Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Juris Umbraško: "Rīgas Zeļļu mājas spēles notiks Arēnā, Salaspilī un DSN"

Juris Umbraško: "Rīgas Zeļļu mājas spēles notiks Arēnā, Salaspilī un DSN"
Juris Umbraško. Foto: Andris Grīnbergs

"Mana pieredze trenēšanā nesākās ar darbu Igaunijas klubos. Vasarās strādāju ar bērniem un jauniešiem. Piemēram, 2002.-2004. gadā dzimušie audzēkņi vēl nespēlē profesionālā līmenī, bet pievienojušies studentu komandām," sarunā ar Sportacentrs.com teica basketbola kluba "Rīgas Zeļļi" galvenais treneris Juris Umbraško.

Umbraško dinastija Latvijas groza bumbā atstājusi dažādas pēdas. Jura tēvs Vitālijs bija vīriešu valstsvienības fiziskās sagatavotības treneris “EuroBasket 2001” finālturnīrā Turcijā, kur latvieši pirmo reizi kopš 1939. gada iekļuva labāko komandu astoņniekā.

Juris vairāk nekā 15 gadus – ar pārtraukumu – bija profesionāls basketbolists (1998-2015). Pēc karjeras sākuma “bročos” un pāris sezonām Maskavas CSKA viņš pārstāvēja Latvijas un Ukrainas komandas, bet pēdējos četrus gadus aizstāvēja Rakveres “Tarvas” krāsas.

Igaunijas periods izstiepās gandrīz desmit gadu garumā – Umbraško gadu nostrādāja robežpilsētā Valgā/Valkā, savukārt vēlāk četras sezonas bija “Tarvas” galvenais treneris. Lielākie panākumi – 2016.gadā ar Valgu iekļūts Igaunijas kausa “Final 4”, savukārt 2020. gada decembrī Rakverē spēlēts šī turnīra finālā.

Rakverē sāku strādāt brīdī, kad komanda atradās trešajā divīzijā. Pirmajās divās sezonās bija tikai viens uzdevums – izcīnīt pirmo vietu, lai pakāptos līmeni augstāk. Nebijām fārmkluba attiecībās ar kādu no lielajiem klubiem, tādēļ ceļu līdz “Pafbet” līgai nācās izlauzt pašu spēkiem.”

Daudzi LBL treneri jūnijā, jūlijā un augustā bija aizņemti vīriešu izlasē, taču Umbraško vasara izvērtās citāda. “Valstsvienības darbā nepiedalījos, jo “Zeļļiem” bija atšķirīga pirmssezonas programma nekā citiem klubiem. Sākām trenēties 1. jūlijā.”

Komanda ilgu laiku nebija pilnā sastāvā, jo Francis Lācis un Zigmārs Raimo pārstāvēja Latvijas izlases 3x3 basketbolā. “Zinājām, ka puiši piedalīsies 3x3 turnīros. Meklējām risinājumus, kā attīstīt džekus, kuri spēlēs kopā ar Franci un Zigmāru. Veidojām treniņprocesu, lai visi varētu saspēlēties.”

Kā notika puišu iesaiste treniņprocesā? “Franci un Zigmāru iesaistījām nestandarta taktiskajos treniņos – attālināti parādot viņiem video un mūsu spēles zīmējumu. Sagatavojām viņus teorētiski, lai iestrādes varētu pārbaudīt praksē.”

“Zeļļu” sastāvā vēl iespējamas izmaiņas un papildinājumi, atzīst Umbraško. “Sezona turpinās 10 mēnešus – komplektācija ir procesā. Laika gaitā lemsim par iespējamiem papildinājumiem no ārzemēm. Gruzīnu spēlētājs ir jaunais spēlētājs, kuru vēl jāattīsta.”

Komandā ir latvieši, kuri pērn spēlēja ārzemēs, kā arī pārnācēji no citiem Latvijas klubiem. “Jaunie spēlētāji Juris Vītols, Toms Skuja un Dāvids Vīksne atrodas “Future Sports Group” paspārnē. Pārējiem spēlētājiem ir citi aģenti, bet vairākiem spēlētājiem tādu nemaz nav.”

Kā veicies Latvijas spēlētāju ieinteresēšanā? “Vietējo spēlētāju piesaiste ir ilgstošs process. Viens un tas pats spēlētājs var iespēlēties vienā komandā, bet citā ne. Ja sadarbība neizdodas, var notikt izmaiņas. Kā rāda Latvijas izlases pieredze, situācija var mainīties pusotra mēneša laikā.”

