monako princis Alberts, Jeļena Isinbajeva un Useins Bolts. Foto: AP
27

Sporta žurnālisti izvēlas Boltu un Isinbajevu

Starptautiskā sporta preses asociācija (AIPS) noteikusi 2008. gada labākos sportistus. Balsojumā, kurā piedalījās vairāk nekā pustūkstotis sporta žurnālistu, par labākajiem atzīti vieglatlēti Useins Bolts un Jeļena Isinbajeva.
Maikls Felpss
Foto: AFP
23

2008. gads: Top notikumi pasaulē

Par tradīciju kļuvis ik gadu veikt dažādas aptaujas. Arī sporta pasaulē. Portāls eSports.lv nav izņēmums, tāpēc autoru kolektīvs izvēlējies gada 20 nozīmīgākos notikumumus pasaules sportā aizvadītajā gadā.
Ernests Gulbis
Foto: AP
5

2008. gads: Progress tenisā turpinās

Bez milzīgiem panākumiem, bet pastāvīgu augšupeju. Tāds bijis 2008. gads Latvijas tenisā. Galvenā zvaigzne joprojām ir Ernests Gulbis, taču arī citu sportistu panākumi nav peļami.