Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:290, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Celmiņš

2008. gads: Volejbolā kluss

2008. gads: Volejbolā kluss
Gundars Celitāns turpina kāpt pa "karjeras kāpnēm" arī 2008. gadā
Foto: www.belogorievolley.ru

Noslēgumam tuvojas 2008. gads. Portāls eSports.lv, līdzīgi kā 2007. gada nogalē arī šogad piedāvā īsu ieskatu Latvijas volejbola dzīvē aizvadītajā gadā.

Tā kā Latvijas volejbols lielākajai daļai sporta veida atbalstītāju saistās ar „Schenker” volejbola līgu, Latvijas vīriešu volejbola izlasi un Gundaru Celitānu, tieši uz šiem trim „vaļiem” arī liksim galvenos uzsvarus 2008. gada atskatā.

„Schneker” līgā arvien dominē igauņi…

Pirms neilga laika noslēdzās ceturtās „Schenker” volejbola līgas pirmā apļa spēles un jāsaka, ka tās tika aizvadītas ar visai ievērojamu mūsu ziemeļu kaimiņu (igauņu) pārsvaru. No 36 savstarpējām Igaunijas un Latvijas klubu komandu spēlēm Latvijas klubi uzvarējuši vien desmit no tām. Pēc pirmā apļa spēlēm pie uzvarām tikuši visi līgas klubi – arī Viļņas „Flamingo Volley”, bet bez zaudējumiem cīnās tikai Tartu klubs, kura spēli cementē latvietis Austris Štāls.

Ja ieskatāmies tālākā pagātnē, tad 2008. gada pavasarī noslēdzās trešā Baltijas apvienotās volejbola līgas sezona. Pirmās divas vietas tajā izcīnīja abi Igaunijas grandi – „Selver” (aizvadītajā gadā sekmīgi startēja arī Eirokausos) un „Tartu pere leib”. Bronzu dalīja latvieši – VK „Rīga / Lāse-R” un SK „ELVI / Kuldīga”.

Starpsezonu periodā apvienojās divi līdz šim nesamierināmi pretinieki SK „Rīga” un VK „Lāse-R” izveidojot vienotu komandu – VK „Rīga / Lāse-R”. Lai arī šajā kluba nu pulcināti gandrīz visi mūsu labākie, rezultāti nemainās – uzvaras joprojām biežāk svin igauņi (vēl gan priekšā viss otrais aplis un „play-off” spēles). Septiņu trekno gadu beigšanās skārusi arī volejbolu – šur tur ar vien biežāk dzirdams arī par volejbola klubu finansiālām problēmām. Jācer gan, ka Latvijas volejbols neatgriezīsies nesenā pagātnē, kad Latvijā bija tikai daži profesionāli klubi.

Nu nedaudz par „Schenker” līgu kā projektu – tā attīstība joprojām buksē. Vecā Latvijas volejbola federācijas vadība sadarījusi krietnu ļaunumu visam Latvijas volejbolam, bet jaunā vēl nav paspējusi ieskrieties. Projekts noteikti ir labs un iespēja to attīstīt ir, taču tas arī jāsāk darīt. SEB Baltijas basketbola līga un tās vadītāji jau pierādījuši, ka apvienojoties visām trim Baltijas valstīm sporta veidu iespējams „pacelt”. Kaut kas darīts neapšaubāmi tiek un jācer, ka arī vietējais (Baltijas) volejbols jau 2009. gadā spēs ar vien vairāk piepildīt sporta zāles ar skatītājiem, tāpat kā tas bija Latvijas kausa izcīņas izšķirošajās spēlēs (decembra sākumā). Darāmā sporta veida popularizēšanā noteikti ir daudz un no viena gala noteikti jāsāk „art un ecēt”. Vai „plānie gadi”, ko mums sola Godmaņa kungs un visi pārējie mūsu cienījamie politiķi neapstādinās „aktīvistu” (viņus varētu nosaukt arī par fanātiem) iesāktos darbus 2009. gadā? Visam pamatā ir volejbola kā sporta veida kopējās koncepcijas izstrāde – domājams, ka ar to arī jāsāk jaunais – 2009. gads.

