Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Vai "VEF Rīga" joprojām ir izteikta favorīte uz Latvijas čempiones titulu?

Vai "VEF Rīga" joprojām ir izteikta favorīte uz Latvijas čempiones titulu?
Foto: Mikus Kļaviņš

Latvijas desmitkārtējā čempionvienība "VEF Rīga" šobrīd palikusi desmit pieteikto spēlētāju sastāvā un cietusi piecus zaudējumus Latvijas-Igaunijas līgā, kas ir gandrīz tikpat, cik visā iepriekšējā sezonā kopumā, turklāt vietējās konkurentes uzrāda daudz līdzvērtīgākus rezultātus nekā iepriekšējā gadā. "VEF Rīga" prezidents Gatis Jahovičs sarunā ar Sportacentrs.com uzsver, ka nekādas panikas nav un klubs joprojām tēmē uz visu sezonas mērķu izpildīšanu, savukārt totalizatora "Olybet" pārstāvji norāda, ka VEF Latvijā tāpat ir galvenā favorīte, taču vairs ne izteikta.

Uz visiem faktiem var paskatīties no dažādām pusēm, un gribētājs varētu argumentēt, ka "VEF Rīga" piedzīvo minikrīzi. FIBA Čempionu līga pabeigta ar pēdējo vietu grupā, īsā laikā no komandas atvadījušies trīs leģionāri, šobrīd komandas oficiālajā sastāvā palikuši tikai desmit pieteikti spēlētāji un vietējā līgā zaudējumu skaits sasniedzis piecus, ieskaitot neveiksmes pret "TalTech", "Tartu" un "Rīgas Zeļļiem".

Taču vārds "krīze" šeit noteikti ir pārspīlēts, un "VEF Rīga" sezonas pirmajā pusē var novērtēt arī ar argumentu "Čempionu līgā spēcīgā grupā tika pie bilances 2-4 un līdz pēdējās spēles pēdējām minūtēm reāli tēmēja uz vietu nākamajā kārtā". Tāpat traģēdiju arī nevajadzētu meklēt sastāva rotācijā, jo šie līgumi tika noslēgti jau vasarā, konkrēti domājot par Čempionu līgu, un ar scenāriju, ka janvārī komandas soliņš uz brīdi paliks īsāks, VEF vadība rēķinājās jau pirms sezonas sākuma.

Kluba prezidents Gatis Jahovičs izteica apmierinātību par VEF parādīto cīņu Čempionu līgā, sakot, ka komanda bija tuvu nozīmīgam panākumam spēcīgā konkurencē, proti, gandrīz iekļuva nākamajā kārtā (turklāt vēl jau jāatceras strīdīgais un nekorektais veids, kā VEF tika ierēķināts zaudējums Francijā). Taču VEF prezidents atzina, ka vietējā līgā komanda piedzīvojusi vairākus negaidītus zaudējumus, kas šobrīd situāciju tabulā atspoguļo ne gluži tā, kā VEF vēlētos.

VEF šobrīd Latvijas-Igaunijas līgā ir bilance 12-5, kas sniedz 3. vietu, tiesa, skatoties pēc rezultātiem, VEF ir tuvāk 7. vietai neka otrajai. Līderpozīcijās iekārtojušās "Prometey" un "Kalev/Cramo" komandas, kurām katrai ir tikai viens zaudējums šosezon, bet pēc tam seko septiņas komandas, kurām ir 5-8 zaudējumi, un to vidū ir četras citas Latvijas komandas - "Zeļļi" (12-6), "Ventspils" (10-5), "Ogre" (9-7) un "Liepāja" (8-8).

Diskusija par VEF izteiktās favorītes statusu gan saistīta ne tikai par pašas čempiones sniegumu, bet arī ar to, ka atzīstami spēlē tuvākās konkurentes Latvijā, kurām šosezon pievienojušies Rīgas "Zeļļi". VEF un "Zeļļiem", kuru savstarpējā mačā decembra beigās uzvarēja jaunā "Zeļlu" komanda, vietējās līgas bilance ir gandrīz vienāda. "Vai uzskatu, ka šobrīd esam viena līmeņa komandas? Nē, neuzskatu," sacīja Jahovičs. "Taču tabula tā rāda. Ja pavaicāsiet to pašu "Zeļļiem", varbūt viņi domās vēl citādi, par to nemāku teikt. Skaidrs, ka mums bijuši daži zaudējumi, kurus nebijām paredzējuši, taču nekādas panikas nav, viss vēl ir labojams, un "VEF Rīga" sezonas sākumā nospraustie mērķi - apvienotās līgas fināls, Latvijas kauss un Latvijas čempiontituls - noteikti nav mainījušies."