Umbraško ir strādājis iepriekšējās četrās “Pafbet” Latvijas un Igaunijas līgas sezonās, bet šī būs viņa pirmā iespēja pabeigt pilnu ciklu kā galvenajam trenerim. Pirmā sezona tika apturēta 2020. gada 12. martā, nākamajā sezonā Latvijas un Igaunijas klubi tikās vienīgi “Final 6” turnīrā, savukārt pēdējos divus gadus treneris bija Artūra Visocka-Rubeņa asistents.

“Liepājā ieguvu labu pieredzi. Pirmā sezona kalpoja kā ieskriešanās, otrajā jau bija labi rezultāti. Kopā augām un attīstījāmies. Ziemā iekļuvām “Užavas” kausa finālā, savukārt pavasarī sekoja bronzas finišs Latvijas čempionātā.

Umbraško pirmais treneris bija tēvs, savukārt vēlāk viņš nonāca dažādu speciālistu rokās. “Septiņdesmit devītie nedaudz patrenējās pie Imanta Pļaviņa, vairāk – pie (LBL pirmā čempiona) nesen mūžībā aizgājušā Anatolija Konstantinova. Vēlāk nāca Valdis Valters, Harijs Grots, Jānis Zeltiņš, Nikolajs Bolvačovs.”

“Vēl esot spēlētājam un sākot trenera gaitas, veidojās koleģiālas attiecības ar dažādu valstu treneriem, tai skaitā ukraiņiem, amerikāņiem un grieķiem. Jaunākā pieredze – darbs kopā ar Artūru Visocki-Rubeni un Arvi Stecki, sieviešu treneriem Rūdolfu Rozīti un Ģirtu Splīti.

“Rīgas Zeļļi” trenējas Daugavas kreisajā krastā, bet mājas spēles aizvadīs labajā krastā. “Mūsu enkura vieta ir biznesa augstskola “Turība”. Izveidojusies laba sadarbība ar augstskolas īpašnieku, Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītāju Aigaru Rostovski, kā arī basketbola kluba “Turība” direktoru Jāni Vecrinku.”

Galvaspilsētas sporta zāļu noslogojums ir tāds, ka Latvijas un Igaunijas līgas mājas spēles tiks uzņemtas vismaz trīs dažādās vietās. “Piecas spēles notiks Rīgas arēnā. Vairākas reizes uzņemsim pretiniekus Salaspils sporta namā un Daugavas sporta namā. Olimpiskajā sporta centrā trenējas VEF, Latvijas Universitāte, “Prometey”, spēlē TTT un rindā stāv citi sporta veidi.”

Līgums ar Umbraško noslēgts uz trīs sezonām.

Izmantotie resursi:
https://sportacentrs.com/basketbols...


, 2023-09-26 14:10, pirms 8 mēnešiem
Sastāvā ir arī Mamajs , Maura un Galdiņš par kuriem maz bija pateikts
, 2023-09-26 14:12, pirms 8 mēnešiem
Un atkal klubs bez konkrētām "mājām", klenderē pa puspasauli, un pēc tam brīnās, ka nav fanu. Kā tad viņi radīsies, ja pat uz mājas spēli jākratā velns zin kur? Vieni (VEF) jau te braukāja pa pus Latviju mājas spēles aizvadīt, kaut ko popularizēt. Beigās tas pat esošos fanus atgrūž, ja savu klubu neredz savā pilsētā. Vai kāds var iedomāties, ka "Žalgiris" izdomātu popularizēt basketbolu un brauktu mājas spēli aizvadīt kaut vai kaut kādos Anikščos? Tak esošie fani noēstu par tādu lēmumu, lai kaut vai tur "Barcelona" būtu pretinieks
, 2023-09-26 16:43, pirms 8 mēnešiem
Ahūnais bonus biļetei - Ralfa Eilanda koncerts
, 2023-09-26 16:44, pirms 8 mēnešiem
AIR rakstīja: Un atkal klubs bez konkrētām "mājām", klenderē pa puspasauli, un pēc tam brīnās, ka nav fanu. Kā tad viņi radīsies, ja pat uz mājas spēli jākratā velns zin kur? Vieni (VEF) jau te braukāja pa pus Latviju mājas spēles aizvadīt, kaut ko popularizēt. Beigās tas pat esošos fanus atgrūž, ja savu klubu neredz savā pilsētā. Vai kāds var iedomāties, ka "Žalgiris" izdomātu popularizēt basketbolu un brauktu mājas spēli aizvadīt kaut vai kaut kādos Anikščos? Tak esošie fani noēstu par tādu lēmumu, lai kaut vai tur "Barcelona" būtu pretinieks
Rīgā jau problēma tāda, ka ir vai nu Arēna, kura, ja nav pilna, ir ārkārtīgi depresīva (cik ir vietas, neverot vaļā 3. stāvu - 7'000?), un pēc tam ir tikai OSC vai DSN, kur ir kādas 1'000? vietas, un ir pārbukotas.