Latvijas izlases neveiksmes turpinās…

Ja 2007. gada vasarā Latvijas vīriešu volejbola izlase startēja Eiropas līgās, kas tika uzskatīts par ģenerālmēģinājumu pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra, tad 2008. gada vasarā pienāca kārta īstajai „izrādei” – jau pieminētajam kvalifikācijas turnīram. Ja pirms turnīra tika uzskatīts, ka grupas izloze mūsējiem bijusi veiksmīga, tad pēc tā izrādījās, ka grupā nācies samierināties ar divām uzvarām pār Azerbaidžānas izlasi un zaudējumiem (pa diviem) pret Slovēnijas un Nīderlandes izlasēm. Izlases sastāvs it kā ir pietiekami spēcīgs, lai spētu apspēlētu vismaz Slovēnijas līmeņa izlases, taču kaut kā visu laiku pietrūkst…

Savu varējumu Latvijas izlase nu varēs pierādīt jau 2009. gada ievadā, kad savā laukumā – Rīgā, Olimpiskajā sporta centrā Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā tiksies ar Zviedrijas un Norvēģijas izlasēm. Atkāpties vairs nav kur! Kaut viens zaudējums pret kādu no šīm komandām jau būs uzskatām par katastrofu.

Gundars Celitāns – jau zvaigzne?

Ja par 2007. gada lielāko ieguvēju neapšaubāmi varējām uzskatīt Gundaru Celitānu, tad 2008. gadā šajā „nominācijā” nekas nav mainījies – Gunča turpina kāpt pa karjeras kāpnēm. Aizvadījis veiksmīgu sezonu Francijas čempionātā (kļuva par līgas rezultatīvāko spēlētāju) un pierādījis savu varējumu Čempionu līgas spēlēs „Cannes” kluba sastāvā Celitāns vienojās ar ambiciozo Krievijas Superlīgas klubu – „Lokomotiv Belogorje” vienību. Lai arī šajā sabiedrībā Celitāns jūtas kā zivs ūdenī un ir viens no Belgorodas kluba līderiem, maizes pelnīšana Krievijā nav no vieglākajiem uzdevumiem, tāpēc gribētos viņam vēlēt izturību spēlējot šajā skarbajā valstī. Šobrīd visai pamatoti varam nosaukt Celitānu par Latvijas lielāko volejbola „zvaigzni”. Latvijas volejbola draugiem šo „spīdekli” būs iespēja novērtēt arī klātienē – jau pieminētajā PČ kvalifikācijas turnīrā Rīgā – 2009. gada janvāra sākumā.

Daudzi, protams, teiks, ka Latvijas volejbols nebeidzas tikai ar „Schenker” līgu, vīriešu volejbola izlasi un Gundaru Celitānu, par „bīču” nedaudz vēlāk – atsevišķā atskatā uz 2008. gadu.


, 2008-12-17 12:32, pirms 15 gadiem
attieciibaa uz Celitaanu - shis pagaidaam ir skaljaakais gads! un izskataas, ka naakotnee tie buus veel skaljaaki! Lai dzhekam veicas.
, 2008-12-17 12:39, pirms 15 gadiem
jaa uz vinju buus veerts aizbraukt paskatiities ...
, 2008-12-17 13:38, pirms 15 gadiem
Pasaules volejbola čempionāta
vīriešiem pirmās kvalifikācijas kārtas