Nekādas panikas VEF nometnē nav arī par spēlētāju sastāvu. Komandu atstājuši leģionāri Aleksandrs Madsens, Brendans Adamss un Aizeja Pinjeiro, bet jaunu papildinājumu vēl nav. Tas gan ir laika jautājums, un VEF vadība šobrīd strādā spēlētāju tirgū. "Šonedēļ bijām ļoti tuvu līguma noslēgšanai ar saspēles vadītāju, taču pārrunas izjuka praktiski pēdējā brīdī," teica Jahovičs. "Nekas, turpinām darbu un nepanikojam. Ja tuvākās spēles janvārī būs jāaizvada nedaudz īsākā sastāvā, nekas traģisks. Plānojam piesaistīt divus jaunus spēlētājus - pirmā un ceturtā numura pozīcijā. Cik drīz? Grūti teikt, jo tas tomēr nav tik vienkāršs process un parasti jāvienojas ar vairākām pusēm."

VEF prezidents arī piebilda, ka, ja Madsena un Pinjeiro līgumi bija noslēgti tā, ka tie beidzas pēc dalības Čempionu līgā, tad Adamsa gadījums bijis citāds: "Ar viņu bija pilnvērtīgs līgums līdz sezonas beigām, taču klubs nebija līdz galam apmierināts ar viņa sniegumu. Tad nāca piedāvājums no Turcijas kluba par līguma izpirkšanu, sakrita arī citi apstākļi, un mēs valdē nolēmām, ka to pieņemsim."

Iepriekšējās sezonas vidū pavīdēja runas par "VEF Rīga" finansiālajām problēmām, taču, šīm runām paliekot pagātnē, VEF apvienotās līgas regulāro sezonu pabeidza ar bilanci 24-6 un pārliecinošu trešo vietu, kā arī pēc tam iekļuva līgas finālā, turklāt bija vienīgā Latvijas komanda, kas vispār tika finālčetriniekā. Savukārt Latvijas čempionātā pusfinālā VEF divreiz zaudēja "Liepājai" un arī finālu sāka ar neveiksmi pret "Ventspili", pēc tam gan droši uzvarot četrās nākamajās spēlēs. Vai šosezon konkurenti ir gatavi vēl vairāk apdraudēt VEF troni un vai VEF vēl ir izteikta galvenā favorīte?

"Vienkāršā atbilde - jā, VEF joprojām ir galvenā favorīte!" vērtēja Sportacentrs.com basketbola apskatnieks Toms Mālmeisters. "Ne pirmo sezonu VEF praktizē līgumu noslēgšanu līdz Čempionu līgas beigām, pēcāk ar daļu no šiem spēlētājiem sadarbību neturpinot. Pirms šīs sezonas akcents uz sekmēm starptautiskajā turnīrā tika likts vēl lielāks, un kopumā bija visas iespējas tikt ''play-in'', ja vien ne izcili neveiksmīgā spēle Francijā, neizgāztais pirmais puslaiks Rīgā pret ''Darussafaka'', kam sekoja neprasmīga galotne Turcijā."

"Pat bez Madsena, Pineiro un Adamsa VEF rindās ir pietiekami meistarīgi spēlētāji, kuri var novest to līdz uzvarām uz vietējās skatuves. Un mēs jau nezinām, vai kāds no jaunajiem, piemēram, Roberts Blūms nespers vēl nozīmīgāku soli kluba rotācijā. Plānotie pastiprinājumi arī vedina domāt, ka komandā plāns pastāv, vieta tukša nepaliks, bet spēle sakārtota,"sacīja Mālmeisters.

"Pagaidām visu Latvijas klubu spēle šajā sezonā bijusi nestabila un neviena no tām nav devusi pārliecību, ka tik tiešām pavasarī spēs izrādīt ļoti sīvu pretestību esošajai čempionei," turpināja Sportacentrs.com basketbola apskatnieks. "No tuvākajām konkurentēm stabilākie it kā bijuši ''Zeļļi'', taču neaizmirsīsim par to līderiem, 3x3 basketbolistiem, un pavasarī gaidāmo pirmo olimpiskās kvalifikācijas posmu 3x3 basketbolā..."

Šajā jautājumā vērsāmies arī pie totalizatora "Olybet" bukmeikeriem, aicinot salīdzināt, kā tiek vērtētas "VEF Rīga" izredzes iegūt Latvijas čempiontitulu tagad un pirms sezonas sākuma. Šobrīd koeficienti uz Latvijas čempiona titula iegūšanu netiek piedāvāti (pirmkārt jau tādēļ, ka šobrīd LBL izspēle nemaz nav sākusies - šobrīd risinās apvienotās līgas regulārā sezona), taču "Olybet" atzina, ka konkrēti šodien VEF ir pirmajā vietā favorītu sarakstā, taču ne izteikti atrāvusies no tuvākajiem sekotājiem.

