Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Trīs Zvaigžņu balvu par mūža ieguldījumu sportā saņems Japiņš

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Trīs Zvaigžņu balvu par mūža ieguldījumu sportā saņems Japiņš
Igo Japiņš. Foto: LOK

Trīs Zvaigžņu balva 2023 par Mūža ieguldījumu sportā tiks pasniegta riteņbraucējam, trenerim, sporta menedžerim un funkcionāram, uzņēmējam un kuplas ģimenes tēvam – Igo Japiņam.

Igo Japiņš (dzimis 1950.gada 6.septembrī, Rīgā) savu dzīvi veltījis un turpina veltīt darbam sportā. Igo Japiņš ir viens no retajiem, kuram izdevies sasniegt augstus rezultātus gan kā sportistam, gan trenerim, menedžerim, funkcionāram un uzņēmējam.

Ar sportu Japiņš sācis nodarboties jau bērnībā, iemēģinot roku basketbolā, trenera Imanta Pļaviņa vadībā gandrīz iekļūstot Latvijas izlasē. Pēc tēva Harija Japiņa, kurš arī bija talantīgs riteņbraucējs un treneris, mājiena tikai pēc 14 gadu vecuma pievērsās riteņbraukšanai. Sportista karjeras laikā pārstāvējis sporta biedrību Dinamo, vēlāk ASK. Igo Japiņš guvis vairākas uzvaras Latvijas čempionātā gan šosejas, gan treka riteņbraukšanā, desmitkārtējs Latvijas PSR čempions, bijis medaļnieks PSRS Tautu spartakiādēs un PSRS čempionātos. Absolvējis Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūtu (tagad - Latvijas Sporta Pedagoģijas akadēmija).

Pēc sportista karjeras beigām Japiņš pievērsies trenera darbam, strādājis Murjāņu Sporta ģimnāzijā, bijis Latvijas treka riteņbraukšanas izlases treneris un pēc tam trenējis šosejas riteņbraucējus. Igo Japiņa vadībā Latvijas riteņbraucēju izlases piedalījās divās olimpiskajās spēlēs - 1992. gadā Barselonā, kur Latvijas riteņbraucējs Dainis Ozols izcīnīja bronzas medaļu grupas braucienā, un 1996. gadā Atlantā, kā arī divos Eiropas un četros pasaules čempionātos. Viņa audzēknis ir 2000. gada pasaules čempions Romāns Vainšteins. Japiņš iemēģinājis roku arī sporta menedžmentā, pārstāvot ne tikai riteņbraucējus, organizējot trīs profesionālās riteņbraucēju komandas, bet arī kā menedžeris līdzdarbojās soļotāja, olimpiskā vicečempiona Aigara Fadejeva komandā.

Igo Japiņš aizsācis kalnu velosipēdu (MTB) tradīciju Latvijā, attīstījis velosipēdu sacensību sistēmu un veicinājis tautas sportu, kopš 1997. gada dažādās Latvijas vietās organizējot velomaratonus. Viņš ir uzņēmuma "Igo Japiņa sporta aģentūra" īpašnieks un direktors. Igo Japiņš bijis viens no Latvijas Gada balvas sportā iniciatoriem un organizatoriem. No 2012. līdz 2020. gadam viņš vadījis Latvijas Riteņbraukšanas federāciju prezidentā pozīcijā.

Izmantotie resursi:
https://www.olimpiade.lv/zinas/raks...

     [+] [-]

, 2023-12-13 15:14, pirms pusgada
cilvēks ok, bet kāpēc balvu viņam par biznesu? ...nopelnīja tak labu naudu par savu labo darbu? ...ar to ar vajadzētu pietikt...apbalvot vajag nesavtīgos, kuri sportam visu atdod un paliek pliki un nabagi...

     [+] [-]

, 2023-12-13 16:40, pirms pusgada
Biju palaidis garām info par to, ka Latvijai riteņbraukšanā ir olimpiskā medaļa...

