Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Emils Ozerinskis

Lācis: "Iesaku visiem noskatīties "Rīgas Sargus", lai varam sajust latvieti sevī"

Lācis: "Iesaku visiem noskatīties "Rīgas Sargus", lai varam sajust latvieti sevī"
Francis Lācis cīņā par pozīciju. Foto: Andris Grīnbergs

18. novembrī īpašā valsts svētku gaisotnē Cēsīs norisinājās basketbola spēle starp "Rīgas Zeļļiem" un Valmieras basketbolistiem. "Rīgas Zeļļu" rindās 12 punktus guva Francis Lācis, kurš palīdzēja komandai izcīnīt astoto uzvaru desmit aizvadītajās spēlēs. Pēc spēles sarunā ar Sportacentrs.com kinematogrāfijas studijas pabeigušais basketbolists deva trīs filmu rekomendācijas.

24 gadus vecais un divus metrus garais spēka uzbrucējs Francis Lācis līdz šim piedalījies deviņaš spēlēs, "Rīgas Zeļļu" rindās vidēji gūstot 12,6 punktus un izcīnot 5,4 atlēkušās bumbas. Spēlē Cēsīs atlētiskais spēka uzbrucējs pusi no saviem punktiem guva ar bumbas triecieniem grozā no augšas.

Vispirms vēlējos pajautāt par trīs taviem šīs spēles dankiem. Vai biji informēts par Kaspara Bērziņa nedienām šeit Cēsīs pirms desmit gadiem, kad viņam sanāca nolauzt grozu? Šodien tā ļoti drosmīgi lidinājies gar stīpām.
Tagad, kad atgādini, tiešām tādu gadījumu atceros. Toreiz skatījos Sportacentrā spēli, kad pēc tam bija jāmeklē jauna zāle. Būtu bijis interesanti ko tādu atkārtot, bet nē, par to nedomāju. Tās bija vienkārši spēles situācijas.

Otrās ceturtdaļas gaitā jums bija 21 punkta pārsvars. Kur tas viss palika, jo vienā brīdī vairs bija tikai +2?
Agri aizejot tik lielā pārsvarā fokuss kaut kur izslēdzās. Tas viss mums kā salīdzinoši jaunai komandai nāk ar pieredzi. Nedrīkst tā izslēgties. Labi, ka šajā spēlē viss beidzās pozitīvi. Cik nav redzētas reizes, kad tā spēlē pilnībā pārvēršas? Tā, kā tas +20 pirmajā puslaikā, nav komandai tas pats labākais. Dažreiz ir grūti saņemties uz otro puslaiku.

Ātri no spēles izslēdzāt pretinieku masīvo centru. Kā tas ātrais zeļļu basketbols pakārtojas spēlei pret lieliem centra spēlētājiem?
Mēs īsti nepakārtojamies nevienam pretiniekam. Mēs spēlējam savu spēli, mēs spēlējam ātri. Mūsu uzdevums nav pielāgoties pretinieku centriem, bet turēt savu spēles tempu.

Sarkanbaltsarkanie krekli... Svētku spēle... Arī jauna zāle, lai gan šosezon jums diezgan bieži sanāk pa dažādām zālēm mētāties. Pastāsti, kāda bija no spēlētāja perspektīvas sajūta laukumā šajā spēlē Cēsīs?
Ļoti forša! Gribu uzteikt dīdžeju. Ļoti patika, ka tika liktas latviešu dziesmas. Bija atnākuši daudz cilvēki. Paldies faniem! Atmosfēra tiešām bija uztaisīta valsts svētkiem atbilstoša ar pirmsspēles deju priekšnesumiem un kora izpildīto valsts himnu. Tas ļoti patika, un visu dienu bija tāda pacilātas emocijas visiem.