Kā potenciālu atskaites punktu "Olybet" bukmeikeri, ja viņiem vajadzētu titula koeficientus izlikt šodien, piedāvāja šādus skaitļus - scenārijs, ka "VEF Rīga" izcīnīs Latvijas čempiones titulu, būtu ar 33% iespējamību, kamēr "Rīgas Zeļļu" un "Ventspils" potenciālie triumfi būtu novērtēti attiecīgi ar 24% un 23% iespējamību, tāpat netiek aizmirstas "Ogres" un "Liepājas" iespējas (abām pa 10%). Proti, ja tiek uzdots jautājums "vai lielāka ir iespēja ir tam, ka VEF izcīnīs Latvijas titulu vai pretējam variantam?", pēc bukmeikeru šī brīža novērtējuma atbilde sanāk, ka tituls būs kādas citas komandas rokās.

Taču "Olybet" bukmeikeri uzsver, ka tas ir situācijas novērtējums konkrēti šodien, kad daži jautājumi vēl nav atbildēti: "Šīs ir tas brīdis, kad ir vēlme ieturēt pauzīti un saprast, kādi būs komandas nākamie soļi. Vai pieteiks jaunus spēlētājus un kā veiksies ar esošu sastāvu? Jo ar pašreizēju sastāva dziļumu un iespējamām traumām viņiem noteikti klāsies pavisam drūmi. Latvijas kausa pusfināli radītu labu augsni pārdomām."

"Ja mēs skatāmies no pašreizējās situācijas, tad VEF mūsu skatījumā vairs nav izteikta favorīte, kā varēja šķist sezonas sākumā. Pārējo konkurentu izredzes ir augušas. Taču pirms galīgā novērtējuma par Latvijas čempiona titula izredzēm mēs labprāt izvēlētos nogaidīt un paskatīties, kā komandai veicas tuvākajās spēlēs," noslēdza "Olybet" pārstāvji.

"VEF Rīga" nākamā spēle gaidāma jau rītdien savā laukumā pret "Tartu", cenšoties revanšēties par oktobrī ciesto neveiksmi. Tam sekos trīs izbraukuma spēles Igaunijā - pret "Parnu", "Viimsi" un "Tallina Kalev". Janvāris tiks noslēgts ar atgriešanos savā laukumā, kad gaidāms mačs pret "Latvijas Universitāti". Apkopojot - VEF būs izteikta favorīte visās piecās savās spēlēs janvārī, ieskaitot arī pret "Tartu", kas turnīra tabulā turpat blakus vien ir.

Kāds ir Tavs viedoklis - vai VEF ir izteikta galvenā favorīte uz LBL titulu?

  • 40

  • 206

  • 153

  • 55



, 2024-01-05 17:45, pirms 5 mēnešiem
Diemžēl IR favorīti!!!
Diemžēl, jo gribētos konkurenci, intrigu, skandalus
, 2024-01-05 18:57, pirms 5 mēnešiem
vienkārši Anatolijs rakstīja: Diemžēl IR favorīti!!!
Diemžēl, jo gribētos konkurenci, intrigu, skandalus
Intrigai labi nāca jaunā Blūma izgājiens, līdzīgi Zorika teiktajam par aitām
, 2024-01-05 18:58, pirms 5 mēnešiem
Rakstā pārāk daudz tiek pieminēts vārds panika no Jahoviča, tad jau panika tomēr ir vef nometnē.
, 2024-01-05 19:47, pirms 5 mēnešiem
MazaFaka5 rakstīja: Rakstā pārāk daudz tiek pieminēts vārds panika no Jahoviča, tad jau panika tomēr ir vef nometnē.
Vienu reizi pieminot ir pārāk daudz un pēc konteksta saprotot, ka tā tika žurnālista jautājums veidots? Tu tagad nopietni?
, 2024-01-05 22:25, pirms 5 mēnešiem
kad šādi taupās, tad izredzes laupās, nabagmājā paš šauj sev kājā
, 2024-01-05 23:48, pirms 5 mēnešiem
Redz, ko nodara izkrišana no ČL un pakāst zeļļiem DSN'ā, visi tik klūp virsū.

Ar sirdi jau gribas, lai vafeles šogad dabū iekšā - bet gandrīz vienīgais variants tādam scenārijam būtu konkurentu ārpuskārtas bruņošanās spēlētāju tirgū. Tas arī neliekas pārāk ticami, jo kuram gan no 2. šķiras LV klubiem ir paslēpta naudas lādīte lai veiktu triecienu pēc kausa?