Par vefu - no vienas puses varēja saprast, labāk uzspēlēt pilnās lauku zālēs, nevis pustukšā DSN vai tukšā Arēnā.. bet kopumā mārketinga/fanu bāzes ziņā viņi ir purvā jau nez cik gadus, tas gan.
, 2023-09-26 16:56, pirms 8 mēnešiem
Ulrihs rakstīja: Ahūnais bonus biļetei - Ralfa Eilanda koncerts
Ideja jau liekas diezgan okei. Tā vietā, lai ietu uz iepirkšanās centriem vai kino, pusdienu pavadi Arēnā - piečuks par spēli (kaut vai bez Eilanda) nav nekas ūber kosmisks.

Žēl, ka nav ielikti stiprāki pretinieki abām komandām (VEF, Kalev, vai LV otrā ešelona klubi), bet nu cerams, ka uz kādu citu sapāroto Arēnas spēli tādi būs..
, 2023-09-26 17:43, pirms 8 mēnešiem
Kāda jēga vispār ir veidot klubu ja nav savas mājas arēnas???

Trijās vietas spēlēt mājas spēles, tas nav nopietni...
, 2023-09-26 18:13, pirms 8 mēnešiem
Varēja rakstīt informēt kur var iegādāties biļetes uz Rīgas Zeļļiem. Katram klubam sava politika.. diemžēl.. Prometejs - biļetes tikai internetā. VEF - uz vietas, TTT - bez maksas ieeja utt..
, 2023-09-26 18:35, pirms 8 mēnešiem
Ulrihs rakstīja: Ahūnais bonus biļetei - Ralfa Eilanda koncerts
Nezinu ko viņš dzied bez tās svēta tēva dziesmas, bet vismaz tiek aizpildīts starplaiks, kas ir apsveicami. Tieši tāpat ar Kugrēna stand-up. Kāds vismaz strādā pie tā, lai basketbolu iet skatīties kā izrādi + lai nav vienīgais produkts basketbols. Kāds paņems līdzi sievu/draudzeni kurai būs intetesanti paklausīties Eilandu un Kugrēnu, bet pats varēs skatīties basketbolu. Beigās abi laimīgi pavadijuši sestdienas pēcpusdienu.
Tie kas kliedz par klubu bez mājvietas - tak tikko vēl šis klubs neeksistēja, brīnīties par mājas zāles neesamību nav pamata + runāt par kkādu fanu kustību arī nav pamata. Tāpat braucot uz Salaspili pat īsti nesaproti, ka izbrauc ārpus Rīgas, varbūt 1km starp abu pilsētu robežām.
, 2023-09-26 18:41, pirms 8 mēnešiem
Vai spēlēt dārgā īrē 1/2tukšā Arēnā vai par to naudu pastiprināt satāvu ?
, 2023-09-26 18:57, pirms 8 mēnešiem
Jauns klubs, domā par tēla veidošanu, skatītāju piesaisti. Rimi OC var izrādīties par mazu, ja ar skatītāju piesaisti darbs izdosies.
, 2023-09-26 20:09, pirms 8 mēnešiem
asinsdesa rakstīja: Ideja jau liekas diezgan okei. Tā vietā, lai ietu uz iepirkšanās centriem vai kino, pusdienu pavadi Arēnā - piečuks par spēli (kaut vai bez Eilanda) nav nekas ūber kosmisks.