Kopumā šī bija desmitā sezonas spēle. Astoņas uzvaras un tikai divi zaudējumi. Diezvai, ka tik labu bilanci kāds pirms sezonas būtu prognozējis. Kā pats jūti, cik no "Rīgas Zeļļu" potenciāla šobrīd esat izmantojuši un cik pārsteidzoša tā trešā vieta turnīra tabulā šobrīd ir?
Gribētu teikt, ka neesmu pārsteigts. Zināju jau no pirmajiem treniņiem, cik laba mums ir komanda. Talanta potenciāls ir ļoti labs. Katrā spēlē mums var uzrasties jauns līderis. Tas arī ir mūsu komandas spēks. Kopumā pirms sezonas daudzi mūs nelika tik augstu sezonā, cik šobrīd esam. Es gāju pēc pārliecības, kāpēc gan mēs piedalāmies, ja negribam uzvarēt. Gribam doties uz maksimāli augstāko pozīciju turnīra tabulā, tādēļ man šī trešā vieta nav pārsteigums.

Savu pirmo profesionālo sezonu pērn aizvadīji Nīderlandē. Pie mums dažam ir pierasts pasmīkņāt par čempionātiem, kuru valstu izlases nav tik spēcīgas. Salīdzini, kāds līmenis ir tur un šeit, Latvijas - Igaunijas apvienotajā līgā.
BNXT līgā ļoti līmeni paceļ beļģu komandas. Tur arī ir apvienotais turnīrs. Domāju, ka lejas gala komandas tur ir mazliet spēcīgākas nekā Latvijā. Viņiem ir vairāk augšgala komandas, kas spēlē arī Eiropas starptautiskajos turnīros. Tāds kopējais līmenis ir samērā līdzvērtīgs. Tur ļoti patīk ņemt amerikāņus, kuriem patīk viens uz vienu spēle. Tur ir diezgan atlētisks basketbols, kas manam spēles stilam diezgan labi pakātojās. Uz laiku Beļģijas-Nīderlandes apvienotajā līgā atskatos ar labām emocijām un nebūtu iebildumu tur kādreiz arī atgriezties.

Nesen biju uz Sauda Arābiju 3x3 basketbola posmā. Arī Zigmārs Raimo tiecas uz 3x3 basketbola spēlēšanu, bet šoreiz ar "Kandavu/Turību" uz turnīru devies tu. Ieskicē, kā notiek tā sastāva atlasīšana šādiem turnīriem.
Uz Sauda Arābiju biju ar savu 3x3 kluba komandu, kurā ir arī Zigmārs Raimo. Uz šo turnīru sarunājām ar "Rīgas Zeļļiem", ka abi nedosimies. Šoreiz braucu es. Uz kādu citu turnīru varbūt aizbrauks Zigmārs. Šosezon 3x3 sezona mūsu klubam ir beigusies. Tagad gaidām izlases mačus, kuru datumi vēl nav izziņoti. Tad noteikti sāksies lielāka loģistika, lai samenedžetu 3x3 laikus ar treniņiem klasiskajā basketbolā. Šobrīd tas problēmas nesagādā. Pirms Sauda Arābijas uz treniņu vai diviem kopā sanācām, bet nebija tā, ka būtu bijusi izteikta gatavošanās. Pats tas turnīrs bija visai spontāns, jo FIBA mūs uzaicināja piedalīties. Bijām jau samierinājušies, ka kluba sezona būs beigusies. Kad nāca uzaicinājums. Izlēmām, ka komanda ir jāsūta. Diezgan ātri tas viss kopā salikās.

Pirms šīs sezonas Latvijas līdzjutējs tevi pēdējoreiz redzēja spēlējam vēl "VEF skolā". Kas ir tās, kuros elementos kā spēlētājs esi visvairāk audzis? Fiziskais aspekts, protams, visai pašsaprotams.
Pareizi jau teici, ka tas visvairāk ir fizikalitātē. Mazliet vairāk sapratu savu ķermeni, un to kādā formā būtu jābūt profesionālam spēlētājam. Ja tiešām stādi augstus mērķus, tad ir jāsaprot, kā smagi trenēties. Koledžā biju diezgan izteikts metējs. Šosezon procents no tālienes nav tik augsts kā vēlētos, bet kopumā uzskatu, ka man ir labs metiens. Domāju, tas ir galvenais aspekts, kas palīdzēja man koledža spēlēt visus četrus gadus.