SACENSĪBU KALENDĀRS
Olimpiskais sporta centrs, Grostonas iela 6b

2009.gada 02.janvāris
plkst. 16:00
NORVĒĢIJA – ZVIEDRIJA

2009.gada 03.janvāris
plkst. 14:00
LATVIJA – NORVĒĢIJA

2009.gada 04.janvāris
plkst. 15:00
ZVIEDRIJA – LATVIJA

cik varētu maksāt biļetes, jebshu shis pasaakums buus bezmaksas? vai ir kaadam shaada informācija?
, 2008-12-17 14:53, pirms 15 gadiem
Izlasei trūkst normāla trenera... Vilde NAV normāls treneris... Ar normāliem spēlētājiem (gan klubā, gan izlasē) viņš nespēj neko izdarīt... Tad pasakiet man, kur citur slēpjas problēma, ja ne trenerī? Ne visi kādreizējie labie spēlētāji, kļūst arī par labiem treneriem... šis, šķiet ir tas gadījums...
, 2008-12-17 14:57, pirms 15 gadiem
veel arii mihelsons bija taads pats gadiijums
, 2008-12-17 16:33, pirms 15 gadiem
ja, volejbols ar vien zemak un zemak slid gan rezultatu, gan popularitates zina
, 2008-12-17 16:49, pirms 15 gadiem
prima rakstīja: ja, volejbols ar vien zemak un zemak slid gan rezultatu, gan popularitates zina
bet sava prieka pēc, un arī vasarās pludmalē voleybols vēl arvien ir ļoti mīlēts spora veids!
es tikai nesaprotu, kāpēc Latvjiā tik zemā līmenī ir sieviešu volejbols Latvijā, tas tak ir kā rdīts meitenēm - bezkontakta sporta spēle!!
, 2008-12-17 16:55, pirms 15 gadiem
nezinu, bet šoreiz tomēr apskatnieks man jāpakritizē, jo apskats ir sanācis tāds virspusējs un savā ziņā paviršs. Ir daudz aprakstošās daļas, bet tādas analīzes īsti nav.
Lai nedomātu, ka leju tagad ūdeni uzreiz arī piedāvāju savu redzējumu-

SCHENKER līga
prasās nevis vnk fakta konstatācija, ka igauņi dominē, bet arī kādi nomināli iemesli kāpēc tā.
Manas domas- esošo resursu (spēlētāju) pareiza un loģiska (ne)'izmantošana'. Latvijā (un vispār pasaulē) ir pierasts, ka jaunie un perspektīvie pilnīgi loģiski izvēlas stiprākos klubus. Tomēr Latvijas kontekstā tā situācija diezgan bieži izvērša negatīvi ar to, ka šajos klubos visi šie perspektīvie spēlētāji pie spēlēšanas netiek un daži vienkārši 'nonīkst' dziļā rezervē.
Ja man jānosauc daži piemēri, tad nesenā pagātnē man prātā nāk Oļeiņikovs, Voroncovs, kuri 'pazuda' Ozolniekos, esošie- Vāvers, Caics, Ivanovs Rīgā. Šeit gan varētu saukt un saukt piemērus.
Risinājums- skatāmies, ko dara igauņi. IZĪRĒ potenciālās rezerves pārējiem klubiem. Tādā veidā ieguvēji ir visi. Gan klubi, kuru rezerves tiek pie spēļu prakses, gan čempionāts kopumā, jo vidējais līmenis līdz ar to ceļas.
Bet latviešiem kā latviešiem- itkā esam mazi un būtu jābūt vienotiem, bet beigās velkam 'deķi' katrs uz savu pusi.
Kontekstā ar šo gan jāsaka, ka pietrūkst spēcīgas federācijas. Tāda, kura šos procesus censtos atbalstīt un uztrauktos par jebkuru jauno talantu. Protams nomināli un pēc visiem statūtiem tas nav federācijas 'darbs', tomēr igauņi tādā gadījumā pierāda, ka šāda neoficiāla un neapstiprināta darbošanās augļus nes. Igauņi saprot, ka lai spētu pacelt mazas valsts viena sporta veida līmeni ir svarīgi nodrošināt jebkuram talantam iespēju 'izsisties'. Atkal piemērs- igauņi par jebkuru savu spēlētāju, kurš dodas spēlēt uz ārzemēm ietur 1500EUR lielu transfēru. Latvijā ikviena jaunā perspektīvā spēlētāja došanās ārpus LV nozīmē automātiskus kā minimums 5000EUR. Sajūtiet atšķirību tā teikt.