Savukārt bukmeikeru prognozes (33% Vef, 67% kāds cits) - pieslēdzot savu racionalitāti, būtu jāapvērš otrādi.
, 2024-01-06 01:53, pirms 5 mēnešiem
principā priecē, ka šogad būs sen nepieredzēti sīva cīņa par sudrabu, arī VEFam ceļš nebūs rozēm kaisīts, bet sērijā īsti neredzu variantus nevienai komandai. Pirmkārt un galvenokārt atšķirība ir leģionāru līmenī, vienīgā cerība citiem ir VEFa īsais soliņš, jo aiz leģionāriem, Bertāna, Gulbja un Blūma, paliek aiza līdz pārējiem.
, 2024-01-06 12:14, pirms 5 mēnešiem
Real Rebel rakstīja: Vienu reizi pieminot ir pārāk daudz un pēc konteksta saprotot, ka tā tika žurnālista jautājums veidots? Tu tagad nopietni?
Rebel jāmācās skaitīt. Rakstā panika vai atvasinājumi no panika ir 4 reizes.
, 2024-01-06 12:51, pirms 5 mēnešiem
Geralt of Rivia rakstīja: Rebel jāmācās skaitīt. Rakstā panika vai atvasinājumi no panika ir 4 reizes.
Viņš jau nelasa rakstus, bet lasa un atbild komentāros tiem kuri neglauda pa spalvai vefu.
, 2024-01-06 12:53, pirms 5 mēnešiem
Geralt of Rivia rakstīja: Rebel jāmācās skaitīt. Rakstā panika vai atvasinājumi no panika ir 4 reizes.
Rakstā, nevis Jahoviča teiktajā. Tās ir divas dažādas lietas, jo Jahovičs rakstu nerakstīja, ne tā? To veidoja Eliņš. Pēc tavas loģikas, tad Eliņam šķiet ir panika, ne tā? Jo no raksta, ir tikai maza daļa no Jahoviča teiktā, kas ir citēts
, 2024-01-06 12:55, pirms 5 mēnešiem
MazaFaka5 rakstīja: Viņš jau nelasa rakstus, bet lasa un atbild komentāros tiem kuri neglauda pa spalvai vefu.
Vispār es norādu, ka Jahoviča teiktajā, jo raksts nav Jahoviča veidots, bet žurnālista, tātad.....Tu pats vari izdarīt secinājumus, kur tev kļūda radās
, 2024-01-06 13:40, pirms 5 mēnešiem
VEF šogad ir viena ļoti liela vilšanās pašmāju basketbolā.
, 2024-01-06 17:23, pirms 5 mēnešiem
Real Rebel rakstīja: Vispār es norādu, ka Jahoviča teiktajā, jo raksts nav Jahoviča veidots, bet žurnālista, tātad.....Tu pats vari izdarīt secinājumus, kur tev kļūda radās
Iemācies lasīt čangali!
, 2024-01-07 16:14, pirms 4 mēnešiem
Ir un būs , Latvijā konkurentu viņiem pagaidām nav...

Žēl ka Ventspils tik nabadzīgi kļuvuši , Ogre arī, šīs divas varētu viņiem izrādīt sīkstāku pretestību, bet citādi sērijā,līdz 3 vai 4 uzvarām variantu nav...
Arnaldo Toro (#12) aizsardzībā pret Kamaku Hepu. Foto: Andris Grīnbergs
39

"Melnā nāve" nopļauj Klusā okeāna trio un tuvojas Latvijas titulam

VEF basketbolisti svētdien, 19. maijā, izbraukuma spēlē Rīgas arēnā uzvarēja "Rīgas Zeļļus" ar 90:79, Latvijas finālsērijā līdz četrām uzvarām izvirzoties vadībā ar 3-1. Piektā spēle 22. maijā plkst. 20:00 "Rimi" OC.
"Rīgas Zeļļu" galvenais treneris Juris Umbraško un prezidents Edgars Buļs. Foto: Andris Grīnbergs/Rīgas Zeļļi
1

''Zeļļi'' nosmeļ krējumu: sezonas trenera balva tiek Umbraško, klubam - labākais mārketings

Latvijas Basketbola savienība (LBS) turpina apbalvot sezonas izcilniekus vairākās kategorijās. Par sezonas labāko treneri atzīts ''Rīgas Zeļļu'' galvenais stratēģis Juris Umbraško, bet pašam klubam tikusi balva par labāko mārketingu.
Dāvids Vīksne. Foto: Andris Grīnbergs
8

Pirmo reizi kopš 2019. gada LBL finālspēle norisināsies "Arēnā Rīga"

Latvijas čempionāta ceturtā finālsērijas cīņā šodien pulksten 15:00 norisināsies "Arēnā Rīga", kur sērijas pirmo uzvaru (1-2) guvušie "Rīgas Zeļļi" uzņems desmitkārtējo čempionvienību "VEF Rīga". Spēli tiešraidē translēs LTV7.