Koledža noteikti iedod ļoti labas komunikācijas prasmes, ko kā intervētājs ļoti labi varu novērot. Kas vēl ir tie plusi vai varbūt mīnusi, kuri jāizvērtē jaunajam basketbolistam, kurš nonācis izvēles priekšā pirms potenciālās došanās uz Ameriku?
Uzskatu, ka, ja ir iespēja, uz Ameriku ir jābrauc. Amerika ir jāslauc! Ja ar basketbolu vari dabūt izglītību, tas ir jādara. Amerika iedos, kā jau minēji, komunikācijas spējas. Amerikā tiek ieguldīti neticami resursi mācību aprīkojumā. Es mācījos visai specifisku nozari - par kinematogrāfiju. Man bija pieeja jaunākajām kamerām, montēšanas stacijām un TV studijām. Latvija, diemžēl, tādā līmenī to nevar piedāvāt. Ja es izvēlētos savu karjeru saistīt ar to, ko esmu mācījies, man būtu liela priekšrocība attiecībā pret tiem, kuriem nav bijusi tāda pieredze konkrētajā laukā.

Ļoti interesanta joma. Kuras ir trīs tavas mīļākās filmas, kuras iesaki jebkuram noskatīties?
Mana visu laiku mīļākā filma ir "Inception" (2010. gads; direktors Kristofers Nolans). Ļoti patīk arī kaut kādas stulbas komēdijas. Patīk arī trilerveidīgās. Nesen redzēju pēdējo "Zāģi" ("Saw X"; 2023 gads; direktors Kevins Greuterts). Tā lika padomāt. Domāju, ka trešā, ko uz valsts svētkiem visiem cilvēkiem vajadzētu noskatīties, ir "Rīgas Sargus" (2007. gads; direktors Aigars Grauba), lai varam sajust latvieti sevī.


, 2023-11-20 13:26, pirms pusgada
Lāci... pietaisi vienreiz muti
, 2023-11-20 13:27, pirms pusgada
Labi atvaino, Tu esi ok
, 2023-11-20 13:27, pirms pusgada
Nebiju lasījis interviju
, 2023-11-21 17:40, pirms pusgada
''Direktors'' , varbūt, tomēr režisors?
Arnaldo Toro (#12) aizsardzībā pret Kamaku Hepu. Foto: Andris Grīnbergs
39

"Melnā nāve" nopļauj Klusā okeāna trio un tuvojas Latvijas titulam

VEF basketbolisti svētdien, 19. maijā, izbraukuma spēlē Rīgas arēnā uzvarēja "Rīgas Zeļļus" ar 90:79, Latvijas finālsērijā līdz četrām uzvarām izvirzoties vadībā ar 3-1. Piektā spēle 22. maijā plkst. 20:00 "Rimi" OC.
"Rīgas Zeļļu" galvenais treneris Juris Umbraško un prezidents Edgars Buļs. Foto: Andris Grīnbergs/Rīgas Zeļļi
1

''Zeļļi'' nosmeļ krējumu: sezonas trenera balva tiek Umbraško, klubam - labākais mārketings

Latvijas Basketbola savienība (LBS) turpina apbalvot sezonas izcilniekus vairākās kategorijās. Par sezonas labāko treneri atzīts ''Rīgas Zeļļu'' galvenais stratēģis Juris Umbraško, bet pašam klubam tikusi balva par labāko mārketingu.
Dāvids Vīksne. Foto: Andris Grīnbergs
8

Pirmo reizi kopš 2019. gada LBL finālspēle norisināsies "Arēnā Rīga"

Latvijas čempionāta ceturtā finālsērijas cīņā šodien pulksten 15:00 norisināsies "Arēnā Rīga", kur sērijas pirmo uzvaru (1-2) guvušie "Rīgas Zeļļi" uzņems desmitkārtējo čempionvienību "VEF Rīga". Spēli tiešraidē translēs LTV7.