     [+] [-]

, 2023-12-13 17:11, pirms pusgada
guntis86 rakstīja: Biju palaidis garām info par to, ka Latvijai riteņbraukšanā ir olimpiskā medaļa...
bija un? ...nekāda sāpe no Japiņa...medaļa bija dēļ konkrētā sportista varējuma

     [+] [-]

, 2023-12-13 17:43, pirms pusgada
...Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš (JKP) paziņojis, ka šī gada nogalē vairs netiks pasniegta tradicionālā Latvijas gada balva sportā. Tās vietā būs līdzvērtīga balva ar citu nosaukumu – „Trīs zvaigžņu balva”, jo līdzšinējais Gada balvas rīkotājs – riteņbraukšanas treneris, funkcionārs un uzņēmējs Igo Japiņš to ir diskreditējis un „prihvatizējis”.Valsts grib likvidēt vienas privātas kompānijas monopolu, kas pēc būtības jau 15 gadus rīko valstiski nozīmīgu pasākumu, no tā gūstot peļņu un diktējot savus noteikumus. Zīmolu „Latvijas Gada balva sportā” turētāja ir Igo Japiņa sporta aģentūra, kas arī „nosaka toni”, no aprites izslēdzot vairākus sporta veidus, teic Riekstiņš.
...tāds lūk ir Japinš...tāds sesks vien ir

     [+] [-]

, 2023-12-13 19:17, pirms pusgada
Cēsinieks nu gan ruksiski komentēja. Viedoklis balstās uz pamuļķi - tukšmuldētāju ar profenes izglītību riekstiņu, kurš ne tikai čakarēja sporta sistēmu (tā protams ne tuvu nav pilnība), reāli nespēja pieņemt nevienu kostruktīvu lēmumu, bet arī izjauca Latvijas Gada balvu sportā, tās vietā veidojo kvalitatīvi zemāku 3-zvaigžņu balvu. Japiņš tomēr trenējis virkni augstas klases sportistus, organizējis neskaitāmus masu pasākumus - iesaistot tajos tūkstošiem cilvēku, u.t.t. ...cik viņš par to nopelnījis - man tiešām vienalga. Es balstos uz savu galvu un izpratni, nevis uz citu (vēl jo vairāk-riekstņveidīgo) spriedelējumiem.

     [+] [-]

, 2023-12-13 21:26, pirms pusgada
kļuška rakstīja: Cēsinieks nu gan ruksiski komentēja. Viedoklis balstās uz pamuļķi - tukšmuldētāju ar profenes izglītību riekstiņu, kurš ne tikai čakarēja sporta sistēmu (tā protams ne tuvu nav pilnība), reāli nespēja pieņemt nevienu kostruktīvu lēmumu, bet arī izjauca Latvijas Gada balvu sportā, tās vietā veidojo kvalitatīvi zemāku 3-zvaigžņu balvu. Japiņš tomēr trenējis virkni augstas klases sportistus, organizējis neskaitāmus masu pasākumus - iesaistot tajos tūkstošiem cilvēku, u.t.t. ...cik viņš par to nopelnījis - man tiešām vienalga. Es balstos uz savu galvu un izpratni, nevis uz citu (vēl jo vairāk-riekstņveidīgo) spriedelējumiem.
...kā tad...balsties vien...ja Riekstinš melotu,tad Japinš iesūdzētu tiesā...es neaizstāvu Riekstiņu...zinu to zosu dzinēju,bet Japinš vārijās ar valsts naudu...sameklē goglē info...zinot šīs valsts korupcijas līmeni,izzagšanu,shēmošanu un t.t,...Japinš noteikti nav svētais...un kur nu vēl Vrubļevska shēmas LOK,futbola federācijas miljoni izsaimniekoti Staicelē un t.t...

     [+] [-]

, 2023-12-13 22:31, pirms pusgada
Dakotam arī gribās šādu atzinību! Viņš mūžu ieguldījis tizlos komentāros. Daļa no viņiem ir saistīta arī ar sportu. Diskriminācija!!!

     [+] [-]

, 2023-12-14 04:01, pirms pusgada
Godam nopelnīts, apsveicam! Tā, ka tiešām. Bez sarkasma un citiem tamlīdzīgiem vārdiem.

     [+] [-]

, 2023-12-18 07:26, pirms pusgada
Pilnīgi piekrītu dakots!
Zinot to fruktu līdz kaulam.... Tas būtu tāpat kā to saņemtu šlesers.
Vienīgais ko viņš veica sākumā bija vienības brauciens ...tikai dēļ tā varētu dot, bet man liekas, kad tas ir par īsu.
Cik karjeras šis frukts ir noracis caur Rietumu banku un netikai caur savu projektu... stāstot baronus... tāds Minhauzena sindroms.
Tad jau Riekstiņam nākam gad jādod balva, jo tas čalis reāli sāka mainīt Lv sporta sistēmu un domāšanu.