Par izlasi.
Esmu gana daudz savos iepriekšējos komentāros esportā spriedis par galveno treneri, tamdēļ šoreiz no tā atturēšos, bet runāšu par visu kopumā.
Pirmais un pats galvenais- NAV izlases stratēģijas nākamajiem piemēram 2gadiem. Vismaz es nekur publiskajā telpā par tādu neesmu dzirdējis. Papētot tās pašas 2007.gada Eirolīgas (kura bija kā sagatavošanās posms Eiropas čempionātam 2008?) statistiku- cik daudz spēlētāju tika pie spēlēšanas? Vai kāds (bez klišejiskām atziņām- nu viņš jau nevar īsti spēlēt un viss) vispār zin kādas ir Latvijas rezerves un ko tās īsti var? Ja nevar- kur ir tie statistiskie rādītāji, kas to pasaka jeb pierāda?
Izlasei taču bija ļoti solīds spēļu skaits (gan oficiālo, gan pārbaudes), lai būtu bijusi iespēja pilnvērtīgi sagatavoties 2008. gada Eiropas čempionātam. Kas no tā visa sanāca, mēs visi atceramies- viens (!!!) uzvarēts sets četrās spēlēs pret galvenajiem konkurentiem Slovēniju un Nīderlandi
Arī šobrīd nerodas skaidrība par izlases komplektāciju- tiek piesaukts Rīgas klubs kā bāze. Labi- elementārs jautājums- kas izlasē būs rezerves diagonāle aiz Celitāna muguras? Vismaz es līdz šim nevienu diagonāles spēlētāju apvienotājā Rīgas komandā redzējis neesmu. Ir Saušs, kura karjera tiek kropļota liekot spēlēt viņam diagonāles pozīcijā un ir Šmēdiņš, kurš tanī zonā ir spēlējis, bet kurš arī nav uzskatāms par klasisku diagonālo spēlētāju un šobrīd taču tiek uzskatīts par otrā tempa jeb 4ās zonas uzbrucēju?
šeit varētu turpināt, bet ieskatam pietiks ar šo.
Apskatnieks runā par to, ka zaudējums norvēģiem vai zviedriem ir jāuzskata par augstākā mērā katastrofu, tad man ir jājautā- kur un kas ir tie argumenti, lai mēs uzskatītu, ka esam kaut par vienu iedaļu pārāka komanda par Zviedriju vai Norvēģiju? Jā mums ir Celitāns un vēl daži perspektīvi spēlētāji, bet mums NAV organizācijas kopumā. Un šādās spēlēs tikai ar vienu skaļu uzvārdu var nepietikt.

Par Celitānu.
Komentāra īsti nav. Nav tikai saprotams kamdēļ rakstā, kurš itkā raksta par visu Latvijas volejbola saimniecību kopumā, bet kurā ir tikai trīs nabadzīgas apakšsadaļas, viena no tām tiek izdalīta kādam konkrētam spēlētājam. Nenoliedzami šobrīd Latvijā labākajam spēlētājam, bet tomēr. Kāpēc?

P.S. Piedodiet par garo 'palagu'
, 2008-12-17 17:23, pirms 15 gadiem
Voroncovs un Oļeinikovs jau nebij nekāda augsta līmeņa spēlētāji,kuri sevi būtu samaitājuši spēlējot Ozolniekos.Pirmajam jau bij tik augums,kurā brīdī viņš tev tika sabojāts es nezinu.
, 2008-12-17 19:42, pirms 15 gadiem
Kad guleja uz bankas.:-)
, 2008-12-17 20:11, pirms 15 gadiem
manic - paprāvs palags sanācis...
, 2008-12-17 21:22, pirms 15 gadiem
Piekrītu - manic, autors šoreiz noslinkojis...