Žēl, ka nav ielikti stiprāki pretinieki abām komandām (VEF, Kalev, vai LV otrā ešelona klubi), bet nu cerams, ka uz kādu citu sapāroto Arēnas spēli tādi būs..
Arēna ir galīgi nepiemērota basketbolam. Tīri jau dēļ tās negribas uz basi iet, ja nav daudz apmeklētāju un uz zeļļiem nenāks tūkstoši arēnā. Tīri basketbola ziņā, man pat Ogres spēles šķita mājīgākas vidusskolas zālē kā arēnā basis
, 2023-09-26 20:09, pirms 8 mēnešiem
Aldis Br rakstīja: Varēja rakstīt informēt kur var iegādāties biļetes uz Rīgas Zeļļiem. Katram klubam sava politika.. diemžēl.. Prometejs - biļetes tikai internetā. VEF - uz vietas, TTT - bez maksas ieeja utt..
VEF gan uz vietas, gan internetā, tev laikam dažus gadus vecs info
, 2023-09-26 20:13, pirms 8 mēnešiem
Aldis Br rakstīja: Jauns klubs, domā par tēla veidošanu, skatītāju piesaisti. Rimi OC var izrādīties par mazu, ja ar skatītāju piesaisti darbs izdosies.
Skatītājam vajag rezultātu, pēc tavas loģikas, Liepājai vai Valmierai būtu jābūt izpārdotai + Rīgā basis nav tomēr tas top sportaveids.
, 2023-09-26 20:48, pirms 8 mēnešiem
Man daudz patīkamāk ir skatīties spēles DSN, nevis OSC.
, 2023-09-26 21:04, pirms 8 mēnešiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Man daudz patīkamāk ir skatīties spēles DSN, nevis OSC.
DSN ir sava aura un skatītāju vietas, es teiktu ir labākas no skatīšanās viedokļa un arī DSN būs labāk par arēnu. Teiksim, paņemot to pašu Žalgira arēnu, pat bez cilvēkiem pirms spēles, tā šķiet diezgan patīkama, pabiju arēna un kā diena pret nakti, tāda, es pa nezinu kā raksturot to sajūtu, kas pārņem tur sēžot
, 2023-09-26 22:25, pirms 8 mēnešiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Man daudz patīkamāk ir skatīties spēles DSN, nevis OSC.
tieši tā , kur tribīnes ir grīdas līmenī, neiedvesmo
, 2023-09-26 22:39, pirms 8 mēnešiem
Kāpēc līgas mājas lapā nav pieejami visu Latvijas klubu pilnie sastāvi? Liepājai nav jaunpienācēju, VEF tikai 8 spēlētāji... Zeļļu pieteikumā neredz gruzīnu.
, 2023-09-26 23:37, pirms 8 mēnešiem
Zeļļi varētu mierigi Eirolīga, sliktāk par VEF nebūtu.
, 2023-09-27 08:45, pirms 8 mēnešiem
Vai tik Arēna nebūs par mazu?
, 2023-09-27 09:39, pirms 8 mēnešiem
pecha rakstīja: Vai spēlēt dārgā īrē 1/2tukšā Arēnā vai par to naudu pastiprināt satāvu ?
Ja no Buļa pareizi sapratu Źigajeva raidījumā teikto, tad algas tur reg. sezonā nemaksās. Un, Prometejs tāpat būtu īrējis Arēnu, un Zeļļi gan jau tikai piemetīs kapeikas, ja vispār kaut ko.
Arnaldo Toro (#12) aizsardzībā pret Kamaku Hepu. Foto: Andris Grīnbergs
39

"Melnā nāve" nopļauj Klusā okeāna trio un tuvojas Latvijas titulam

VEF basketbolisti svētdien, 19. maijā, izbraukuma spēlē Rīgas arēnā uzvarēja "Rīgas Zeļļus" ar 90:79, Latvijas finālsērijā līdz četrām uzvarām izvirzoties vadībā ar 3-1. Piektā spēle 22. maijā plkst. 20:00 "Rimi" OC.
"Rīgas Zeļļu" galvenais treneris Juris Umbraško un prezidents Edgars Buļs. Foto: Andris Grīnbergs/Rīgas Zeļļi
1

''Zeļļi'' nosmeļ krējumu: sezonas trenera balva tiek Umbraško, klubam - labākais mārketings

Latvijas Basketbola savienība (LBS) turpina apbalvot sezonas izcilniekus vairākās kategorijās. Par sezonas labāko treneri atzīts ''Rīgas Zeļļu'' galvenais stratēģis Juris Umbraško, bet pašam klubam tikusi balva par labāko mārketingu.
Dāvids Vīksne. Foto: Andris Grīnbergs
8

Pirmo reizi kopš 2019. gada LBL finālspēle norisināsies "Arēnā Rīga"

Latvijas čempionāta ceturtā finālsērijas cīņā šodien pulksten 15:00 norisināsies "Arēnā Rīga", kur sērijas pirmo uzvaru (1-2) guvušie "Rīgas Zeļļi" uzņems desmitkārtējo čempionvienību "VEF Rīga". Spēli tiešraidē translēs LTV7.