Runājot par Schenker līgu:
1. Tas jau bija gaidāms, ka Tartu klubam labi klāsies, Austris jau viņu panākumu atslēga, jaunā klubā viņam viss iet no rokas - māņticība piepildās...
2. Logiski, ka tur nekas labs nevar sanākt, ja "nesamierināmi pretinieki SK „Rīga” un VK „Lāse-R” izveidojot vienotu komandu"..neko izcilu viņi vēl nav parādījuši un domāju, ka arī neparādīs, bakstās pa laukumu ar 7 spēlētājiem, pārējiem tikai retumis dodot iespējas un arī tikai spēlēs pret vājākiem pretiniekiem AVK, Ezerzeme DU u.c....un diez vai viņiem kas ar sanaks, jo komandu ir parņēmusi bijušā VK Lāse-R kluba aura...

Runājot par vīriešu izlasi - pēc autora teiktā iznāk, ka jāgaida būs katastrofa, un tas jau tā ar sanāks paskatoties vien, ka pamatsastāvs ir mūsu varenā superkluba 7 spēlētāji un vel daži, kuri spēlē ārzemēs...

Runājot par Celitānu - protams prieks par viņa talantu un labajiem rezultātiem, bet diez vai šis raksts ir īstā vieta kur to visu tā pasniegt, autors Gunčam laikam Ziemassvētku dāvanu uztaisījis, papildus reklāmu par brīvu un pie reizes apsveikumu...
, 2008-12-17 22:08, pirms 15 gadiem
manic- lieliski,labāk par pašu rakstu!
P.S. kapēc uzskati ka sauša karjera tiek kropļota liekot viņam spēlēt par diognāli?
, 2008-12-18 07:53, pirms 15 gadiem
varbūt kads zin , kur spēlē vai nespēlē Oļeinikovs?
, 2008-12-18 07:57, pirms 15 gadiem
gribās pajautāt primas kungam , kas tiek darīts RVS, lai sagatavotu jaunatni, vai šajā lauciņa viss iet uz leju un nākotne ir miglā tīta?
, 2008-12-18 12:20, pirms 15 gadiem
sory veči bet izskatas kad tieši otradi jaunatnes voelijs iet uz augšu. Pac spēlēju . Atiecība uz RVS - Vinji vel joprojam atista jaunos . Bet ir jav ari DVS kura ari atista jaunos .
, 2008-12-18 13:31, pirms 15 gadiem
palma rakstīja: varbūt kads zin , kur spēlē vai nespēlē Oļeinikovs?
Bij Cēsīs,tagad nekur.
Monako princis Alberts, Jeļena Isinbajeva un Useins Bolts. Foto: AP
27

Sporta žurnālisti izvēlas Boltu un Isinbajevu

Starptautiskā sporta preses asociācija (AIPS) noteikusi 2008. gada labākos sportistus. Balsojumā, kurā piedalījās vairāk nekā pustūkstotis sporta žurnālistu, par labākajiem atzīti vieglatlēti Useins Bolts un Jeļena Isinbajeva.
Maikls Felpss
Foto: AFP
23

2008. gads: Top notikumi pasaulē

Par tradīciju kļuvis ik gadu veikt dažādas aptaujas. Arī sporta pasaulē. Portāls eSports.lv nav izņēmums, tāpēc autoru kolektīvs izvēlējies gada 20 nozīmīgākos notikumumus pasaules sportā aizvadītajā gadā.
Ernests Gulbis
Foto: AP
5

2008. gads: Progress tenisā turpinās

Bez milzīgiem panākumiem, bet pastāvīgu augšupeju. Tāds bijis 2008. gads Latvijas tenisā. Galvenā zvaigzne joprojām ir Ernests Gulbis, taču arī citu sportistu panākumi nav peļami.